Tweede Kamer: Faber mag straf niet ontlopen

De Tweede Kamer doet een beroep op het Duitse parlement om ervoor te zorgen dat de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber zijn straf niet ontloopt. Alle fractievoorzitters hebben samen een brief gestuurd aan de Duitse Bondsdag.

Met hun brief hopen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer te bereiken dat 'de laatste Nederlandse nazi' alsnog achter de tralies komt. "Het is voor de nabestaanden niet te verkroppen dat de dader van zulke misdaden decennialang vrij door het leven kan, terwijl zij de pijn van de geschiedenis in zich meedragen", zegt SP-leider Emile Roemer, die het initiatief nam voor de brief.

De 88-jarige Faber is in 1947 in Nederland tot levenslang veroordeeld voor moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de Tweede Wereldoorlog. De voormalige SS'er ontsnapte in 1952 uit de gevangenis en vluchtte naar Duitsland. Daar leeft hij sindsdien in vrijheid. Omdat hij de Duitse nationaliteit heeft gekregen, wordt hij niet aan Nederland uitgeleverd.

Het Openbaar Ministerie vaardigde vorige week een Europees arrestatiebevel uit tegen Faber, maar kon geen uitspraken doen over de kans op succes. Het OM heeft Duitsland al eerder verzocht om uitlevering en overname van de tenuitvoerlegging van de straf. Dat liep steeds op niets uit.