D66-burgemeester vreest lobbycircus in Eerste Kamer

Eerste Kamerleden dreigen veredelde belangenbehartigers te worden. De Kamer dreigt 'één groot lobbycircuit te worden', zegt afzwaaiend burgemeester van Hilversum Ernst Bakker (D66) woensdag in het Nederlands Dagblad. "Ik zou bijna zeggen: lobbycircus."

Bakker heeft er kritiek op dat mensen hun Kamerlidmaatschap combineren met hoge functies in het bedrijfsleven, soms zelf bij lobbygroepen zoals Bouwend Nederland. Dan ontstaat volgens hem de indruk dat er mensen in de Kamer zitten die ook andere belangen dienen.

Zelf staat Bakker op de negende plaats van de kandidatenlijst die D66 deze week bekendmaakt. Hij heeft ook kritiek op partijgenoten. Beoogd lijsttrekker is Roger van Boxtel, die tegelijk bestuursvoorzitter is van zorgverzekeraar Menzis. Ook burgemeester van Nijmegen Thom de Graaf zou hoog op de lijst staan.

"Als burgemeester en korpsbeheerder van de Nijmeegse politie moet hij straks beslissen over de invoering van de nationale politie. Hij houdt toezicht op zichzelf", zegt Bakker.

Twee petten

Ook buiten D66 zijn straks prominente senatoren te vinden met twee petten op. CDA-lijsttrekker Elco Brinkman blijft voorzitter van belangengroepering Bouwend Nederland. PvdA-lijsttrekker Marleen Barth is voorzitter van de grootste werkgeversvereniging in de gezondheidszorg, GGZ Nederland. VVD-kandidaat Frank de Grave blijft voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten.

Bakker werd vier jaar geleden ook benaderd voor de Eerste Kamer. Daar heeft hij toen vanaf gezien omdat het volgens hem niet te combineren is met de functie van burgemeester. "Andere kandidaten hebben dat probleem blijkbaar niet."

Staatsrechtgeleerde Jan Vis was decennialang senator voor D66 en gelooft niet dat er een probleem is. Prestige en ijdelheid zijn volgens hem inderdaad belangrijke verklaringen voor de populariteit van het Eerste Kamerlidschap. Maar hij gelooft volgens de krant niet dat belangengroeperingen hun werknemers naar de Kamer sturen om zo aan invloed te winnen. "Je moet daar niet zijn voor lobbywerk. Daar wordt het eindproduct beoordeeld."