Berlinale steunt gedetineerde Iraanse filmmaker

Het internationaal filmfestival Berlijn steunt de gevangengenomen Iraanse filmmaker Jafar Panahi door zijn films te vertonen. Ook organiseert het festival volgende maand een paneldiscussie over censuur in Iran. Panahi was uitgenodigd om plaats te nemen in de jury van het Duitse filmfestival.

Festivaldirecteur Dieter Kosslick liet dinsdag weten dat hij alles doet om de 'drastische straf' van de Iraniër aan de kaak te stellen. Het panel dat de discussie leidt zal bestaan uit kunstenaars en filmmakers, waaronder ook de Iraanse cineast Rafi Pitts.

De 50-jarige Panahi werd in december vanwege zijn maatschappijkritische films veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ook mag hij twintig jaar Iran niet uit, geen films meer maken of interviews geven aan westerse media.

Het is niet voor het eerst dat de internationale filmwereld zich tegen de behandeling van Panahi door de Iraanse regering uitspreekt. Zo kwam kwam Amnesty International eind december al in actie onder leiding van de Canadese regisseur Paul Haggis en ondertekend door onder anderen Sean Penn, Martin Scorsese en Harvey Weinstein.


Jafar Panahi (Foto: Novum)