10 miljoen euro voor monumenten Artis

De provincie Noord-Holland stelt 10 miljoen euro beschikbaar om vier historische monumenten in Artis te restaureren of renoveren. Hiermee geeft het provinciebestuur invulling aan een voorstel van Provinciale Staten. De Amsterdamse dierentuin is ingenomen met de invulling van de subsidie, laat de provincie weten.

Het betreft de restauratie, renovatie en herbestemming van vier monumenten met grote historische waarde en de restauratie en herinrichting van het originele park. Een deel van het geld gaat naar het Apenhuis en Vogelhuis, respectievelijk een rijks- en gemeentelijk monument. Het werk hieraan is al in februari 2009 begonnen en wordt dit jaar afgerond.

Daarnaast is het geld bestemd voor de restauratie en herbestemming van de Ledenlokalen en het Groote Museum, waar het rijk afgelopen week ook al geld voor beschikbaar stelde. Deze beide Rijksmonumenten liggen aan het toekomstige Artis-plein.

Het Groote Museum - gebouwd tussen 1850 en 1855 - wordt als culturele ontmoetingsplek en museum in ere hersteld. De in 1870 gebouwde Ledenlokalen gaan ruimte bieden aan de eerste dierentuin ter wereld voor micro-organismen - de Microzoo - en aan een brasserie.