Cholera leidt tot heksenjacht in Haïti

Angst en onwetendheid over de cholera-epidemie leiden op het platteland van Haïti tot een heksenjacht. Minstens twaalf mensen zijn vermoord door hun buren, die meenden dat zij zwarte magie gebruikten om anderen te besmetten, meldt de politie.

Cholera was tot voor kort onbekend in Haïti en er heerst veel verwarring en angst over de ziekte. In nog geen zes weken nadat het eerste cholerageval werd bevestigd zijn al bijna negentienhonderd mensen eraan overleden en meer dan 84 duizend ziek geworden. Er is veel gespeculeerd dat Nepalese VN-militairen de bacterie uit hun land hebben meegenomen, maar in de zuidelijke streek Grand Anse, waar de ziekte nu ook de kop heeft opgestoken, begon vorige week het gerucht zich te verspreiden dat voodoopriesters een poeder zouden hebben gemaakt om mensen ziek te maken. Sindsdien zijn zeker twaalf mensen die van hekserij werden beticht met kapmessen vermoord en verbrand, zegt politiewoordvoerder Frantz Lerebours.

De regering in Port-au-Prince gaf donderdag een verklaring uit waarin erop wordt gewezen dat cholera wordt veroorzaakt door een microbe. "De enige manier om uzelf daartegen te beschermen is de beginselen van cholera in acht te nemen. Er bestaat geen cholerapoeder, noch een cholerazombie of een cholerageest en voodoopriesters kunnen cholera niet behandelen, noch een poeder maken dat cholera veroorzaakt."


Cholera leidt tot heksenjacht op Haïti (Foto: Novum)