Henk en Ingrid vervangen Zorro

Boldface stuurde via de submit de volgende column in:

'Op zoek naar Zorro'. Onder die noemer zou de AVRO vanaf januari een nieuwe talentenjacht op het scherm brengen. Maar de zoektocht naar nieuw musicaltalent moet wijken. CDA-minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft opdracht gegeven om het programma te schrappen. Het voorgenomen format kan niet de goedkeuring wegdragen van gedoogpartner PVV.

Naar verluidt vindt de PVV dat musicals een te hoog kunst- en cultuurgehalte hebben. Op die 'linkse hobby' zou moeten worden bezuinigd, klinkt het in de Haagse wandelgangen. PVV-fractieleden waren niet voor commentaar bereikbaar. "Ik zeg niks; ik mag niet eens het woord voeren over mijn eigen portefeuille, laat staan over die van anderen", aldus een PVV-Kamerlid dat anoniem wil blijven.

Ingewijden melden dat de AVRO eind oktober al is geïnformeerd over het besluit om 'Op zoek naar Zorro' te schrappen. Sindsdien is de AVRO achter de schermen naarstig op zoek naar een vervangend programma. De AVRO meldt 'in goed overleg' met de Haagse machthebbers een nieuw format te hebben bedacht.

De nieuwe reeks gaat 'Op zoek naar Henk en Ingrid' heten. Net als de eerdere talentenjachten wordt het programma gepresenteerd door Frits Sissing. "Zijn positie stond geen moment ter discussie", aldus een anoniem PVV-Kamerlid. "Sissing heeft jarenlang Opsporing Verzocht gepresenteerd. Dankzij zijn inzet is het nodige Marokkaanse straattuig opgepakt."

De presentator is blij met de vervangende klus, maar wil niet van een 'talentenjacht' spreken. "Talent is een breed begrip en het is ook subjectief", klinkt het diplomatiek. "We kunnen er natuurlijk niet omheen dat Henk en Ingrid dit voorjaar ongekend populair zijn geworden. Zeker anderhalf miljoen Nederlanders identificeren zich ermee. Aanvankelijk dachten we dat de populariteit van het duo na 9 juni wel zou wegzakken, maar niets is minder waar. Zet de tv aan, sla de krant open: Henk en Ingrid kom je nog steeds overal tegen. Deze week weer in een Kamerdebat."

Om de ware Henk en Ingrid te vinden, komen er geen audities of voorrondes. "Kwaliteitscontrole leek ons niet nodig. We willen niemand in de kou laten staan; iedereen telt mee", aldus de beoogde presentator. Een muzikaal spektakel hoeven we niet te verwachten. "Je hoeft niet te kunnen zingen; als je maar een grote bek hebt", zegt Sissing.

Het mag weinig verrassend heten dat de deelnemers dan ook niet hoeven te zingen. Sterker nog: "Liever niet. En als ze het toch doen, dan graag Nederlandstalig", meldt de presentator. De Henken en Ingrids worden als duo op een bank gezet, waar ze onderuitgezakt commentaar leveren op het Staatsjournaal of andere programma's van de linkse kerk, meldt het persbericht van de AVRO. Ook wordt getest in hoeverre ze in staat zijn om op kwalitatief hoogwaardige nieuwssites als De Telegraaf en GeenStijl snel en 'gevat' te reageren op nieuwsfeiten.

De jury ondergaat grote wijzigingen. Zo is voormalig juryvoorzitter Willem Nijholt 'te progressief en te cultureel' bevonden. De AVRO heeft Henk Bres bereid gevonden om de taak over te nemen. Vanwege zijn doortastende, analytische vermogens is ook PVV-Kamerlid Richard de Mos nieuw in de jury. "Als voormalig hoofdredacteur van een krant weet ik nieuws op waarde te schatten", laat De Mos desgevraagd weten.

Kandidaten kunnen zich individueel of als duo aanmelden. "Kennis van zaken, talent of gezond verstand is niet nodig. Een crimineel, of minstens een dubieus verleden is een pré", aldus het persbericht. Ook al draait het programma niet om muziek of zangtalent, er wordt wel een titelsong gecomponeerd. Componist John Ewbank werkt desgevraagd aan een nummer met de titel 'No Mosque Here', dat wordt gezongen door zijn zus Jennifer Ewbank. "Ik zei al dat talent een breed begrip is", besluit Sissing.

Overigens komt zojuist nog het bericht binnen dat Richard de Mos nooit echt hoofdredacteur van een krant is geweest. "Maar ik heb er wel voor geleerd, dus dat is ongeveer hetzelfde", aldus De Mos.