VA - 538 Dance Smash Hits 2010

Het einde van het jaar is weer in zicht en inmiddels liggen de eerste jaaroverzichten weer in de schappen. Radio 538 heeft de grootste floorfillers en clubhits weer verzameld op twee schijfjes: 538 Dance Smash Hits of the Year 2010!

De cd opent met misschien wel de grootste dancehit van het afgelopen jaar. 'One' van de Swedish House Mafia feat Pharrell knalde naar de top van de Nederlandse hitlijsten, zeker nadat Armin van Buuren ermee opende na de huldiging van het Nederlands elftal. Uiteraard ontbreekt de nummer 1 dj van de wereld niet op deze verzamelaar. Een andere grote klapper van dit moment, 'Barbra Streisand' van Ducksauce, is ook vertegenwoordigd. Dat valt ook te zeggen van David Guetta, die maar liefst drie keer op het eerste schijfje terug te vinden is. 'Commander' met Kelly Rowland is met stip de beste van het trio en zo staan er meerdere heerlijke dansplaatjes op deze twee cd's. Maar wat wil je met namen als Cascada, Tim Berg, Black Eyed Peas en Sidney Samson?

De comeback van het jaar was van Ray en Anita, vroeger beter bekend als de gezichten van 2 Unlimited. Hun single 'In Da Name Of Love' heeft helaas weinig weg van de tracks van toen, maar is ondanks dat een lekker vrolijk plaatje geworden. Onvermijdelijk is dat je ook de meest doodgedraaide platen van het jaar tegenkomt. 'We No Speak Americano' is daar het levende bewijs van. Na een weekje Sunny Beach in Bulgarije kon uw reviewer dit nare melodietje niet meer aanhoren. Dat terwijl deze plaat toen net gereleased was... Daarbij is 'Alors On Danse' van Stromae een goede tweede. Met name het simpele korte terugkerende melodietje van deze nummers blijven heel lang in je hoofd hangen. Het is een nieuwe ontwikkeling in de housemuziek die in steeds meer platen terug te horen is. O zo simpel maar dodelijk effectief. En voor wie na deze twee cd's nog niet genoeg beats gehoord heeft kan zijn hart op met de bonusdisc waarop alle hits nog eens aan elkaar gemixed zijn door DJ Devious.

Waar de 538 Dance Smash cd's een jaar of 15 geleden nog lekker afwisselend waren (van r&b tot happy hardcore) is het tegenwoordig veelal hetzelfde. Natuurlijk zijn er genoeg leuke plaatjes te noemen, maar over het geheel genomen is het doorgaans eenheidsworst. Desondanks bevatten deze schijfjes het beste van het afgelopen jaar. Leuk voor in de schoen of onder de kerstboom van het doorsnee top 40-publiek!