Buitenlandse hulp Israël bij bestrijden brand

In Israël is hulp uit het buitenland aangekomen voor het bestrijden van een bosbrand in het noorden van het land die al aan zeker 36 mensen het leven heeft gekost. Het Israëlische kabinet voert vrijdagochtend spoedberaad over de brand, die nog niet onder controle is gebracht.

De buitenlandse hulp is onder meer afkomstig uit de Verenigde Staten, Griekenland, Cyprus, Turkije en Bulgarije. Israël zou vooral te weinig blusvliegtuigen en helikopters hebben. De brand heeft via een bos op de berg Carmel in de noordelijke regio Galilea de kuststad Haifa bereikt, waar vijftienduizend mensen zijn geëvacueerd.

Onder de doden zijn cipiers die moesten helpen gedetineerden uit een door het vuur bedreigde gevangenis in veiligheid te brengen. Zij zaten in een autobus die door de vuurzee werd ingesloten en verbrandde.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de autoriteiten denken dat het vuur zich verspreidde toen mensen afval aan het verbranden waren. De droogte in het gebied droeg bovendien bij aan de snelle verspreiding.

De ramp is een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis van Israël en trof een van de weinige beboste gebieden in het land.


Buitenlandse hulp Israël  bij bestrijden brand (Foto: Novum)