Bleker wil varkensboeren te hulp schieten

Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil zich inzetten voor de belangen van varkensboeren. Hij gaat met Europese collega's kijken of varkensvlees tijdelijk kan worden opgeslagen. Via die regeling kunnen slachterijen en handelaren een vergoeding krijgen, zodat er minder vlees op de markt komt en de prijzen kunnen aantrekken.

Ook wil Bleker een Europese 'High Level Group' in het leven roepen die de varkensmarkt beter in kaart brengt en voorstellen kan doen voor een duurzame en economisch rendabele varkensvleesmarkt.

Bleker heeft woensdagochtend met alle partijen uit de varkenssector om de tafel gezeten om de situatie te bespreken. Later op de dag spreekt hij met de Vlaamse minister-president Kris Peeters en volgende week overlegt hij met zijn Europese collega's over dit onderwerp.

De markt voor varkensvlees staat onder druk. De prijs voor varkensvoer stijgt en de prijs die boeren krijgen voor varkens is laag, stelt Bleker. Daarbovenop komt dat Duitsers minder varkensvlees kopen vanwege het dioxineschandaal. Duitsland is een belangrijke exportmarkt voor Nederlands varkensvlees.

Woensdag blokkeerden boze varkensboeren korte tijd enkele slachterijen.


Bleker wil varkensboeren te hulp schieten (Foto: Novum)