FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 december 2010

Proton bevestigt onderhandelingen met Renault

Proton heeft bevestigd dat er onderhandelingen lopen om een aandeel in het Formule 1-team van Renault te nemen. Het zou hierbij gaan om een pakket van 25 procent, het pakket dat het automerk Renault nu nog in handen heeft. De rest is in handen van Genii Capital van Gerard Lopez.

De deal tussen Proton en Renault had al lang rond kunnen zijn, maar door de problemen rond de naamgeving duren deze langer. Proton wil erg graag de naam Lotus voor de renstal gebruiken, maar Tony Fernandes bezit de naam Team Lotus, waardoor het proces veel complexer wordt.

"We zijn inderdaad in gesprek om een aandeel van rond de 25 procent in het team te nemen. Het is nog iets te vroeg om een definitief percentage te noemen, maar over een paar dagen weten we waarschijnlijk meer," zei de managing director van Proton Zainal Abidin in de Maleisische krant The Star. "Het is in ieder geval onze bedoeling een aandeel in het team te nemen dat ons de garantie biedt dat we ook daadwerkelijk enige controle hebben over de rol van ons merk binnen Renault."

Riesch klopt Vonn op afdaling

Skister Maria Riesch heeft vandaag in Lake Louise de afdaling bij de vrouwen op haar naam geschreven. De Duitse bleef in Canada haar grote vriendin en rivale Lindsey Vonn 0,12 seconde voor. De Oostenrijkse Elisabeth Görgl finishte uiteindelijk als derde.

Riesch is blij met haar eerste zege in de wereldbeker 2010/2011. Vonn won de afgelopen vijf edities in Canada, maar kwam vandaag tekort. "Lindsey is op deze berg eigenlijk onverslaanbaar, al was ik hier in het verleden ook altijd wel sterk," zei de winnares.

WikiLeaks blijft met moeite online

WikiLeaks had vrijdag de grootste moeite om online te blijven doordat bedrijven en regeringen probeerden de organisatie de toegang tot internet te beletten. De Amerikaanse domeinnaambeheerder die het adres WikiLeaks.org beheert, blokkeerde de site donderdagavond, omdat cyberaanvallen op het domein het hele netwerk van de beheerder dreigden te verstoren.

WikiLeaks reageerde op deze blokkade door over te stappen op een Zwitserse domeinnaam -WikiLeaks.ch. Deze domeinnaam werd door twee bedrijven -één in Zweden en één in Frankrijk- beheerd. Vrijdag besloot de Franse regering WikiLeaks te verbieden op Franse servers.

Het is 'onacceptabel' voor Franse servers om de site te beheren, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Eric Besson, omdat WikiLeaks 'de geheimen van diplomatieke betrekkingen schendt en mensen die door diplomatieke geheimhouding beschermd worden in gevaar brengt'.

De Britse krant The Guardian, een van de kranten die samen met de klokkenluiderssite geheime documenten analyseert en publiceert, beëindigde een chatsessie met WikiLeaks-oprichter Julian Assange toen de site overbelast raakte door de grote toestroom bezoekers. Of de website van de krant doelwit was van een cyberaanval is niet bekend. Later plaatste The Guardian antwoorden van Assange op vragen van lezers.

Eerder haalde Amazon.com WikiLeaks van zijn servers. WikiLeaks had serverruimte gehuurd om de documenten op te slaan. Nadat dit bekend was geworden zetten Amerikaanse politici Amazon onder druk hier een eind aan te maken.

"De eerste serieuze info-oorlog is nu gaande. Het slagveld is WikiLeaks. Jullie zijn de troepen", zei John Perry Barlow van de Electronic Frontier Foundation in een twitterbericht dat door WikiLeaks naar zijn driehonderdduizend volgers werd geretweeted.

Assange zelf zei dat zijn eventuele arrestatie de stroom aan geheime diplomatieke documenten niet zou stoppen en dreigt met een 'informatiebom' als hem iets overkomt. Er zijn versleutelde berichten uitgegaan naar tienduizenden mensen. Als hem iets overkomt, zal het wachtwoord worden vrijgegeven en worden al die berichten tegelijk openbaar gemaakt, zo zei de WikiLeaksbaas.

"De geschiedenis zal winnen", aldus Assange in The Guardian. "De wereld zal een betere plek worden. Zullen we overleven? Dat hangt van jullie af..."

WikiLeaks is via het directe ip-adres http://46.59.1.2/ overigens nog steeds bereikbaar.

Mourinho trots op straf van UEFA

Real Madrid-trainer José Mourinho maalt niet om de schorsing van twee wedstrijden die hij door de UEFA opgelegd heeft gekregen. De Portugees is er zelfs trots op. De coach liet in het Champions League-duel met Ajax Xabi Alonso en Sergio Ramos hun tweede gele kaart halen, zodat ze het duel met Auxerre zouden missen, maar daarna zonder kaarten naar de tweede ronde zouden gaan.

"Ik zie deze straf als een verdienste. Ik verander niet. Mijn oma stierf lang geleden, maar ik herinner mij wat ze mij vertelde: Als ze jaloers op je zijn, moet je blij zijn. En dat is wat er aan de hand is," zei Mourinho. "Ik ben blij dat er een speciale regel is voor José Mourinho en eentje voor de andere coaches. Het is een historische straf voor mij. In de geest van wat mijn oma zei; het is een onderscheiding en geen straf."

"Ik kan mijn gebiedje niet verlaten, anderen wel. Ik mag de bal niet oppakken, anderen wel. Ik mag niet praten met de vierde official, anderen wel. Het is daarom een verdienste," zei een trotse Portugees.

[Upd] 'Geheime dochter Van der Gijp'

Melissa Sneekes (27), oud-Miss Nederland, is mogelijk de dochter van voetballegende René van der Gijp. Dit beweert althans het intellectuele weekblad Party. Donderdagavond in het tv-programma Voetbal International (VI) kon de 49-jarige voetbalanalist wel lachen om het nieuws: "In de wandelgangen wordt ook over Johan Derksen gesproken."

Presentator Wilfred Genee vroeg aan Van der Gijp of hij een relatie heeft gehad met de betreffende moeder. "Ja, maar dat duurde maar een paar dagen", aldus Van der Gijp. "Ik was zo jong. Toen duurden de gesprekken met mij heel kort hoor." Wie de vader van Melissa Sneekes echt is moet uit de toekomst blijken. De moeder van Miss Nederland 2007 wil echter niet zeggen met wie ze allemaal het bed heeft gedeeld.

Update 22.48 uur
Genee vroeg Van der Gijp vrijdagavond in VI of hij nog meer aanmeldingen van verloren dochters heeft gehad. "Het was vandaag heel rustig. Ik heb ook mijn mail niet geopend moet ik eerlijk zeggen. Ik kan er voor het weekend niet nog één bij hebben", antwoordde de voetbalanalist. Ook zei Van der Gijp dat nog niemand een DNA-test bij hem heeft afgenomen.

Inmiddels is de T-shirtwinkel Halvegaren ingesprongen op het dochterincident. Via de webshop van de winkel kunnen verschillende 'Is René mijn pa?'-shirts besteld worden.


René van der Gijp donderdagavond in VI over zijn vermeende dochter

Uitslag FC Groningen - Vitesse

Vanavond stond in de Eredivisie de wedstrijd tussen FC Groningen en Vitesse op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

FC Groningen

4 - 1

Vitesse

 53' Granqvist(pen)
 63' Matavz
 67' Andersson
 81' Sparv
   79' Pedersen
 
 Gele kaart: Kieftenbeld (FC Groningen), Rajkovic, Felixdaal (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Haverkort
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
Van de Laak (Enevoldsen/9)
Holla (Hiariej/71)
Andersson (Ajilore/84)
Tadic
Sparv
Matavz
  Room
Kashia
Felixdaal
Rajkovic
Büttner
Snijders (Barazite/79)
Pröpper (Van Ginkel/72)
Aissati
Matic
Stevanovic
Pluim (Pedersen/68)

Chinese passagierstrein breekt record

Een Chinese passagierstrein heeft het snelheidsrecord gebroken. De trein haalde vrijdag tijdens een testrit 486 kilometer per uur. Dat meldden de Chinese staatsmedia.

Volgens persbureau Xinhua was het de hoogste snelheid voor een normale passagierstrein, andere soorten treinen hebben wel hogere snelheden gehaald. De spoorlijn waarop het record gebroken werd is nog niet af en wordt in 2012 geopend. De duur van een rit van Beijing naar Shanghai wordt dan teruggebracht tot vijf uur, de helft van de tijd die een rit nu kost.

Het project, dat omgerekend ruim 24 miljard euro kost, is onderdeel van grootscheepse plannen van de regering om Chinese steden met elkaar te verbinden door middel van hogesnelheidstreinen en om de drukte in de reguliere treinen te verminderen.

BP: minder olie gelekt dan overheid denkt

De hoeveelheid olie die door de olieramp afgelopen zomer de Golf van Mexico is ingestroomd, ligt volgens BP veel lager dan de schattingen van de Amerikaanse overheid. Dat heeft de commissie die de ramp in opdracht van de Amerikaanse president Barack Obama onderzoekt vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de overheid zijn door de ramp 4,1 miljoen vaten olie in zee gelekt. Dat komt neer op 53.400 tot 60.000 vaten olie per dag. Volgens berekeningen van BP liggen deze schattingen echter 20 tot 50 procent te hoog.

De berekeningen van BP kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke boete die het concern moet betalen. Volgens de Amerikaanse wet kan de boete oplopen tot 4300 dollar per gelekt vat. "De hoeveelheid gelekte olie wordt doorberekend in de boete. Het is niet verrassend dat ze denken dat het minder is", aldus commissielid Terry Garcia.

BP: minder olie gelekt dan overheid denkt
BP: minder olie gelekt dan overheid denkt (Foto: ANP)

Brazilië erkent Palestijnse staat

Brazilië erkent de Palestijnse staat op grond van de grenzen zoals die waren op het moment van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever in 1967. Dat heeft de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken gezegd.

De minister zei dat de erkenning een antwoord is op het verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva vorige maand. Lula stuurde Abbas op 1 december een brief met daarin de boodschap dat Brazilië de staat erkent en hoopt dat de erkenning ertoe zal leiden dat Israël en de Palestijnen 'in vrede en veiligheid kunnen samenleven'.

Volgens het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de erkenning 'geheel in lijn met de historische bereidheid van Brazilië bij te dragen aan vrede tussen Israël en de Palestijnen'.

Opstand Spaans vliegpersoneel treft KLM-vluchten

De opstand die vrijdag uitbrak bij Spaanse luchtverkeersleiders treft ook Nederlandse reizigers. Twee KLM-vluchten kunnen in Spanje niet opstijgen, een vlucht van Nederland op weg naar Spanje is teruggekeerd en een vlucht richting Spanje is geannuleerd.

Het gaat in alle gevallen om passagiersvluchten, laat een woordvoerder van Schiphol weten. Ook vluchten van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia zijn getroffen.

In een langlopend conflict over arbeidsvoorwaarden hebben veel luchtverkeersleiders zich vrijdag plotseling ziek gemeld. Door het gebrek aan verkeersleiders is het luchtruim boven acht luchthavens, inclusief die op de Canarische Eilanden en in Madrid, gesloten.

Volgens de vakbonden in Spanje zijn de tweeduizend luchtverkeersleiders overwerkt en is er sprake van onderbezetting. De vakbonden dreigen ook tijdens de kerstvakantie te staken. Luchtvaartmaatschappij Iberia verwacht dat zaterdag weer kan worden gevlogen.

Cholera kan 650 duizend Haïtianen treffen

De cholera-epidemie in Haïti kan de komende zes maanden tot wel 650.000 mensen treffen. Dat schatten de Wereldgezondheidsorganisatie en de pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie volgens secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.

De teams van de VN denken bovendien dat het officiële dodental van 1800 en het aantal geïnfecteerden van 8100 wel eens zou kunnen verdubbelen vanwege de moeizame berichtgeving.

Er is volgens Ban een dringende behoefte aan meer behandelingscentra en aan nog zeker 350 artsen, tweeduizend verpleegkundigen en 2200 man ondersteunend personeel. Ban riep de lidstaten op meer geld te geven om de uitbraak onder controle te brengen. Tot nog toe is slechts 20 procent van het gevraagde bedrag binnengekomen.

'Middeleeuwse' bende opgerold in Parijs

De Franse politie heeft de leiders van een dievenbende opgepakt die jonge meisjes dwongen ten minste driehonderd euro per dag te stelen. Lukte dat niet dan werden ze in elkaar geslagen, met sigaretten gebrand of verkracht. Dat meldden de Franse autoriteiten vrijdag.

De tieners en jonge meisjes van Bosnische afkomst moesten mensen in de metro en andere drukke plekken rollen. Christian Flaesch, hoofd van de gerechtelijke politie in Parijs, noemde de gewoontes van de leiders 'middeleeuws'.

Het netwerk bracht zo'n vier miljoen euro per jaar bijeen. De 'patriarch' van het netwerk gebruikte het geld om vastgoed in Italië en luxe auto's mee te kopen. Ook vergokte hij een deel in het casino.

Timmerman wint weer marathon op natuurijs

Karlo Timmerman heeft vandaag voor de tweede keer een marathon op natuurijs gewonnen. Na zijn zege in Veenoord was hij ook in Haaksbergen de beste.

Timmerman won na een wedstrijd over honderd ronden de massasprint, voor Christijn Groeneveld en Crispijn Ariëns. Bij de vrouwen won Wieteke Cramer de wedstrijd over zestig ronden. Jolanda Langeland en Carla Zielman mochten het podium ook bekleden.

De wedstrijd in Haaksbergen was voorlopig de laatste wedstrijd op natuurijs. De schaatsbond had deze week een vierdaagse willen organiseren, maar de ijskwaliteit in Gramsbergen is volgens de KNSB nog niet goed genoeg. Bovendien gaat de dooi inzetten. Tot dusver werden er drie races gereden. Bob de Vries won in Noordlaren en in Veenoord en in Haaksbergen zegevierde Timmerman.

Fittipaldi: "Vettel moet leren verliezen"

Volgens Emerson Fittipaldi moet Sebastian Vettel na zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 gaan leren dat hij ook kan verliezen. De Braziliaan pakte zelf in 1972 en 1974 het kampioenschap en weet daarom dat een rijder met beide benen op de grond moet blijven staan.

"Hij moet nu niet gaan denken dat hij de beste is, want dat is de eerste stap naar een nederlaag," zei Fittipaldi. "Natuurlijk mag hij trots zijn, maar het is belangrijk dat hij ook leert hoe het is om te verliezen. Hij gaat steun nodig hebben als hij een slechtere fase doormaakt, want het is onvermijdelijk dat die er zal komen."

"Als wereldkampioen sta je op de eerste plaats en al het andere is dan niet goed genoeg. Het is een lastige situatie, maar ik vertrouw erop dat Sebastian en zijn team ermee leren omgaan," vervolgt de Braziliaan.

Volgens Hans-Joachim Stuck zou Vettel er geen last van moeten hebben. "Sebastian is in tegenstelling tot veel jongens van zijn leeftijd erg kritisch op zichzelf. Hij is erg op alle kleine details gericht en doet me wat dat betreft ook wel een beetje aan Michael Schumacher denken, al komt Sebastian een stuk opener en sympatieker over," zei hij tegen Motorsport-Total.

HSV-spits Petric voorlopig aan de kant

Mladen Petric komt dit kalenderjaar niet meer in actie voor zijn club Hamburger SV. De 29-jarige Kroatische aanvaller liep donderdag op de training een bovenbeenblessure op. Uit een MRI-scan is gebleken dat Petric een scheurtje in zijn hamstring heeft opgelopen, meldt de Bundesligaclub. Hij is minimaal een paar weken uitgeschakeld.

"Dit is natuurlijk erg zuur", zei Petric, die eerder dit seizoen al een maand aan de kant stond met een kuitblessure. Door het fysieke ongemak kwam hij deze voetbaljaargang pas negen competitieduels in actie. Daarin scoorde de 41-voudig international vier keer.

Tegenover het wegvallen van Petric staat de terugkeer van Dennis Aogo en Guy Demel. Spits Ruud van Nistelrooy is voor het uitduel van SC Freiburg van zaterdag nog een vraagteken. HSV staat na veertien speelronden op een zevende plaats.


HSV-spits Petric voorlopig aan de kant (Foto: Novum)

Volleybalsters wacht zware poule op EK 2011

De Nederlands volleybaldames lootten vanavond in Rome een zware poule voor het EK van 2011. In Busto Arsizio start het Oranje van Avital Selinger in poule D tegen regerend wereldkampioen Rusland, Spanje en Bulgarije.

Het EK is in 2011 verdeeld over Italië en Servië. De nummers 1 van de vier poules plaatsen zich direct voor de kwartfinales, de nummers 2 en 3 kruisen hun degens tegen de nummers 2 en 3 uit de andere poule in hetzelfde land.

Poule B speelt in het Italiaanse Monza, waar het gastland, Turkije, Azerbeidzjan en Kroatië elkaar zullen treffen. In Belgrado spelen Servië, Duitsland, Oekraïne en Frankrijk om een plek in de tweede ronde. Poule C in het Servische Zremjanin huisvest Polen, Roemenië, Tsjechië en Israël.

Avital Selinger reageert: "We zitten in een zware poule. In Italië spelen sowieso acht goede ploegen, alle acht stonden op het EK van 2009. In Servië spelen de nieuwkomers. Wij moeten dus zorgen dat we alle wedstrijden op ons hoge niveau spelen."

Technisch directeur van de Nevobo Bert Goedkoop vanuit Rome: "Deze loting is serieus zwaar. Als je zelf mocht kiezen, zou deze indeling niet onze keuze zijn. Het EK wordt volgend jaar beslist in Italië. Voordeel is dat dan wel vroeg duidelijk is wie er om de medailles gaan strijden."

VVD wil uitstel btw-verhoging cultuur

De Eerste Kamerfractie van de VVD wil voorkomen dat de btw voor musicals, concerten, theaterbezoek en andere culturele voorstellingen per 1 januari omhooggaat. Eerder probeerde de VVD-fractie in de Tweede Kamer dat al, maar daar stak de PVV een stokje voor.

De VVD-senatoren zijn druk op zoek naar manieren om de verhoging van 6 naar 19 procent op de lange baan te schuiven, aldus ingewijden tegenover Het Parool. De maatregel helemaal schrappen wordt evenwel onhaalbaar geacht. Ook uitstel is niet onproblematisch: daarmee ontstaat een gat van 90 miljoen euro in de begroting.

Eerste KamerDe kunstsector, oppositiepartijen, maar dus ook de VVD, vinden invoering per 1 januari veel te snel. Een van de argumenten is dat theaterplanningen en -investeringen doorgaans twee jaar vooruitlopen. Veel producties zouden in de problemen komen bij invoering vanaf volgende maand. Eerder deze maand wilde de VVD-fractie in de Tweede Kamer een motie op initiatief van D66 steunen om de verhoging uit te stellen. De PVV-fractie stelde echter onomwonden dat de VVD zich aan het regeerakkoord moest houden.

De PVV is niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, die niet is gebonden aan het regeer- en het gedoogakkoord. Komende dinsdag zal er meer duidelijkheid komen over de vraag of de Senaat de btw-verhoging inderdaad zal blokkeren. Dan wordt het voorstel namelijk besproken in de Eerste Kamer. Premier Rutte zal er tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zijn beleid verdedigen.

NK indooratletiek langer in Apeldoorn

Het Nederlands kampioenschap indooratletiek zal de komende vier jaar ook in Apeldoorn gehouden worden. De edities van 2009 en 2010 werden gehouden in het Omnisport-complex in Apeldoorn en de Atletiekunie was hier dermate tevreden over dat het contract met vier jaar verlengd is.

"Ons is er veel aan gelegen dat we de Nederlandse topatleten een hoogwaardig kampioenschap aan kunnen bieden. Met de expertise van de vereniging AV'34 heb ik er alle vertrouwen in dat dit de komende jaren ook gewaarborgd is," zei directeur Rien van Haperen.

Aanslag van telefooncel eist leven kind

Naast terreurcellen die onschuldigen doden, blijken er nu ook moordende telefooncellen te bestaan. Anderhalf jaar geleden is een jong meisje overleden toen in Roemenië een telefooncel op haar viel. De eigenaar van de telefooncel, de telefoonmaatschappij, wordt nu aangeklaagd voor nalatigheid.

Doinita Rahau uit Rasova speelde vorig jaar juni bij een telefooncel toen het ding plotseling op haar viel. Met zware verwondingen werd het meisje overgebracht naar het ziekenhuis, maar het mocht niet meer baten. Nog tijdens de rit bleek ze al in de ambulance te zijn overleden.

Volgens de aanklagers had de telefooncel al meer dan twintig jaar geleden moeten worden vervangen. Telefoonmaatschappij Romtelecom wordt nu dan ook aangeklaagd wegens nalatigheid. Onzin, vindt de directie. Kinderen die de telefooncel gebruikten als speeltoestel en dorpsbewoners die er hun hond aan vastknoopten zouden het ding volgens hen hebben gesloopt.

Wind hindert skiërs bij WB afdaling

De wereldbekerwedstrijd op de afdaling in het Amerikaanse Beaver Creek heeft  flinke vertraging opgelopen. De organisatie besloor de wedstrijd voor een aantal uur uit te stellen vanwege de krachtige wind. Later vandaag zal worden besloten of de race alsnog wordt afgewerkt.

De start van de race was al omlaag gebracht naar het startpunt van de super-G, maar de wind was ook daar te sterk. De organisatie vond het daarom niet verantwoord de skiërs naar beneden te sturen.

Nederlandse record voor Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal heeft vrijdagavond bij het NK kortebaan in Amsterdam het Nederlands record op de 200 meter vlinderslag aangescherpt. Het 17-jarige zwemtalent tikte in de finale met 2.09,77 minuten 21 honderdsten sneller aan dan Inge Dekker vier jaar terug in Helsinki (2.09,98).

Van Rouwendaal verkeert momenteel in topvorm. Ze pakte vorig weekeinde op het EK kortebaan in Eindhoven zilver op de 100 en 200 meter rugslag. Het wereldrecord op de 200 meter vlinderslag staat op naam van Liu Zige. De Chinese kwam vorig jaar november in Berlijn tot 2.00,78.

Inge Dekker deed mee aan de open Franse kampioenschappen kortebaan. De Nederlandse won in Chartres de 50 meter vrije slag in 24,22 seconden. Hiermee was ze bijna een halve seconde sneller dan de beste Française Camille Muffat. Dekker won ook de 100 meter vlinderslag. Met een tijd van 57,02 seconden bleef ze wereldrecordhoudster Diane Bui Duyet voor.

Femke Heemskerk deed in Frankrijk een poging om het Nederlands record op de 200 meter rugslag van Van Rouwendaal af te pakken. Ze kwam tot een tijd van 2.04,47 waarmee ze 34 honderste tekort kwam. De winst op het onderdeel ging naar de Française Alexianne Castel in 2.01,01.

Teambazen kiezen Alonso tot beste rijder 2010

De Formule 1-teambazen hebben niet Sebastian Vettel, maar Fernando Alonso verkozen tot coureur van 2010. Autosport Magazine hield vanaf de Grand Prix van Abu Dhabi een poll onder de teambazen en door hetzelfde scoresysteem als de FIA aan te houden bleek dat Alonso 229 punten had, tegenover 220 voor Vettel.

"Ik ben vereerd dat de meerderheid van de teambazen mij als beste coureur van het jaar heeft gekozen, maar liever was ik natuurlijk wereldkampioen geweest," zei Alonso. "Het is echter wel een volgende bevestiging dat, ondanks dat het op de laatste horde mis ging, we een fantastisch seizoen hebben gehad. Het team en ik hebben tot het einde gevochten en we hebben nooit opgegeven, zelfs niet op het moment dat het een verloren zaak leek te zijn. We hebben toen een fantastische comeback gemaakt. Volgend jaar gaan we proberen het beter te doen, maar ik zal 2010 altijd blijven herinneren als een fantastisch jaar."

Grammy-nominatie voor Civilization

Componist Christopher Tin is genomineerd voor twee Grammy Awards, één voor zijn debuutalbum en één voor Baba Yetu, een nummer in Civilization IV. Het nummer is het intro-nummer van Civ IV.

Baba Yetu is genomineerd in de categorie 'Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalists'. Sinds het uitbrengen van het nummer in 2005 is de populariteit van het nummer flink toegenomen. De compositie is sinds 2005 al meer dan duizend keer ten gehore gebracht door verschillende koren. 

Op 13 februari horen we of het nummer de eerste game-Grammy in de wacht sleept. 

Wenger: "Dit is een middeleeuws besluit"

De trainer van de Engelse voetbalclub Arsenal Arsène Wenger is het niet eens met het toewijzen van het WK voetbal door de FIFA aan Rusland. De Fransman steunde het bid van de Engelsen en is net als de rest van de voetbalwereld op het eiland nog steeds van slag.

"Een Middeleeuws besluit," zei Wenger over de toekenning van de toernooien van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. "Je kunt tegenwoordig honderd criteria invoeren in de computer en dan rolt het beste bid er zo uit," zei de Fransman die de keuzeprocedure dan ook ouderwets noemde.

Ook de manager van Tottenham Hotspur Harry Redknapp vond de gang van zaken vreemd. Alle kandidaatlanden zetten hun regeringsleiders in, behalve één. "De Russen niet. Putin was er niet. Alsof hij wist dat Rusland toch wel zou winnen. De Engelse afvaardiging heeft tot vijf uur in de ochtend met de belangrijkste mensen gesproken. Dat had totaal geen zin. We weten allemaal hoe het er daar aan toegaat, maar we kunnen of mogen het niet hardop zeggen."

Queen DLC voor Rock Band 3

Rock Band 3 krijgt deze nieuwe nummers van één van de beste bands die ooit bestaan hebben; Queen! In totaal zullen er 13 nummers uitkomen waardoor jullie los kunnen gaan als Freddie himself. Pack 1 zal £5.99 / €8.99 / 800 MS Points / 1100 Wii Points kosten. Pack 2 kost £4.99 / €7.99 / 800 MS Points / 1000 Wii Points.

De nummers die vrijkomen zijn:

Queen Extravaganza Pack 01

Hammer to Fall
Keep Yourself Alive
Now I'm Here
Play the Game
Tenement Funster
We Are the Champions (RB3 version)
We Will Rock You (RB3 version)

Queen RB3 Enhanced Pack

I Want It All (RB3 version)
I Want To Break Free (RB3 version)
Killer Queen (RB3 version)
One Vision (RB3 version)
Somebody To Love (RB3 version)
Under Pressure (RB3 version)

queen

Italiaanse F3-rijders testen Ferrari F1-bolide

Ferrari heeft gisteren op Vallelunga de beste rijders uit het Italiaanse Formule 3-kampioenschap laten testen. Hierbij maakte de Italiaanse renstal gebruik van een auto uit het jaar 2008.

Kampioen Cesar Ramos en zijn naaste belagers Stephane Richelmi en Andrea Caldarelli mochten een dag lang ruiken aan het grote werk. "Het rijden op een circuit met een Ferrari Formule 1-bolide is een geweldige ervaring, veel beter dan ik verwacht had," zei Ramos. "Ik heb geprobeerd er zo veel mogelijk van te genieten, want het is echt een droom die uitkomt. Ik werd gedurende de sessie begeleid door een groep professionals die me op mijn gemak stelden en bijdroegen aan deze ervaring die ik nooit meer zal vergeten."

[DC] Djokovic trekt stand gelijk

Novak Djokovic heeft de stand in de Davis Cup-finale tussen Servië en Frankrijk op 1-1 gebracht. Eerder vandaag klopte de Fransman Gael Monfils Janko Tipsarevic, maar de Serviërs konden wel juichen voor hun kopman, omdat deze Gilles Simon eenvoudig met 6-3, 6-1 en 7-5 opzijzette.

Dat Djokovic won komt niet als een verrassing, omdat de Serviër tot de beste spelers ter wereld behoort en Simon niet in de top tien op de wereldranglijst staat. Morgen zal in Belgrado het dubbelspel volgen, waarna zondag met twee enkelspelen de finale afgesloten wordt.

WikiLeaks op Nederlandse server

De onthullingssite WikiLeaks is momenteel actief op het Nederlandse internetadres. De site wordt nu gehost door provider e-Dot in Zoetermeer.

De site die wereldwijde ophef veroorzaakt met geheime berichten van Amerikaanse diplomaten, was eerder op de dag door Amerikaanse providers verdreven van zijn gebruikelijke .org-adres. Na een urenlange storing dook de site op met een Zwitsers adres. Dat bleek aan het begin van de avond niet steeds toegankelijk.

De site is ook te bereiken via een Duitse provider.

WikiLeaks actief op .nl-adres
WikiLeaks actief op .nl-adres (Foto: ANP)

Lotus begint 2011 zonder KERS

Het Formule 1-team Lotus heeft bekendgemaakt dat het begin 2011 nog zal rijden zonder het Kinetic Energy Recovery System (KERS). Het team zegt zich eerst op andere delen van de auto te richten voordat KERS aan de beurt komt.

"We zullen bij de start van het seizoen, vanwege de mogelijkheden om zaken te ontwikkelen, de verstelbare achtervleugel hebben, maar geen KERS, deze is wel in ontwikkeling," zei technisch directeur van Lotus Mike Gascoyne tegen edp24.co.uk. "Over één ronde is het weinig voordeel voor de moeite die je erin stopt. Strategisch en in races is het zeker een voordeel."

"In het begin van het seizoen is KERS niet hetgeen ons een stap voorwaarts doet zetten. Het zijn de andere zaken en we hebben de keuze gemaakt om ons daarop te concentreren, want als je die niet goed krijgt dan zal KERS het verschil niet gaan maken."

Lotus rijdt in 2011 met Renault-motoren en volgens Gascoyne zal het team KERS van het Franse merk inbouwen als de tijd daarvoor rijp is.

België wil tegen Oranje oefenen

Daags na het bekend worden van het mislopen van het wereldkampioenschap voetbal van 2018 heeft België aangegeven tegen Oranje te willen oefenen. De voorzitter van de Belgische voetbalbond François de Keersmaecker sprak vandaag tijdens de afsluitende persconferentie van het HollandBelgiumBid in Eindhoven deze wens uit.

"We hebben zo goed samengewerkt voor het WK 2018. Dan zou het mooi zijn als de spelers nog een keer een duel uitvechten op de grasmat," zei De Keersmaecker die graag ziet dat de 125e interland tussen de lage landen wordt gespeeld. Het laatste duel dateert uit 2004 toen België met 1-0 won.

De bondsvoorzitter is blij dat het bid positief heeft uitgepakt voor het Belgisch voetbal. "We hebben echt wat losgemaakt. Veel clubs in België hebben problemen met verouderde stadions. Daar gaan we echt wat aan doen. Premier Yves Leterme heeft me beloofd daar aan mee te werken."

Sauber onthult bolide op 31 januari

Het Formule 1-team Sauber heeft bekendgemaakt dat de nieuwe bolide voor het seizoen 2011 op 31 januari onthuld zal gaan worden. Het Zwitserse team maakte vandaag bekend dat de C30 in Valencia op Ricardo Tormo de dag voor de eerste testdag voor het eerst getoond wordt.

Sauber zal in 2011 gaan rijden met Kamui Kobayashi en Sergio Perez. De bolide zal net als het afgelopen seizoen aangedreven worden door een Ferrari-motor.

[NK] Record Driebergen op 200 rug

Nick Driebergen heeft op de eerste dag van de Nederlandse kampioenschappen kortebaan zijn nationale record op de 200 meter rugslag aangescherpt. De zwemmer van E.ON-NZA kwam vrijdagavond voor eigen publiek tot 1.53,08. Hij haalde daarmee meer dan een halve seconde af van zijn oude toptijd van twee jaar geleden.

Driebergen won onbedreigd. Alleen de Eiffel Swimmers Jurjen Willemsen (1.57,65) en Bastiaan Lijesen (1.59,48) finishten binnen de 2 minuten.

Record Driebergen op 200 rug
Record Driebergen op 200 rug (Foto: ANP)

Mexicaanse leger pakt 14-jarige huurmoordenaar

Het Mexicaanse leger heeft een 14-jarige jongen gearresteerd die als huurmoordenaar voor een drugsbende zou werken. Dat hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

De jongen, met de bijnaam El Ponchis, werd donderdagavond gearresteerd toen hij samen met zijn 16-jarige zus een vlucht naar Tijuana wilde nemen. Hij zou betrokken zijn geweest bij ten minste vier onthoofdingen, zijn zus zou de lichamen hebben laten verdwijnen.

"Ik was betrokken bij vier executies, maar ik was gedrogeerd en ze zeiden dat als ik het niet zou doen, ik vermoord zou worden", aldus de tiener, die rustig leek en geen berouw toonde.

Er is nog geen officiële aanklacht ingediend.

Duitse kardinaal vraagt vergiffenis om misbruik

De aartsbisschop van München en Freising heeft vergiffenis gevraagd voor 'alles wat zij die voor de kerk werkten, hebben aangericht'. Vrijdag werd een rapport gepubliceerd waarin staat dat meer dan tweehonderd priesters en godsdienstleraren kinderen misbruikten in het bisdom, dat eens onder de hoede stond van paus Benedictus XVI.

Kardinaal Reinhard Marx presenteerde het rapport vrijdag en zei dat de katholieke kerk in Duitsland veel werk zal moeten verzetten om het geschonden vertrouwen te herwinnen. In het rapport wordt seksueel misbruik in het bisdom onderzocht in de periode van 1945 tot en met 2009. De onderzoekers stelden vast dat kerkelijke documenten die als bewijsmateriaal konden dienen met opzet waren vernietigd.

Paus Benedictus, voorheen Josef Ratzinger, was aartsbisschop van het bisdom van 1977 tot en met 1981.

UCI gaat'verdachte' renners meer testen

De internationale wielrenunie UCI gaat komend seizoen renners met afwijkingen in hun biologisch paspoort meer controleren. Dat liet de organisatie vandaag weten. Volgens voorzitter Pat McQuaid gaat het om een aanzienlijk groter aantal controles.

Volgens McQuaid zijn na de introductie van het biologisch paspoort zo'n 25.500 antidopingcontroles uitgevoerd. Die hebben volgens de Ier een betrouwbaar profiel van de renners opgeleverd. "We hebben tegenwoordig enorm veel fysiologische kennis van de renners, ongekend in de sportwereld", gaf de UCI vandaag aan. De renners die afwijkende waarden in het paspoort vertonen, zullen met ingang van 2011 het grote doel worden bij de dopingtests.

LittleBigPlanet 2 niet in 3D te zien

Sony heeft bekendgemaakt dat LittleBigPlanet 2 toch geen 3D ondersteunt. “Sorry, no 3D this time around,” aldus Mark Valledor van Sony. Tijdens de E3 werd LittleBigPlanet 2 nog in 3D getoond. De game zou dit jaar nog uitkomen, maar werd uitgesteld naar begin 2011. 

Het spel komt uit in Amerika op 18 januari. Wanneer de game in Europa uitkomt is helaas nog niet bekend, maar deze maand is er wel een demo te downloaden.
LittleBigPlanet 2

Vrouw verkracht met levende slang

Een vrouw uit Eau Claire, in de Amerikaanse staat Wisconsin, beweert te zijn verkracht met een bijzonder attribuut. De 32-jarige vrouw zegt te zijn gepenetreerd door een levende slang.

De anoniem gebleven vrouw was vorige week te gast op een feestje bij twee mannen thuis. Een van de heren nodigde haar uit naar de slaapkamer te gaan om daar foto's van hun kinderen te bekijken. Bij het binnentreden van de slaapkamer kreeg de vrouw echter een harde klap op het hoofd en werd ze op de grond geworpen.

Vervolgens werd de vrouw door de eerste man op de grond gehouden en door een tweede man verkracht, zo luidt haar verklaring. Na de verkrachting penetreerden de heren haar met een levende slang.

Volgens de politie droeg een van de heren een zender wegens twee eerdere seksuele vergrijpen. Het ras van de slang is overigens niet bekendgemaakt.

Nieuwe Sony met PlayStation 2

Er zijn foto's opgedoken op het grote interwebz van een 'nieuwe' Sony Bravia. Deze Bravia heeft redelijke normale specs; 720p output, vier HDMI poorten en een PlayStation 2. Sorry, een wat? Een PlayStation 2. Sony heeft in de nieuwe Bravia de PS2 verwerkt in zijn design.

De meeste van ons kunnen geen PlayStation 2-spellen spelen op de PS3 en zijn dus genoodzaakt om terug te keren naar de PS2. Sony heeft daar knap op ingespeeld door een televisie te designen waar de PS2 ingebouwd is. De televisie is te koop in Groot-Brittannië voor een kleine tweehonderd pond. 

bravia

Britney Spears haalt uit naar roddelende ex

Britney Spears heeft flink uitgehaald naar haar roddelende jeugdliefde Jason Alexander. Alexander, die ooit 55 uur getrouwd was met de zangeres, beweerde tegenover een Amerikaans roddelblad dat Britney mishandeld wordt door haar huidige vriend. "Je kunt mijn kont kussen", liet de popprinses weten via Twitter.

Alexander stuurde een aantal audiotapes naar Star Magazine en entertainmentwebsite Radar Online. Daarop is een vrouw te horen die vertelt dat ze slachtoffer is van huiselijk geweld. Alexander beweert dat het om Britney gaat, maar de zangeres ontkent dat in alle toonaarden. Vrijdag verschenen weer opgenomen gesprekken op internet.

"Ik maak me op voor een romantisch weekeindje met Jason in verband met mijn verjaardag", twitterde Britney donderdag over haar geliefde, haar voormalig manager Jason Trawick. "PS. Star Magazine, Radar Online, Jason Alexander en alle andere leugenaars, jullie kunnen allemaal mijn kleine, witte kont kussen."

Terwijl Britney geniet van een romantisch weekeindje maken haar advocaten zich op voor een rechtszaak. "We gaan Star Magazine aanklagen", laat Spears' manager weten aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Iedereen weet dat dit Britney niet is. Hoe meer Star en Radar Online publiceren, hoe belachelijker ze zichzelf maken. Er komt 100 procent zeker weten een rechtszaak."

Duel Manchester United afgelast wegens bevroren veld

Niet alleen het Nederlandse voetbal heeft last van de kou. Ook in Engeland slaat 'koning winter' toe.

Het duel Blackpool - Manchester United is het eerste slachtoffer in de Premier League van het winterse weer. De wedstrijd staat zondag op de rol, maar nu al kan de Engelse voetbalbond (FA) zeggen dat het duel geschrapt wordt.

Het veld op Bloomfield Road is volledig bevroren. Na een inspectie vanmiddag hebben officials de verwachting uitgesproken dat het niet snel beter zal worden. De FA heeft het duel daarop afgelast.

Of er behalve het duel in Noord-West Engeland nog meer wedstrijden geschrapt worden is nog niet duidelijk.

Laura Dekker begonnen aan oversteek

De 15-jarige solozeilster Laura Dekker is begonnen aan de oversteek van de Atlantische Oceaan. Ze hoopt de 3500 kilometer naar Sint Maarten in drie weken te overbruggen, meldt ze op haar weblog.

"Ik heb nu een lekker windje van opzij. Het is hier nog steeds lekker warm." Door 'relatief hoge golven' zou haar boot behoorlijk schommelen. In het verleden vlogen haar spullen daardoor door de boot, maar nu heeft ze alles opgeruimd. "Ja, ik leer het wel", meldt ze.

Dekker hoopt de jongste solozeilster ter wereld te worden. Over haar zeiltocht is veel te doen geweest. Ze kon lange tijd niet vertrekken, omdat ze onder toezicht van Bureau Jeugdzorg was geplaatst. Er werd aan getwijfeld of het wel verantwoord was om zo'n jong meisje alleen rond de wereld te laten varen. Uiteindelijk kreeg ze in juli groen licht.

Man doodgeschoten in Haarlem

In de Dr. Schaepmanstraat in Haarlem is vrijdag een man om het leven gekomen bij een schietpartij. Hulpdiensten probeerden de man te reanimeren, maar hij is aan zijn verwondingen overleden.

Volgens de politie kwam er omstreeks 14.45 uur een melding binnen van een schietpartij. Eenmaal ter plaatse, werd de zwaargewonde man op straat aangetroffen. De recherche onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Het slachtoffer is mogelijk lid van de Hells Angels. Ooggetuigen zeiden tegen het lokale radiostation AB-Radio dat zij een rood Angel-logo op de jas van de man hebben gezien. Er zouden vier daders bij de liquidatie betrokken zijn. Ook zou er zijn geschoten met een groot wapen.

Aantal banen VS stijgt minder hard dan verwacht

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november minder hard gestegen dan verwacht, blijkt vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Het aantal banen steeg met 39.000, terwijl economen vooraf rekening hielden met een stijging van 144.000. Het cijfer voor oktober werd opwaarts bijgesteld tot een toename van het aantal banen met 172.000, van de eerder gemelde stijging van 151.000 banen.

Het werkloosheidspercentage voor november steeg tot 9,8 procent van 9,6 procent een maand eerder. Economen hadden verwacht dat het werkloosheidspercentage 9,6 procent zou blijven.

Een herboren wereld in WoW Cataclysm

Voor veel mensen is het heerlijk avondje bijna gekomen. Voor een grote groep fans van World of Warcraft is dat nog twee extra nachtjes slapen, want Cataclysm, de nieuwe expansie van het spel is bijna uit. Blizzard heeft een nieuwe trailer online gezet om te laten zien welke werelddelen we onder andere mogen gaan bezoeken. 

De draak Deathwing is vrijgekomen en de wereld zoals we die kennen is uit balans geraakt. Zo worden slapende vulkanen actief, ontstaan er enorme kraters en ontstaat er nieuw leven in gebieden die voorheen enkel woestijn waren. Voor de spelers dus nieuwe gebieden en uitdagingen en natuurlijk een hele waslijst met andere veranderingen, waaronder twee nieuwe rassen en een levelcap-verhoging van 80 naar 85. World of Warcraft: Cataclysm komt op 7 december uit.

Opstelten wijst kritiek van de hand

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) spreekt tegen dat hij symboolpolitiek bedrijft met zijn aanpak van het drugsgeweld in Brabant. Kritiek uit de Tweede Kamer wijst hij van de hand.

Opstelten wil in Brabant versneld een pasjessysteem voor coffeeshops invoeren om de recente geweldsgolf daar een halt toe te roepen. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester verweet Opstelten dat hij de klok had horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt en ook D66 twijfelt of de pasjes het probleem wel oplossen.

Volgens Opstelten zorgt de wietpas ervoor dat de coffeeshops weer teruggaan naar hun oorspronkelijke functie: kleinschalige wietverkoop aan de lokale bevolking. Daarnaast komt er een taskforce, die de aanpak van het geweld moet coördineren. "De resultaten zullen per direct zichtbaar zijn. Mijn motto is: niet lullen maar poetsen. Dit is topcriminaliteit en die moet je met topprioriteit en met alle middelen die je tot je beschikking hebt aanpakken."

Ook minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA), die als burgemeester van Maastricht ook veel met softdrugsproblematiek te maken heeft gehad, is blij met de aanpak. "Ik ben tegen pappen en nathouden en denk dat Opstelten hier goed optreedt."

De burgemeesters van Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond krijgen geen extra agenten. Wel krijgen ze steun van de nationale recherche en de Belastingdienst. De regio Eindhoven wordt geteisterd door geweldsincidenten die te maken hebben met de georganiseerde wietteelt.

'Rutte net een scholier bij de FIFA'

Johan Derksen was donderdagavond in de uitzending van Voetbal International weinig te spreken over het optreden van VVD-premier Mark Rutte op de FIFA-bijeenkomst in Zürich waarbij het WK van 2018 werd toegewezen. De premier was daar ter ondersteuning van het Nederlands-Belgische WK-bid.

Derksen: "Zo'n nieuwe minister-president die we hebben staat daar als een wereldvreemde hbs-scholier te zwammen, die heeft helemaal niets met voetbal en groene spelen. Hij heeft met FIFA-officials gesproken, maar als hij aan de bar zo'n man met zo'n FIFA-speldje ziet staan, dan zit hij misschien met de grootste randcrimineel van de wereld aan de bar, weet hij veel. Rutte roept maar wat."

Rutte zei donderdag onder andere dat de Nederlandse overheid aan alle wensen van de FIFA kan voldoen. "Maar die man heeft hier ook niet om gevraagd, dat is een erfenis van het vorige kabinet. Rutte moet als minister-president nu ook een rol spelen als boegbeeld, dus die is natuurlijk met frisse tegenzin vanuit het clubhuis van de hockeyclub naar de FIFA gegaan", aldus de 61-jarige voetbaljournalist.

De toewijding van de premier blijkt weinig invloed te hebben gehad, want het WK 2018 ging met veel stemmen naar Rusland. Gelukkig blijken huidige scholieren Rutte nog wel te kunnen waarderen.


Johan Derksen: Premier Mark Rutte net een scholier bij de FIFA

Kou eist al 30 levens in Polen

De winterse kou heeft in Polen al aan dertig mensen het leven gekost, terwijl delen van de Balkan kampen met de ergste overstromingen sinds meer dan honderd jaar.

De doden in Polen zijn voornamelijk alcoholisten en daklozen. De politie ging 's avonds langs de straten om mensen naar binnen te halen. In het grootste deel van het land vroor het vijftien graden.

In Tsjechië steeg het dodental tot vier toen in Praag een doodgevroren man werd gevonden. In Duitsland zijn tot nog toe drie mensen omgekomen vanwege het winterse weer en in Groot-Brittannië zijn de lichamen gevonden van twee bejaarden die vermoedelijk doodvroren. Ook in Oostenrijk viel een slachtoffer. Het breng het dodental in Europa op veertig.

In delen van Bosnië, Servië en Montenegro is de noodtoestand uitgeroepen vanwege overstromingen. Door langdurige regenval is de rivier de Drina op verschillende plaatsen buiten de oevers getreden. Honderden mensen werden geëvacueerd. Het waterpeil begon vrijdag te zakken, een spoor van modder en puin achterlatend.

Ook in het westen van Albanië moesten mensen en vee in veiligheid worden gebracht. In Shkodra, dat door overstromingen van de buitenwereld is afgesneden, werd de noodtoestand uitgeroepen.

Het winterweer veroorzaakte donderdag in verschillende landen in Europa problemen voor reizigers. Vrijdag was de toestand iets verbeterd. De luchthaven Gatwick bij Londen, die wegens hevige sneeuwval moest sluiten, ging vrijdag na 48 uur weer open, evenals London City Airport en het vliegveld van Edinburgh. Door de aanhoudende kou moeten reizigers wel rekening blijven houden met vertraging en annuleringen.


(Foto: Novum)

Bezuiniging omroeporkest deels teruggedraaid

Het Muziekcentrum van de Omroep wordt niet wegbezuinigd. Een deel van de omroeporkesten kan blijven bestaan, maakte minister van Cultuur Marja van Bijsterveldt (CDA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Het kabinet is van plan tweehonderd miljoen euro te bezuinigen op de omroepen. Het muziekcentrum, waar onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest onder vallen, zou helemaal verdwijnen.

Deze afspraak uit het regeerakkoord wordt nu deels teruggedraaid. Veel omroepen maken gebruik van orkesten, dus de kosten blijven, zei de bewindsvrouw. Daarnaast stuitte het voornemen ook op veel verzet in de samenleving. Daarom mag een deel van het centrum overeind blijven.

Om welke delen het gaat, wilde Van Bijsterveldt niet zeggen. Daarover vindt de komende tijd overleg plaats tussen de orkesten en de omroepen. Voor de zomer wil zij een definitief besluit nemen.

Voor de gedeeltelijke instandhouding van het Muziekcentrum van de Omroep heeft de minister twaalf tot veertien miljoen euro beschikbaar. Dat is minder dan de helft van de 31 miljoen die nu op de begroting staat.

De bewindsvrouw moet de veertien miljoen elders op haar begroting vinden. "De tweehonderd miljoen blijft staan."

Spanje akkoord met bezuinigingen

De Spaanse regering heeft vrijdag een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd om verdere bezuinigingen door te voeren en de economie te stimuleren. Met de maatregelen hoopt de regering de zorgen bij investeerders over de hoge staatsschuld weg te nemen.

Spanje zal onder meer bijna een derde van de nationale loterijen verkopen, luchthavens gedeeltelijk privatiseren, korten op werkloosheidsuitkeringen en de accijnzen op tabak verhogen.

Het land heeft te kampen met een werkloosheid van 20 procent en een hoogopgelopen staatstekort en voert momenteel een hevige strijd om de financiële markten ervan te overtuigen dat het in staat is de tekorten terug te draaien en geen hulp nodig heeft uit het noodfonds van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, zoals Griekenland en Ierland.

Dertien publieke omroepen minder

Het aantal publieke omroepen wordt teruggebracht van 21 naar acht. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, maakte minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Het kabinet bezuinigt in totaal tweehonderd miljoen op de publieke omroepen. Een deel van het geld wordt opgebracht door het snijden in het aantal omroepen. Van Bijsterveldt ziet omroepen het liefste met elkaar fuseren. Dat wil ze financieel aantrekkelijk gaan maken.

Eerder liet de Nederlandse Publieke Omroep ook al weten dat het aantal omroepen terug kan naar acht. Met het schrappen van een aantal programma's en het efficiënter werken denkt de NPO in totaal vijftig miljoen te kunnen bezuinigen.

Ook OM in hoger beroep in zaak Milly Boele

Ook het Openbaar Ministerie (OM) in Dordrecht gaat in hoger beroep tegen de uitspraak tegen Sander V. voor de moord op het 12-jarige meisje Milly Boele. Dat heeft een woordvoerster vrijdag laten weten.

De rechtbank in Dordrecht veroordeelde de 27-jarige oud-politieagent tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord, vrijheidsberoving, aanranding en het verbergen van het lichaam van Milly. Het OM gaat in beroep omdat het het niet eens is met de vrijspraak van V. voor verkrachting. Het OM had 25 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

Sander V. liet eerder deze week weten in hoger beroep te gaan.

Ook OM in hoger beroep in zaak Milly Boele
Ook OM in hoger beroep in zaak Milly Boele (Foto: ANP)

[DC] Monfils bezorgt Fransen voorsprong

Frankrijk heeft het eerste enkelspel in de Davis Cup-finale van Servië gewonnen. In Belgrado was Gaël Monfils in 'straight sets' Janko Tipsarevic de baas: 6-1, 7-6 (4), 6-0. Vrijdag staat ook het tweede enkelspel op het programma. Daarin neemt de Servische kopman Novak Djokovic het op tegen Gilles Simon.

In de eerste set van de openingswedstrijd was Monfils, de nummer twaalf van de wereld, direct de bovenliggende partij. De Fransman brak al in de eerste game de 37 plaatsen lager gerangschikte Tipsarevic en deed dat later nog twee keer.

In het tweede bedrijf kreeg de Fransman het echter moeilijker, maar ondanks twee breakkansen voor Tipsarevic verliep de set op service. In de tiebreak was het eerste setpunt voor Monfils echter direct raak. Daarna liet de Fransman zich de kaas niet meer van het brood eten. Via drie breaks liep Monfils uit naar 5-0 in de derde set voordat hij de wedstrijd simpel uitserveerde.


Monfils brengt Frankrijk op voorsprong (Foto: Novum)

Assassin's Creed meer dan twintig miljoen keer verkocht

De welbekende reeks van Assassin's Creed is inmiddels meer dan twintig miljoen keer over de planken gegaan. Dit maakt het de best verkopende serie voor Ubisoft.

Volgens Ubisoft komt dit door de verkopen van de nieuwste telg uit de serie, Assassin's Creed: Brotherhood. Deze is namelijk in Europa al meer dan één miljoen keer verkocht.

"In het begin waren retailers onzeker over Brotherhood. Ze beseften niet dat het een echt vervolg is, niet 'deel 2.5", aldus Geoffrey Sardin, hoofd van verkoop en marketing bij Ubisoft. "Gelukkig hebben we langzaam maar zeker kunnen bewijzen dat dit een nieuwe Assassin's Creed is en een opvolger van Assassin's Creed II, niet een add-on. De verkopen tonen dat nu duidelijk aan en retailers laten weten dat ze ondanks alles toch veel vertrouwen in de game hebben."

Assassin's Creed

Van der Vaart: "Sneijder verdient prijs"

Rafael van der Vaart vindt dat Wesley Sneijder het verdient om Wereldvoetballer van het Jaar te worden. "Als je ziet dat hij drie bekers wint en de WK-finale speelt, dan is het wel terecht dat hij kans maakt", zegt de middenvelder tegen Novum Nieuws. Toch is de spelmaker van Tottenham Hotspur bang dat zijn collega naast de prijs grijpt. "Meestal wint iemand die de finale van het WK ook echt wint. Dat spreekt in zijn nadeel."

Wanneer Van der Vaart zelf prijzen gaat pakken, durft hij niet te zeggen. "Daar ben ik ook niet mee bezig. In de jeugd wil je alleen maar slagen in Ajax 1. Op een gegeven moment verleg je die doelen wel, maar persoonlijke prijzen zijn voor voetballers niet belangrijk", vindt de nieuwe held van de Spurs-fans. "Je wilt vooral prijzen winnen met je team. Anders maak je sowieso geen kans op persoonlijke prijzen."


Van der Vaart: "Sneijder verdient prijs" (Foto: Novum)

[WB] Kuipers tegen Groothuis op 1.000 meter

Simon Kuipers en Stefan Groothuis rijden op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden sprint in het Chinese Changchun in de tiende rit tegen elkaar op de 1.000 meter. Dat bleek uit de loting.

In de zesde rit treft Jan Bos de Rus Aleksei Jesin. In de rit daarop moet Hein Otterspeer het opnemen tegen de Duitser Samuel Schwarz.

Op de 1.000 meter voor vrouwen rijdt Laurine van Riessen tegen Heather Richardson. In de laatste rit strijdt Margot Boer tegen de Canadese topfavoriete Christine Nesbitt.

De mannen en vrouwen rijden morgen ook de 500 meter.

Groen licht voor doorstart MGM

De noodlijdende filmstudio MGM maakt een doorstart. Een federale rechter in New York heeft donderdag een faillissementsplan goedgekeurd, waarin een schuld van zo'n vijf miljard dollar wordt kwijtgescholden.

In ruil voor de kwijtschelding worden de schuldeisers mede-eigenaar van het deel van het 86 jaar oude bedrijf dat onder meer verantwoordelijk is voor de twee Hobbit-films. De productie van die films begint in februari.

Na achttien maanden van onzekerheid krijgt de filmstudio met de bekende brullende leeuw groen licht om door te gaan met de productie en distributie van films en televisieshows. Spy Glass Entertainment-oprichters Gary Barber en Roger Birnbaum zullen samen aan het hoofd staan van de reorganisatie van de filmstudio.

De problemen bij MGM hebben voor maanden vertraging gezorgd bij films die nog op de rol staan, zoals de 23e Bondfilm en twee Hobbit-films. De nieuwe James Bond-film verschijnt in november 2012 in de bioscopen.


MGM maakt doorstart (Foto: Novum)

Geheim ruimtevaartuig terug op aarde

Het in mysteries gehulde onbemande ruimtevaartuig X-37B van de Amerikaanse luchtmacht is na meer dan zeven maanden teruggekeerd op aarde. De sonde landde vrijdag op de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië, aldus een woordvoerder van de luchtmacht.

De X-37B werd op 22 april met een Atlas-5 raket voor een geheime missie in een baan om de aarde gebracht. Aanvankelijk betrof het ruimtevaartuig een project van ruimtevaartorganisatie NASA, maar op een gegeven moment werd het overgenomen door het leger.


Ruimtevaartuig X-37B terug op aarde (Foto: Novum)

Helft Haagse jongeren vrijt onveilig

Ruim de helft van de Haagse jeugd heeft onveilig gevreeën. Van de jongeren tussen 14 en 28 jaar zegt 54 procent wel eens voorbehoedsmiddelen over te slaan. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Den Haag over seksuele gewoonten en condoomgebruik.

De redenen waarom er onveilig gevreeën wordt, lopen uiteen. Zo stellen de onderzoekers dat ruim 15 procent van de ondervraagden geen condoom gebruikt omdat zij op dat moment in een roes verkeren door alcohol- of drugsgebruik en 19 procent zegt voldoende vertrouwen te hebben gehad in zijn of haar partner.

Uit het onderzoek blijkt tegelijkertijd dat als de partner voorstelt een condoom te gebruiken, daar door acht op de tien positief op wordt gereageerd. 10 procent zegt het moeilijk te vinden om over het gebruik van een condoom te beginnen.


Helft Haagse jongeren laat condooms links liggen (Foto: Novum)

Voice of Holland-favoriet scoort nummer 1-hit

Ben Saunders heeft zijn eerste nummer 1-hit te pakken. De publiekslieveling uit The Voice of Holland voert de Single Top 100 deze week aan met zijn vertolking van If You Don't Know Me by Now. Saunders bracht het nummer vorige week vrijdag ten gehore in de liveshow.

Saunders komt op nummer 1 binnen en verstoot Lange Frans & Thé Lau van de koppositie. "Holy fuck, ik sta nummer 1", reageert Ben via Twitter. "One of the happiest moments of my life."

De 27-jarige zanger, met zijn vele tatoeages een opvallende verschijning, staat deze week zelfs twee keer in de hitlijst. I'm in Love with a Girl van Gavin DeGraw, wat Ben voor de eerste liveshow in een nieuw jasje stak, staat op de negentiende plek.

Ook de andere Voice of Holland-kandidaten rukken op in de hitlijsten. Esther Nijhove, Lenny Keylard, Jennifer Ewbank, Joan Franka, Johnny Rosenberg en Kim de Boer zijn allen in de top 100 te vinden. De nummers die tijdens de liveshows ten gehore worden gebracht, zijn enkel te downloaden.

Niet alleen de kandidaten plukken de vruchten van The Voice of Holland, ook de optredende artiesten profiteren. Zo stijgt The Flood, de eerste single van het herenigde Take That, maar liefst 32 plaatsen naar de derde positie. De Britten brachten het nummer vorige week vrijdag ten gehore tijdens de talentenjacht.

The Flood is de eerste single van het album Progress, waarvoor Take That tijdens de uitzending van The Voice of Holland een gouden plaat kreeg. Het album staat deze week op de vierde plek van de Album Top 100. Alleen de schijfjes van Nick & Simon, Caro Emerald en Marco Borsato gingen vaker over de toonbank. Borsato's Dromen Durven Delen staat net als vorige week op nummer 1.


Ben Saunders (Foto: Novum)

Havenwerkers vast voor cocaïnesmokkel

De politie heeft dinsdag twee medewerkers van een havenbedrijf in Rotterdam aangehouden voor cocaïnesmokkel. Op het haventerrein zochten ze voor een criminele organisatie containers op waar cocaïne in zat, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Soms zouden de 27-jarige Rotterdammer en de 39-jarige Ridderkerker de drugs er voor de organisatie uit hebben gehaald. De recherche kwam de twee op het spoor in een groot onderzoek naar een bende die cocaïne in koelcontainers smokkelde. De organisatie zou honderden kilo's cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Rotterdam en Antwerpen hebben gesmokkeld.

In november werden in het kader van dat onderzoek al acht mannen uit Rotterdam en Barendrecht aangehouden. In België werden eerder al negen verdachten aangehouden. De rechter-commissaris heeft het voorarrest van de twee havenwerkers vrijdag met twee weken verlengd.

Containerwagen rijdt vuilnisman dood

Een 51-jarige vuilnisman is vrijdagochtend overleden nadat hij was overreden bij een afvalverwerkingspunt in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De man was naast zijn vuilcontainerwagen bezig toen hij werd overreden door een andere vuilniswagen die achteruitreed bij de Australiëhavenweg.

Omstanders en hulpdiensten hebben het slachtoffer nog geprobeerd te reanimeren, maar hij overleed ter plekke. De 27-jarige chauffeur is aangehouden voor verhoor, zoals gebruikelijk bij dit soort ernstige aanrijdingen.

Onder meer de Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

CIDI: 'Schandalige razziafoto op Indymedia'

Het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) is boos op Indymedia. Op de linkse activistensite werd donderdagavond een foto geplaatst waarop de ontruiming van kraakpanden wordt vergeleken met de Jodenvervolging. Dat gebeurde nadat Van der Laan in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester had aangegeven dat hij geen strafblad heeft. "Ik ben een brave sul", zei Van der Laan.

Bij Indymedia denken ze daar anders over. "Na de zoveelste razzia onder de auspiciën van Van der Laan en zijn kompanen is het eens nodig om het beestje bij de naam te noemen", zo staat op de site. Onder het bericht over Van der Laan op AT5 werd een link geplaatst naar de foto. Daarop zijn de gezichten van Van der Laan, korpschef Bernard Welten en hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar gefotoshopt in een foto van een razzia.

"Schandalig en smakeloos", noemt een woordvoerder van het CIDI de actie van Indymedia. "De mannen op de foto zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis gehaald en vergast, dat heeft niks te maken met het beleid van de gemeente tegen krakers."

Het CIDI gaat zelf geen aangifte doen tegen Indymedia, omdat geen sprake is van antisemitisme. "Als iemand aangifte moet doen is dat ook Van der Laan zelf", aldus de woordvoerder.

Politie pakt drie creditcardfraudeurs op

In een onderzoek naar creditcardfraude zijn drie verdachten aangehouden. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een 20-jarige vrouw en een 23-jarige man uit Heemskerk en een 23-jarige vrouw uit Blerick. Zij zouden voor ongeveer 150.000 euro hebben gefraudeerd.

De drie worden verdacht van 'phishing'. Daarbij wordt mensen via een e-mail gevraagd hun account voor online betalen te controleren en hun persoons- en creditcardgegevens in te vullen op een site die er officieel uitziet. De fraudeurs doen vervolgens met de onrechtmatig verkregen gegevens bestellingen via internet, de gedupeerden draaien op voor de kosten.

De politie schat dat in deze zaak enkele honderden mensen zijn gedupeerd. Het onderzoek is nog niet afgerond. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen.

De Nederlandse Vereniging van Banken is in oktober een campagne begonnen om mensen erop te wijzen hoe ze zich kunnen wapenen tegen fraudeurs die via phishing hun rekening willen plunderen.

Van Gaal: "Gekozen voor de rijke landen"

Louis van Gaal vindt het vreemd dat de FIFA het WK van 2022 heeft toegewezen aan Qatar. "Het voetbal moet hierbij altijd op de eerste plaats staan. Dit is niet de juiste keuze. Er is nu gekozen voor de rijke landen,'' aldus de trainer van Bayern München.

Van Gaal heeft vooral problemen met de weersomstandigheden in Qatar. Tijdens het WK kan de temperatuur stijgen naar 40 tot 50 graden. "Dit kan niet waar zijn dat de FIFA daar dan een WK wil houden."

Met zijn club Bayern München gaat hij binnenkort op trainingsstage naar Qatar ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft.

[Actie] Stel vragen aan Dez Fafara (DevilDriver)

Zoals sommigen weten is DevilDriver bezig aan hun vijfde album. Wist je niet?

DevilDriver

Nu dus wel.

Tof, en nu?
Zaterdagavond speelt de band in Sneek. Aan de kassa van Het Bolwerk zijn de kaarten nog beschikbaar. Net zoals in juni vorig jaar krijgen jullie weer de kans om vragen te stellen! We hebben weer een gesprek met Dez Fafara kunnen regelen.

En wat mag ik vragen?
Alles (zo lang het maar wel enigszins serieus is)! Vraag over het aankomende album 'Beast', de tour, familie, huisdieren, wat je dan ook maar wilt weten! Laat jouw kans niet onbenut en laat je gaan!

Zit er nog een addertje onder het gras?
Ja, die is er. Aangezien er een embargo zit op alles wat met 'Beast' te maken heeft, komt het gesprek zelf ook pas laat online. Het tijdstip heb ik nog niet ontvangen, maar reken maar dat het interview pas midden januari gaat verschijnen.

Waar en tot wanneer kan ik een vraag verzinnen?
Tot zaterdag 4 december 16.00 uur.

Alle brandende vragen kun je in DIT TOPIC kwijt.


Dez
Laat het 'Beast' in je gaan en post jouw vraag!

Baby in glascontainer werd doodgeboren

De baby die dinsdag levenloos in een glascontainer in Den Haag werd gevonden, is doodgeboren. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft sectie op het stoffelijk overschot verricht.

Volgens het NFI is uit het onderzoek gebleken dat de moeder van de baby 34 weken zwanger was toen haar kindje dood werd geboren.

De 31-jarige moeder, die na de vondst van het babylijkje werd aangehouden, is voorlopig vrijgelaten. De vrouw wordt verdacht van het wegmaken van een stoffelijk overschot. Als het politieonderzoek is afgerond, beslist het OM of de vrouw wordt vervolgd.

Feyenoord vraagt fans en bedrijven om steun

Feyenoord heeft vandaag in De Kuip twee plannen gepresenteerd die de club in financieel opzicht vooruit moeten helpen. Het gaat om een actie onder fans ('Supporters steunen Feyenoord') en om een campagne onder ondernemers ('Bedrijven steunen Feyenoord'). Het doel is om minimaal een miljoen euro per project te genereren.

Pim Blokland, voorman van de investeringsgroep Vrienden van Feyenoord (VvF), lichtte als één van de initiatiefnemers de plannen vandaag toe. Supporters kunnen zich voor tenminste tien euro aansluiten bij de nieuwe vereniging SSF. Zodra gezamenlijk een miljoen euro is binnengehaald, krijgen de fans een participatie in de VvF. Daarmee kunnen ze op inspraak in het beleid van de club rekenen.

Ondernemers dienen tenminste een bedrag van 5.010 euro in te leggen. Ook zij krijgen samen bij minimaal een miljoen euro een stem in de VvF.

Feyenoord vraagt fans en bedrijven om steun
Feyenoord vraagt fans en bedrijven om steun (Foto: ANP)

Gefrustreerde spuitgast blijkt pyromaan

Een Oostenrijkse rechtbank heeft gisteren een brandweerman naar de gevangenis gestuurd. De 25-jarige spuitgast heeft tweemaal een fabriek in Nettingsdorf in brand gestoken. De brandweerman deed dit naar eigen zeggen om stoom af te blazen.

De jongeman verklaarde in de rechtbank dat hij altijd de drang voelt iets in de fik te steken als hij gefrustreerd is. In december 2008 en in februari van dit jaar moest een papierfabriek het ontgelden.

De brandweerman is uiteraard ontslagen. Hij heeft beloofd in therapie te gaan voor zijn woedeuitbarstingen. De rechter legde hem drie maanden cel en vijtien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op. Daarnaast moet hij 19.000 euro betalen om de schade aan de fabriek te vergoeden.

'TNT wil minder postbodes gedwongen ontslaan'

TNT Post is bereid het aantal gedwongen ontslagen bij de postbodes met 550 terug te brengen tot 2550. Dat stelt vakbond BVPP vrijdag.

De vakbond zegt na deze 'belangrijke stap' af te zien van de driedaagse postbodestaking van volgende week, omdat de bond niet het idee heeft dat dit aantal nog verder naar beneden kan. Of de bonden van FNV en CNV het daarmee eens zijn, is nog niet bekend.

TNT staat op het punt een grootscheepse reorganisatie door te voeren, waardoor 11.000 mensen weg moeten. Aanvankelijk ging het bedrijf ervan uit dat 4500 medewerkers gedwongen het bedrijf moesten verlaten. Na actiedreigingen van de vakbonden was dit aantal eerder al teruggebracht naar 3100.

Volgens BVPP wil het postbedrijf het aantal gedwongen ontslagen alleen met 550 verlagen, als de bonden instemmen met de nieuwe cao voor 2012 en 2013. Zij zouden dan akkoord moeten gaan met 0 procent loonsverhoging in 2012 en 1 procent meer loon in 2013.

'TNT wil minder postbodes gedwongen ontslaan'
'TNT wil minder postbodes gedwongen ontslaan' (Foto: ANP)

Oproep: Mooie winterfoto's gezocht

Nu het echt winter is in Nederland zijn er met het winterse weer mooie plaatjes te schieten. Wij zijn benieuwd of jij recent ook mooie foto's hebt gemaakt en vragen je of je die met ons wilt delen.

Op het FOK!forum kun je over het weer praten in 'De Elementen' en hier worden vaak ook mooie foto's geplaatst. Plaats je foto in dit topic en je ziet hem binnenkort wellicht terug in een bericht op de frontpage! Dus heb jij foto's van een wit landschap, glijpartijen, schaatsende oma's, sneeuwbal-gooiende kids, glijdende auto's of een ander winters tafereeltje, deel ze op FOK!

Man vast voor bedreigen Cohen en Pechtold

Een 35-jarige Rotterdammer zit vast op verdenking van bedreiging van PvdA-voorman Job Cohen en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Ook zou hij de dochter van GroenLinks-voorzitter Femke Halsema hebben bedreigd.

Het OM liet vrijdag weten de man ervan te verdenken de bedreigingen in september op Twitter te hebben geuit onder de naam allah-u-akbar. De partner van Halsema heeft aangifte gedaan. Ook de beveiliging van de Tweede Kamer stapte naar de politie vanwege de bedreigingen.

De man is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij nog veertien dagen vast blijft zitten. Het onderzoek naar de man loopt nog.

'Inzittenden A380 Qantas aan ramp ontsnapt'

De ruim 450 mensen aan boord van de Australische Airbus A380 die vorige maand met een kapotte motor een noodlanding moest maken in Singapore zijn maar net aan een ramp ontsnapt. Dat is de conclusie die naar voren komt uit een voorlopig onderzoeksrapport dat vrijdag is uitgebracht door de Australische raad voor transportveiligheid ATSB.

De meest waarschijnlijke oorzaak van het uitvallen van de motor is een oliebrand. De Australische maatschappij Qantas hield na het ongeluk al haar A380's aan de grond voor inspectie; pas deze week werden de reuzenjumbo's weer ingezet.

De Qantas-Airbus A380 moest op 4 november kort na de start terugkeren naar Singapore. Twee luide knallen waren het eerste signaal dat er iets mis ging. Een stuk metaal doorboorde een van de vleugels, het toestel begon te zwenken en in de cockpit gingen de alarmbellen af. Alleen door snel en kundig ingrijpen van de piloten werd een ramp voorkomen en kon het toestel veilig landen, zei ATSB-directeur Martin Dolan.

Beide explosies deden zich voor terwijl de Airbus op 2100 meter vloog. Geschrokken passagiers die naar buiten keken zagen de vlammen uit de motor slaan. Brokstukken van de motor regenden op het Indonesische eiland Batam. In de cockpit lichtten de waarschuwingslampjes op. Eerst werd 'oververhitting' in motor 2 gemeld, vervolgens 'brand'. De 'slats' aan de voorkant van de vleugel lieten zich niet meer bewegen; ook de automatische stuwkrachtregeling en het automatische landingsmechanisme werkten niet meer. Daarna volgden waarschuwingen voor problemen met de remmen en het landingsgestel, het systeem tegen ijsafzetting op de motoren en het zwaartepunt van het vliegtuig.

De piloten schakelden snel de kapotte motor uit en activeerden de brandblusser ervan. Er volgde echter geen bevestiging dat die werkte. Ze stelden daarop ook de tweede brandblusser in werking, maar weer bleef bevestiging uit.

Daarna volgden nog meer waarschuwingen: de satellietcommunicatie viel uit en de motoren een en vier gingen in een soort spaarstand, waardoor minder informatie doorkwam. De bemanning werkte zich door de gestadig toenemende stroom meldingen, wat ongeveer vijftig minuten duurde. Ondertussen ging de tweede officier de cabine in om door het raam een blik te werken op motor nummer twee, waar de brandstof uitstroomde.

Het zou niet eenvoudig worden het enorme vliegtuig veilig aan de grond te zetten: op maar een van de drie overgebleven motoren kon de straalomkeerder worden gebruikt om af te remmen. Er was ook een waarschuwing aan de piloten om pas vol in de remmen te gaan als het neuswiel op de grond was. De kans dat het vliegtuig het einde van de landingsbaan voorbij zou schieten was levensgroot. De piloten waarschuwden de passagiers en cabinebemanning om zich voor te bereiden op een noodontruiming.

Tijdens het aanvliegen van de landingsbaan schakelde de automatische piloot steeds uit, om er op 305 meter hoogte helemaal de brui aan te geven. Het vliegtuig kon alleen met handbesturing op de grond worden gezet. Dit lukte en met moeite kwam het gevaarte tot stilstand, 150 meter voor het einde van de landingsbaan.

Het ATSB-rapport bevestigt eerdere vermoedens dat een olielekkage bij een zeer heet onderdeel van de A380-motor een brand veroorzaakte, die er uiteindelijk toe leidde dat een schoepenrad in de turbine uit elkaar sprong. Rondvliegende brokstukken beschadigden een vleugel. De ATSB meent dat een mogelijke fabricagefout in de door Rolls-Royce gebouwde motor kan leiden tot olielekkage en brand. Het euvel zou zich maar in een beperkt aantal Trent 900-motoren voordoen.


'Inzittenden Airbus A380 Qantas aan ramp ontsnapt' (Foto: Novum)

'Nieuwe gamen' centraal bij Utrechts game-event

Het NLGD Festival of Games-evenement in 2011 heeft nieuwe vormen van gamen als thema. Door de komst van de iPhone en Facebook moeten uitgevers nieuwe manieren verzinnen om geld te verdienen aan spellen. In twee jaar tijd zijn twee keer zoveel games voor de iPad en iPhone verschenen dan de som van alle spelcomputergames sinds 1980.

In Nederland zijn diverse bedrijven actief met digitale distributie voor mobiele platformen. Zo maakt gamestudio Rough Cookie spellen voor de iPhone waaronder Star Defense. Andere spellen als Mr. Kubus en Panic Push worden gemaakt door een handvol ontwikkelaars. Naast diverse iPhone-ontwikkelaars beschikt Nederland over de grootste bedrijven op het gebied van webgames. Bedrijven als Spil Games en Gamepoint bieden games aan op websites en sociale netwerken als Hyves en Facebook en behoren daarmee tot de wereldtop.

Festival of Games is bedoeld voor mensen uit de game-industrie. Elk jaar komen diverse kopstukken uit de internationale game-industrie naar Utrecht om hun visie te delen met collega's. Zo hebben Masaya Matsuura, de bedenker van de eerste muziekgame, en professor Toru Iwatani, de bedenker van Pac-Man, over hun ervaringen in de industrie verteld.

Op 28 en 29 april wordt het NLGD Festival of Games, gevuld met lezingen en discussies, gehouden in Utrecht. Het is nog niet bekend wie op het event zullen spreken.

Haaksbergen voorlopig laatste natuurijsmarathon

De marathon op de ijsbaan in Haaksbergen vandaag wordt voorlopig de laatste wedstrijd op natuurijs. De ijskwaliteit in Gramsbergen is volgens de KNSB nog niet goed genoeg om morgen of zondag te rijden. Omdat vanaf zondag de dooi inzet, moet het marathonpeloton het voorlopig met de races in Noordlaren, Veenoord en Haaksbergen doen.

Wedstrijdcoördinator Teun Breedijk van de schaatsbond stelt dat Gramsbergen de eerste plaats is die een race mag organiseren als het opnieuw gaat vriezen zodat de natuurijsvierdaagse alsnog kan worden voltooid. "Het is namelijk nergens vastgelegd dat die vier wedstrijden achter elkaar moeten worden verreden. Het blijft natuurijs, dat laat zich niet dwingen."

KNMI: waarschuwing voor extreem weer

Het KNMI heeft voor vrijdagmiddag een 'code oranje’ afgegeven, een waarschuwing voor extreem weer voor de provincies Noord- en Zuid-Holland. Dat heeft de meteorologische dienst vandaag rond half twee gemeld.

Tot aan het eind van de middag zullen flinke sneeuwbuien tot overlast leiden in de twee kustprovincies. In het zuidwesten van het land gaat dit ook gepaard met dichte mist.

Het KNMI beklemtoont dat de code niet geldt voor de overige provincies. Daar geldt wel code geel, een gewone waarschuwing. In het hele land is het plaatselijk glad door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten.

KNMI geeft waarschuwing voor extreem weer
KNMI geeft waarschuwing voor extreem weer (Foto: ANP)

Zes jaar geëist voor fatale scooterrit Nijmegen

Tegen de 19-jarige Mohamed S. die terechtstaat voor het doodrijden van een voetganger in Nijmegen heeft justitie vrijdag een gevangenisstraf van zes jaar geëist. Ook wil het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid van acht jaar.

De man reed in januari samen met de 20-jarige Mohamed el G. op een scooter het 50-jarige slachtoffer dood op een zebrapad in Nijmegen. Het is onduidelijk wie de scooter bestuurde. Het Openbaar Ministerie in Arnhem komt later in de middag met de strafeis tegen de tweede verdachte.

De twee ontkennen beiden de scooter te hebben bestuurd en schuiven elkaar de schuld in de schoenen. Ook forensisch deskundigen konden niet achterhalen wie van de twee achter het stuur zat. Volgens het OM reden de twee verdachten in de binnenstad met hoge snelheid tegen het verkeer in en negeerden zij daarbij alle verkeersregels.

Het duo was onderweg naar het Belvoir Hotel, dat zij wilden overvallen. Bij hun aanhouding troffen agenten gezichtsbedekkende kleding, een mes en een vuurwapen aan. De dollemansrit eindigde echter voortijdig aan de St. Canisiussingel toen de twee het slachtoffer aanreden.

In het ziekenhuis zou El G. na het ongeluk bovendien twee verpleegkundigen van het UMC St. Radboud met de dood bedreigd hebben toen hij met zijn kompaan op de Eerste Hulp belandde.

[Upd] Zeven duels Eerste Divisie afgelast

Vijf wedstrijden in de Jupiler League zijn afgelast. FC Emmen - FC Dordrecht, FC Volendam - FC Eindhoven, Go Ahead Eagles - Telstar, FC Den Bosch - FC Zwolle en Fortuna Sittard - Almere City gaan vanwege het winterse weer niet door. De velden van de thuisclubs zijn door de vorst en sneeuw onbespeelbaar.

Omdat veel clubs uit de Jupiler League niet over veldverwarming beschikken, kunnen er nog meer afgelastingen volgen. Sparta Rotterdam - AGOVV Apeldoorn, RBC Roosendaal - RKC Waalwijk, Cambuur - MVV Maastricht en Helmond Sport - BV Veendam gaan vooralsnog wel door.

Maandag werd BV Veendam - AGOVV al afgelast en woensdag maakte de KNVB bekend dat er dit weekeinde vanwege het verwachte winterse weer geen amateurvoetbal zou worden gespeeld. Vorig jaar werden de Eerste Divisie en het amateurvoetbal ook al geplaagd door afgelastingen vanwege het winterse weer.

Update 11.00 uur

Ook Sparta Rotterdam - AGOVV Apeldoorn gaat vanwege de winterse omstandigheden niet door vanavond.

Update 13.00 uur

Ook de wedstrijd Helmond Sport - BV Veendam is voor vanavond afgelast. Vooralsnog gaan RBC Roosendaal - RKC Waalwijk en Cambuur - MVV Maastricht wel door.

Update 13.55 uur

Op twee na worden alle duels, die voor vandaag zijn afgelast, nu maandag 6 december om 20.00 uur gespeeld. Helmond Sport - BV Veendam staat voor 13 december om 20.00 uur op het programma. Voor Sparta Rotterdam - AGOVV is nog geen nieuwe speeldatum bekendgemaakt.

Glock blijft bij Virgin

Timo Glock blijft bij renstal Virgin Racing. Dit heeft de Duitser gezegd.

Ik blijf absoluut bij Virgin. Er zijn de laatste tijd veel speculaties over een vertrek van mij bij het team. Maar ik wil absoluut niet weg. Het is niet 99,9 procent zeker dat ik blijf, maar 100 procent", aldus Glock die vorig seizoen overkwam van Toyota toen die zich terugtrok uit de Formule 1.

Virgin maakte afgelopen seizoen juist zijn debuut in de koningsklasse van de autosport. "Met alles wat we dit seizoen hebben geleerd, kunnen we het team volgend jaar weer verder brengen."

'Zoon Bebeto naar Barcelona'

De zoon van de Braziliaan Bebeto zou op het punt staan een contract te tekenen bij FC Barcelona. Dat melden diverse Braziliaanse media over de inmiddels 16-jarige Mateus Oliveira.

Zestien jaar geleden vierde Bebeto samen met Mauro Silva en Romario een doelpunt tegen Nederland in de kwartfinale van het WK 1994 door te doen alsof ze een kindje aan het wiegen waren. Bebeto deed dat om Mateus Oliveira te eren, die op diezelfde dag als de wedstrijd geboren was. Brazilië won de wedstrijd met 3-2 en werd een week daarna Wereldkampioen.

Bebeto heeft zelf voor onder meer Flamengo, Vasco da Gama en Deportivo la Coruña gespeeld. In 1989 werd hij verkozen tot Zuid-Amerikaans Voetballer van het Jaar.

'Legeractie in Nigerdelta eist 150 levens'

Een actie van een zwaarbewapende legermacht en luchtbombardementen op kampen van militanten in de Nigerdelta in het zuiden van Nigeria hebben volgens een activist in het gebied aan 150 mensen het leven gekost.

Bij de actie die woensdag begon werden woningen vernield, burgers vermoord en vrouwen verkracht, zegt Oghebejabor Ikim, landelijk coördinator van het Forum voor Gerechtigheid en Verdediging van Mensenrechten. De aanval vond plaats in en rond het dorp Ayakoromo in de deelstaat Delta, waar het leger jacht maakt op een militantenleider genaamd John Togo.

In Ayakoromo en omliggende dorpen zijn geen militanten, zei Ikim. "Ik kan het beschrijven als een moordpartij tegen onschuldige burgers."

Een legerwoordvoerder bevestigde dat er een operatie gaande is, maar wilde verder geen bijzonderheden geven.

De Nigerdelta is het belangrijkste oliewinningsgebied in Nigeria. De regering bood militanten in het gebied enkele jaren geleden amnestie aan, waar sommige groepen op in zijn gegaan en later op zijn teruggekomen. Sinds een autobomaanslag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja op 1 oktober treedt de regering hard op tegen de militanten. President Goodluck Jonathan, die zelf uit het zuiden afkomstig is, wil voor de verkiezingen volgend jaar met de militanten afrekenen.

Overlevenden Peru volgende week naar huis

De negentien Nederlandse overlevenden van het busongeval in Peru zijn vermoedelijk binnen een week weer thuis. Van hen liggen er nu nog acht in het ziekenhuis. Bij het busongeval kwamen woensdag twee mannen en twee vrouwen om het leven.

Het ongeluk vond in het zuiden van Peru plaats, in Chaca Chaca, nabij de stad Puno aan het Titicacameer. De bus kwam frontaal in botsing met een cementwagen met een Boliviaanse nummerplaat. In de bus zaten 33 mensen, van wie 23 Nederlanders.

Bij het ongeluk vielen vier Nederlandse doden en raakten twaalf Nederlanders gewond. Vier van hen zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Zij verblijven, net als hun reisgenoten die niet gewond raakten, in een hotel. De overige acht verkeren volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken buiten levensgevaar.

De Nederlanders maakten in Peru een groepsreis die georganiseerd was door twee mensen die ook in de bus zaten. De logistiek was uitbesteed aan de reisorganisatie Qoyatika.

Agressieveling bewerkt neus agent in Arnhem

In Arnhem heeft een man uit Zutphen donderdagnacht een agent op zijn gezicht geslagen. De 20-jarige man verzette zich tegen zijn aanhouding en sloeg de politieman op zijn neus. Hij is behandeld in een ziekenhuis.

De agent ging rond 02.00 uur met een collega naar de Rijnstraat, waar een mishandeling was gemeld. Een 21-jarige man uit Dordrecht gaf aan dat hij was belaagd door de Zutphenaar. Die reageerde agressief toen de politie hem aansprak.

Tijdens de vechtpartij die ontstond raakte een van de agenten gewond aan zijn neus. De Zutphenaar is uiteindelijk aangehouden voor de mishandeling van zowel de agent als de man uit Dordrecht.

Een 29-jarige Arnhemmer die zich met de zaak bemoeide is evenals de man uit Zutphen in een cel gezet.

[Gerucht] Prototype 2 aankondiging bij VGA

Er zullen drie zombie-games aangekondigd worden tijdens de Spike Video Game Awards, waarvan de eerste waarschijnlijk een Left 4 Dead-game zal zijn en de tweede een game in de Resident Evil-serie.

Hieronder is het derde teaser-plaatje te zien, waarin te ontdekken valt dat deze derde game vrijwel zeker Prototype 2 zal zijn. In de hoek van het plaatje is namelijk ‘Murder Your Maker’ te lezen en laat dat nu net de naam zijn van de teaser-site die Activision vorige maand lanceerde en waar wij eerder over meldden.

Nog even wachten tot 11 december, dan zullen de Spike TV Video Game Awards al onze vragen beantwoorden.

Panathinaikos meldt zich voor Schaars

Stijn Schaars is bezig aan zijn laatste seizoen bij AZ. De middenvelder van Oranje wordt volgens De Telegraaf gevolgd door Panathinaikos.

De Griekse topclub wil de international in de winterstop overnemen van AZ. Schaars heeft in Alkmaar een contract tot de zomer van 2012 en heeft aangegeven open te staan voor een vertrek. Op deze manier kan AZ nog wat aan hem verdienen.

Panathinaikos heeft onlangs nog een delegatie naar een wedstrijd van AZ gestuurd om Schaars beter te bekijken. Manager Antoniou heeft volgens het eerder genoemde medium ook al contact opgenomen met AZ.

Mocht Panathinaikos er niet in slagen om Schaars te halen, dan richt de club haar pijlen op Theo Janssen van FC Twente. Dat meldt het AD.

Panathinaikos werd vorig seizoen nog landskampioen en speelt derhalve dit seizoen in de Champions League. Erg succesvol zijn de Grieken niet in Europa. In de groep met Barcelona, FC Kopenhagen en Rubin Kazan staat Panathinaikos laatste met twee punten. In de competitie gaat het een stuk beter. Samen met Olympiakos Piraeus staat de club uit Athene bovenaan.

Drogba: "Ik ben aan de beterende hand"

Het zit Chelsea de laatste weken niet mee. Getergd door blessures lopen The Blues veel punten mis. Ook bij Didier Drogba wil het niet vlotten.

De Ivoriaanse spits heeft al vijf wedstrijden op rij het net niet gevonden. Drogba is uit vorm en daar heeft hij een goede reden voor. Hij kampt nog met de naweeën van het malaria-virus. Deze liep hij op toen hij een bezoek bracht aan Afrika.

"Ik ben aan de beterende hand", zei Drogba op de clubwebsite van Chelsea. "Een aantal weken terug was ik in slechte conditie en had ik gewicht verloren. Dat het even niet loopt is dus niet raar. Malaria is geen griepje waar je na een weekje van hersteld bent."

Drogba is op de weg terug. "Nu ben ik weer in staat om sprints te trekken en kansen te creëren. Ik ben nog een aantal weken verwijderd van waar ik wil zijn. Ik maak me zeker geen zorgen. Normaal gesproken duurt het herstel van malaria wel een maand of twee."

De koppositie is inmiddels al verspeeld. "Het seizoen is nog lang en ik weet zeker dat andere ploegen nog punten laten liggen. Maar het is nooit goed om punten te laten liggen. Je geeft concurrentie weer hoop en vertrouwen."

Tienduizenden zeggen ja tegen orgaandonatie

Zestigduizend mensen hebben naar aanleiding van de Donorweek hun keuze over orgaandonatie vastgelegd. Verreweg het grootste deel daarvan zegt ja tegen orgaandonatie. Dat liet het Ministerie van Volksgezondheid vrijdag weten.

Nooit eerder heeft een actie in een maand tijd zo veel ja-registraties opgeleverd. De Donorweek vond plaats van 18 tot en met 24 oktober.

Mensen konden hun keuze aangeven via de campagnewebsite jaofnee.nl, maar ook via nu.nl en sociale netwerksites. Bekende Nederlanders als Anita Witzier en Giel Beelen steunden de actie en zetten zich in om mensen over de streep te trekken.

Stichting 2 Miljoen Handtekeningen overhandigt dinsdag een petitie met het resultaat van een internetcampagne aan het Ministerie van Volksgezondheid. De stichting pleit voor invoering van een actieve donorregistratiewet waarbij mensen zich alleen hoeven te registreren als ze geen orgaandonor willen zijn.

Mick Hucknall deed 3 groupies per dag

Mick Hucknall is een baas. De vijftigjarige zanger van Simply Red beweert dat hij in zijn hoogtijdagen seks had met wel drie groupies per dag. Volgens Hucknall zelf heeft hij in de jaren tachtig het bed gedeeld met minstens duizend vrouwelijke fans.

"Tussen 1985 en 1987 ging ik dagelijks met drie groupies naar bed", zo heeft de roodharige verklaard in een interview. "Ik zei nooit 'nee'. Dit is wat ik wilde als popster. Ik leefde mijn droom en ik heb alleen spijt van het feit dat ik een paar heel goede meisjes heb gekwetst."

Ondanks zijn losbandige gedrag heeft Hucknall toch een paar mooie vrouwen weten te veroveren. In zijn lijst ex-vriendinnen staan onder anderen Catherine Zeta-Jones en Helena Christensen. De zanger is nu gelukkig getrouwd en heeft een kind.


Wie hem nog niet kende, weet nu wat voor vlees men in de kuip heeft...

Schadevergoeding voor slachtoffers 'borstendokter'

De omstreden arts Rock G. moet enkele duizenden euro's schadevergoeding betalen aan twee vrouwen bij wie hij mislukte borstvergrotingen heeft uitgevoerd. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald, meldt de advocaat van de twee vrouwen.

De rechter is van oordeel dat G. zijn patiënten verkeerd geïnformeerd heeft. Hij heeft zich voorgedaan als plastisch chirurg, terwijl hij dat niet was. Het bedrog kwam aan het licht nadat meer dan honderd patiënten hadden geklaagd over ernstige wondinfecties, verkeerd geplaatste borstprotheses en gebrekkige nazorg.

G. behandelde zijn patiënten in de CityKliniek in Den Haag. De kliniek moest medio 2009 de deuren sluiten na een bezoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Advocaat Carolien Jansma, die de twee slachtoffers in hun rechtszaak tegen G. bijstond, gaat nu schadevergoeding eisen voor nog vier slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag liet in maart weten 23 aangiftes van vrouwen, die mogelijk ernstig lichamelijk letsel hebben opgelopen, te onderzoeken. Volgens een woordvoerder bevindt het onderzoek zich in de afrondende fase en wordt het binnenkort beoordeeld door de officier van justitie. Hieruit moet blijken of G. ook daadwerkelijk wordt vervolgd.

Zilver voor Mulder op keirin

Teun Mulder heeft bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Melbourne zilver op de keirin behaald. In de finale met zes renners moest de Nederlander alleen de Brit Chris Hoy voor zich dulden.

Tim Veldt werd vijfde bij het omnium. De winst ging naar de Nieuw-Zeelander Shane Arnold. Op de sprint bij de vrouwen werd Willy Kanis negende en Yvonne Hijgenaar veertiende. De Australische Anna Meares pakte de winst.

ANWB verwacht zware middagspits door sneeuw

Het wordt vrijdagmiddag weer druk op de snelwegen. De ANWB verwacht een drukke spits met rond de 325 kilometer aan files. Normaal staat het verkeer vrijdagmiddag over zo'n tweehonderd kilometer vast.

Het KNMI verwacht in de middag sneeuwbuien in de Randstad. Vooral in de kustprovincies valt naar verwachting flink wat sneeuw.

In het Waddengebied en de kop van Noord-Holland lag vrijdagochtend vijf tot vijftien centimeter cm sneeuw. In de rest van Nederland ligt zo'n twee tot vijf centimeter, hoewel op veel plaatsen in het oosten van het land maar weinig sneeuw ligt.

Afgelopen week was het vanwege het winterweer ook erg druk. Donderdag ging de ochtendspits naadloos over in de avondspits. Maandagavond had het verkeer te maken met de zwaarste avondspits ooit. Op het hoogtepunt stond er 871 kilometer file.

Gemeenten eisen harde alcoholaanpak

Een groot aantal gemeenten doet een klemmend beroep op het kabinet om het misbruik van alcohol door jongeren harder aan te pakken. Zo'n 150 gemeenten hebben vrijdag een brief gestuurd aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

De gemeenten wijzen erop dat het nu nog steeds veel te makkelijk is voor jongeren onder de 16 om alcohol te kopen. Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen in ziekenhuis blijft stijgen. Dit jaar wordt een stijging verwacht van 40 procent ten opzichte van 2009.

De gemeenten eisen dat Schippers de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol verhoogt naar 18 jaar. Nu geldt die grens al voor de aankoop van sterke drank. Lichtalcoholische dranken zoals bier mogen vanaf 16 jaar worden verkocht. Eén overzichtelijke leeftijdsgrens van 18 jaar is veel effectiever om te handhaven, menen de ondertekenaars.

Ook moet Schippers haast maken met de invoering van de nieuwe Drank- en Horecawet. Met deze wet kunnen supermarkten die te makkelijk drank verstrekken aan jongeren harder worden aangepakt. Daarnaast kunnen gemeenten zelf besluiten om de leeftijdsgrens te verhogen en verbetert het toezicht op de naleving.

Buitenlandse hulp Israël bij bestrijden brand

In Israël is hulp uit het buitenland aangekomen voor het bestrijden van een bosbrand in het noorden van het land die al aan zeker 36 mensen het leven heeft gekost. Het Israëlische kabinet voert vrijdagochtend spoedberaad over de brand, die nog niet onder controle is gebracht.

De buitenlandse hulp is onder meer afkomstig uit de Verenigde Staten, Griekenland, Cyprus, Turkije en Bulgarije. Israël zou vooral te weinig blusvliegtuigen en helikopters hebben. De brand heeft via een bos op de berg Carmel in de noordelijke regio Galilea de kuststad Haifa bereikt, waar vijftienduizend mensen zijn geëvacueerd.

Onder de doden zijn cipiers die moesten helpen gedetineerden uit een door het vuur bedreigde gevangenis in veiligheid te brengen. Zij zaten in een autobus die door de vuurzee werd ingesloten en verbrandde.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de autoriteiten denken dat het vuur zich verspreidde toen mensen afval aan het verbranden waren. De droogte in het gebied droeg bovendien bij aan de snelle verspreiding.

De ramp is een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis van Israël en trof een van de weinige beboste gebieden in het land.


Buitenlandse hulp Israël  bij bestrijden brand (Foto: Novum)

Sfeer moet je laten vergeten dat je een game speelt


Wat een hobby voor de één is, is het leven van een ander. Het zorgt voor brood op de plank van energiedrankleveranciers en chipsfabrikanten. Als je uren op een dag gamet, dan ben je dus op één of andere manier die game ingezogen. Ontwikkelaars halen steeds meer fratsen uit de kast om dat te bewerkstelligen. World of Warcraft houdt je in zijn greep door je alsmaar te laten grinden (steeds dezelfde beestjes doodmaken om in level te stijgen) en Rock Band geeft je steeds meer het idee in een echte band te spelen (met de meest recente toevoeging van het keyboard, naast de gitaar, basgitaar, drums en mic).

[WK squash] Oranje wint van Hongkong

De Nederlandse squashters hebben bij het WK voor landenteams in Nieuw-Zeeland met 2-1 Hongkong verslagen. Door de winst speelt Oranje in de strijd om de negende plaats tegen Zuid-Afrika.

Orla Noom verloor de eerste wedstrijd. Carman Lee was met 12-10, 11-4, 11-13, 8-11 en 6-11 te sterk. Vanessa Atkinson en Annelize Naudé bezorgden Nederland vervolgens de winst.

Nederland kwam door nederlagen tegen Engeland en de Verenigde Staten niet door de groepsfase. De Europees kampioen kan daardoor maximaal negende worden.

Weer Polen doodgevroren

De vrieskou heeft in de nacht van donderdag op vrijdag zeker twaalf levens geëist in Polen. In totaal staat het dodental door de kou in het Oost-Europese land na drie dagen op dertig. Dat heeft het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De afgelopen dagen daalde de temperatuur in het land tot ver onder de min 20 graden.

In het zuiden in de stad Czestochowa met ongeveer 150.000 inwoners is de centrale verwarming vrijdagochtend uitgevallen. De autoriteiten proberen uit alle macht het probleem te verhelpen.

Iedere winter komen in Polen tientallen mensen om door de kou. Meestal gaat het om dronken of dakloze mensen.

Weer Polen doodgevroren
Weer Polen doodgevroren (Foto: ANP)

Mannen vast na aftuigen overvaller

Twee mannen van 36 en 46 zijn donderdag aangehouden nadat ze een overvaller hadden afgetuigd in IJmuiden. De overvaller raakte ernstig gewond en ligt in het ziekenhuis. Zijn toestand is volgens de politie zorgwekkend.

De mannen uit IJmuiden en Purmerend overmeesterden het slachtoffer toen hij een overval pleegde op een motorzaak in de Reaumurstraat. Ze belden vervolgens zelf de politie. Agenten namen het tweetal mee naar het bureau voor verhoor. Daar werden ze aangehouden. Ze zitten nog vast.

De politie kon niet zeggen of de mannen in de winkel werkten.

Woods verdiende het meest in 2010

Aangezien het jaar 2010 bijna op zijn eind loopt, komen de welbekende overzichten weer boven tafel. Vandaag werd in het Duitse Bild de lijst met grootverdieners in 2010 gepubliceerd. Tiger Woods eindigde in deze top tien onbedreigd op nummer één.

Ondanks zijn scheiding met zijn vrouw Elin Nordegren beurde de golfer in totaal een kleine zeventig miljoen euro op. Deze inkomsten kwamen vooral voort uit sponsorcontracten en prijzen- en startgeld. Op de tweede plaats staat Roger Federer. De Zwiterse tennisser was dit jaar goed voor zo'n 47 miljoen euro.

Bestbetaalde voetballer in 2010 was Lionel Messi. De Argentijnse sterspeler van FC Barcelona blijft in het overzicht zijn collega-voetballers David Beckham en Cristiano Ronaldo nipt voor.

Opmerkelijk in het overzicht is dat Fernando Alonso niet in de top tien voorkomt. De tweevoudig wereldkampioen van de Formule 1 zou bij Ferrari alleen al aan salaris een bedrag van dertig miljoen euro ontvangen.

Top-tien grootverdieners in 2010

# Naam Sport Bedrag
1. Tiger Woods Golf 69 miljoen euro
2. Roger Federer Tennis 47 miljoen euro
3. Phil Mickelson Golf 46 miljoen euro
4. Floyd Mayweather jr. Boksen 45 miljoen euro
5. LeBron James Basketbal 35 miljoen euro
6. Lionel Messi Voetbal 34 miljoen euro
7. David Beckham Voetbal 30 miljoen euro
8. Cristiano Ronaldo Voetbal 29,5 miljoen euro
9. Manny Pacquiao Boksen 29 miljoen euro
10. Alex Rodriguez Honkbal 28 miljoen euro

Man verbrand na woningoverval Swifterbant

In Swifterbant is vrijdagochtend een man zwaargewond geraakt bij een brand, die was ontstaan nadat de woning was overvallen. Het slachtoffer is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis.

De nog onbekende daders overvielen de woning aan het Struikheideveld rond 03.00 uur. Agenten posteerden zich bij de woning, maar bleven buiten omdat er aanwijzingen waren dat de daders nog binnen waren. Even later ontdekten ze de brand.

Vier agenten hebben de man vervolgens uit het brandende huis gehaald. Zij hebben rook ingeademd en moesten voor controle naar een ziekenhuis.

De brand was snel onder controle. Een uitgebreide zoektocht naar de daders leverde niets op. De politie in Flevoland heeft de omgeving van de woning afgezet. Een speciaal rechercheteam onderzoekt de zaak.

Over de identiteit van het slachtoffer en de achtergrond van de overval wil de politie nog niets kwijt.

'VfB Stuttgart wil af van Boulahrouz'

Khalid Boulahrouz is bezig aan zijn laatste manden bij VfB Stuttgart. De club uit de Bundesliga wil de verdediger in de winterstop verkopen. Stuttgart is niet tevreden over de verrichtingen van de 28-jarige Oranje-international.

Technisch directeur Fredi Bobic is zelfs al bezig met versterkingen. Dat meldt Voetbal International. Hij is momenteel in onderhandeling met de centrale verdediger Welington van het Braziliaanse Flemengo, middenvelder Ibrahima Traoré die momenteel speelt voor FC Augsburg uit de Tweede Bundesliga en met de Japanse spits Shinji Okazaki. Hij staat momenteel onder contract bij Shimizu S-Pulse uit de J-League.

Boulahrouz moet dit seizoen vaker genoegen nemen met de bank dan hem lief is. Ook kampte hij met enige regelmaat met blessures, net als vorig seizoen. Mede door zijn salaris dat aardig op de begroting drukt zal hij in de winterstop verkocht worden.

Sportief gezien moet er ook een hoop veranderen binnen Stuttgart. De club staat momenteel zeventiende in de Bundesliga.

Sponsors verlengen met wielerequipe Rabobank

Nadat woensdag hoofdsponsor Rabobank het contract met de de gelijknamige wielerploeg al had verlengd, meldde de equipe dat meer sponsors zich voor langere tijd aan de bankformatie hebben verbonden. Onder meer autosponsor Skoda en fietsleverancier Giant blijven de Nederlandse ploeg langer trouw. Dat meldde de wielerformatie op de website.

"Onze sponsors leveren allemaal een belangrijke bijdrage aan het succes van onze ploeg", aldus algemeen directeur Harold Knebel van de wielerploeg, die daarnaast ook enkele nieuwe sponsoren aan de ploeg wist te binden.

Woensdag meldde hoofdsponsor Rabobank al dat door de verlenging van het contract het bestaan van de wielerploeg tot en met 2016 is gegarandeerd.

Van Beukering definitief naar Feyenoord

Jhon van Beukering heeft vandaag een contract bij Feyenoord getekend. De verbintenis heeft een looptijd tot het eind van het seizoen, met een optie die hem nog een extra jaar aan de Rotterdamse club kan verbinden.

Feyenoord was lange tijd op zoek naar een extra aanvaller, aangezien de ploeg van Mario Been met Luc Castaignos slechts één optie had in de selectie. Van Beukering, die transfervrij door Feyenoord werd aangetrokken, kan zondag al meedoen in de competitiewedstrijd tegen Willem II.

Van Beukering, eerder werkzaam bij Go Ahead Eagles, FC Zwolle, N.E.C. Nijmegen, De Graafschap en Vitesse, reageerde op de website van Feyenoord: "Het kan raar lopen in de voetballerij. Een maand geleden had ik nooit gedacht bij Feyenoord terecht te komen. Maar als Mario Been je zo’n kans geeft, moet je die met beide handen grijpen. Dat heb ik gedaan. Tijdens de trainingen heb ik hard gewerkt en ging het goed."

Engeland wil ander keuzeproces WK's

De leider van de Engelse WK-kandidatuur wil dat de FIFA het toewijzingsproces voor WK's aanpast. Tot die tijd moeten Engeland en de Verenigde Staten geen pogingen meer doen om een WK voetbal binnen te halen, vindt Andy Anson. Engeland en de VS hadden de beste technische en economische beoordelingen, maar dat bleek 'helemaal niets waard' te zijn.

Anson vindt de zware nederlaag van Engeland 'moeilijk te verwerken'. Engeland werd al in de eerste ronde van de stemming uitgeschakeld. Nederland en België kregen in de eerste stemronde vier stemmen en in de tweede stemronde nog maar twee. Dat voedt de geruchten dat de FIFA-leden Engeland hebben willen straffen voor de kritische pers die de voetbalbond van corruptie beschuldigde.

Anson voedde die geruchten door te zeggen dat hem was verteld dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter de leden vlak voor de stemming nog eens herinnerde aan de 'kwaadaardige' Engelse media.

De Engelsman noemde de uiteindelijke winnaars Rusland en Qatar 'formidabele tegenstanders', maar stelde dat landen als Engeland, Australië en de VS een 'eerlijke, ethische' campagne hadden gevoerd.

De Boer: "WK 2022 mogelijk in januari spelen"

Ronald de Boer stond als een van de weinige Nederlanders met zijn handen in de lucht in Zürich. Hij hoopte samen met Qatar op het WK van 2022.

"Ja, ik heb hard gewerkt voor dat bid, omdat ik iets met dat land heb", zegt De Boer tegenover het Algemeen Dagblad. Anderhalf jaar geleden werd hij benaderd door de overheid van Qatar om het bid te steunen. De oud Oranje-international twijfelde geen moment. "Omdat ik geloof in de mogelijkheden. En dat is geen flauwekul he, kom maar eens kijken."

Donderdag kreeg Qatar het WK 2022 toegewezen. Er wordt al uitgekeken naar de prachtige stadions die zijn beloofd, maar niet naar de hitte. "Tegen de hitte treffen we maatregelen. Er wordt gevoetbald in airconditioned stadions. Maar ik sluit niet uit dat het WK in januari wordt gespeeld. Dan is het zeer aangenaam."

Volgens De Boer was het HollandBelgium Bid kansloos. "Nederland heeft geen kans gehad. Ik ga dat er niet inwrijven. Maar Qatar verdient het. Er wonen aardige mensen die van voetbal houden en zich beloond voelen."

Winterweer maakt hockeyinterlands onmogelijk

De Nederlandse hockeyers oefenen dit weekeinde niet tegen Frankrijk. Bondscoach Paul van Ass heeft de wedstrijden van zaterdag en zondag geannuleerd nadat de speelvelden in zowel Nederland als Frankrijk onbespeelbaar waren verklaard, meldt de KNHB.

Eerder deze week kon ook een oefeninterland tegen België al geen doorgang vinden. Maandag werd besloten dat het veld in het Wagener Stadion in Amstelveen onbespeelbaar was en dat zeker tot woensdag, als de wedstrijd op het programma stond, zou blijven.

Rijden in Rusland

Wij Nederlanders houden van mooie gladde wegen. Zonder gaten, scheuren of een rivier zonder brug die je over moet steken. In Rusland houden ze daar misschien ook wel van maar die hebben ze daar helaas niet. Dus moet je het doen met wat je hebt...

Oh, kleine waarschuwing voor de zeurpieten, het filmpje is af en toe erg beroerd van kwaliteit, maar ja Rusland enzo, je weet het...

Cholera leidt tot heksenjacht in Haïti

Angst en onwetendheid over de cholera-epidemie leiden op het platteland van Haïti tot een heksenjacht. Minstens twaalf mensen zijn vermoord door hun buren, die meenden dat zij zwarte magie gebruikten om anderen te besmetten, meldt de politie.

Cholera was tot voor kort onbekend in Haïti en er heerst veel verwarring en angst over de ziekte. In nog geen zes weken nadat het eerste cholerageval werd bevestigd zijn al bijna negentienhonderd mensen eraan overleden en meer dan 84 duizend ziek geworden. Er is veel gespeculeerd dat Nepalese VN-militairen de bacterie uit hun land hebben meegenomen, maar in de zuidelijke streek Grand Anse, waar de ziekte nu ook de kop heeft opgestoken, begon vorige week het gerucht zich te verspreiden dat voodoopriesters een poeder zouden hebben gemaakt om mensen ziek te maken. Sindsdien zijn zeker twaalf mensen die van hekserij werden beticht met kapmessen vermoord en verbrand, zegt politiewoordvoerder Frantz Lerebours.

De regering in Port-au-Prince gaf donderdag een verklaring uit waarin erop wordt gewezen dat cholera wordt veroorzaakt door een microbe. "De enige manier om uzelf daartegen te beschermen is de beginselen van cholera in acht te nemen. Er bestaat geen cholerapoeder, noch een cholerazombie of een cholerageest en voodoopriesters kunnen cholera niet behandelen, noch een poeder maken dat cholera veroorzaakt."


Cholera leidt tot heksenjacht op Haïti (Foto: Novum)

Vrouw van 'Splosion Man moet zijn hachje redden

Twisted Pixel komt met een nieuwe game op de proppen, namelijk Ms. 'Splosion Man. In de teaser is te zien hoe de originele 'Splosion Man gevangen wordt genomen door een stel wetenschappers en dat zij tijdens het feesten per ongeluk een vrouwelijk equivalent produceren van hun zojuist gevangen prooi.

Het spel moet in de herst uitkomen voor het Xbox LIVE Arcade-platform en verwacht wordt dat we dezelfde 2.5D-platformactie onze kant opgestuurd krijgen. 'Splosion Man werd in juli 2009 uitgebracht op hetzelfde platform en deed het goed bij pers en publiek, maar had zo zijn ruwe kanten. Het is te hopen dat de ontwikkelaar die nu wegwerkt. De teaser is hier te bekijken.

Milram-renners vinden onderdak bij Pegasus

De wielrenners Markus Eichler, Christian Knees en Thomas Rohregger zetten hun loopbaan voort bij Pegasus Sports. De nieuwe Australische wielerploeg, die volgend seizoen op een Procontinental licentie in het peloton debuteert, maakte dat vandaag bekend. De twee Duitsers en de Oostenrijker komen alledrie over van het ter ziele gegane Team Milram.

De 28-jarige Duitser Eichler heeft tot nu toe één profzege op zijn naam staan. Afgelopen jaar was hij de beste in de Profronde van Fryslân. Zijn 29-jarige landgenoot Knees heeft een uitgebreider palmares. De regerend Duits kampioen op de weg won in 2008 al eens de Ronde van Beieren en in 2006 Rund um Köln.

Rohregger completeert het Duitstalige contingent bij Pegasus. De 27-jarige Oostenrijker is een klimmer. In 2008 won hij de Ronde van Oostenrijk.

Overheid wil alle internetverkeer tappen

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt een permanente tap op alle internetverkeer in Nederland. Dit heeft het departement bevestigd tegenover Webwereld. Staatssecretaris Fred Teeven, die eerder tijdens een discussie op FOK.nl al verklaarde dat hij zich heel goed zou kunnen voorstellen 'dat kinderporno en soortgelijke criminaliteit de vrijheid enigszins opzij moeten zetten', heeft de Tweede Kamer toegezegd de opties te onderzoeken. Als reden wordt het aloude 'stoppen van kinderporno' uit de kast gehaald.

Een argument om voor Deep Packet Inspection te kiezen zou zijn omdat daarmee exact kan worden gezien waar verkeer vandaan komt, waar het naartoe gaat en wat de inhoud ervan is. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat er geen 'onschuldige' locaties geblokkeerd hoeven te worden. Het huidige 'kinderpornofilter' is - zoals vooraf al bij iedereen bekend was - zinloos. Men hoeft slechts een dns-server van buiten Nederland in te stellen en het filter wordt omzeild.

Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie erkent dat er 'in die richting wordt gedacht', maar benadrukt dat er nog geen besluit is genomen. "We gaan dit eerst bekijken en reageren in februari 2011 inhoudelijk naar de Kamer." Hij erkent dat er de nodige haken en ogen aan een systeem van controle zitten. Zo is op internetverkeer ook het briefgeheim uit de grondwet van toepassing en mag dus niet zomaar worden bekeken welke informatie langskomt.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) vindt het plan schandalig. "Nederland is al de koploper op gebied van aftappen", reageert directeur Ot van Daalen tegen Webwereld. "Wij tappen al evenveel per dag af als de Verenigde Staten per jaar. Als we via deep packet inspection gaan controleren, zullen we alle Nederlanders moeten gaan controleren en zullen we evenveel per seconde aftappen als de VS per jaar."

Filtering wordt door experts overigens gezien als ineffectief en zinloos in bestrijding van kinderporno. In het regeerakkoord is afgesproken dat er geen ineffectieve maatregelen komen. De vraag is dus of men zich aan het eigen regeerakkoord gaat houden.

Deep Packet Inspection is zinloos als data is versleuteld en dus is ook DPI eenvoudig te omzeilen. Maar iedere welwillende, nietsvermoedende burger gooit al zijn dataverkeer, e-mails, passwords en andere informatie te grabbel aan de Nederlandse overheid.


Fred Teeven, tapt meer dan uw kroegbaas...

Trion Worlds doet Rift in beta

Trion Worlds heeft een trailer online gezet van Rift: Planes of Telara. De bedoeling van de trailer is om mensen over te halen zich in te schrijven voor de betaversie. Hieronder kun je de trailer zien, en mocht je enthousiast worden dan kun je je hier inschrijven. Rift is een MMO-spel dat uitgegeven zal worden door Ubisoft in 2011.

De trailer schept hoge verwachtingen; er wordt zelfs gesteld: "Everything about it is epic." We zijn benieuwd.

WikiLeaks.org niet meer bereikbaar

Het internetadres van onthullingenplatform WikiLeaks is sinds donderdagavond niet meer bereikbaar. De Amerikaanse domeinnaamprovider EveryDNS, die het adres WikiLeaks.org beheert, laat de site niet meer oproepen. Dat is volgens de provider gebeurd omdat aanhoudende aanvallen op het domein het hele netwerk van EveryDNS dreigden te verstoren. EveryDNS beheert de toegang tot ongeveer een half miljoen websites.

WikiLeaks bevestigde via Twitter dat het onbereikbaar was. ("WikiLeaks.org domain killed by US everydns.net after claimed mass attacks.")

Het platform heeft de regeringen van de Verenigde Staten en vele andere landen te kijk gezet door honderdduizenden vertrouwelijke of geheime berichten over de oorlogen in Irak en Afghanistan en meer recentelijk rapporten van Amerikaanse diplomaten openbaar te maken.

Eerder haalde Amazon.com WikiLeaks van zijn servers. WikiLeaks had serverruimte gehuurd om de documenten op te slaan. Nadat dit bekend was geworden, hadden Amerikaanse politici Amazon onder druk gezet hier een eind aan te maken. De website maakt nu alleen nog gebruik van een Zweedse provider, Bahnhof.

WikiLeaks is nog wel direct via haar ip-adres te benaderen op http://46.59.1.2/

Verpleegster (25) verkracht vrouw in wc

Een 25-jarige verpleegster is door de rechtbank van Brisbane schuldig bevonden aan het verkrachten van een vrouw. De Ierse Anne-Marie O'Loughlin zou op 29 november vorig jaar een 34-jarige vrouw zowel anaal als vaginaal hebben gepenetreerd in een toilet van een hotel in de Australische stad.

Het anoniem gebleven slachtoffer gaf tijdens de rechtszitting toe dat ze die dag op het damestoilet van het hotel drie minuten passioneel heeft gezoend met haar aanrander. Desondanks verleende ze O'Loughlin geen toestemming om haar bh en topje omhoog te schuiven en haar borsten te betasten. Het slachtoffer voerde verder aan dat ze niet had ingestemd om anaal en vaginaal te worden gepenetreerd met de vingers van de verpleegkundige.

Tijdens het verhoor, waarvan opnames werden afgespeeld tijdens de zitting, zei O'Loughlin zich niet te kunnen herinneren de vrouw te hebben gezoend, maar gaf ze wel toe dat het mogelijk zou kunnen zijn. Ze ontkent echter het slachtoffer te hebben verkracht, aangezien het tegen haar natuur is om seks te hebben met een vrouw.

Het was uiteindelijk de man van het slachtoffer die de politie belde, waarna de vrouw buiten het hotel kon worden aangehouden. O'Loughlin zit momenteel nog vast in Australië. De rechter heeft een volgende zitting opgeschort tot volgende week vrijdag.

Tweede Kamer: Faber mag straf niet ontlopen

De Tweede Kamer doet een beroep op het Duitse parlement om ervoor te zorgen dat de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber zijn straf niet ontloopt. Alle fractievoorzitters hebben samen een brief gestuurd aan de Duitse Bondsdag.

Met hun brief hopen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer te bereiken dat 'de laatste Nederlandse nazi' alsnog achter de tralies komt. "Het is voor de nabestaanden niet te verkroppen dat de dader van zulke misdaden decennialang vrij door het leven kan, terwijl zij de pijn van de geschiedenis in zich meedragen", zegt SP-leider Emile Roemer, die het initiatief nam voor de brief.

De 88-jarige Faber is in 1947 in Nederland tot levenslang veroordeeld voor moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de Tweede Wereldoorlog. De voormalige SS'er ontsnapte in 1952 uit de gevangenis en vluchtte naar Duitsland. Daar leeft hij sindsdien in vrijheid. Omdat hij de Duitse nationaliteit heeft gekregen, wordt hij niet aan Nederland uitgeleverd.

Het Openbaar Ministerie vaardigde vorige week een Europees arrestatiebevel uit tegen Faber, maar kon geen uitspraken doen over de kans op succes. Het OM heeft Duitsland al eerder verzocht om uitlevering en overname van de tenuitvoerlegging van de straf. Dat liep steeds op niets uit.

TNT heeft nog geen afspraak met vakbonden

Postbedrijf TNT weet nog niet wanneer het weer om de tafel gaat zitten met de vakbonden. Die lieten donderdagavond weten dat er vanaf woensdag drie dagen geen post wordt bezorgd.

"Wij zijn teleurgesteld. Wij geloven niet in dat middel, maar wel in de kracht van dialoog", zegt een woordvoerder. "Dit soort conflicten wordt opgelost aan de onderhandelingstafel." Gesprekken kunnen volgens haar 'op ieder moment' plaatsvinden.

TNT wil elfduizend mensen ontslaan, van wie er 3100 mogelijk gedwongen de laan uit worden gestuurd. Berichten dat TNT Post bereid zou zijn om het aantal gedwongen ontslagen met vijfhonderd terug te brengen, kan de woordvoerder niet bevestigen. Het AD schreef vrijdag dat de bonden worden uitgenodigd om maandag over dit voorstel te komen praten.

De postbodes en andere TNT-medewerkers zijn van plan dinsdag van 23.00 uur tot vrijdag 23.00 uur te staken. "Natuurlijk vinden we het vervelend dat de mensen hierdoor geen post ontvangen, maar er staan heel veel banen op het spel", zei een woordvoerder van Abvakabo FNV. Vorige week legden postbodes het werk al neer voor 48 uur, en eerder al voor een etmaal.

Amsterdams hotel ontruimd na brand

Een hotel in het centrum van Amsterdam is vrijdagochtend ontruimd na een brand in woningen boven het hotel in de Warmoesstraat. Zo'n 35 gasten moesten het pand verlaten. Ze zijn opgevangen door de politie. Niemand raakte gewond.

De brand ontstond rond 08.15 uur in het trappenhuis van de woningen boven het hotel. Volgens een woordvoerder van de brandweer was de brand snel onder controle en werd het hotel uit voorzorg ontruimd. In de woningen boven het hotel was niemand aanwezig.

De brandweer kijkt of er schade is in het hotel en meet of er door de rook risico's voor de gezondheid zijn. De woordvoerder verwacht dat de hotelgasten snel weer naar hun kamer kunnen.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend.

Britse kranten woedend over missen WK

De Britse kranten hebben woedend gereageerd op het missen van de organisatie van het WK voetbal in 2018. "We zijn vernederd door de FIFA", concluderen de media.

Volgens de krant The Sun was alles vooraf al geregeld. "Fixed", kopt het boulevardblad. "De Russen wisten het resultaat allang."

Oud-bondscoach Terry Venables heeft in zijn column geen goed woord over voor de gang van zaken. "Het is een grote schande. Een schande voor Engeland, een schande voor het voetbal en een schande voor de FIFA", concludeert hij.

Ook de Daily Mail is duidelijk is zijn oordeel: "Verkocht", kopt de krant. "Rusland is een maffiastaat, verrot door corruptie. Qatar is een oliestaatje waar je niet eens vrijuit kunt spreken. Beide zwemmen in het oliegeld. Hoe hebben de volgevreten bobo's van de FIFA hen in godsnaam het WK kunnen geven?"

The Times bekritiseert het systeem van de verkiezing. "Dat is veel te makkelijk te manipuleren en is te veel omgeven door geheimzinnigheid." De krant legt echter ook de schuld bij het comité dat het WK naar Engeland probeerde te halen. "Engeland heeft het verpest. We hebben de beste stadions, de beste infrastructuur en de meest gepassioneerde fans, maar geen WK."

[NBA] Miami wint van Cavs

In de Amerikaanse NBA heeft Miami Heat Cleveland Cavaliers verslagen. Miami was met 118-90 de sterk.

LeBron James, die na zeven jaar bij de Cavs naar Miami overstapte, was voor het eerst weer terug op het oude nest. Hij werd met boegeroep en scheldkanonnades ontvangen. James had echter een antwoord klaar en scoorde 38 punten.

Ook Dwyane Wade (22 punten), James Jones (18) en Chris Bosh (15) waren voor Miami op dreef. Cleveland had geen moment uitzicht op de winst en heeft nu van de laatste acht duels zes verloren.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Cavaliers Miami Heat 90-118
Golden State Phoenix 101-107

Reisverbod voor medestanders Nobelprijswinnaar

China heeft de bekende kunstenaar Ai Weiwei en de econoom Mao Yushi verboden naar het buitenland te reizen, mogelijk met het oog op de uitreiking van de Nobelprijs van de Vrede volgende week.

Ai werd donderdagavond op de luchthaven van Beijing tegengehouden toen hij op een vlucht naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul wilde stappen, Mao kreeg woensdagochtend te horen dat hij niet naar Singapore mocht vliegen. Beiden staan bekend als medestanders van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, die een gevangenisstraf van elf jaar uitzit wegens staatsondermijning.

China is zeer verbolgen over de toekenning van de prijs aan Liu. De vrouw van Liu is onder huisarrest geplaatst en China lijkt te willen voorkomen dat familieleden of vrienden van Liu naar Oslo reizen om de prijs op 10 december namens hem in ontvangst te nemen.


(Foto: Novum)

Levende muizen in mie afhaalchinees

Britse voedselcontroleurs hebben een ranzige ontdekking gedaan bij een afhaalchinees in het Engelse graafschap Essex. In een doosje noedels troffen zij een paar levende muizen aan. Daarnaast lagen er enkele rottende muizenlijkjes onder de vriezers bij Dragon Palace in Westcliff-on-Sea en lag de werkvloer bezaaid met muizenkeutels.

De levende muizen werden gevonden tijdens een routinecontrole. De controleurs hoorden namelijk geritsel, en bij een nadere inspectie stuitten ze op de knaagdiertjes. Ze deden zich tegoed aan een doos mie.

De muizen, zowel dood ("ze waren in de laatste staat van ontbinding", aldus de inspectie) als levend, was niet het enige dat de Britse evenknie van onze VWA aantrof. Ook bleek er gekookt eten tussen rauw voedsel te liggen. De afhaalchinees is met onmiddellijke ingang gesloten. De eigenaren van de toko lopen de kans te worden vervolgd voor hun ranzige praktijken.

Nick en Simon doen Symphonica in Rosso 2011

Het Volendamse duo Nick en Simon neemt volgend jaar het Symphonica in Rosso-stokje over van onder anderen Marco Borsato, Paul de Leeuw, Diana Ross en Sting. De populaire zangers zijn op vrijdag 14 oktober de hoofdact tijdens de zesde editie van het evenement in het Arnhemse GelreDome. Dat maakte organisator Mojo vrijdag bekend.

Het jaarlijkse muziekevenement Symphonica in Rosso begon in 2006 met Marco Borsato, die tien shows uitverkocht. Het jaar daarop stond Paul de Leeuw vijf avonden voor een bomvol GelreDome. De jaren daarna betraden Lionel Richie, Diana Ross en Sting het podium.

Kaarten voor het evenement gaan woensdag 8 december in de verkoop.

Nick en Simon doen Symphonica in Rosso 2011
Nick en Simon doen Symphonica in Rosso 2011 (Foto: ANP)

Docenten: leerlingen straffen werkt niet

Leraren denken dat het straffen van leerlingen weinig zin heeft. De meeste docenten in het voortgezet onderwijs sturen wel eens iemand de klas uit, maar veel van hen betwijfelen het nut van de ingreep. Ze denken dat hun leerlingen alle straffen al gewend zijn.

Uit een enquête onder 850 leraren die Trouw hield met vakbond CNV blijkt dat het wegsturen van leerlingen de meest voorkomende straf op scholen is. Vooral beginnende leraren zetten vaak leerlingen uit de klas, ook al betwijfelen ze of het zin heeft.

Volgens deskundigen werkt het niet altijd om een leerling de klas uit te sturen. Leraren passen de straf te vaak en te willekeurig toe. Daardoor maakt het volgens hen geen indruk meer. De leerlingen zien het zelfs als een feestje, omdat ze bijvoorbeeld even een sigaretje kunnen doen.

Leraren denken dat straffen beter werken als alle leraren één lijn trekken. Nu heeft slechts een kwart van de scholen regels over welk gedrag wordt bestraft en met welke maatregel.

Verbeek: "We kwamen slecht uit de kleedkamer"

Met nog een groepswedstrijd te spelen is AZ al uitgeschakeld in de Europa League. Trainer Gertjan Verbaak baalt van zijn ploeg.

Gisteren kregen de Alkmaarders het niet voor elkaar om in Moldavië te winnen van FC Sheriff. De wedstrijd eindigde in 1-1. De ploeg van Verbeek had het duel in de eerste helft onder controle. Deze raakte AZ echter kwijt in de tweede 45 minuten.

"We kwamen slecht uit de kleedkamer en speelden onszelf eigenlijk uit de wedstrijd", tekende De Telegraaf op uit de mond van Verbeek. "We werden steeds slordiger", vervolgt de trainer over de tweede helft. "En aan het einde hadden we niet meer de kracht om echt voor de overwinning te gaan."

AZ heeft nog een Europees duel te gaan. Op 15 december komt het al geplaatste Bate Borisov op bezoek in Alkmaar.

Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de twee maten van ons kabinet.

De Tweede kamer praat opnieuw met staatssecretaris Zijlstra over het zeer hoge bedrag dat studenten moeten gaan betalen als hun studie uitloopt. Bestuursvoorzitter De Wijkerslooth van de Radboud Universiteit stelt dat die verhoging van het collegegeld de rechtszekerheid aantast van studenten die al aan hun studie waren begonnen. Hij heeft gelijk. Trouwens:

Bouw Glazen Huis in Eindhoven begonnen

3FM is vrijdagochtend op de Markt in Eindhoven begonnen met de bouw van het Glazen Huis voor de zevende editie van de actie Serious Request. Op de Markt komt behalve het huis ook een podium te staan. Ook andere pleinen in Eindhoven worden ingericht voor acties en evenementen.

Op zaterdag 18 december laten de 3FM-dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg zich voor zes dagen opsluiten in het huis. Ze maken continu radio en televisie zonder te eten en proberen samen met het Rode Kruis zo veel mogelijk geld in te zamelen voor aidswezen in Afrika.

De slotact op 24 december staat gepland op het 18 Septemberplein in Eindhoven waar 3FM meer mensen kan ontvangen. Daar treden dan onder meer Marco Borsato, Guus Meeuwis, Alain Clark en Ilse DeLange op.

De horeca in Eindhoven krijgt gedurende de actie ruimere openingstijden. Café's aan de Markt mogen elke dag tot 4.00 uur in de ochtend openblijven. Na 4.00 uur blijven nog twee kroegen open, maar die mogen dan geen alcohol meer schenken. De laatste Serious Request van 3FM vorig jaar in Groningen leverde 7 miljoen euro op.

Oud-bisschop: Kerstman steelt Kerstmis

Een voormalige bisschop van de Filipijnse hoofdstad Manilla heeft vrijdag hard uitgehaald naar de Kerstman. Volgens Teodoro Bacani heeft de Kerstman het ware karakter van kerst vervangen door een overdaad aan cadeaus. Dat meldde een Filipijnse rooms-katholieke website.

"De Kerstman helpt met het promoten van consumentisme, omdat hij symbool staat voor winkelen en het geven van cadeaus", aldus Bacani. "Christus symboliseert het offer van zijn leven voor de mens. Maar de Kerstman heeft meer commerciële aantrekkingskracht."

In de Filipijnen worden etalages steeds vaker versierd met afbeeldingen van de Kerstman, in plaats van met de stal waar Jezus werd geboren. Ruim 80 procent van de inwoners van de Filipijnen is rooms-katholiek.

Oud-bisschop: Kerstman steelt Kerstmis
Oud-bisschop: Kerstman steelt Kerstmis (Foto: ANP)

Praten over zombies

Deze week kwam Dead Nation uit voor de PS3. Dead Nation is een shoot 'em up die je kunt downloaden vanuit de PS-Store. Binnenkort kun je gebruikmaken van voicechat in het spel. Dat kondigde ontwikkelaar Housemarque aan op PlayStationBlog.

Housemarque zegt dat het op dit moment bezig is met het toevoegen van voicechat-mogelijkheden en dat zou zo snel mogelijk moeten gebeuren. De Finse ontwikkelaar laat binnenkort weten wanneer de update zal verschijnen.

Praten over zombies

Militaire oefening Japan en VS begonnen

Japan en de Verenigde Staten zijn vrijdag begonnen aan een grote militaire oefening. Dat heeft het Japanse ministerie van Defensie laten weten.

Volgens het ministerie is het de grootste gezamenlijke militaire oefening ooit. De oefening 'Scherp Zwaard' duurt tot 10 december. Japan doet mee met 34.000 militairen, veertig oorlogsschepen en 250 vliegtuigen. De Amerikanen zetten zeker 10.000 militairen, twintig marineschepen en 150 vliegtuigen in.

Om de solidariteit met Zuid-Korea te onderstrepen, zijn voor het eerst Zuid-Koreaanse officieren uitgenodigd voor het volgen van de oefening. De Amerikanen hebben net een militaire oefening met Zuid-Korea achter de rug. Kort voor het begin van die oefening vuurde Noord-Korea granaten af op een Zuid-Koreaans eiland, waardoor vier mensen omkwamen.

VN-missie dreigt met vertrek uit Haïti

De Verenigde Naties vertrekken uit Haïti als de huidige regering van het Caribische land de uitslag van de verkiezingen van afgelopen zondag niet accepteert. Dat heeft Edmond Mulet, het hoofd van de VN-missie in Haïti (Minustah) donderdag gezegd.

"Als de voorlopige kiescommissie het besluit van de bevolking respecteert en erkent, zullen er geen problemen zijn en zal de internationale gemeenschap zich verplichten tot het helpen van de nieuwe regering die voor een enorme uitdaging staat", zei Mulet. Maar tegelijk waarschuwde hij dat het land internationale steun zal verliezen als de wens van de bevolking niet wordt gerespecteerd.

Haïti ging zondag naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Ook stond een deel van de senaatszetels op het spel. Twaalf van de achttien presidentskandidaten hadden opgeroepen de stembusgang ongeldig te verklaren wegens wijdverbreide fraude van de regerende partij.

VN-missie dreigt met vertrek uit Haïti
VN-missie dreigt met vertrek uit Haïti (Foto: ANP)

'Docent overwaardeert ijverige allochtone leerling'

IJverige allochtone middelbare scholieren worden door docenten overgewaardeerd. De leerlingen halen bij de eigen schoolexamens hogere cijfers dan bij de centraal schriftelijke eindexamens. Daardoor kan het diploma een hoger prestatieniveau suggereren dan de leerlingen eigenlijk hebben.

Met name Turkse leerlingen op het vmbo en de havo worden volgens De Telegraaf door docenten bovenmatig beloond. Onderzoekers stellen in het vaktijdschrift Examens dat dit vermeden moet worden.

Scholen moeten volgens de onderzoekers waken voor het etnische puntenverschil tussen schoolexamens en centrale examens. "Pure ijver belonen via de beoordeling gedurende het schooltraject werkt mogelijk discrepantie in de hand en moet dus vermeden worden."

'Laat werknemer zelf werktijden bepalen'

Werknemers moeten hun werktijden zelf kunnen bepalen. Ze hebben recht op flexibele, wisselende werktijden en op thuiswerken. Dat vinden het CDA en GroenLinks. Ze hebben hiertoe een wetsvoorstel ingediend.

Het voorstel is een initiatief van Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks), meldt de Volkskrant. Als werknemers zelf bepalen wanneer ze werken zijn ze volgens de Kamerleden productiever. Ook komt het de gezondheid van werknemers, het milieu en de aanpak van files ten goede.

De Kamerleden denken ook dat hun initiatiefwet gunstige gevolgen heeft voor de arbeidsparticipatie van vrouwen, omdat die hun werk en de zorg voor kinderen beter kunnen combineren als ze hun werktijden zelf mogen bepalen.

Het CDA en GroenLinks verwachten brede steun in de Tweede Kamer voor het voorstel.

Snel wietpas in Brabantse coffeeshops

Brabantse coffeeshops krijgen zo snel mogelijk een pasjessysteem. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil het systeem versneld invoeren om de geweldsgolf in Brabant een halt toe te roepen. Dat zei hij donderdagavond in Breda, waar hij sprak met de burgemeesters van de vijf grootste Brabantse gemeenten, zo schrijft De Telegraaf.

De regio Eindhoven wordt geteisterd door geweldsincidenten die te maken hebben met de georganiseerde wietteelt. Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel luidde de noodklok. Hij liet weten dat hij te weinig agenten paraat had om de problemen het hoofd te bieden.

Naast het invoeren van de wietpas, waarmee alleen vaste klanten van de shops wiet kunnen kopen, wordt een taskforce opgericht. Die moet de aanpak van het geweld op bestuurlijk en justitieel gebied coördineren.

De burgemeesters van Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond krijgen geen extra agenten. Wel krijgen ze steun van de nationale recherche.

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

'2010 was het beste jaar voor Xbox tot nu toe'

Dit jaar was het beste jaar uit de geschiedenis van Xbox. Dat zei de directeur interactieve media van Microsoft, Dennis Durkin, tijdens een persconferentie in Scottsdale, Arizona. "De afgelopen drie jaar waren geweldig, want we groeiden steeds harder elk jaar. Dit jaar spande de kroon, want het was ons beste jaar ooit", aldus Durkin.

Het kan alleen nog maar beter gaan met Xbox 360 volgens Dennis Durkin, omdat hij zich meer gaat focussen op het maken van winst. "Ik wil graag winst maken op de producten die ik verkoop, want van winst groei je weer verder. Met de Xbox 360-console, Xbox Live en Kinect denk ik dat we de kans hebben om de komende vijf tot tien jaar enorm te blijven groeien".

Dennis Durkin zei tijdens diezelfde persconferentie dat ongeveer de helft van de 25 miljoen Xbox Live-accounts goldmember is.

'2010 was het beste jaar voor Xbox tot nu toe"

Demouge: "We hadden drie keer thuis kunnen winnen"

Frank Demouge was maker van de 2-1 tijdens FC Utrecht - SSC Napoli. Het was niet genoeg voor zijn ploeg, die door het uiteindelijke gelijkspel (3-3) was uitgeschakeld.

Utrecht stond voor de pauze op een 3-1 voorsprong, maar door de aansluitingstreffer van Edinson Cavani wist de ploeg dat het een zware tweede helft tegemoet ging. Met 3-3 kwam Utrecht nog goed weg, daar de Italianen in de slotfase grote kansen kregen op 3-4.

"We hebben alles gegeven", zuchtte Demouge ten overstaan van Goal.com. "Het was helaas niet genoeg. Maar ik denk dat iedereen een mooie wedstrijd heeft gezien. We moesten risico's nemen, maar zij ook. Dat leverde mooie situaties op."

Inclusief de wedstrijden in de voorronde heeft Utrecht straks twaalf Europese wedstrijden gespeeld. "We hadden een fantastische poule", zei Demouge. "We hebben drie keer thuis gelijkgespeeld, terwijl we drie keer hadden kunnen winnen."

Samen knokken in Darkspore-trailer

Het duurt nog even voordat we aan de slag kunnen met Darkspore. Deze sci-fi actie-RPG van ontwikkelaar Maxis ligt pas in maart 2011 in de winkels, maar zo af en toe verschijnt er een trailer op YouTube. Darkspore is de opvolger van Spore, dat in 2008 uitkwam. Toch zal Darkspore compleet andere gameplay bevatten dan zijn voorganger.

In Darkspore is het nog steeds mogelijk om je wezen te maken naar eigen smaak, maar daarna is het de bedoeling het universum te redden van gemuteerde wezens. Dit kan alleen, maar ook samen met drie vrienden in de co-op mode van het spel.

Schorsing Eto'o blijft staan, boete niet

Samuel Eto'o hoeft geen geldboete te betalen vanwege zijn kopstoot in de wedstrijd van Inter tegen Chievo, meldt het ANP.

Eto'o deelde buiten het zicht van de arbitrage een kopstoot uit aan Bostjan Cesar. Op basis van televisiebeelden werd de aanvaller geschorst voor drie duels. Eén daarvan heeft hij al uitgezeten tegen Parma (5-2 winst).

Inter ging in hoger beroep bij de arbitragecommissie, die alleen de geldboete van 30.000 euro geschrapt heeft. Eto'o moet in de ontmoetingen met concurrenten Lazio en Napoli nog op de tribune zitten. Begin januari is de Kameroener er weer bij tegen Catania (uit).

De 29-jarige Eto'o is dit seizoen goed op dreef bij Inter. De spits is momenteel topscorer van de Serie A en de Champions League met respectievelijk negen en zeven doelpunten. Inter is de huidige nummer vijf van de Serie A. De achterstand op koploper AC Milan is zeven punten.

Ribéry sluit vrede met Van Gaal

De lucht tussen Franck Ribéry en Louis van Gaal lijkt eindelijk geklaard. De middenvelder en de trainer van Bayern München lagen afgelopen maand meerdere malen met elkaar overhoop. Ribéry zou volgens Van Gaal te weinig inzet tonen en de Fransman wilde zelf meer speeltijd.

"De relatie is weer goed. We hebben veel met elkaar gesproken en dat is belangrijk. Als je samen succes wilt boeken, moet je met elkaar in gesprek gaan"
, aldus Ribéry die na lang blessureleed steeds meer in zijn spel komt. "Ik word steeds fitter en ben in goede vorm. Nu moet ik het vertrouwen nog terugkrijgen."

Geen interesse Activision in Facebook en App Store

Waar veel uitgevers de sociale netwerksite Facebook en de App Store van Apple als een potentiële goudmijn zien, heeft Activision totaal geen interesse in mobiele of sociale games. Dat heeft directeur Bobby Kotick in een gesprek met persbureau Reuters aangegeven.

"De App Store en sociale netwerksites zijn niet interessant voor ons. Er liggen te weinig kansen om financieel succes te boeken met grote titels. We willen daarom liever groeien binnen onze bestaande gameseries. Zo kunnen World of Warcraft en Call of Duty nog steeds nieuwe spelers aantrekken", aldus Kotick.

In de afgelopen drie maanden heeft Activision 35,8 miljoen euro winst geboekt. De verkoop van de strategiegame Starcraft II heeft hier een grote bijdrage aan geleverd, maar ook Call of Duty: Black Ops en het abonnementsgeld dat binnenkomt dankzij twaalf miljoen World of Warcraft-spelers zorgen voor de positieve cijfers.

De komst van de langverwachte uitbreiding World of Warcraft: Cataclysm op 7 december moet het jaar nog feestelijker afsluiten voor Activision.

Geen interesse Activision in Facebook en App Store

'Verbind games tijdens Games For The Holidays op XBLA'

Eind december start Microsoft een bijzondere actie op Xbox Live Arcade, genaamd Games For The Holidays. Tijdens deze actie worden er drie XBLA-games uitgebracht: Raskulls, World of Keflings en ilomilo. Koop je ze alle drie, dan 'smelten' deze games samen. Dat hebben de makers van World of Keflings gezegd in een gesprek met Kotaku.

"Je kunt dan bijvoorbeeld huizen bouwen in World of Keflings voor de personages van Raskulls en ilomilo. Zo wonen en leven die personages uit die games in World of Keflings. In Raskulls kun je ervoor kiezen om het spel te spelen als een Kefling en in ilomilo krijgen Ilo en Milo een Kefling-kostuum", aldus de makers van World of Keflings.

World of Keflings komt 22 december uit op Xbox Live Arcade en daarmee zal Games For The Holidays van start gaan. Raskulls zal te downloaden zijn vanaf 29 december en ilomilo verschijnt op 5 januari. Volgens Kotaku kan je Raskulls en ilomilo al op 22 december downloaden vanuit het menu van World of Keflings. Deze spellen kosten overigens 800 Microsoft Points per stuk.

Nick Schilder heeft babynamen klaarliggen

Nick Schilder heeft nog geen idee of hij een zoon of dochter krijgt, maar weet wel hoe zijn eerste spruit gaat heten. "We hebben een shortlist", vertelde de helft van zangduo Nick & Simon donderdag in Koffietijd.

"Het zijn echte Hollandse namen", onthulde de 27-jarige zanger, die over een kleine acht weken voor het eerst vader wordt. "We weten niet of het een jongen of een meisje is, dat willen we ook niet weten."

Schilder moet bekennen dat het vaderschap nog een raar idee is. "Nu is er nog niets, maar straks staat het hele leven op zijn kop. Je kunt er ook niet echt aan wennen, zo'n kind is er ineens."

Simon Keizer, de andere helft van het Volendamse duo, is voorlopig niet van plan zich voort te planten. "Het gaat nog niet kriebelen. Ik hoop dat het ooit mag, maar nu nog niet." De 26-jarige zanger kijkt de kunst voorlopig af bij zijn vrienden. Jan Smit werd twee weken geleden vader van dochter Emma.


Nick & Simon (Foto: Novum)

Forse stijging aantal autoverkopen

Het aantal autoverkopen in Nederland is in november met 38,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt donderdag uit cijfers van BOVAG en RAI vereniging. Er werden in de afgelopen maand in totaal 37.750 nieuwe auto's geregistreerd, tegenover 27.327 in november 2009.

In de eerste elf maanden van 2010 zijn er in totaal 472.022 auto's verkocht. Dit is een stijging van 24,5 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar terug.

De vijf best verkochte merken in november waren Opel, Volkswagen, Peugeot, Ford en Fiat.

Saab, sinds begin dit jaar onderdeel van Spyker Cars nv, verkocht in november 52 auto's. Het totaal over de eerste tien maanden kwam daarmee uit op een aantal van 522 verkochte exemplaren. In november 2009 verkocht Saab 33 auto's in Nederland, terwijl in de eerste tien maanden van vorig jaar 516 nieuwe auto's werden verkocht.

Ubisoft komt met nieuw anti-piracy wapen

Ubisoft komt met een nieuw wapen om piraterij tegen te gaan en dit is nogal apart te noemen. In Ubisofts nieuwste game, The Michael Jackson Experience op de Nintendo DS krijg je namelijk in plaats van de muziek van Wacko Jacko vuvuzela's te horen, de bekende toeters van het afgelopen Wereldkampioenschap voetbal.

Niet alleen dat, maar ook het spel werkt niet naar behoren voor de illegale gamers onder ons. Het spel zal vanaf het begin helemaal goed opstarten en de 'gamers' hoop geven, totdat je een liedje selecteert. Zoals je in het filmpje hieronder kunt zien, krijg je dan irritante toeters door je DS-speaker heen geblazen in plaats van hits als Billie Jean en Thriller.

Voor iedereen die wel graag de goede hits wil horen, de games is vanaf vandaag te koop voor de Nintendo DS en de Wii.

Hemsworth en Hiddleston in Thor-game

Chris Hemsworth en Tom Hiddleston verlenen hun stemmen aan de filmgame Thor: God of Thunder. Daarnaast zijn het gezicht en het lichaam van de twee acteurs vastgelegd en digitaal in het spel gestopt. De game wordt gemaakt naar aanleiding van de gelijknamige film die op zijn beurt weer is gebaseerd op de stripverhalen van Marvel Comics.

Hemsworth speelt hoofdrolspeler Thor in zijn strijd tegen Loki, gespeeld door Hiddleston. De arrogante Thor wordt verbannen uit het goddelijke Asgard naar het mensenrijk. Daar groeit hij uit tot een van de grootste helden wanneer slechteriken uit Asgard de boel op aarde willen verpesten.

De film rond het strippersonage is vanaf 19 mei te zien in de bioscoop. De gelijknamige game moet rond dezelfde tijd in de winkel liggen voor diverse spelcomputers.


Hemsworth en Hiddleston in Thor-game

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.