[AO] Simon maakt het Federer lastig

Roger Federer heeft met grote moeite de derde ronde van de Australian Open bereikt. De Zwitser had tegen Gilles Simon vijf sets nodig: 6-2, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3. Ook Novak Djokovic ging door. Hij klopte de Kroaat Ivan Dodig in vier sets: 7-5, 6-7 (8), 6-0, 6-2. Gaël Monfils versloeg Frederico Gil: 6-4, 6-3, 1-6, 6-2.

Federer was de eerste anderhalve set ongenaakbaar, maar leverde toen zijn opslag voor het eerst in aan Simon. Dat was grotendeels te wijten aan concentratieverlies bij de Zwitser die veel ongedwongen fouten sloeg, maar Simon ging ook steeds beter spelen.

De Fransman, die in twee ontmoetingen nog nooit van Federer verloor, brak in de derde set direct twee keer en nam een ruime voorsprong. Federer brak eenmaal terug, maar was te laat bij de les om setverlies te voorkomen. In het vierde bedrijf ging het tot 4-4 gelijk op, maar toen brak Simon opnieuw. Een game later liet Federer kansen om terug te breaken onbenut.

In de vijfde set waren de eerste breakkansen voor Simon, maar de Fransman liet de kans liggen. In de zesde game was Federer wel bij de les toen hij kansen kreeg op een break. Daarna leek de titelverdediger direct door te stomen naar de zege, maar op de opslag van Simon kon Federer drie matchpunten niet benutten. Op eigen opslag miste hij ook nog een matchpunt, maar bij zijn vijfde kans was het even later, na ruim drie uur spelen, wel raak.

Novak Djokovic had het twee sets lang erg moeilijk met Ivan Dodig uit Kroatië. De Servische nummer drie van de wereld won dankzij een late break de eerste set en nam ook in het tweede bedrijf een break voorsprong. Dodig vocht echter terug en in de tiebreak trok de Kroaat de stand gelijk. Daarna was het verzet van Dodig gebroken.

In de volgende ronde treft Djokovic in Viktor Troicki een landgenoot. Troicki rekende af met Nicolas Mahut: 6-4, 6-2 1-6, 6-3.

Gaël Monfils had tegen de Portugees Frederico Gil een inzinking in de derde set. De Fransman (12), die in de eerste ronde nog nipt te sterk was voor Thiemo de Bakker, klopte zijn Portugese opponent daardoor in vier sets. Monfils neemt het nu op tegen Stanislas Wawrinka. De Zwitser klopte Grigor Dimitrov uit Bulgarije met 7-5, 6-3, 6-3.


Federer moeizaam naar de derde ronde(Foto: Novum)