PVV: Salaris deelnemers onderwijsprotest korten

Docenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen die vrijdag meedoen aan het protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs moeten worden gekort op hun salaris. Dat vindt de PVV, bleek woensdag tijdens een spoeddebat over deze bezuinigingen.

Onderwijswoordvoerder Harm Beertema (PVV) staat vierkant achter de bezuinigingen. Hij verzet zich niet tegen het protest, maar vindt wel dat actievoerders dit uit eigen zak moeten betalen. Dat is bij stakingen ook gebruikelijk, stelde hij. De PVV'er riep daarom op om 'keurig' bij te houden wie vrijdag allemaal naar het Haagse Malieveld afreizen.

Beertema zei verder dat hoogleraren de studenten 'voor hun eigen karretje' spannen om in Den Haag om meer geld te 'bedelen'. Geld dat volgens hem wordt besteed aan alternatieve diplomaroutes, 'onzalige fusies' en vestigingen in het buitenland. Hij riep studenten op zich niet door hen te laten 'gijzelen', maar vrijdag gewoon les te eisen.

De SP noemde het voorstel van Beertema 'pervers'. Jasper van Dijk (SP) stelde dat de PVV-fractie dan ook maar moet worden gekort voor de keer dat de fractie demonstratief wegliep tijdens een belangrijk debat in 2009 over de economische crisis.