FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 april 2010

Clijsters klopt Dulgheru in Marbella

Kim Clijsters heeft na haar zege in het WTA-toernooi in Miami de omschakeling naar gravel goed doorstaan. De als derde geplaatste Belgische knokte zich in het Spaanse Marbella in de tweede ronde in drie sets langs de Roemeense Alexandra Dulgheru: 6-4, 6-7 (1) en 6-2.

Clijsters kwam in de eerste set met 4-2 achter, maar knokte zich alsnog naar de setwinst. In de tiebreak van de tweede set was Dulgheru duidelijk de betere, zodat een beslissende set noodzakelijk was. Daarin nam de Vlaamse al snel een break voorsprong, maar Dulgheru kwam nog terug tot 2-2. De Roemeense kreeg in de wedstrijd kans op meer, maar omdat ze van de vijftien breekkansen er slechts vier wist te benutten, waardoor Clijsters na ruim twee uur als winnares van de baan kon stappen. De Belgische neemt het nu in de volgende ronde op tegen de Spaanse qualifier Beatriz García.

'Homorechten Zimbabwanen geschonden'

De rechten van homoseksuele Zimbabwanen worden op grote schaal geschonden. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken over de mensenrechten in het Afrikaanse land.

Homoseksuele mannen worden gedwongen tot heteroseksuele handelingen en lesbische vrouwen worden verkracht, soms door mannelijke familieleden, om ze te leren hun gedrag te veranderen, zo zegt Amanda Porter van de Amerikaanse ambassade in Harare en samensteller van het rapport.

Haatzaaierij door politici tegen de kleine homogemeenschap in het land vergroot de druk op de families en misbruik of geweld wordt zelden bij de politie aangegeven. Homoseksuele daden zijn verboden in Zimbabwe.

President Robert Mugabe gaf vorige maand te kennen dat ook onder een nieuwe grondwet de rechten van homoseksuelen niet beschermd zullen worden. Hij noemde homoseksuelen eerder al 'lager dan varkens en honden'. Premier Morgan Tsvangirai zei tegen homoseksualiteit te zijn, maar riep op tot tolerantie jegens alle minderheidsgroeperingen.

Wotte nadert degradatiestreep met Universitatea

Universitatea Craiova en Mark Wotte verkeren in zwaar weer in de Roemeense competitie. De ploeg van trainer Wotte ging woensdag onderuit tegen hekkensluiter Unirea Alba Iulia (2-0).

Wotte zag zijn ploeg aanvankelijk goed stand houden bij de nummer laatst in Roemenië. Maar een rode kaart voor Marius Ologu bezorgde Wotte een zware tweede helft, waarin Alba Iulia tweemaal tot scoren kwam.

De nederlaag betekent voor Universitatea Craiova dat de degradatiestreep erg dichtbij komt. Alba Iulia komt door de overwinning op twee punten van de ploeg van Wotte. De Nederlander behaalde met zijn ploeg 27 punten in 25 duels.

GM boekt miljardenverlies

General Motors (GM) rapporteerde woensdag een verlies van 4,3 miljard dollar over de periode sinds het de faillissementsbescherming verliet in juli vorig jaar, maar zei te kunnen terugkeren naar winst in 2010, een belangrijke stap richting de voorgenomen beursgang.

GM chief financial officer Chris Liddell gaf geen tijdsbestek aan waarbinnen GM terug naar de beurs wil, maar zei alleen dat het zal gebeuren zodra de markten en het bedrijf er klaar voor zijn.

In de periode van 10 juli tot 31 december zette GM 57,5 miljard dollar om. In het vierde kwartaal bedroeg het verlies 3,4 miljard dollar en werd er 1,9 miljard dollar aan cash 'verbrand'.

Een beursgang zou de autoproducent in staat stellen om de investeringen in nieuwe modellen op te schroeven, de beste mensen aan te trekken en toegang te verschaffen tot de kapitaalmarkten.

GM is voor 61 procent in handen van de Amerikaanse overheid.

[Upd] Rotterdamse moslimwijk in shock om sm-fotostudio

In de Rotterdamse wijk Hillesluis, lokaal bekend als 'Mekka aan de Maas', is onrust uitgebroken over een BDSM-fotostudio. De overwegend islamitische inwoners van de wijk zijn in rep en roer over de aanwezigheid van de studio, schrijft dagblad De Telegraaf vandaag.

De studio in kwestie is gevestigd in een winkelpand aan de Putselaan. De aanwezige touwen, kettingen en vleeshaken zijn aan het zicht onttrokken doordat de ruiten van het pand geblindeerd zijn.

Het blijkt om de werkplaats van een Rotterdamse fotograaf te gaan, die claimt de enige in BDSM gespecialiseerde fotograaf in Nederland te zijn.

Update 21:05
Onze vrienden van GeenStijl zijn eens poolshoogte gaan nemen in de wijk. Uit hun reportage blijkt dat van het hele verhaal van de Telegraaf maar weinig klopt. Veel moslims in de wijk weten niet eens van het bestaan van de studio en van onrust is geen sprake.

Update 22:52
De Telegraaf heeft het bericht inmiddels verwijderd van haar site.  Een scan van de papieren editie is welkom in de comments. 

Op het forum is een scan van het artikel te vinden.

Grondwetswijziging Bosnië moet wachten

De grondwetswijziging in Bosnië moet wachten tot in oktober een nieuwe regering is gekozen. Dat hebben de Amerikaanse viceminister van buitenlandse zaken, James Steinberg, en de Spaanse minister van buitenlandse zaken, Miguel Angel Moratinos, wiens land momenteel voorzitter van de EU is, na twee dagen overleg met Bosnische leiders besloten.

Zij bespraken met de Bosnische leiders welke wijzigingen doorgevoerd moeten worden om het land in aanmerking te laten komen voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Als vredesovereenkomst was de Bosnische grondwet voldoende om de oorlog begin jaren negentig te beëindigen, maar in de praktijk werkt het politieke systeem niet goed omdat de macht te gedecentraliseerd is. Het land wordt bestuurd door in totaal drie presidenten, drie parlementen en enkele honderden ministers op verschillende niveaus.

Al jaren worden Bosnische leiders het niet eens over wijzigingen in de grondwet, met name omdat Bosnische Serviërs weigeren de eisen van de EU te accepteren.

[CL] Uitslag Bordeaux - Olympique Lyon

In de kwartfinale in de Champions League nam Girondins de Bordeaux het op tegen Olympique Lyon. In Bordeaux werd het 1-0 voor de thuisploeg, waardoor Lyon zich door de 3-1 winst in de eerste wedstrijd verzekerd weet van een plaats in de halve finale van de cup met de Grote Oren.

Bordeaux wist vooraf wat het moest doen tegen Lyon en dat was twee keer scoren. Vlak voor rust leek Alou Diarra de thuisploeg in het zadel te helpen, maar hij raakte de lat. Toch werd het voor rust dankzij Marouane Chamakh nog 1-0. In de tweede helft werd niet meer gescoord, zodat Lyon voor het eerst in de clubhistorie de halve finale in de Champions League wist te plaatsen.

In die halve finale neemt Lyon het op tegen Bayern München dat vandaag Manchester United op basis van het onderling resultaat voorbleef.

Girondins de Bordeaux

1 - 0

Olympique Lyon

 45' Chamakh
 
 
 Gele kaart: Cissokho, Gonalons, Toulalan, Källström, Delgado (Olympique Lyon)
 
Stadion: Stade Chaban-Delmas, Bordeaux
Toeschouwers: 32.000
Arbiter: Mallenco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Carrasso
Sané
Ciani
Planus (Cavenaghi/85)
Trémoulinas
Wendel
Plašil
Gourcuff
Diarra (Chalmé/70)
Jussiê (Gouffran/77)
Chamakh
  Lloris
Réveillère
Cris
Boumsong (Bodmer/77)
Cissokho
Bastos (Ederson/88)
Toulalan
Källström
Gonalons
Delgado
Gomis (Pjanic/66)

[CL] Uitslag Manchester United - Bayern München

Op FOK!sport versloegen we in het verleden vaker wedstrijden live. Na enige tijd afwezigheid hebben we besloten dit weer wat vaker toe te gaan passen. Mocht je dus nog op je werk zitten te ploeteren of moeders de vrouw wil naar NET5 kijken dan blijf je op FOK!sport in iedergeval op de hoogte van de wedstrijd Manchester United - Bayern München.

Om 20:45 uur werd er afgetrapt op Old Trafford. Bayern München verdedigde in Engeland een 2-1 voorsprong. Manchester United moest dus minimaal winnen wilde het zich plaatsen voor de volgende ronde. Alleen een 2-1 overwinning zal voor een verlenging zorgen. Binnen drie minuten wist Manchester al het zo nodige doelpunt binnen te schieten. Een voorzet van de wonderbaarlijk genezen Wayne Rooney kwam voor de voeten van Darryl Gibson en hij wist op zijn beurt de Duitse doelman razendsnel te verschalken in de korte hoek.

Het was duidelijk dat Manchester United aanvallend begon. Nog geen vier minuten later hadden de Britten opnieuw een feestje te vieren doordat de bal via Antonio Valencia de Portugees Nani wist te bereiken en hij opnieuw doelman Butt wist te passeren door middel van een schitterend hakje. Na het tweede doelpunt kwamen de Duitsers ook eens voorbij de middellijn maar ze wisten verder nog niet direct gevaar te stichten voor het doel van Edwin van der Sar. Michael Carrick kreeg daarna nog een optimale kans voor het derde doelpunt. Rooney jaagde de Duitse goalie op en deze leverde de bal erg gemakkelijk in voor de voeten van Carrick. De middenvelder van The Mancunians kon echter niet de bal in het net jagen.

Na een goede openingsfase besloot Manchester United het na een kwartier even wat rustiger aan te doen. München kwam iets vaker aan de bal en over de middellijn. Echt gevaarlijk wisten de Duitsers niet te worden. Na twintig minuten spelen kwam ook de enkel van Wayne Rooney in de problemen. De Engelsman ging in het duel met Van Buyten opnieuw door zijn enkel. Na wat oefeningetjes met zijn gewricht lijkt de ergste pijn te zijn geleden en Rooney door te kunnen.

De Duitsers leken van de ergste schrik bekomen en konden na 26 minuten spelen voor het eerst richting het doel schieten via Bastian Schweinsteiger.  Een minuut later kon Manchester weg met een counter maar Mark van Bommel kon dit voorkomen door op de hakken te trappen van zijn tegenstander. Deze overtreding kostte de Nederlander een gele kaart waarmee hij, mocht Bayern de halve finales bereiken, de eerste wedstrijd zal missen. Een schitterend opgezette aanval van Nani en Rafael werd te zelfbewust door laatstgenoemde geschoten. Rooney liet dat ook duidelijk merken aan zijn teamgenoot, omdat hij de bal vermoedelijk wel achter Butt had gekregen.

De eerste échte kans van de Zuid-Duitsers kwam op naam van Ivica Olic. De Kroaat speelde de bal echter iets te ver voor zich uit en raakte in plaats van de bal de keeper van United. Van der Sar bleef even liggen maar kon gewoon verder. Het gefaal van de Duitse verdediging kreeg ook steeds grotere vormen. Een ingooi van Rafael kwam terecht bij Valencia, die op zijn beurt Demichelis en Badstuber te kijk zette. Zijn voorzet kwam, door middel van een schijnbeweging van Rooney, terecht bij Nani. De Portugees haalde hard uit en kon de bal achter de doellijn krijgen. Daarmee bracht de uitblinkende Nani zijn ploeg op een terechte 3-0 voorsprong.

Kort na de aftrap wist Müller een bal door te koppen op ploeggenoot Olic die deze bal dan uiteindelijk wél achter Van der Sar wist te schieten. Daarmee hield hij zijn ploeg in de race voor een plek bij de laatste vier, aangezien een 3-2 eindstand plaatsing voor de volgende ronde zou betekenen voor Bayern. Arjen Robben kon vlak voor rust zijn ploeg helemaal terug in de race brengen maar landgenoot Van der Sar voorkwam dat. Na het doelpunt van Bayern leek het er zelfs op dat de Duitsers wat meer grip kregen en iets meer op de helft van Manchester konden komen. We zullen zien wat de tweede helft in petto heeft. Eén ding is in ieder geval wel zeker, het is nog niet beslist!

Aan het begin van de tweede helft wisselde Louis van Gaal Müller voor Mario Gomez. Een aanvaller voor een aanvaller maar daarmee zijn in ieder geval de intenties van de Duitsers duidelijk, scoren. Manchester United kwam na 50 minuten met tien man te staan door een overtreding van Rafael. De verdediger had in de eerste helft ook al een gele kaart ontvangen en kreeg zojuist zijn tweede en kon daarmee gaan douchen. Nadat eerder Van Bommel al een gele kaart kreeg en daarmee, mocht de volgende ronde behaald worden, een wedstrijd geschorst is geldt dit nu ook voor Badstuber.

Na een krap uur spelen was het vooral Bayern München wat de bal had. Natuurlijk kwam dit door de overtal situatie op het veld. Echte kansen wisten de Duitsers nog niet te creëeren of het moet de bal van Ribery zijn, die op de voeten van Van der Sar eindigde. Toch kreeg ook Manchester nog wel zijn kansjes. De kans van Nani die alleen afging op doelman Butt is noemenswaardig om te noemen. Butt wist met enige moeite de bal echter in een hoekschop om te zetten. De eerste hoekschop leverde opnieuw een corner op die via een redelijk vrijstaande Carrick over het doel geschoten werd.

Manchester United kon, ondanks een man minder in het veld, vaak gevaarlijker worden dan de Duitsers. Toch waren het de Duitsers die terug in de wedstrijd kwamen. Arjen Robben kreeg de bal van Frank Ribery uit een corner en wist vanaf een meter of twintig met een schitterende uithaal Van der Sar te verschalken. De Duitsers kwamen daarmee op een 3-2 voorsprong en zouden met deze stand geplaatst zijn voor de volgende ronde. Manchester United begon wat gefrustreerder te voetballen. Alex Ferguson moest alles of niets gaan spelen en bracht tien minuten voor tijd Dimitar Berbatov in het veld voor Carrick. Ook Ryan Giggs mocht zijn opwachting maken. Hij verving doelpuntenmaker Gibson.

De wedstrijd ontaarde zo kort voor het einde in een potje vechtvoetbal. Voor elke bal moest gestreden worden. United, dat met tien man alles op alles speelde om nog eenmaal tot scoren te komen, en Bayern wat probeerde de wedstrijd uit te spelen of zelfs nog een doelpunt voor de zekerheid mee te pikken. Trainer Van Gaal wisselde kort voor tijd voor het laatst en haalde aanvaller Olic eruit voor middenvelder Daniël Pranjic. Bayern München kon eigenlijk vrij gemakkelijk de wedstrijd uitspelen. Manchester kreeg natuurlijk wel zo zijn kansjes maar kon deze niet te benutten. Louis van Gaal wist daarmee opnieuw tot de halve finale van de Champions League door te dringen.

Manchester United

3 - 2

Bayern München *

 3' Gibson
 7' Nani
 41' Nani
   43' Olic  
 75' Robben 
 
 Gele kaart: Rafael (Manchester United), Van Bommel, Badstuber (Bayern München)
 Rode kaart: Rafael (49/2xg) (Manchester United),
 
Stadion: Old Trafford, Manchester
Toeschouwers: 
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d. Sar
Rafael
Ferdinand
Vidic
Evra
Fletcher
Carrick (80/ Berbatov)
Gibson (81/ Giggs)
Valencia
Rooney (55/ O' Shea)
Nani
  Butt
Lahm
v. Buyten
Demichelis
Badstuber
Robben (76/ Altintop)
 v. Bommel
Schweinsteiger
Ribéry
Müller (46/ Gómez)
Olic (84/ Pranjic)


* door naar volgende ronde

Cissé: "Half jaar met gebroken teen gespeeld"

Sekou Cissé is er eindelijk achter wat de oorzaak is van zijn slepende teenblessure. De spits van Feyenoord blijkt een half jaar met een gebroken teen te hebben gespeeld.

"Een specialist in Frankrijk heeft me onderzocht en een scan gemaakt van mijn voet," aldus Cissé. "Hij zag wat nog niemand anders had gezien. Een botje onder mijn teen was ingescheurd, bijna gebroken zeg maar. Ik heb daar zes maanden mee gevoetbald".

"Bij Feyenoord wist niemand wat ik precies mankeerde, maar ik heb zoveel pijn gehad," vervolgt de Ivoriaan. "Nu weet ik eindelijk wat er aan de hand was. Ik ben op niemand boos, want deze blessure was heel moeilijk te vinden, maar ik vind het wel heel erg jammer dat ik hier zo lang mee heb rondgelopen," besluit Cissé. Hij kan de komende weken gewoon in actie komen voor Feyenoord. 

Boasson Hagen mist ook Parijs-Roubaix

Edvald Boasson Hagen mist na de Ronde van Vlaanderen ook Parijs-Roubaix. De 22-jarige Noor moet de wedstrijd laten schieten wegens een achillespeesblessure. Dat maakte het team van Boasson Hagen, Sky, vandaag bekend.

Boasson Hagen, die vorig jaar 62ste werd in Parijs-Roubaix heeft al sinds Milaan-Sanremo last van zijn achillespees en is onvoldoende hersteld om zondag van start te gaan. "Ik wou heel graag starten, maar het is zinloos", zegt de renner van Sky. "Als ik stevig doorga op training, heb ik nog altijd pijn."

Teammanager Dave Brailsford denkt aan de toekomst. "Het was duidelijk dat Edvald nog niet volledig fit is. We hebben alle mogelijkheden bekeken. Maar het belangrijkste blijft de lange termijn, en dat is Edvald zijn gezondheid." De 33-jarige Nieuw-Zeelander Greg Henderson zal Boasson Hagen vervangen bij Sky.

Langlaufster Marek twee jaar geschorst

De Poolse langlaufster Kornelia Marek mag de komende twee jaar in eigen land niet in actie komen tijdens langlaufwedstrijden. Vandaag maakte de Poolse skifederatie bekend dat Marek is geschorst nadat ze tijdens de Olympische Spelen in Vancouver werd betrapt op het gebruik van een verboden prestatiebevorderend middel.

"De tuchtcommissie van de bond heeft bepaald dat Marek twee jaar lang geen deel mag uitmaken van de nationale selectie noch mag meedoen aan wedstrijden in Polen," wist secretaris Grzegorz Mikula te melden. "De internationale federatie FIS zal in deze zaak nog een beslissing nemen, evenals het IOC."

Mikula wist ook te vertellen dat Marek tot nu toe altijd heeft ontkend met opzet het middel in te nemen. De 24-jarige Marek, die tijdens de olympische 30 kilometer elfde werd, heeft nu twee weken de tijd om tegen haar schorsing in beroep te gaan.

Twee doden na schietpartij in Groot-Ammers

Na een schietpartij in een rijtjeshuis in het Zuid-Hollandse dorp Groot-Ammers heeft de politie woensdagavond twee dode mannen gevonden. De politie werd even voor 18.45 uur gebeld door getuigen die in de Molenlaan schoten hadden gehoord.

In de woning werden twee mannen gevonden. De politie onderzoekt wie zij zijn. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Wel zijn verschillende getuigen meegenomen naar een politiebureau voor verhoor. Of zij tijdens de schietpartij in de woning waren of bijvoorbeeld in een rijtjeshuis ernaast, is niet bekend.

De recherche doorzoekt de woning op sporen.

VVD'er moest Thais parlement ontvluchten

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen is woensdag het parlement in Thailand ontvlucht toen het werd bestormd door duizenden demonstranten. "In de helikopter van de premier was geen plaats meer voor onze delegatie, maar we konden via een brandgang, de tuin en een uitgang aan de achterkant alsnog ontkomen."

Aanhangers van oud-premier Thaksin Shinawatra eisen al weken het aftreden van premier Abhisit Vejjajiva. Woensdag braken duizenden demonstranten door de hekken van het parlement, dat daarom in allerijl werd ontruimd. "Ik had niet verwacht dat we zouden worden verwelkomd door twintigduizend redshirts", zegt Van Baalen.

Van Baalen was in Thailand als voorzitter van de Liberale Internationale. De zevenkoppige delegatie bleef ongedeerd. Van Baalen bezocht het land onder meer om met zijn 'goede vriend' Abhisit te praten. Het gesprek werd gehouden voor de bestorming van het parlementsgebouw.

Na de evacuatie is de delegatie op een vliegtuig naar Maleisië gestapt. De plannen voor de reis zijn door de bestorming niet gewijzigd.


Hans van Baalen: voor al uw staatsgrepen

Eerste deel Nord Stream-pijpleiding gelegd

Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft het eerste deel van de Nord Stream-pijpleiding gelegd die Russisch gas onder de Oostzee naar West-Europa gaat vervoeren. Dat zei Gazprom dinsdagavond in een verklaring.

Zodra het Russisch-Duitse project ter waarde van 7,4 miljard euro is afgerond, zal de dubbele pijpleiding ongeveer 55 miljard kubieke meter aardgas per jaar van het Russische Vyborg naar de Duitse havenstad Greifswald vervoeren, genoeg voor meer dan 25 miljoen mensen. De eerste van de twee pijpleidingen zal in 2011 gereed zijn.

Eerste deel Nord Stream-pijpleiding gelegd
Eerste deel Nord Stream-pijpleiding gelegd (Foto: Novum)

Tbs voor dierenbeul Zoeterwoude

De man die heeft bekend tussen april en september 2008 vijf geitjes en lammetjes te hebben doodgemarteld is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Ook kreeg hij vijf maanden cel, maar die heeft de 30-jarige man uit Zoeterwoude al in voorarrest uitgezeten. De uitspraak van de rechtbank in Den Haag komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie, meldt de politie.

In 2008 werden rond Zoeterwoude en Zoetermeer verminkte en soms in brand gestoken lammetjes en geitjes gevonden. Sommige dieren waren volgens het OM tentoongesteld. Zo had de dader een dood geitje met beide achterpootjes aan een picknicktafel opgehangen. Het dier was in brand gestoken en opengesneden.

Omdat de dader meerdere keren tekeningen en teksten over de mishandelingen achterliet bij deze picknicklocatie in Zoeterwoude, werd daar een camera opgehangen. Al snel was te zien dat een man iets tekende op een tafel. Hij werd herkend en opgepakt.

Splinter Cell Conviction wordt moeilijker

Vond je de Splinter Cell: Conviction demo te makkelijk? Wees niet ongerust, Ubisoft heeft namelijk beloofd dat de normale game veel moeilijker zal zijn.

Maxime Belland van Ubisoft heeft aan gametrailers verteld dat er tussen de demo en het uiteindelijke spel nog wat getweakt is. De demo was iets te snel gemaakt maar Belland geeft aan dat als je de demo goed vond, je het spel geweldig zal vinden. De game zal dus als deze uitkomt moeilijker en realistischer zijn dan de demo.

Belland zegt dat de twee dominante scenes in de demo, de gewelddadige ondervraging in het toilet en de infiltratie in het vijandelijke landhuis niet helemaal representatief waren voor de volledige game. De ondervraging is eigenlijk het begin van het volledige spel en de infiltratie komt pas veel later in het spel voor. De infiltratie was uitgekozen want op deze manier konden ze de gadgets die je later in het spel krijgt alvast uitproberen.

De demo was dus meer een verzameling van "stoere" momenten en liet weinig van het verhaal zien, de volledige game zal deze "stoere" momenten bevatten maar zich daarnaast ook op het verhaal centreren waardoor je meer karakteropbouw ziet dan dat de demo liet zien liet Belland weten.

Splinter Cell: Conviction komt 16 april in Europa uit.

SC: Conviction
Wordt dit dus moeilijker?

Mancini belooft City trouw

Roberto Mancini heeft vandaag de speculaties dat hij na dit seizoen terugkeert naar Italië van de hand gewezen. De oefenmeester beloofde zijn Engelse club Manchester City trouw.

Volgens de berichten was Mancini de belangrijkste kandidaat om Ciro Ferrara op te volgen bij Juventus. Deze werd in januari ontslagen en tijdelijk vervangen door Alberto Zaccheroni. In een vraaggesprek in eigen land leek Mancini aan te geven wel geïnteresseerd te zijn in een nieuwe baan in de Serie A. "Ik heb inderdaad een interview gegeven in Italië, maar absoluut niet gezegd dat ik naar Juventus wil. Manchester CIty is mijn club en ik heb hier nog een contract voor drieënhalf jaar. Ik ben al bezig met de planning voor volgend seizoen. De voorbereiding daarop begint op 5 juli. Maar eerst deze competitie goed afsluiten."

IOC steunt FIFA in hoofddoekjeszaak

Het IOC steunt het besluit van de FIFA de Iraanse voetbalsters van de eerste Olympische Jeugdspelen in Singapore (14-26 augustus) te weren als zij daar aantreden in een tenue dat voldoet aan de islamitische kledingvoorschriften, dus inclusief hoofddoek.

Het olympisch comité stelde vandaag dat het besluit van de wereldvoetbalbond, om het dragen van een 'hijab' te verbieden, conform de regels is en dat een en ander bijtijds aan het Iraans olympisch comité is meegedeeld.

De Iraniërs hadden protest aangetekend bij de FIFA en andere internationale sportbonden en gevraagd het verbod op te heffen. Ze wezen erop dat Iraanse vrouwen in het verleden altijd met het gehele lichaam bedekt en hoofddoekjes op aan internationale sportwedstrijden meededen en dat zij dat ook in de toekomst willen blijven doen.

Williams: "KERS belangrijk voor groen imago"

Volgens Williams teambaas Sir Frank Williams moet de Formule 1 het gebruik van KERS weer gaan toestaan en is het zelfs essentieel voor het imago van de sport. Het energieregulerende systeem zou de sport moeten beschermen van kritieken door milieugroeperingen en de pers die klagen over de niet milieuvriendelijke Formule 1-bolides.

Alhoewel het gebruik van KERS nog steeds toegestaan is, hebben de teams gezamelijk besloten dit jaar geen KERS te gebruiken in verband met de hoge ontwikkelingskosten. De terugkeer van het systeem is tijdens de Grand Prix van Maleisië besproken en Williams heeft zich sterk gemaakt voor een terugkeer. "Ik heb altijd geloofd dat de Formule 1 iets nodig heeft om de critisie op afstand te houden, een soort totempaal. Ik noem het een totempaal, ookal is dat niet helemaal het correcte woord, maar om het duidelijker te maken; KERS is een heel bruikbaar concept voor het reguleren van de emissie en het bespaard energie. Het is duur en technisch moelijk te maken, maar de Formule 1 zal ooit problemen gaan krijgen met de kritieken op haar milieubeleid", aldus de Brit.

FIA: "Variabele rijhoogte is illegaal"

De FIA heeft aan de teams te kennen gegeven dat elke vorm van aparatuur waarmee men dynamisch de rijhoogte kan instellen illegaal is volgens de reglementen. De rijhoogte moet tijdens de kwalificatie en de race gelijk zijn. "Elke vorm van een systeem dat als effect heeft om de setup van de rijhoogte aan te passen terwijl de auto onder de parc ferme voorwaarden valt is in overtreding van artikel 34.5 * van het sportreglement", aldus het bericht van de FIA aan de teams.

Het bericht volgt op de geruchten dat Red Bull Racing een dergelijk systeem zou gebruiken. Tijdens de Grand Prix werd dit door het Oostenrijkse team echter ten stelligste ontkent. De FIA heeft tijdens het race weekend dan ook beide Red Bulls onderzocht, maar kon niets onreglementairs vinden. Volgens enkele andere teams bezitten de Oostenrijkers echter een methode die niet mechanisch is waardoor de rijhoogte aangepast kan worden. Hiermee zou men artikel 34.5 niet overtreden, maar mogelijk wel artikel 3.15 ** van het sportreglement.

Afgelopen week gaf McLaren al te kennen dat men aan een soortgelijk systeem gaat werken, zodat men optimaal gebruik kan maken van de auto. Mercedes GP heeft via Ross Brawn de FIA om opheldering gevraagd rondom de regels.

 

Artikelen:

34.5 *:

If a competitor modifies any part on the car or makes changes to the set up of the suspension whilst the car is being held under parc fermé conditions the relevant driver must start the race from the pit lane and follow the procedures laid out in Article 38.2.

3.15 **:

Aerodynamic influence :

With the exception of the cover described in Article 6.5.2 (when used in the pit lane), the driver adjustable bodywork described in Article 3.18 and the ducts described in Article 11.4, any specific part of the car influencing its aerodynamic performance:

- must comply with the rules relating to bodywork

- must be rigidly secured to the entirely sprung part of the car (rigidly secured means not having any degree of freedom) ;

- must remain immobile in relation to the sprung part of the car.

Any device or construction that is designed to bridge the gap between the sprung part of the car and the ground is prohibited under all circumstances.

No part having an aerodynamic influence and no part of the bodywork, with the exception of the skid block in 3.13 above, may under any circumstances be located below the reference plane.

Fifa World Cup 2010 demo verschijnt morgen

Eind deze maand verschijnt het spel Fifa World Cup 2010, die je alvast helemaal in de stemming moet brengen voor het komende Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Om alvast een klein voorproefje van het spel te krijgen zal er morgen een demo verschijnen van Fifa World Cup 2010 op de Playstation 3 en de Xbox 360.

In deze demo kan je kiezen tussen twee landen, namelijk Italië en Spanje. Ook zal de nieuwe (optionele) controls gekozen kunnen worden, die ervoor zorgen dat de game met twee knoppen kan worden gespeeld. De volledige game komt 29 april uit voor de Xbox 360, Playstation 3, Wii en PSP.

Fifa

Meisje (13) doodgereden in Maarssen

In Maarssen heeft zich vanmiddag een verkeersdrama voltrokken toen een 13-jarig meisje werd aangereden door een vrachtauto. Dat meldt RTV Utrecht.

Het meisje reed bij de oversteek ter hoogte van het winkelcentrum aan de Dr. Plesmanlaan toen zij werd aangereden door de zandwagen. Veel mensen zagen het ongeluk gebeuren.  

Het meisje is overleden. De politie onderzoekt nog hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Geblesseerde Fehèr hoopt op play-offs

NAC'er Csaba Fehèr zal de resterende vier competitiewedstrijden niet meer in actie komen voor de Bredanaars. De Hongaar hoopt tijdig hersteld te zijn voor de play-offs.

Fehèr raakte vorige week tijdens de training geblesseerd. Nader onderzoek wees uit dat de Hongaar een scheurtje heeft opgelopen in zijn hamstring, bericht BN/De Stem. De verdediger verwacht een maand nodig te hebben om weer volledige speelklaar te zijn voor NAC Breda.

De 34-jarige Fehèr mist daardoor het slot van de competitie, waarin NAC nog in actie komt tegen Roda JC, Vitesse, sc Heerenveen en FC Twente. De rechtsback richt zich op mogelijke deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Fehèr kwam dit seizoen in 26 competitiewedstrijden in actie voor de Brabanders.

Vliegveld Berlijn gesloten vanwege WOII-bom

Het vliegveld van Berlijn is gesloten nadat bouwvakkers woensdag een bom uit de Tweede Wereldoorlog vonden. Dat hebben de Duitse autoriteiten bekendgemaakt.

Vliegtuigen mogen van de politie niet landen en opstijgen totdat de bom ontmanteld is. Lokale media meldden dat vliegveld Tegel nog de hele avond gesloten zal blijven, waardoor tientallen vluchten geannuleerd moeten worden.

Virgin Racing geeft auto's vrouwennamen

Virgin Racing had aan het begin van het seizoen een prijsvraag uitgeschreven om de auto's van Timo Glock en Lucas di Grassi een naam te geven. Men heeft nu de winnende namen bekend gemaakt. De VR-01 van Glock zal voortaan door het leven gaan als Virginia, waar di Grassi zijn Veronica zal moeten gaan besturen.

Om duidelijk te maken dat de auto's een naam hebben zullen deze op de wing-end plates gezet gaan worden. Met de prijsvraag hoopte het team de fans nauwer te betrekken bij het team en de sport. De fans zullen in de toekomst dan ook meer van dergelijke acties gaan verwachten.

EuroSongFestival

Klein nieuwtje vanuit het ESF front. Het ESF begint steeds meer te groeien, mensen hebben een mening over Sieneke en zelfs mensen die het liedje verafschuwen, zingen het liedje onder de douche, zonder dat ze het door hebben. FOK! was bij het Nationaal Songfestival aanwezig en zal het internationale evenement zeker voor jullie verslaan. Of dat vanuit Oslo zal zijn is de vraag, maar in ieder geval vanaf het ESF forum.  

Brief over uitleg misbruikmeldingen RK-kerk

De ruim 1300 mensen die een melding van seksueel misbruik hebben gedaan bij de rooms-katholieke instelling Hulp&Recht, ontvangen deze week een brief waarin staat hoe hun 'zaak' verder wordt behandeld. Dat heeft Hulp&Recht woensdag laten weten. In de brief wordt onder meer uitgelegd hoe de klachtenprocedure werkt.

Hulp&Recht heeft een aantal juridische adviseurs aangetrokken die mensen kan helpen bij het indienen van een formele klacht tegen een dader, en als die al is overleden, tegen de kerkelijke verantwoordelijke. Een commissie van onafhankelijke onderzoekers behandelt vervolgens de klachten. Die commissie bestaat uit juristen, rechters, onderwijsdeskundigen, hulpverleners en een priester.

De woordvoerder benadrukt dat het om onderzoekers 'van buiten de kerk' gaat. "Behalve de priester dan."

Familie krijgt twee keer dode moeder terug

Een familie in het Oostenrijkse Tirol heeft de gestorven moeder van het gezin twee keer teruggekregen van een anatomisch instituut. De nabestaanden ontvingen kort na elkaar twee kisten met daarin de stoffelijke resten van de vrouw. De moeder had haar lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap.

Het instituut in Innsbruck verrichtte enkele jaren onderzoek en gaf de overblijfselen in een verzegelde kist terug. Maar wel twee keer. De familie ontving in december de eerste kist, die direct werd gecremeerd. De as kwam in het familiegraf. In maart kreeg het gezin echter een nieuwe brief met het verzoek de overblijfselen van de moeder op te halen. De familie nam het zekere voor het onzekere en liet ook deze kist bezorgen.

Het instituut wil door een intern onderzoek opheldering verschaffen, meldden Oostenrijkse media woensdag.

PvdA stijgt niet meer in peiling

Voor het eerst sinds de val van het Kabinet is de PvdA gedaald in de peiling van Maurice de Hond. Volgens de opiniepeiler zouden de sociaaldemocraten, die woensdag hun verkiezingsprogramma presenteerden, nu 33 zetels halen. Één minder dan vorige week.

De VVD stijgt met twee zetels naar 27 zetels, genoeg voor een tweede plaats. De bezuinigingsplannen van de VVD worden volgens De Hond beter ontvangen dan de plannen van de PvdA.

D66 levert twee zetels in en komt uit op twaalf zetels. Bij de overige partijen is het verschil met vorige week een of nul zetels.

Vrouw doodgereden op zebrapad

Een vrouw uit het Noord-Brabantse Oosterhout is dinsdagavond omgekomen nadat ze was aangereden op een zebrapad. Een 56-jarige vrouw schepte haar in haar woonplaats rond 19.15 uur toen ze de Strijenstraat overstak, meldt de politie.

Een traumateam ging met een helikopter ter plaatse, waarna ze met een ambulance naar een ziekenhuis is gebracht. Later in de avond overleed ze aan haar verwondingen. De automobiliste, ook uit Oosterhout, is door agenten opgevangen.

Ze zou de voetganger totaal niet hebben gezien.

Ritzege Machado in Omloop van de Sarthe

De derde etappe in de Omloop van de Sarthe is gewonnen door Tiago Machado. De Portugees van Team Radioshack was in de individuele tijdrit over 6,8 kilometer het snelste.

Machado klokte een tijd van 8,26 en was daarmee twee seconden sneller dan Luis Léon Sanchez die de leiding in het algemeen klassement behield. Piet Rooijakkers was met de tiende plaats de beste Nederlander.

Uitslag derde etappe:

# Naam Tijd
1 Tiago Machado (Por/Rad) 8,26
2 Luis León Sánchez (Spa/Cai) +0,02
3 Anthony Roux (Fra/Fdj) +0,06
4 Yaroslav Popovych (Oek/Rad) +0,10
5 Christophe Riblon (Fra/AG2) z.t.
6 Julien Simon (Fra/Sau) +0,11

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Luis León Sánchez (Spa/Cai) 6.32,10
2 Tiago Machado (Por/Rad) +0,08
3 Anthony Roux (Fra/Fdj) +0,13
4 Yaroslav Popovych (Oek/Rad) +0,16
5 Christophe Moreau (Fra/Cai) +0,18
42 Albert Timmer (Ned/Skl) +0,37

'Maradona scoort slecht in bed'

Als voetballer veroverde Diego Armando Maradona wereldfaam, als pornoster zal hem dat in elk geval niet lukken. De prestaties van Pluisje in bed laten namelijk flink wat te wensen over, als we Analia Sarques mogen geloven. De 25-jarige Argentijnse, die haar verhaal in de Argentijnse pers deed, spreekt uit ervaring, want ze was gedurende vier maanden een minnares van de huidige bondscoach van het Argentijnse voetbalteam.

"In 2008 was ik een tijdje samen met hem, maar Diego is rampzalig in bed", zo blikt Sarques terug op de romance. Wat er allemaal wel niet mis ging kunnen we binnenkort ongetwijfeld in geuren en kleuren teruglezen, want ze wil een boek schrijven over die periode. Overigens is het waarschijnlijk niet allemaal kommer en kwel geweest in hun relatie, want ze beweert nog altijd verliefd te zijn op Maradona.

Crysis 2 teaser op Times Square

Na wat screenshots en verhalen over dat Crysis 2 in de bewoonde wereld zou afspelen, is de kogel nu door de kerk. De opvolger van de grafisch hoogwaardige FPS heeft zich laten zien middels een filmpje, op precies dezelfde plek waar het afspeelt: Times Square in New York.

In een filmpje komt een verlaten New York voor, met foto's van vermiste mensen en hints naar een buitenaards ras. Ook the Nanosuit - ditmaal versie 2.0 - zien we terug. Tegen het einde komt er ook nog een website voorbij: www.sosnewyork.com - maar deze laat op het moment van schrijven een niet-werkende countdown zien.

Crysis is een First Person Shooter waar je uitgerust in een zogenaamd Nanosuit aanvankelijk tegen Koreanen schiet en vecht. Met de Nanosuit kun je hoger springen, harder slaan, onzichtbaar worden, sneller rennen en meer schade opvangen. De kans is groot dat de countdowntimer op de voorgenoemde website zou moeten hinten naar een eventuele releasedatum, maar dat moet nog bevestigd worden.

Dekker: "Het komt er niet uit bij Brown"

Graeme Brown was vandaag, tijdens de Scheldeprijs, een belangrijke troef binnen de Rabobank-wielerploeg. Toch ging het aan het einde mis. Op twee kilometer van de finish zat hij in prima positie, maar kon zich in het vervolg niet mengen in de strijd om de zege.

"Graeme draait er zelf ook niet omheen, maar geeft toe dat dit niet goed was. En eigenlijk is dat het hele jaar al zo," liet Erik Dekker, ploegleider van Rabobank, na afloop weten.

Daarnaast heeft hij ook geen flauw idee hoe het kan dat de prestaties van Brown tegenvallen. "We zien dat hij goed in conditie is. Zeker in wedstrijden die niet zijn terrein zijn, rijdt hij sterker dan voorgaande jaren. Maar in de sprint komt het er niet uit. Dat gaat dan in zijn hoofd zitten. Zijn zelfvertrouwen wordt daar niet groter op. Logisch, maar wel vervelend."

Matthijs en Van Gessel kunnen naar Canada

Voor Paul Matthijs en Sander van Gessel lonkt volgens het Dagblad van het Noorden een buitenlands avontuur. Het duo kan namelijk naar het Canadese FC Edmonton. Daar kunnen de voor Veendam actieve Matthijs en Spartaan Van Gessel herenigd worden met Dwight Lodeweges, in het verleden hun trainer bij FC Groningen.

Matthijs laat weten te rekenen op een overgang, hoewel het nog niet helemaal rond is. Beide spelers hebben een aflopend contract bij hun club en kunnen dus transfervrij vertrekken. De 33-jarige Matthijs speelde namens FC Groningen, AZ, nogmaals FC Groningen en BV Veendam 314 competitieduels in het betaald voetbal, waarin de verdedigende middenvelder negen keer scoorde. De evenoude Van Gessel kwam namens FC Groningen, SC Heerenveen, wederom FC Groningen, NAC Breda en Sparta Rotterdam tot 293 duels. De middenvelder, die ook achterin uit de voeten kan, schoot daarin 32 keer raak. FC Edmonton speelt in de North American Soccer League.

McEwen om tactische redenen in Parijs-Roubaix

Robbie McEwen heeft al geruime tijd niet meer aan Parijs-Roubaix deelgenomen; twaalf jaar om precies te zijn. Het is dan ook verrassend dat de Australiër aanstaande zondag aan de start van deze wielerklassieker zal verschijnen.

"Dat doe ik op verzoek van mijn team (Team Katyusha, red.)", was de korte uitleg van McEwen, die nog niet zo lang weet dat hij Parijs-Roubaix zal rijden. "De ploeg heeft me dinsdag pas op de hoogte gebracht."

De reden van de deelname van McEwen is overigens vrij duidelijk. "De volgorde van de volgwagens wordt bepaald door de ranking van de renners die starten. Zonder mij zouden we de 21e volgwagen hebben, met mij zijn we zesde of zevende. Dat is een groot verschil, zeker in Roubaix."

"Twaalf jaar geleden was ik voor het laatst in Roubaix, maar ik kijk toch uit naar de kasseien. Ik denk dat onze kopman Filippo Pozzato ook klaar is. Ik heb hem een paar keer zien testen in Schoten, maar zondag zullen we dat pas zeker weten. De Scheldeprijs is Parijs-Roubaix niet."

eBay moet dokken na fraude

De internetveilingsite eBay moet meer dan 16.000 euro schadevergoeding betalen aan een gebruiker van de site die goud wilde kopen. Een rechtbank in Wenen bepaalde dat eBay kon weten dat de verkoper van het goud, ML Agentur, niet te vertrouwen was. Het gaat waarschijnlijk om het eerste vonnis in zijn soort.

Een Oostenrijker kocht in september 2007 een kilo goud via eBay, maar ontving na betaling nooit de goudstaven. ML Agentur, dat in Duitsland al verdacht werd van fraude, ging daarna failliet.

eBay prees ML Agentur aan. De veilingsite zou een percentage ontvangen van de opbrengst van de verkoop van het goud.

Toeristen gestorven bij vulkaan IJsland

Twee toeristen zijn in IJsland om het leven gekomen in de buurt van een uitgebarsten vulkaan. Zij bezweken hoogstwaarschijnlijk aan de kou, nadat zij zondag met hun wagen zonder brandstof waren komen te zitten. Een derde persoon kon worden gered, maakten reddingsdiensten woensdag bekend.

De drie hadden weliswaar gebeld om hulp, maar enkele uren later telefoneerden zij nog eens om hun hulpvraag te annuleren. Dinsdag belden verontruste verwanten met de hulpdiensten omdat het trio zich nog steeds niet had gemeld.

Het lichaam van een vrouw werd bij de auto ontdekt, dat van een man 5 kilometer verderop. Een vrouw die overleefde, bevond zich 14 kilometer van het voertuig. De nationaliteit van de vrouwen en man is niet bekendgemaakt. Het drietal behoorde tot de duizenden belangstellenden die het gebied van de vulkaan Fimmvorduhals bezoeken sinds die op 21 maart lava begon te spuwen. De vulkaan bevindt zich middenin een gletsjer.

Utrecht een maand zonder Loval

Loïc Loval zal de rest van de reguliere competitie niet meer in actie komen voor FC Utrecht. De aanvaller heeft last van een scheurtje in zijn hamstring en is drie tot vijf weken uit de roulatie. De 28-jarige Guadelouper kan in de eventuele play-offs om Europees voetbal waarschijnlijk weer in actie komen.

Loval liep deze blessure op in het met 2-0 verloren uitduel tegen AZ van afgelopen zaterdag, waar hij inviel voor Jacob Mulenga. Ook Mulenga liep een blessure op aan zijn hamstring, maar in zijn geval bleef het bij een verrekking. Vandaag trainde Mulenga apart van de groep en het is nog maar de vraag of hij wel inzetbaar is voor de thuiswedstrijd van aankomend weekend tegen ADO Den Haag.

Concert + Fotoreportage: Rodrigo Y Gabriela in Tivoli

Het Castelo de São Jorge in Lissabon is gesitueerd boven op een heuvel in de stad. Het geeft je een 360 graden uitzicht over de Portugese hoofdstad en wordt gekenmerkt door rust en een middeleeuwse sfeer. Verscholen tussen de grote en brede muren zit bijna altijd iemand die zijn kunsten vertoond op een klassieke gitaar. Prachtige klanken van klassieke stukken of zelf geschreven composities galmen door het kasteel. Het is een indrukwekkend gehoor welke klanken een gitaar kan produceren, maar je weet nog niet half wat er met een gitaar mogelijk is totdat je Rodrigo Y Gabriela hebt gezien.

rg

TON/Verdonk: Vlaktaks van 25%

De verschillende tarieven voor de inkomstenbelasting moeten worden vervangen door een zogeheten vlaktaks: één tarief van 25 procent. Dat staat in het verkiezingsprogramma van Trots op Nederland (TON) dat Rita Verdonk woensdag presenteerde.

Verdonk bezuinigt de komende acht jaar 29 miljard om zo het huishoudboekje van de overheid weer op orde te krijgen.

Snoeien in ontwikkelingshulp
Bezuinigd wordt er onder meer door alle uitkeringen te bevriezen, met uitzondering van de AOW. Ook stijgen de ambtenarensalarissen niet, gaat het mes in subsidies, wordt gekort op de toelage van het koninklijk huis en wordt het aantal zenders van de publieke omroep teruggebracht tot één.

Ook in de ontwikkelingshulp krijgt miljarden minder; Verdonk is alleen bereid te betalen voor noodhulp. Verder gaat er minder geld richting Europa. De hypotheekrenteaftrek laat Verdonk ongemoeid.

CPB wil programma niet doorrekenen
Het Centraal Planbureau (CPB) weigert overigens om het programma van TON door te rekenen, zei Verdonk. Het bureau wijst er volgens haar op dat het verminderen van de afdracht aan bijvoorbeeld Europa juridisch niet mogelijk is.

"Wij gaan kijken hoe het juridisch wel mogelijk is", zei Verdonk tijdens de presentatie. Zij heeft daarom eigen experts in de arm genomen om het programma te laten doorrekenen.

De politica, die in de peilingen al tijden rond de nul en een zetel schommelt, mikt bij de verkiezingen op 9 juni op tien zetels.

Lees hier (PDF) het TON-verkiezingsprogramma 2010.

Alle (tot nu toe) uitgebrachte verkiezingsprogramma's op een rij:
SP | GroenLinks | PvdAChristenUnie | D66 | CDA | VVD | TONSGP | PVV


Limburgse politie doet invallen bij woonwagenparken

Bij invallen bij Limburgse woonwagenparken heeft de politie onder meer zeven hennepplantages opgerold. Bij de invallen in Stein, Neerbeek en Elsloo zijn drie personen aangehouden voor het overtreden van de Opiumwet, meldt de politie.

Bewoners die niet thuis waren terwijl bij hen wel een hennepkwekerij is gevonden, krijgen een brief met het bevel zich bij het politiebureau te melden. Bij de actie waren dertig medewerkers van de politie, Belastingdienst en energiebedrijf Enexis betrokken.

Omdat sommige bewoners de Belastingdienst nog geld schuldig waren, hebben belastinginspecteurs beslag op hun woonwagen gelegd.

PvdA-programma: HRA beperken

Wie meer verdient dan 150 duizend euro, moet een nieuw toptarief voor de inkomstenbelasting van zestig procent gaan betalen. Dat vindt de PvdA, zo staat in het concept-verkiezingsprogramma van de partij. Het programma werd woensdag in Amsterdam gepresenteerd op het partijkantoor.

De partij bepleit al langer een nieuw toptarief. De beoogde nieuwe partijleider Job Cohen sprak van een 'solidariteitsheffing' die in deze tijd van economische crisis goed te verdedigen is. "Wij vragen dit aan een selecte groep. Ik denk dat zij dit kunnen begrijpen."

19 miljard euro bezuinigen
De partij wil de komende kabinetsperiode 10 miljard euro bezuinigen om de overheidsfinanciën op lange termijn op orde te krijgen. Het Centraal Planbureau (CPB) becijferde eerder dat in totaal 29 miljard moet worden bezuinigd om het huishoudboekje op orde te krijgen, maar Cohen waarschuwde om de economie nu niet kapot te bezuinigen.

Hij wil pas later een besluit nemen voor nog twee bezuinigingsrondes: een van 10 miljard en een van 9 miljard. Het financieringstekort moet in twee kabinetsperiodes worden weggewerkt.

HRA beperken
De hypotheekrenteaftrek (HRA) wordt in de plannen van de PvdA in dertig jaar beperkt tot dertig procent. Het maximumbedrag dat kan worden afgetrokken wordt in 2014 tot een miljoen euro beperkt en wordt daarna ook in dertig jaar beperkt tot de gemiddelde huizenprijs. Ook moet de AOW geleidelijk worden verhoogd naar 67 jaar. In 2020 moet de AOW-leeftijd 66 jaar worden en vijf jaar later 67 jaar.

Bezuinigen doet de PvdA op de bureaucratie, subsidies, defensie-uitgaven en de salarissen van medisch specialisten. De PvdA bepleit daarbij een kleinere, slagvaardige overheid. Alleen met minder bureaucratie en betere prestaties kan het vertrouwen van burgers in de overheid worden behouden, menen de sociaaldemocraten.

Studiebeurs verdwijnt
De PvdA wil investeren in onderwijs. De studiebeurs verdwijnt en maakt plaats voor een sociaal leenstelsel. De hoogte en de duur van de WW blijven ongewijzigd. Er gaat een schepje bovenop voor wat betreft de klimaatdoelen. Energiebedrijven moeten 35 procent van hun energie voortaan duurzaam opwekken.

Akkoorden
Verder maakte Cohen bekend dat hij twee 'nationale akkoorden' wil sluiten. Een nieuw 'sociaal akkoord' met de sociale partners moet de arbeidsmarkt een oppepper geven, en een 'Nationaal Democratie Akkoord' moet ervoor zorgen dat de democratie eindelijk kan worden vernieuwd.

De leden van de PvdA moeten tijdens het congres later deze maand het verkiezingsprogramma officieel goedkeuren.

Lees hier (PDF) het PvdA-verkiezingsprogramma 2010.

Alle (tot nu toe) uitgebrachte verkiezingsprogramma's op een rij:
SP | GroenLinks | PvdAChristenUnie | D66 | CDA | VVD | TONSGP | PVV

Bruggink: "Terugkeer naar FC Twente is mogelijk"

Het heeft er alle schijn van dat Arnold Bruggink aan zijn laatste seizoen bij Hannover 96  bezig is. De Nederlander speelt al vier seizoenen voor de ploeg uit de Bundesliga, die na dit voetbaljaar mogelijk een lager niveau degradeert.

"Het gaat niet best met de club," liet Bruggink in een reactie weten. "We staan voorlaatste en strijden tegen degradatie. Voor dat soort voetbal ben ik minder geschikt. Ik houd rekening met een vertrek. Mijn aflopende contract wordt automatisch verlengd als ik 25 wedstrijden minimaal een helft speel. Op dit moment sta ik op negentien."

"Ik heb me al ingesteld op een vertrek uit Hannover, maar wil me nu vooral focussen op de strijd tegen degradatie," vervolgt de Nederlander zijn verhaal. "We hebben een pittig programma. Zaterdag Schalke-thuis, dan uit naar Bayern München en vervolgens op bezoek bij Bayer Leverkusen."

Door de degradatiezorgen van Hannover 96 zou Bruggink mogelijk voor FC Twente kunnen gaan spelen. De voetballer heeft al ruim een jaar een huis in Enschede, de thuishaven van de Tukkers. "Dat is geen gekke gedachte," zegt hij. "Maar dat is nog helemaal niet aan de orde. Ik snap wel dat mensen zo denken. Ik sta voor veel dingen open en ben toe aan een nieuwe uitdaging."

Just Cause 2: Iemand een ijsje?

Onze vrienden van Avalanche Studios zijn nog steeds aan Just Cause 2 aan het werken, dit natuurlijk in de vorm van de bergen DLC die ons beloofd is. De eerste download zal morgen (8 april) te downloaden zijn van PlayStation Network, Xbox Live en Steam: The Chevalier Ice Breaker.

JC2 IJscoramkar

Deze IJscoramkar zal met het herkwerk en de lage skirts in ieder geval het ijs kunnen breken. Men hoeft er gelukkig geen portemonnee voor te trekken.

Just Cause 2 is een free roaming game die vernuftig gebruik maakt van de vrijheid die de speler krijgt door de hoofdrolspeler met een grijphaak en een parachute uit te rusten. Wij waren in ieder geval onder de indruk.

Adelaar betreurt gang van zaken

Frans Adelaar is niet blij met de manier waarop hij is ontslagen door Sparta Rotterdam. De clubleiding besloot al voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen dat er geen andere oplossing was dan het ontslaan van Adelaar, maar meldde dit pas achteraf aan de hoofdtrainer.

Adelaar kon deze handelswijze niet waarderen: "Zaterdag na de wedstrijd in Heerenveen werd ik op het stadion ontboden, waar me om half drie 's nachts werd medegedeeld dat het voorbij was", reageert de trainer in Voetbal International.

Aad de Mos werd direct na het ontslag van Adelaar gecontracteerd als nieuwe trainer van Sparta. Zondag stond De Mos al met de spelersgroep op het trainingsveld. Vreemd, volgens Adelaar. Zeker omdat Sparta zaterdagmiddag al tot een akkoord kwam met De Mos. "Als dan enkele uren later al de training wordt geleid door een andere trainer, krijg je daar wel een vreemd gevoel bij. Dat zou betekenen dat ik 's middags al ontslagen was, maar dat ze me niet hebben verteld en me die wedstrijd nog hebben laten doen."

"Dat is op z'n zachtst gezegd niet chic", aldus Adelaar, die de laatste weken al wel de nodige geluiden had opgevangen dat zijn laatste dag als Sparta-coach naderde. Sparta vecht nog tegen een plek om de nacompetitie. De ploeg staat nog wel veilig, maar heeft slechts één punt meer dan de nummer zestien, ADO Den Haag.

Borstkanker vastgesteld bij Navratilova

Tennislegende Martina Navratilova heeft borstkanker. Dat heeft de 53-jarige gezegd in People. In het interview legt de Amerikaanse uit dat de kans op herstel goed is. Haar bestraling begint volgende maand en duurt zes weken. Navratilova won in haar carrière achttien grandslamtitels in het enkelspel, waaronder negen keer Wimbledon.

De kanker kwam bij de van oorsprong Tsjechoslowaakse aan het licht bij een routineonderzoek. Het knobbeltje is inmiddels verwijderd, bestraling volgt nog. Volgens een arts die door People wordt opgevoerd is er slechts een kans van één procent dat vrouwen die dezelfde vorm van borstkanker als Navratilova hebben aan de ziekte overlijden.

AIVD licht afgeluisterden nooit in

Iemand die door de AIVD is afgeluisterd moet dat vijf jaar later eigenlijk worden verteld, maar het gebeurt nooit. Toch is de AIVD niet in overtreding omdat er altijd een goed excuus was, concludeert de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

De AIVD heeft speciale bevoegdheden zoals inbreken in een woning of het afluisteren van iemands telefoon. In 2002 is besloten dat iemand bij wie zulke bevoegdheden zijn gebruikt, er in principe recht op heeft dat te weten. Daarom moet de AIVD vijf jaar nadat iemand bijvoorbeeld is afgeluisterd nagaan of hem dat kan worden verteld.

In 43 procent van de gevallen concludeerde de AIVD volgens de commissie dat het niet mogelijk is de afgeluisterde op de hoogte te brengen omdat hij onvindbaar is. In een kwart van de gevallen is de zogenoemde notificatie uitgesteld.

Bij 27 procent concludeerde de veiligheidsdienst dat er een goede reden was om de afgeluisterde nog niet in te lichten. In de rest van de gevallen (vijf procent) was degene bij wie bijzondere bevoegdheden waren gebruikt overleden.

De commissie vindt de plicht om na te gaan of getapte mensen daarover kunnen worden ingelicht, achterhaald. Het zou de AIVD veel tijd en moeite kosten om bij te houden of iemand al kan worden verteld dat de dienst bij hem heeft ingebroken of dat hij is afgeluisterd. Ook is er geen Europese regelgeving die de dienst hiertoe verplicht.

'Beweringen Wilders nog niet bewezen'

Het is nog te vroeg om te zeggen dat de immigratie van niet-westerse immigranten jaarlijks tussen de zes en tien miljard euro kost. Dat zegt directeur van het wetenschappelijk bureau Nyfer, Leo van der Geest woensdag in een reactie op deze bewering van de PVV.

De PVV stelde zich te baseren op voorlopige resultaten van onderzoek van Nyfer in opdracht van de partij. "Bij die getallen baseert de PVV zich vermoedelijk op eerdere schattingen, maar we hebben nog niet alles op een rijtje. Ik had liever gehad dat hij had gewacht op de definitieve versie, want hoe het er precies uit gaat zien, weet ik zelf ook nog niet."

Van der Geest verwacht dat de resultaten eind april bekend zijn. De PVV liet het onderzoek instellen nadat toenmalig minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) weigerde zelf de kosten in kaart te brengen.

Uit de voorlopige resultaten zou onder meer blijken dat immigranten vaker dan autochtone Nederlanders een beroep doen op een bijstandsuitkering en de AWBZ en vaker vervallen in criminaliteit. PVV-leider Geert Wilders ziet in de voorlopige uitkomsten een bevestiging van zijn wens om geen niet-westerse immigranten meer toe te laten tot Nederland. "Je bespaart miljarden door de immigratie fors te beperken."

Nachtritten sexy lading: (37)

Sjaak trok Vicky heel hard aan haar arm mee. Ze keek de eerste seconden gebiologeerd naar de klok. Toen ze begreep dat de dood haar en Sjaak op de hielen zat, vlogen ze naar boven. De beveiligde kamer was beneden in de kelder.
‘Meekomen, Bart!’ Bart hoorde de paniek in Sjaaks stem. Hij besloot geen moment te twijfelen. Hij had al één van de mannen doodgeschoten, terwijl de ander in zijn been geschoten was door hem Bart keerde hen zijn rug toe en rende het huis uit.

Dagzege Gavazzi in Baskenland

De derde etappe in de Ronde van Het Baskenland is gewonnen door Francesco Gavazzi. De Italiaan van het team van Lampre was na 187 kilometer koersen, van Viana naar Amurrio, de snelste in de massasprint.

Zes renners zorgden voor de vlucht van de dag in de rit met drie klimmetjes van de derde categorie en eentje van de tweede. Na achttien kilometer koersen ontsnapten ze uit het peloton. Vijf kilometer voor de meet was het peloton echter weer compleet.

In de massasprint die volgde was Gavazzi Oscar Freire en Peter Velits duidelijk de baas. Freire neemt de leiding in het algemeen klassement over van Alejandro Valverde die door een breuk in het peloton twee seconden verloor

Uitslag derde etappe:

# Naam Tijd
1 Francesco Gavazzi (Ita/Lam) 4.49,52
2 Oscar Freire (Spa/Rab) z.t.
3 Peter Velits (Slw/HTC) z.t.
4 Aleksand Botcharov (Rus/Kat) z.t.
5 Samuel Sánchez (Spa/Eus) z.t.
6 Davide Vigano (Ita/Sky) z.t.

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Oscar Freire (Spa/Rab) 14.41,30
2 Alejandro Valverde (Spa/Cai) +0,01
3 Ryder Hesjedal (Can/Gar) +0,03
4 Alekandr Kolobnev (Rus/Kat) z.t.
5 Haimar Zubeldia (Spa/Rad) z.t.
6 Marco Pinotti (Ita/HTC) z.t.

Europese satelliet gaat ijs meten

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert deze week een satelliet die moet bijdragen aan het inzicht in de effecten van de wereldwijde opwarming van de aarde op ijskappen. De CryoSat 2 wordt morgen gelanceerd.

De satelliet is zo ontworpen dat kleine veranderingen in het poolijs kunnen worden waargenomen en zodoende de mate van de inkrimping van de ijskappen nauwkeuriger kan worden bepaald. Hoewel de meeste wetenschappers het erover eens zijn dat de opwarming van de aarde grote invloed heeft op de ijskappen, zeggen veel wetenschappers ook dat er te weinig bekend is om hier met zekerheid iets over te kunnen stellen.

CryoSat 2 gebruikt op 720 kilometer boven het aardoppervlak radartechnologieën om de dikte van landijs en drijvend ijs te meten en veranderingen daarin tot op de centimeter te bepalen.

Kappen in bos Schinveld had niet gemogen

Het besluit uit 2005 van toenmalig minister van Vrom Sybilla Dekker om te mogen kappen in het Schinveldse bos in Limburg is alsnog van tafel geveegd. De Raad van State heeft woensdag besloten het besluit te herroepen, omdat de minister onvoldoende onderbouwd heeft waarom de toename van geluidsoverlast aanvaardbaar is.

Met de uitspraak komt een einde aan een langlopend geschil tussen Vrom en de gemeente Onderbanken. Van het twintig hectare grote gebied is begin 2006 uiteindelijk zes hectare gekapt. Het ministerie van Defensie, dat eigenaar is van de grond, moet beslissen of die bomen moeten worden teruggeplant, zegt een woordvoerder van de Raad van State.

De uitspraak zorgt er in ieder geval wel voor dat er geen bomen meer mogen worden gekapt. "Alle besluiten die dat mogelijk maken, zijn nu van tafel geveegd." Ook loopt er nog een procedure over een verzoek om schadevergoeding van de gemeente Onderbanken en de Vereniging Stop Awacs Overlast. De Raad van State spreekt zich hier later over uit.

Het conflict tussen Onderbanken en het ministerie van Vrom ontstond in 2005. De minister wilde de aanleg en instandhouding van een 'obstakelvrije vliegroute' mogelijk maken ten westen van de start- en landingsbaan van de Navo-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland. De vliegroute voldeed volgens Dekker niet aan de vliegveiligheidsvoorschriften van de NAVO.

Meteen vanaf het begin bestond verschil van mening tussen de gemeente Onderbanken en de minister over de maatregelen die in de Schinveldse bossen moesten worden genomen. In juli 2005 besloot het gemeentebestuur van Onderbanken uiteindelijk dat de top van slechts acht bomen mocht worden afgezaagd.

In augustus 2005 besloot Dekker taken en bevoegdheden op het gebied van de ruimtelijke ordening van de gemeente over te nemen van de gemeente. De minister vond dat de gemeente onvoldoende meewerkte aan de benodigde maatregelen en kwam zelf met planologische maatregelen. Dit besluit is nu herroepen. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Man ligt drie maanden dood in woning

Een 54-jarige man uit Zutphen heeft vermoedelijk ruim drie maanden dood in zijn woning gelegen. Zijn lichaam werd dinsdag ontdekt in een woning aan de Karel Doormanstraat. Dat meldt de politie woensdag. Er is geen sprake van een misdrijf.

De politie concludeert uit de volle brievenbus dat de man rond de jaarwisseling is overleden. Het lichaam werd ontdekt nadat de woningverhuurder meldde al enige tijd geen huur meer van de man te hebben ontvangen. Hierop toog de verhuurder samen met de wijkagent naar het bewuste pand.

Op aanbellen werd niet gereageerd. Bij het binnengaan van de woning werd het lichaam ontdekt. Niemand uit de directe omgeving van de man had gemerkt dat hij was overleden. Een familielid is op de hoogte gebracht.

Ecclestone: "Titel Vettel slechts kwestie van tijd"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is er van overtuigd dat Sebastian Vettel vroeg of laat de wereldtitel zal pakken. Dat vertelde de 79-jarige Brit tegen de Amerikaanse tv-zender Bloomberg: "Ik heb altijd al veel vertrouwen in Vettel gehad"

"Twee jaar geleden zei ik al dat hij op een dag kampioen zou worden, en zo denk ik er nog steeds over. Maar of hij dit jaar al kampioen zal worden is nog even afwachten."

Benzineprijs op weg naar record

De benzineprijzen zijn weer tot recordhoogte aan het stijgen. De prijs van het brandbare goedje is nog maar tien cent verwijderd van de hoogste benzineprijs ooit, namelijk 1,69 euro per liter. Dit bedrag werd gehaald in 2008. Deze gegevens komen van het consumentencollectief UnitedConsumers. Zij registreren dagelijks de benzineprijzen.

De prijs van lpg heeft inmiddels al een record bereikt. Enkele dagen geleden werd de prijs van 0,74 euro behaald, wat het hoogste ooit is. Dit is een stijging van bijna vijftig procent in anderhalf jaar tijd.

De prijs voor een liter ongelode benzine stond vandaag op 1,59 euro. Dit is een landelijke gemiddelde adviesprijs. "Een benzineprijs onder de 1,50 euro per liter, het niveau van 2009, is voorlopig ver weg," zo zegt Paul Selms van de consumentenorganisatie UnitedConsumers.

Electronic Arts vormt eigen raceteam

Electronic Arts heeft een eigen raceteam opgericht met de naam Team Need for Speed. Vaughn Gittin Jr., Matt Powers, Edward Sandström, Patrick Söderlund en Mad Mike Whiddett maken deel uit van het team en vertegenwoordigen Electronic Arts tijdens diverse racecompetities.

Op 9 april zullen Whiddet en Powers meedoen in het Formule D-evenement Streets of Long Beach in de Verenigde Staten. Soderlund en zijn teamgenoot Sandström staan een dag later aan de start van de VLN Series Stunden-Rennen op de Nurburgring Nordschleife in Duitsland. Saillant detail: deze laatste race wordt gesponsord door Gran Turismo, een concurrent van Need for Speed.

Naast het feit dat de coureurs deel uitmaken van Team Need for Speed, zal er ook nog eens een twaalfdelige documentaire worden gemaakt over de coureurs, de auto's en de passie voor racen.

Keith Munro, marketing directeur van Electronic Arts, vat dit samen: "Team Need for Speed is een agressief initiatief verzonnen om het hart van de Need for Speed-serie binnen de echte wereld te tonen. Door samen te werken met deze smaakmakers gaat Need for Speed de game voorbij, en treedt het de echte wereld van de autosport lifestyle binnen."

Electronic Arts vormt eigen raceteam

Farrar wint Scheldeprijs

De 98e editie van de Scheldeprijs is zojuist gewonnen door de Amerikaan Tyler Farrar. De renner van Garmin was na ruim 205 kilometer koersen de rapste in de massasprint.

De koers werd kleur gegeven door een kopgroep van acht man onder wie de Nederlander Arnoud van Groen van Vacansoleil. Zij demarreerden na zo'n 55 kilometer koersen uit het peloton. De acht renners kregen een maximale voorsprong maar werden in de laatste van de drie plaatstelijke ronden teruggepakt door het peloton. Vervolgens was Farrar de snelste in de sprint.

Uitslag Scheldeprijs/strong>

# Naam Tijd
1 Tyler Farrar (VS/Gar) 4.28,52
2 Robbie McEwen (Aus/Kat) z.t.
3 Robert Förster (Dui/Mil) z.t.
4 Greg Henderson (NZl/Qst) z.t.
5 Wouter Wijlandt (Bel/Qst) z.t.
6 Enrico Rossi (Ita/Flm) z.t.

Puntenaftrek voor AGOVV en Veendam

De licentiecommissie van de KNVB heeft zowel AGOVV als BV Veendam puntenaftrek opgelegd. Dit nieuws maakte de voetbalbond vandaag bekend.

AGOVV krijgt twee keer één punt in mindering omdat de Apeldoornse club twee keer niet tijdig aan de huurverplichting aan een andere club voldeed. Daarnaast zijn er niet tijdig premies afgedragen aan het CFK, het pensioenfonds voor de profvoetballers.

Veendam krijgt wederom een punt in mindering omdat het de huur voor een speler niet op tijd betaald heeft. De ploeg verkeert al tijden in financiële problemen en heeft inmiddels surseance van betaling aangevraagd. De licentiecommissie van de KNVB zal de financiële situatie bij de Groningse club later vandaag bespreken.

Cliënt steekt begeleidster en moeder neer

Bij een steekpartij in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking zijn vanmorgen twee personen gewond geraakt. De verdachte is een 38-jarige cliënt van de instelling 's Heeren Loo in Wieringerwerf. Hij zou na een gesprek met een begeleidster door het lint zijn gegaan.

De verdachte stak daarbij in op de 51-jarige begeleidster en op een 48-jarige moeder van een andere cliënt. Beide vrouwen raakten ernstig gewond aan gezicht en borst. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Hoorn.

De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de precieze gebeurtenissen. Het voorval vond vanmorgen omstreeks 11.00 uur plaats.

Het is niet de eerste keer dat de man voor problemen zorgt. Volgens omwonenden heeft hij onlangs nog de ruiten van een woning ingegooid.

Terror Jaap loost mest bij Albert Verlinde

Volgens de gemeente Vught en de Brabantse politie heeft Terror Jaap woensdagochtend mest geloosd bij de woning van Albert Verlinde. De winnaar van De Gouden Kooi zou uitgedaagd zijn door tv-presentator Robert Jensen.

Milieuambtenaren en agenten die ter plaatse zijn geweest, verklaren dat Terror Jaap zich vergezeld van een cameraploeg en een productieleider bij de woning van de showbizzjournalist bevond. Over het lozen van mest zou echter geen afspraak gemaakt zijn. Het is niet duidelijk wie het stinkende goedje uiteindelijk heeft gedumpt en of er opzet in het spel was.

De gemeente onderzoekt of er milieuschade is ontstaan doordat de mest met behulp van tuinslangen in het riool is gespoten. Een woordvoerder meldt dat alle kosten op de daders verhaald zullen worden.

Verlinde en zijn partner waren tijdens het incident niet thuis. Volgens partner Onno Hoes wilde Terror Jaap 's ochtends vroeg iets met Verlinde uitpraten en stond hij daarom met een ontbijtje op de stoep. De showbizzjournalist had hier echter geen trek in. Hoes verklaarde niets te weten van wat er zich bij de woning heeft afgespeeld nadat hij en Verlinde van huis vertrokken waren.

Praat ook op ons forum mee over deze actie.

Extreemrechts op patrouille in Veenendaal

De extreemrechtse actiegroep Voorpost heeft meer dan genoeg van de lakse houding van de gemeente in Veenendaal. Na enkele gevallen van mishandeling in die gemeente heeft de groep besloten om zelf op patrouille te gaan in Veenendaal.

In Veenendaal heerst al langer een gevoel van onveiligheid onder de inwoners. De gemeente wordt al langere tijd geteisterd door uitingen van geweld. De actiegroep Voorpost eist dan ook dat hier een einde aan komt en wil extra politie in de stad. Zij zeggen dat de berichten in de media slechts het topje van de ijsberg zijn.

De patrouilles van de groepering zullen morgen bij het gemeentehuis van Veenendaal beginnen.

De politie van Veenendaal heeft vanmiddag een reconstructie gemaakt van een brute overval op een jongen in een fietstunnel. Deze is hier te vinden.

Sulejmani en Aissati mogen weg bij Ajax

Voor Miralem Sulejmani en Ismaïl Aissati is er geen toekomst meer bij Ajax. Sportweek meldt dat beide spelers na dit seizoen uit Amsterdam mogen vertrekken. 

Sulejmani kwam in 2008 over van sc Heerenveen voor een bedrag van zestien miljoen euro. Tot op heden heeft de aanvaller de hoge verwachtingen geen moment waar kunnen maken. Ook dit seizoen komt hij nauwelijks in de plannen van trainer Martin Jol voor. Ajax zal komende zomer niets in de weg leggen als geïnteresseerde clubs zich melden voor Sulejmani. De vraag is echter of de voorhoedespelers makkelijk een nieuwe club vindt. Ajax zal ongetwijfeld de dure speler niet voor niets de deur uit laten gaan en het huidige salaris is relatief hoog.

Daarnaast zal ook Aissati mogen vertrekken uit Amsterdam. De middenvelder werd overgenomen van PSV maar heeft evenmin indruk kunnen maken in de hoofdstad. Hij zit net als Sulejmani regelmatig op de tribune en beide spelers hebben niet lang geleden een straftraining op de tribunes van de ArenA moeten ondergaan.

Naast het eerder genoemde duo mogen ook Rob Wielaert, Oleguer Presas en de verhuurde Evander Sno vertrekken bij Ajax. Voor hen is geen toekomst meer bij de Amsterdammers, maar zij strijken maandelijks nog wel een riant salaris op. Mochten deze spelers van de loonlijst geschrapt kunnen worden, dan kan Ajax ondanks interesse uit het buitenland Luis Suárez, Jan Vertonghen en Gregory van der Wiel voorlopig nog behouden.

Dopingonderzoek rond Lampre-ploeg

Renners, oud-renners en begeleiders van de Lampre-ploeg worden door de Italiaanse justitie onderzocht vanwege doping. Dat meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport vandaag. Sinds afgelopen weekeinde zijn er al diverse huiszoekingen gedaan bij renners. Het onderzoek richt zich vooral op de 55-jarige Guido Nigrelli, een apotheker en vriend van Lampre-teambaas Giuseppe Saronni.

Onder de renners die onderwerp van het onderzoek zijn, zijn grote namen zoals oud-girowinnaar Damiano Cunego en Alessandro Ballan, de wereldkampioen van 2008. Cunego zei niet door justitie op de hoogte te zijn gesteld en nooit met Nigrelli te hebben gewerkt. Ballan had wel een kennisgeving van justitie gehad. Het onderzoek richt zich naar verluidt op de periode tussen begin 2008 en eind juli 2009.

Lampre heeft inmiddels een verklaring uitgegeven waarin de ploeg elke betrokkenheid bij dopinggebruik ontkent. Overigens kan in Italië iedereen die bij een onderzoek betrokken is, formeel als zodanig worden aangemerkt. Dat zegt vervolgens niets over het hebben overtreden van de wet. Zodra er bewijs is dat iemand vrijpleit, wordt die persoon van de lijst onderzochten geschrapt.

Odesnik mag voorlopig blijven tennissen

Tennisser Wayne Odesnik mag voorlopig zijn sport blijven uitoefenen. De Amerikaan werd in januari in Brisbane, Australië aangehouden met groeihormonen in zijn bezit, maar de Internationale Tennisfederatie schorst Odesnik nu nog niet.

De nummer 103 van de wereld pleitte vorige maand schuldig in een Australische rechtbank, maar liet gisteren in een geschreven verklaring weten dat hij de middelen nooit gebruikt heeft. In afwachting op de afronding van het dossier mag Odesnik nog gewoon zijn wedstrijden afwerken. Zo zal hij deze week deelnemen aan het graveltoernooi in Houston.

Stuart Miller, de dopingverantwoordelijke van de ITF, legt uit waarom. "We moeten de procedures respecteren. Voordat we iemand kunnen schorsen moeten we eerst een hoorzitting houden met alle betrokken partijen."

Vals alarm op station Maastricht

Op het station van Maastricht is vanmiddag een uur lang een noodmelding te horen geweest. Hierin werd opgeroepen het station zo snel mogelijk te verlaten. Ook was er voortdurend een alarm te horen. Er was echter niets ernstigs aan de hand, er zat een fout in het omroepsysteem.

Het vals alarm leidde niet tot paniek op het station. Personeel van de NS had al snel in de gaten dat er niets aan de hand was en begon meteen met het informeren van reizigers. Ook de treinen die op het station van Maastricht aankwamen werd omgeroepen dat er niets aan de hand was op het station en dat het een vals alarm betrof.

OM eist 12 jaar voor wurgen vrouw

Voor de moord op een 32-jarige vrouw heeft justitie in Den Haag woensdag twaalf jaar cel geëist tegen een 24-jarige Hagenaar. Uit beelden van beveiligingscamera's bleek dat de vrouw al een paar keer bij de man op bezoek was geweest voordat hij haar wurgde.

Het lichaam van het slachtoffer werd op 12 juli vorig jaar gevonden na een anoniem telefoontje. De beller stelde dat er een ongeluk was gebeurd in een woning van een flatgebouw aan het Rijswijkseplein.

Agenten braken de deur open en vonden het slachtoffer. Dezelfde dag werd de bewoner van het appartement opgepakt. Hij heeft volgens justitie verschillende verklaringen afgelegd.

Zo zouden de twee ruzie hebben gehad, waarna de vrouw aan een epileptische aanval overleed. Maar uit sectie blijkt volgens justitie dat de vrouw is gewurgd.

'Willis verruilt HRT voor Force India'

Geoff Willis lijkt Hispania Racing te gaan verruilen voor Force India. De technisch directeur wordt momenteel ingehuurd door de Spaanse renstal om alles op poten te zetten samen met teambaas Colin Kolles, maar heeft al laten doorschemeren dat hij verre van tevreden is over de door Dallara geleverde bolide en overweegt daarom op te stappen.

Willis werkte in het verleden onder meer voor Williams, BAR en Red Bull. Bij dat laatste team vertrok hij vorig jaar plotseling. Bij HRT moest de ingehuurde Willis er voor zorgen dat het team in Bahrein op de grid kwam en dat de betrouwbaarheid er kwam. Daarin is hij geslaagd, maar voor de rest is het er volgens hem een puinhoop. "De auto voldoet bij lange na niet aan de eisen van de moderne Formule 1. Zowel op het gebied van productie, ontwerp als ontwikkeling worden zaken over het hoofd gezien die vanzelfsprekend zouden moeten zijn," zei hij tegen Motorsport Total.

Omdat hij slechts freelancer is kan hij snel de overstap naar een ander team maken. Force India ziet in Willis de ideale opvolger van James Key die begin dit jaar naar Sauber vertrok. De functie van technisch directeur wordt bij het Indiase team momenteel nog door Mark Smith vervuld.

Humanitas worstelt met PVV'er als bestuurslid

Humanitas worstelt met de vraag of het Almeerse PVV-raadslid René Eekhuis nog wel past bij de hulporganisatie. Eekhuis is vrijwilliger en bestuurslid in het district Noordwest. Hij organiseert onder meer kindervakantieweken. De overige bestuursleden hebben moeite met zijn politieke denkbeelden en in de gesprekken hierover zijn de bestuursleden niet nader tot elkaar gekomen.

Het districtsbestuur heeft woensdagavond een gesprek over de kwestie met het landelijk hoofdbestuur. Woordvoerster Marja Smits van Humanitas heeft dit gezegd naar aanleiding van berichtgeving hierover in het AD. Smits zei dat in het districtsbestuur een verschil van inzicht is ontstaan over de vraag of de standpunten van de PVV, die onder meer in Almere een verbod op het dragen van hoofddoekjes wil, wel zijn te verenigen met de waarden van Humanitas, zoals gelijkwaardigheid. De hulporganisatie zet zich op humanistische basis in voor ouderen, dak- en thuislozen, kinderen en asielzoekers.

Ophef Irak vergeleken met game

Julian Assange, vertegenwoordiger van de website Wikileaks, vergelijkt het gedrag van helikopterpiloten in een gelekte video van operaties in Irak met het spelen van een computergame. "Het gedrag van de piloten lijkt op het spelen van een game. Het is alsof ze de hoogste score willen behalen in dat computerspel", stelt Assange.

Videobeelden die geschoten zijn vanuit een Amerikaanse Apache-helikopter boven Baghdad Al-Jidida (Nieuw Bagdad) in juli 2007 laten zien dat het Amerikaanse leger op een groep Iraakse burgers en twee journalisten van Reuters schiet. De Amerikanen zien de fotocamera's aan voor wapens en schieten meerdere mensen vanuit de helikopter dood. Twee kinderen raken zwaargewond.

Persbureau Reuters zat al langer achter deze beelden aan, maar kreeg ze steeds niet te pakken. Wikileaks heeft de videobeelden, 39 minuten in totaal, gepubliceerd. Wikileaks heeft de bron van de beelden niet vrijgegeven, maar het gaat hier wellicht om iemand uit het Amerikaanse leger of de Amerikaanse politiek.

De vergelijking van beelden en de reacties van de soldaten door Assange met een computerspel is niet geheel uit de lucht gegrepen. In de games Call of Duty: Modern Warfare en Battlefield Bad Company 2 zitten ook scènes waarin de speler vanuit een helikopter de grond moet bestoken met kogels. Alleen betreft het in die games vijandelijke soldaten, geen argeloze journalisten.

Ophef Irak vergeleken met game

Platini positief over Oekraïne

Oekraïne ligt op schema in de voorbereidingen op het Europees kampioenschap voetbal, dat het land in 2012 met Polen organiseert. Dit concludeerde Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, aan het begin van zijn tweedaagse bezoek.

"We geloven in de Oekraïne en we geloven in de autoriteiten", zei Platini, die vandaag in de plaats Lviv arriveerde. In de stad wordt behalve een nieuw stadion een nieuwe terminal bij het vliegveld gebouwd. Ondanks diverse vertragingen liet de organisatie weten dat alles op tijd klaar zal zijn. Platini zei onlangs nog dat er meer wedstrijden in Polen kunnen worden gespeeld, als het de Oekraïne niet lukt om alles af te krijgen.

Transformers voeren geen oorlog op de Wii

Activision heeft tegenover Joystiq verklaard dat de Nintendo Wii-versie van Transformers: War for Cybertron een andere naam zal krijgen. Op de Wii komt dezelfde game uit met de naam Transformers: Cybertron Adventures.

Op de Playstation 3 en Xbox 360 komt de game eind volgende maand gewoon uit als Transformers: War for Cybertron, op de Wii verschijnt die dus als Transformers: Cybertron Adventures. Op de Nintendo DS verschijnen zelfs twee versies van Transformers: War for Cybertron, met respectievelijk de subtitels Autobots en Decepticons.

Transformers: War for Cybertron heeft niets met de films van Michael Bay te maken. In deze game wordt de speler meegenomen naar de oorsprong van de strijd tussen de Autobots en de Decepticons. Ooit leefden deze twee groepen intelligente robots in harmonie op de planeet Cybertron. Toen er een strijd om de macht en om de energiebron Energon onstond, begon een oorlog die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Transformers voeren geen oorlog op de Wii

Luijckx zet krabbel onder NAC-contract

Kees Luijckx heeft vanmiddag zijn krabbel gezet onder een contract dat hem tot 2013 aan NAC Breda bindt. Luijckx ondertekende de verbintenis op de middenstip van het Rat Verlegh Stadion. Bij de ondertekening kreeg de middenvelder een historisch shirt, die de Bredanaars onlangs droegen ter herdenking van de vijftigste sterfdag van de clubicoon.

Luijckx, die momenteel door AZ is uitgeleend aan ADO Den Haag, had meerdere opties, maar het werd NAC. "NAC is een ambitieuze club met mooie supporters", zei hij tegen de clubsite van NAC. "Dit is een van de stadions met de beste sfeer in Nederland. Misschien gek: ik dacht dat ik al werd toegezongen door het publiek toen ik hier twee weken terug met ADO Den Haag speelde. Maar ik kon het niet goed verstaan, dus ik er durfde niet te reageren, bang dat ik het toch niet goed verstaan had."

De komst van Luijckx werd tijdens de afgelopen winterstop al bekendgemaakt, maar een overstap was destijds om financiële redenen nog niet mogelijk.

Gratis versie Tiger Woods gelanceerd

Electronic Arts heeft dinsdag het gratis golfspel Tiger Woods PGA Tour Online gelanceerd. De game is volledig te spelen in de webbrowser en vereist geen installatie. Tiger Woods PGA Tour Online moet gamers een toegankelijke manier bieden om geavanceerde golfgames te spelen.

Gamers kunnen de game gratis spelen, maar kunnen ook lid worden om gebruik te maken van allerlei extra's. Zo krijgen leden toegang tot meer banen en voorwerpen om hun personage te personaliseren. Er zijn maand- en jaarabonnementen, en tevens zijn er extra punten beschikbaar die spelers kunnen kopen om op bepaalde banen te spelen.

De gratis versie van Tiger Woods PGA Tour Online bevat twee van de tien beschikbare banen, en spelers kunnen hun ervaringspunten of in-game geld inruilen voor nieuwe kleding en clubs.

Peter Moore van EA Sports heeft eerder dit jaar al uitgelegd waarom Electronic Arts kiest voor een gratis versie van een game dat je normaliter moet kopen. "Ik weet dat we gaan proberen om de gratis banen te wisselen, maar er komt een moment dat het tijd wordt om je portemonnee te trekken. Maar ik vind het ons doel om te zorgen dat de prijs geen probleem is. In de toekomst komen we wellicht met andere manieren om geld te verdienen, misschien met advertenties. Op dit moment denken we echter dat we spelers kunnen binden aan de game door ze gratis te laten spelen, om ze in een later stadium te laten betalen middels een abonnement of micro-transacties."

De game is hier te spelen.

Gratis versie Tiger Woods gelanceerd

Ron Gilbert verlaat Hothead Games

Ron Gilbert heeft Hothead Games verlaten. Op zijn eigen Grumpy Gamer blog vertelt Gilbert dat hij twee jaar geleden bij Hothead kwam om van DeathSpank het meest geweldige spel ooit te maken en een Nobelprijs te winnen. Of hem dit gaat lukken zullen we snel zien.

De creatieve en technische ontwikkelingsprocessen van het actie-avontuur DeathSpank'zijn afgerond. De game hoeft nu alleen nog maar gekeurd te worden door Microsoft, Sony en de keuringsdiensten voor leeftijdsaanduidingen.

Ron Gilbert is vooral bekend door zijn werk aan Monkey Island en Maniac Mansion. Ondertussen werkte hij ook aan twee downloadbare Penny Arcade Adventures. Deze serie werd echter stilgelegd door de tegenvallende verkopen. Gilbert kon toen al zijn energie stoppen in de productie van DeathSpank.

Wat Ron Gilbert nu voor een game zal ontwikkelen, is niet bekend. De komende tijd zal hij PR-werkzaamheden doen voor uitgever EA Partners, Hothead Games en zijn game DeathSpank. Daarna zou hij zich wellicht kunnen voegen bij zijn oude vrienden van Telltale Games. Bij Telltale zoekt men namelijk een leidinggevende designer.

Ron Gilbert verlaat Hothead Games
Ron Gilbert verlaat Hothead Games (Foto: Novum)

Asteroids-records na 28 jaar verbroken

De 28-jarige Amerikaan John McAllister heeft het wereldrecord verbroken in de game Asteroids, meldt de website Koku Gamer. De slotenmaker uit Seattle behaalde een totale score van 41.338.740 punten op een klassieke arcademachine van Atari uit 1979.

Met dit nieuwe record verbrak McAllister het oude record dat al 28 jaar op naam stond van de Amerikaan Scott Safran. Safran zette in 1982, drie jaar na de release van Asteroids, een record neer van 41.336.440 punten.

"Op een gegeven moment begon ik wel moe te worden", verklaarde John McAllister tegenover het lokale televisienetwerk KGW. Dat is niet gek, want de Amerikaan heeft ruim 58 uur onafgebroken gespeeld om dit record te verbreken.

Het record van Asteroids was het langst staande game-record op aarde. Aanwezigen hebben het record goedgekeurd. Nu zullen diverse instanties zich over de bewijsstukken, waaronder videomateriaal, buigen. Het record van McAllister zal binnen twee maanden officieel worden goedgekeurd.

Asteroids-records na 28 jaar verbroken
Asteroids-records na 28 jaar verbroken (Foto: Novum)

Bungie: bèta Halo: Reach beter dan menig game

De bèta van Halo: Reach, die begin mei verschijnt, biedt een leuke ervaring en gaat meerdere afgeronde games voorbij. Dit vertellen ontwikkelaars Sage Merrill en Josh Hamrick van gamestudio Bungie in een interview met Game Informer. Volgens Bungie zullen veel gamers versteld staan van hoe compleet deze bèta aan zal voelen.

Niet alleen spreken de twee heren over een leuke spelervaring die de game biedt, maar ook wordt er in het interview stilgestaan bij verschillende aspecten van de gameplay. Zo zal Halo: Reach nieuwe wapens kennen, en kunnen spelers gebruik maken van jetpacks en schilden.

Wanneer een speler aan een online potje tegen andere spelers begint, wordt hij uitgerust met een standaard pakket aan wapens. Steeds wanneer iemand af is, is hij vrij een nieuw wapenpakket te kiezen. "Het hangt af van je speelstijl", leggen de mannen van Bungie uit.

In Halo: Reach worden deze pakketten ook wel load-outs genoemd. Wen maar vast aan die term, want vanaf 3 mei kan iedereen die Halo 3: ODST in huis heeft gehaald de bèta van Halo: Reach downloaden en spelen.

Bungie: Testversie 'Halo: Reach' beter dan menig game

Geen cel geëist tegen kinderlokker

Tegen een kinderlokker uit De Lier heeft justitie woensdag een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van tachtig uur geëist. Ook wil het Openbaar Ministerie in Den Haag dat de man, bekend als de Westlandse schennispleger, psychisch wordt behandeld.

Tussen september en november 2008 probeerde de 46-jarige man in Monster en Ter Heijde met een smoes jonge meisjes zijn auto in te lokken. Hij stopte naast de meisjes en vroeg of ze de weg naar het strand konden wijzen. Als ze dichterbij kwamen, liet hij zijn geslachtsdeel zien.

Ook vroeg hij aan meisjes van 8 en 9 jaar of ze bij hem in de auto wilden stappen. Aan een meisje van 7 vroeg hij of ze zijn geslachtsdeel wilde aanraken. Om de dader te betrappen gingen agenten in burger in het gebied patrouilleren.

Op 11 november 2008 werd de man betrapt toen hij twee meisjes in zijn auto vroeg. Hij had hen om de weg naar het strand gevraagd, legde uit dat hij moest plassen en liet daarbij zijn plasser zien.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Cao-akkoord Unilever en vakbonden

Unilever Nederland heeft een cao-akkoord met de vakbonden bereikt, maakt de Nederlandse tak van het levensmiddelenconcern woensdag bekend. In de cao is een structurele salarisverhoging van 2 procent per 1 januari 2010 overeengekomen. Daarnaast krijgen de onder de cao vallende Unilever-medewerkers een eenmalige uitkering van 1,75 procent over het jaarinkomen van 2009.

Unilever gaat met de bonden de ontwikkeling van de pensioenregeling nader bestuderen. Er wordt een proef geïntroduceerd voor de invulling van resultaatafhankelijke beloning, zoals die voor andere salarisschalen al van kracht is.

De cao geldt voor 2.300 van de 3.300 medewerkers van Unilever Nederland. Het akkoord gaat met terugwerkende kracht in op 1 maart 2009 en loopt tot 1 mei 2010. Er zijn nog geen afspraken gemaakt voor de start van nieuwe cao-onderhandelingen, zegt een woordvoerster van Unilever Nederland.

Gears of War-film komt in gevaar

De productie van de film gebaseerd op de Gears of War-games loopt ernstige vertraging op. Volgens de Amerikaanse krant Los Angeles Times is er flink gekort op het budget van de film.

Het originele plan was dat New Line Cinema zo'n 75 miljoen euro zou investeren om een film te maken waarbij de kettingzagen van de menselijke oorlogsmachine de destructieve, buitenaardse Locust een halt toe roepen. New Line Cinema zou nu echter iets anders willen, voor een beduidend kleiner budget.

Volgens de site van de LA Times heeft regisseur Len Wiseman (Underworld, Underworld: Evolution, Live free or Die hard) zijn rug gekeerd naar de Gears of War-verfilming. Dat betekent waarschijnlijk dat zijn echtgenote Kate Beckinsale, die eerst getipt werd voor een van de bijrollen, ook andere plannen heeft. New Line Cinema heeft dit echter niet bevestigd.

Momenteel is er niemand die het verhaal van Gears of War wil verfilmen. Zowel in het eerste deel als in het vervolg speelt de speler de rol van de ex-gevangene Marcus Fenix. Samen met een stel andere gespierde mannen wordt er gevochten tegen een invasie van de Locust. De opdracht is simpel: vechten of sterven. Je zou zeggen dat daar wel een stoere film van te maken is.

Gears of War-film komt in gevaar
Gears of War-film komt in gevaar (Foto: Novum)

Tachtig meldingen fraude bij woningcorporaties

Het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties van de Vrom-inspectie heeft sinds de start een jaar geleden tachtig meldingen over fraude en zelfverrijking binnengekregen. Een kwart is nader onderzocht. Vijftien zijn uiteindelijk overgedragen aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Vrom-inspectie. Dat meldt de Vrom-inspectie woensdag.

Vijf meldingen zijn onder de aandacht gebracht van de desbetreffende raad van commissarissen of het bestuur van de woningcorporatie met het verzoek nader onderzoek te doen. Bij de rest van de tachtig onderzochte meldingen was het niet mogelijk vast te stellen dat sprake is van fraude of zelfverrijking of is het onderzoek nog gaande.

In een aantal van de tachtig meldingen bleek daarnaast sprake te zijn van lichtere overtredingen, zoals niet gemelde verkopen van woningen of buitenlandse deelnemingen. Deze zaken worden ook aangepakt. De tachtig meldingen waren meestal afkomstig van anonieme bellers of van medewerkers of personen en organisaties die gelieerd zijn aan een woningcorporatie.

Verder kwamen ruim 150 meldingen binnen die niet over fraude of zelfverrijking gingen. Deze kwamen vooral van huurders en andere burgers, waren verzoeken om informatie, gingen over huurgeschillen, geschillen over het beleid of de handelwijze van de corporatie.

Het meldpunt werd op 7 april vorig jaar geopend, nadat zich een aantal incidenten bij woningcorporaties had voorgedaan met betrekking tot fraude en zelfverrijking. Iedereen kan bij het meldpunt terecht om signalen door te geven die te maken hebben met mogelijke fraude of zelfverrijking van woningcorporaties, hun medewerkers, het management of bestuurders.

China en India eens over hotline

China en India zijn het eens geworden over een hotline, die moet zorgen voor een directe verbinding tussen de Chinese premier Wen Jiabao en de Indiase premier Manmohan Singh. De ministers van buitenlandse zaken van de twee landen tekenden daartoe woensdag een overeenkomst.

Op een persconferentie vertelde de Indiase minister van buitenlandse zaken, Nirupama Rao, dat de lijn een 'belangrijke vertrouwenwekkende maatregel is' die een 'nieuw communicatiekanaal opent' tussen de leiders. Volgens haar bereikten de Chinese president Hu Jintao en de Indiase premier Manmohan Singh afgelopen juni, tijdens een bespreking in het Russische Jekaterinenburg overeenstemming over de lijn.

China en India zijn in toenemende mate militaire rivalen geworden en tussen de beide landen sluimert een ruzie over het grondgebied in de grensstreek.

Paradox en Southpeak zijn weer vrienden

Southpeak Interactive en Paradox Interactive hebben dinsdag op amicale wijze hun onderlinge problemen over openstaande betalingen opgelost. Dit schrijft de zakelijke gamesite Gamesindustry.

Vorige maand beschuldigde Paradox Southpeak ervan geld achtergehouden te hebben nadat Southpeak games van Paradox had verkocht. Hoewel de samenwerking tussen de twee bedrijven in februari werd stilgelegd, probeerde Southpeak restanten van de Paradox-games die zij in de winkel hadden gelegd uit de handel te halen.

Beide partijen zijn opgelucht dat hun probleem nu met een sisser is afgelopen. Southpeak en Paradox wensen elkaar in een verklaring veel succes in de toekomst.

Paradox en Southpeak zijn weer vrienden
Paradox en Southpeak zijn weer vrienden (Foto: Novum)

"Chavanel doet wel zijn best"

Sylvain Chavanel heeft in dit wielerseizoen zijn niveau van het vorige seizoen nog niet kunnen laten zien. Toch krijgt de Fransman, die overigens niet deel zal nemen aan Parijs-Roubaix, geen kritiek van Patrick Lefevere, terwijl Stijn Devolder het wel moest ontgelden.

Lefevere, die ploegmanager is van Quick-Step, legt in Het Nieuwsblad uit dat de situatie compleet anders is. "Ik heb begrip voor zijn situatie. Chavanel sukkelt met zijn rug, maar hij doet hard zijn best. Hij is er wel, maar is gewoon niet in staat om iets te forceren. Uitslagen kan Chavanel inderdaad niet voorleggen, maar hij springt mee, rijdt voorin, doet wat hij kan om de kopman bij te staan. Tot zondag hebben we dat van Devolder niet kunnen zeggen."

Omkoopschandaal Italië duikt weer op

In Italië laait het omkoopschandaal uit 2006 weer op. De Italiaanse voetbalbond houdt een rechtzaak in Napels in de gaten. Bij de zaak tegen voormalig Juventus-directeur Luciano Moggi zijn nieuwe feiten over dat schandaal bekend geworden. Ook Internazionale en andere clubs zouden nu aan het schandaal kunnen worden gelinkt.

In de Italiaanse media worden al dagen verslagen van telefoontapes afgedrukt, waaruit zou blijken dat ook Internazionale-voorzitter Massimo Moratti contact had met de man die scheidrechters hun wedstrijden toewijst. Moggi voert die telefoontapes aan ter verdediging en stelt dat ze bewijzen dat alle clubs die contacten hadden, niet alleen Juventus. Moratti verwerpt ondertussen de aantijgingen als "belachelijk en schandelijk".

Vier jaar geleden werd het Italiaanse voetbal voor het eerst opgeschrikt door het omkoopschandaal. Juventus werd toen teruggezet naar de Serie B en leverde ook de behaalde titel in. Ook onder andere AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina werden bestraft. Die ploegen moesten het seizoen 2006/2007 met een puntenstraf beginnen.

Het is overigens onduidelijk of andere clubs nog aangepakt kunnen worden. Er bestaat onduidelijkheid over verjaring van de zaak.

Minister: Veel te weinig aangifte van geweld

Bijna twee derde (65 procent) van de medewerkers met een publieke taak had vorig jaar te maken met agressie en geweld. 44 procent van de slachtoffers heeft dat niet besproken met de leidinggevende, 77 procent deed geen aangifte of melding bij de politie en 37 procent zei bovendien dat de eigen organisatie geen actie heeft ondernomen tegen de dader.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei woensdag op de FNV-conferentie Agressie en geweld op het werk in Utrecht dat de aangiftebereidheid veel te laag is: "Ook de Arbeidsinspectie gaf vorige week het signaal af dat werkgevers in de publieke sector het er te veel bij laten zitten. Berusting moet veranderen in weerbaarheid. Niemand komt aan onze mensen. Er moet een cultuur ontstaan dat het normaal is dat je incidenten bespreekt, dat je er melding van maakt en dat je als werkgever meteen klaar staat om je hierbij te helpen en je eventueel zelf aangifte doet, met het slachtoffer als getuige. Het is volstrekt onacceptabel dat mensen ermee wegkomen".

Als mensen met een publieke taak die niet goed kunnen verrichten, komen wezenlijke zorgtaken van de overheid in het geding, besloot Hirsch Ballin.

Selectie voor EK turnen bekend

Topsportmanager Hans Gootjes van gymnastiekbond KNGU heeft vandaag bekendgemaakt welke turnsters er over drie weken voor Nederland uitkomen bij het EK turnen voor vrouwen in Birmingham. Het EK zal plaatsvinden van 28 april tot en met 2 mei.

BosanTON uit Almelo is hofleverancier van de ploeg. Met Wyomi Masela, Yvette Moshage en Sanne Wevers levert men drie turnsters aan. Celine van Gerner van TSH Heerenveen en Mayra Kroonen van Pro Patria Zoetermeer maken de ploeg compleet. Marlies Rijken, evenals Kroonen afkomstig van Pro Patria Zoetermeer, is als reserve aangewezen. Gootjes heeft als doelstelling een plaats in de teamfinale waarin de beste acht landen strijden om de eindoverwinning.

Van Bommel ziet kansen voor Bayern München

Bayern München verdedigt in Manchester een 2-1 voorsprong op Manchester United. Mark van Bommel kijkt realistisch vooruit op de return.

De aanvoerder van de ploeg van trainer Louis van Gaal schuift de favorietenrol in de schoenen van de Engelsen. "Natuurlijk, we wonnen met 2-1 in Duitsland maar voor mij is Manchester United nog steeds de favoriet om haar thuisduel te winnen. Ik denk zelfs dat Manchester United, met Barcelona, favorieten zijn om het hele toernooi te winnen."

Van Bommel beseft dat er wel degelijk drukt ligt op de schouders van de Bayern-spelers. "Er ligt druk bij ons want sinds 2002 heeft geen enkel Duits team in de Champions League finale gespeeld.", aldus Van Bommel op de UEFA website.

Wayne Rooney is de absolute ster bij Manchester. De veel scorende spits doet echter niet mee. Van Bommel over Rooney: "Manchester United is niet alleen maar Wayne Rooney. Natuurlijk, hij scoort veel dit seizoen maar het hele team brengt hem in staat om te scoren. We gaan ons best doen. Voor ons is het niet belangrijk of Rooney speelt of niet."

De Nederlandse middenvelder in Duitse dienst hamert nogmaals op het eigen kunnen. "Het belangrijkste is dat we in onszelf geloven en onze eigen wedstrijd gaan spelen. We geloven dat we een goede kans hebben dit seizoen en we willen zo ver mogelijk komen. Maar we weten dat het een hele opgave gaat worden."

Demonstranten Kirgizië doden minister

Bij rellen in Kirgizië, voortkomend uit onvrede over het ontslag van een tiental oppositieleiders, zijn woensdag verschillende demonstranten om het leven gekomen. De onrust kostte ook de Kirgizische minister van binnenlandse zaken het leven.

De politie in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek opende woensdag het vuur op een menigte demonstranten die het belangrijkste regeringsgebouw probeerde te bestormen. Mogelijk vonden hierbij twaalf mensen de dood. In de westelijke stad Talas sloeg een groep demonstranten de minister van binnenlandse zaken zodanig in elkaar, dat hij kort daarna overleed. Dat zei een oppositieactivist, Shamil Moerat, die het dode lichaam van minister Moldomoesa Kongatijev in een regeringsgebouw zag liggen.

Volgens Moerat wisten de demonstranten een politiebureau in te nemen, waar zij Kongatijev in elkaar sloegen en dwongen zijn ondergeschikten in de hoofdstad opdracht te geven het optreden tegen demonstranten te staken.

Aanvankelijk gebruikte de politie in Bisjkek rubber kogels, traangas en waterkanonnen om groepen in het zwart gehulde jonge mannen onder controle te houden. Deze demonstranten ontwapenden agenten en stalen vrachtwagens en pantservoertuigen.

Vervolgens probeerden demonstranten met een van de pantservoertuigen het hek van het regeringsgebouw te rammen. Een aantal jonge demonstranten schoot op het plein voor het gebouw met kalasjnikovs in de lucht. Het leek alsof zij zonder leiders handelden, sommigen waren dronken.

Een verslaggever van Associated Press zei op straat twaalf lichamen met schotwonden te hebben zien liggen, een oppositieactivist zei dat zeventien demonstranten waren doodgeschoten.

De onrust in Kirgizië komt voort uit onvrede over de arrestaties van een tiental oppositieleiders. De rellen, die ook uitbraken in Talas en de zuidelijke stad Tarin, bedreigen de relatieve stabiliteit in de bergachtige voormalige Sovjetrepubliek.

Kosten reis astronaut astronomisch hoog

De kosten voor een reis van Amerikaanse ruimtevaarders met een Russisch ruimteschip zijn gestegen naar astronomische hoogte. Dinsdag tekende de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een contract met Rusland waarin staat dat in 2013 en 2014 voor de reis van één astronaut 55,8 miljoen dollar (bijna 42 miljoen euro) moet worden neergeteld. In deze periode zullen zes Amerikaanse astronauten de reis naar het ISS maken in Russische Sojoez-capsules.

NASA moet gebruik maken van de Russische ruimteveren, omdat de Amerikaanse ruimteveren dit jaar met pensioen worden gestuurd. De organisatie betaalt nu slechts de helft, ongeveer 26,3 miljoen dollar (bijna 20 miljoen euro). Volgens een woordvoerder van de NASA zijn de kosten gestegen, omdat de Russen meer capsules moesten bouwen om de extra vluchten te kunnen verzorgen. NASA heeft reeds ingestemd met het betalen van bijna veertig miljoen euro per astronaut voor vluchten in 2011 en 2012.

Kosten reis astronaut astronomisch hoog
Kosten reis astronaut astronomisch hoog (Foto: Novum)

Vermiste Haarlemmer dood aangetroffen

In Vijfhuizen bij Haarlem is dinsdag een lijk gevonden. Het stoffelijk overschot werd iets voor 16.00 uur in het water langs de Vijfhuizerdijk aangetroffen door een oplettende passant. Het bleek te gaan om een 58-jarige Haarlemmer die sinds eind vorige week vermist was, meldt de politie.

Het stoffelijk overschot is door de brandweer uit het water gehaald. De politie stelt een onderzoek in naar de exacte doodsoorzaak. Duidelijk is wel dat er geen sprake is van een misdrijf.

'Ajax overweegt bekerfinale niet te spelen'

Ajax overweegt om de bekerfinale niet te spelen. Dat schrijft Telegraaf-journalist Valentijn Driessen woensdag in zijn column in de krant. De Amsterdamse club heeft als reden dat het verantwoordelijk is voor de veiligheid en het gedrag van de tienduizend supporters die meereizen naar De Kuip.

In voorgaande jaren is het al meerdere keren uit de hand gelopen met een groep van 1.600 supporters, waardoor de clubleiding van Ajax zeer grote twijfels heeft of het wel goed zal gaan met een groep van tienduizend fans. Bij ongeregeldheden zou de club namelijk zelf moeten opdraaien voor de kosten.

Ajax ziet als alternatief om de finale over twee wedstrijden te spelen, maar Driessen schrijft dat KNVB-directeur Henk Kesler daar geen trek in heeft. Daarom zouden de Amsterdammers overwegen om de 'dennenappel' bij voorbaat af te geven aan de Rotterdamse rivaal. Het duel staat vooralsnog gepland voor zondag 25 april.

Ferrari ontkent problemen met motoren

Ferrari heeft ontkent dat het Italiaanse merk problemen met haar Formule 1-motoren heeft. Afgelopen weekend hielden de motoren van Sauber-rijders Pedro de la Rosa en Kamui Kobayashi er in Sepang mee op, terwijl Fernando Alonso zijn krachtbron opblies.

In Bahrein moest Ferrari de motoren van Felipe Massa en Alonso al uit voorzorg vervangen, waardoor de vraag rijst of de Italiaanse krachtbronnen wel zo betrouwbaar zijn. Ferrari heeft vandaag bekendgemaakt dat de motoren van De la Rosa en Kobayashi door een falend motormanagement er mee ophielden. Dit standaardonderdeel wordt geleverd door McLaren Electronic Systems.

Het probleem dat Alonso had stond los van de problemen die het team in Bahrein had vanwege oververhitting en wat de Saubers hadden. Mogelijk sneuvelde de motor van de Spanjaard volgens Ferrari doordat de kampioenschapsleider versnellingsbakproblemen had. Alonso reed namelijk de hele race in Sepang zonder koppeling. Een meer precieze analyse kan Ferrari pas geven nadat de motor grondig is onderzocht.

Schumi 'stil' GPDA-lid

Michael Schumacher is teruggekomen op zijn beslissing om geen lid te worden van de Grand Prix Drivers' Association. De organisatie komt op voor de belangen van de Formule 1-coureurs en kent dit jaar Nick Heidfeld als voorzitter. Schumi zal zich ondanks zijn hernieuwd lidmaatschap nergens mee gaan bemoeien.

Volgens de geruchten kan Schumacher niet opschieten met voormalig GPDA-voorzitter Pedro de la Rosa die het de Duitser nog steeds kwalijk neemt dat hij in 2006 zijn Ferrari in Monaco in Rascasse parkeerde om zo de poleposition te pakken. De Spanjaard verliet daarop de GPDA, maar werd weer lid nadat Schumacher de sport verliet. Naar verluidt heeft het eerder niet lid worden van Schumi met deze zaak te maken.

De manager van de Duitser Sabine Kehm bevestigde het nieuws vandaag. "Michael heeft altijd het werk van de GPDA ondersteund, waarvan vele jaren als directeur. Na zijn pensioen is zijn werk succesvol overgenomen door jongere coureurs en Michael wilde eerst niet weer lid worden, omdat hij er niet meer betrokken bij wilde zijn. Na nagedacht te hebben en gesproken te hebben met vooral Felipe Massa heeft hij zijn eerdere besluit heroverwogen en zal hij 'stil' lid zijn."

Alan Wake komt een week eerder

Het spannende avontuur van Alan Wake komt een week eerder naar de Xbox 360. De game zal het licht zien op 14 mei. Dat heeft Microsoft woensdag bekendgemaakt.

Alan Wake is al enige tijd in ontwikkeling en wordt door Microsoft gezien als een van de toppers van de Xbox 360. Alan Wake is een psychologische actiethriller van Remedy, de legendarische en veelgeprezen ontwikkelaar van de Max Payne-serie.

Alan Wake is een succesvolle schrijver van spannende horrorverhalen. Als zijn verhalen tot leven komen, moet hij van alles gebruiken om zichzelf te redden, zijn vrouw te vinden en de duisternis te bestrijden. Zijn beste vriend in deze donkere dagen is het licht.

Alan Wake verschijnt exclusief op de Xbox 360.

'Alan Wake' komt een week eerder
Alan Wake komt een week eerder

Frans Bauer geniet zelfs van scheten kinderen

Frans Bauer is zeer betrokken bij de opvoeding van zijn vier zoons. Hij brengt iedere vrije minuut thuis door met zijn vrouw en kinderen. Zijn gezin is heilig voor hem. "Het gaat erom dat je er voor je kinderen bent. Dat je met ze speelt, praat, discussieert en meegaat als ze sporten", zegt de volkszanger in een bijlage van de Telegraaf.

De 36-jarige zanger is apetrots op zijn kroost. Hij vertelt dat de tien maanden oude Lucas zijn eerste stapjes begint te zetten. Bauer vindt het erg bijzonder dat hij in staat is van al zijn kinderen evenveel te houden. "Al laten ze nog zo'n vieze scheet, dan nog is die scheet bijzonder. Dat klinkt misschien gek, maar het is wel zo."

Over het inhuren van een nanny hoeft de zanger geen seconde na te denken. "Mariska en ik hebben heel bewust de keuze gemaakt voor kinderen, dus die voeden we zelf op." Hij vindt dat toekomstige ouders hun leven in moeten richten op hun kindje. "Jonge kinderen hebben alle aandacht nodig."

De eretitel 'Pappa van het Jaar' werd vorig jaar toegekend aan Bauer. Hij zou zijn titel in 2010 graag doorgeven aan Guus Meeuwis of Wolter Kroes. "Dat vind ik supervaders. Ondanks hun drukke schema maken ze altijd tijd vrij voor hun gezin."

Frans Bauer geniet zelfs van scheten kinderen
Frans Bauer geniet zelfs van scheten kinderen (Foto: Novum)

Leger VS kan Wikileaks-video niet vinden

Het Amerikaanse leger kan de kopie van de video niet vinden waarop diverse Iraakse burgers en twee verslaggevers van persbureau Reuters worden doodgeschoten. Dat heeft het leger woensdag gezegd.

Volgens een woordvoerder van het Centrale Commando kan de video niet worden gevonden in de bestanden van het leger. "We hadden geen reden om de video te houden bij het Centrale Commando, en ook het hogere hoofdkwartier in Irak had dat niet", verklaarde Jack Hanzlik. "We proberen de video nu terug te vinden bij de afdeling die het onderzoek deed."

Het is de laatste ontwikkeling in een zaak die al drie jaar sleept. Er worden vraagtekens gezet bij de aanvalsregels in oorlogssituaties en de veiligheid van journalisten die in oorlogsgebied werken.

Voorstanders van een grotere transparantie binnen de regering hebben bovendien vragen gesteld over de redenering van het leger om de video achter te houden voor het publiek. Reuters had eerder onder de Amerikaanse wet voor openbaarheid van het bestuur om een kopie van de video verzocht, nadat het persbureau de video tijdens een vertrouwelijke ontmoeting met het leger in 2007 had bekeken.

De video bevat audiofragmenten van militairen die opriepen om de mannen 'in de fik te steken'. De militairen refereerden aan de mannen als 'dode rotzakken'. Uit een intern onderzoek bleek dat zij zich aan de regels hielden, ook al zagen ze de camera's van de verslaggevers aan voor wapens.

"Het is duidelijk dat dit niet flatteus is voor het leger, maar dat is geen rechtvaardiging voor het achterhouden", zei Steven Aftergood, een deskundige op het gebied van geheimhouding binnen de regering.

De video werd maandag openbaar gemaakt op de website Wikileaks.org. Volgens medewerkers van het leger was de video authentiek, maar moesten de beelden en de geluidsfragmenten wel worden vergeleken met de kopie die het leger bezit, voordat dit in het openbaar kon worden bevestigd.

Leger VS kan Wikileaks-video niet vinden
Leger VS kan Wikileaks-video niet vinden (Foto: Novum)

Licentiecommissie KNVB bespreekt problemen Veendam

De licentiecommissie van de KNVB komt vanavond bij elkaar om de financiële situatie bij BV Veendam te bespreken. Dat meldt RTV Noord.

De eerstedivisionist heeft surseance van betaling aangevraagd. Bewindvoerder Wim Entzinger, voorzitter Max Becherer en directeur Jan de Korte van Veendam hebben volgens de omroep gisteren uitleg gegeven over de oorzaak van de financiële problemen van de club.

De KNVB kan niet bevestigen of er gesprekken tussen de licentiecommissie en de club zijn geweest. Wel is Veendam op de agenda van een al geplande vergadering opgenomen. Volgens een woordvoerder van de voetbalbond komt dat doodat de club uitstel van betaling heeft gekregen. De licentiecommissie zal daarom bepalen hoe verder met de zaak om te gaan.

Veendam moet de salarissen van spelers en medewerkers snel betalen. De deadline daarvoor is komende zaterdag. Als dat de club niet lukt, dreigt een faillissement.

'Dubbele strafeis bij agressie tegen werknemers'

Bij agressie tegen werknemers moet het Openbaar Ministerie dubbele straffen eisen. De dubbele strafeis bestaat al voor plegers van agressie tegen publieke dienstverleners, maar als het aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius ligt, gaat dit gelden voor geweld tegen alle werknemers. Dit zei zij woensdag tijdens een congres over agressie en geweld op werk.

Uit een onderzoek onder FNV-leden blijkt dat bijna veertig procent van de respondenten het afgelopen jaar met geweld te maken heeft gehad. Schelden komt het meest voor. Slechts tien procent deed aangifte, ruim een derde vroeg om ondersteuning van zijn werkgever.

Ondanks de agressie voelt 86 procent zich veilig op de werkplek.

Clooney lacht gerucht over breuk weg

George Clooney is nog steeds gelukkig in de liefde. Verschillende showbizzsites schreven dinsdag dat de begeerde acteur zijn Italiaanse vriendin aan de kant geschoven had. Clooney verwijst dat verhaal in een officiële verklaring naar het land der fabelen.

"Weer is er een verhaal verzonnen, breed opgepikt en ontkend", liet de 48-jarige acteur naar verschillende media sturen. Toch kon Clooney wel lachen om het gerucht. "Maar laat feiten een goed verhaal niet in de weg staan!"

Dinsdag werd beweerd dat Clooney de Italiaanse Elisabetta Canalis had gedumpt. Al vlak na de Oscaruitreiking zou de acteur een punt achter de negen maanden durende romance hebben gezet. Boze tongen beweerden dat George genoeg had van Elisabetta's feestgedrag.

Clooney lacht gerucht over breuk weg
Clooney lacht gerucht over breuk weg (Foto: Novum)

'Parkeren in Amsterdam is te duur'

Zowel bezoekers als bewoners van Amsterdam vinden de parkeertarieven in het centrum van de hoofdstad te hoog. Voor veel bezoekers zijn de parkeertarieven een reden om de auto te laten staan en de stad op een andere manier te bezoeken. Dat meldt de ANWB woensdag na onderzoek.

De auto parkeren in het centrum van de stad kost vijf euro per uur. Van de bewoners is 77 procent ontevreden over dit tarief. Van de bezoekers vindt 74 procent het te duur. "Amsterdam is met dit tarief de kampioen van Nederland. In geen enkele gemeente is het parkeertarief zo hoog", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Voor het onderzoek naar de bereikbaarheid van Amsterdam binnen de ring A10 werden 950 bewoners binnen de ring, bezoekers die vaak in de stad komen en mensen die slechts af en toe de hoofdstad opzoeken ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat de ondervraagden niet altijd even positief zijn over het gedrag van het personeel in het openbaar vervoer. Ook zijn bewoners ontevreden over de afstemming van verschillende wegwerkzaamheden.

De P+R-voorzieningen worden door bewoners en bezoekers als redelijk positief beoordeeld. Het tarief van zes euro per dag voor de P+R-voorzieningen, inclusief kaartjes voor het openbaar vervoer, is goed gekozen. Ook over het openbaar vervoer in het algemeen zijn de ondervraagden positief, hoewel bewoners in mindere mate dan bezoekers.

Fietsende Amsterdammers adviseren de gemeente daarnaast om meer ruimte voor fietspaden te reserveren, meer fietspaden te realiseren, de paden goed te verlichten en ze beter te onderhouden.

Ray & Anita gaan naar de VS

Ray & Anita zijn druk bezig de wereld opnieuw te veroveren. De twee, die in de jaren negentig wereldhits scoorden als 2 Unlimited, maken woensdag bekend dat hun comebacksingle 'In Da Name of Love' in Amerika wordt uitgebracht. Het plaatje moet de komende maanden in 34 landen te horen zijn.

Spinnin' Records, de Nederlandse platenmaatschappij van Ray & Anita, bekrachtigde onlangs een samenwerking met een Amerikaans label. Ultra Records is een New Yorks dancelabel dat ook de muziek van onder anderen Tiësto, Fedde le Grand en Armin van Buuren uitbrengt.

Naast de plannen in de Verenigde Staten bereiden Ray & Anita zich ook voor op releases in Duitsland en Frankrijk. Bij onze zuiderburen doet 'In Da Name of Love' het al goed. De komende maanden moet het nummer ook in onder meer Groot-Brittannië, Japan, Zuid-Afrika en Australië op de radio te horen zijn. Daarnaast werken Ray & Anita aan een internationale tournee.

Ray & Anita gaan naar de Verenigde Staten
Ray & Anita gaan naar de Verenigde Staten (Foto: Novum)

Tweehonderd kadavers schapen gevonden

Bij een veehouder uit Zuid-Holland zijn dinsdag tweehonderd kadavers van schapen en lammeren op zijn terrein aangetroffen. Een aantal kadavers van pasgeboren lammeren lag in een stal. Het grootste deel van de kadavers lag echter ingepakt in landbouwplastic verstopt op het terrein. Dat meldt de Algemene Inspectiedienst (AID) woensdag.

De dieren zijn niet gestorven door verwaarlozing. De nog levende zevenhonderd schapen, lammeren en 22 runderen op het bedrijf verkeren in goede gezondheid. Waarom hij de dode dieren niet had laten afvoeren en vernietigen, wilde de man niet zeggen.

De veehouder heeft een proces-verbaal gekregen voor het belemmeren van de AID-controleurs en het opzettelijk onttrekken van de kadavers aan verwerking door een destructiebedrijf. De dode dieren zijn alsnog op kosten van de man afgevoerd naar een destructiebedrijf. De man kan binnenkort een nieuwe controle verwachten. Dan wordt gekeken of de afvoer van kadavers wel volgens de regels gebeurt.

Kernwapenbeleid VS internationaal toegejuicht

Duitsland heeft de beslissing van de Verenigde Staten om de voorwaarden voor het inzetten van kernwapens te beperken toegejuicht. Ook Amerikaanse bondgenoten in Azië en Nieuw-Zeeland verwelkomden het besluit woensdag. China weigerde te reageren op de Amerikaanse oproep meer openheid te geven over zijn eigen atoomprogramma.

President Barack Obama kondigde dinsdag aan de voorwaarden waaronder de VS eventueel kernwapens inzet te beperken. Hij beloofde dat atoomwapens niet zullen worden gebruikt tegen landen die zulke wapens niet bezitten. Het beleid geldt echter niet voor landen als Noord-Korea en Iran, omdat die weigeren hun nucleaire programma's onder internationaal toezicht te stellen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle noemde de koerswijziging woensdag een historisch moment en een grote stap richting de beperking van kernwapens. Tevens drong Westerwelle er bij Iran op aan af te zien van de eventuele wens een kernwapen te fabriceren. Volgens hem blijkt uit de Amerikaanse aankondiging en de ondertekening van een nieuw verdrag ter vermindering van de kernbewapening met Rusland, donderdag in Praag, dat het de internationale gemeenschap 'ernst is waar het gaat om ontwapening'.

"Dit is een eerste stap richting een kernwapenvrije wereld", zei ook de Japanse premier Yukio Hatoyama. "Afschrikking is belangrijk, maar het verminderen van het kernwapenarsenaal is dat ook." In Zuid-Korea lieten de ministers van buitenlandse zaken en defensie weten dat het nieuwe standpunt van de VS de betrokkenheid van Washington naar zijn bondgenoten versterkt en de druk op Noord-Korea opvoert om van zijn nucleaire ambities af te zien.

De Nieuw-Zeelandse premier John Key reageerde verheugd. "President Obama komt zijn belofte van een jaar geleden na om de rol van kernwapens in het Amerikaanse veiligheidsbeleid te verkleinen en de wereld op weg te helpen naar een kernwapenvrije wereld."

China weigerde te reageren op het nieuwe Amerikaanse kernwapenbeleid. "China's nucleaire beleid en China's strategische bedoelingen zijn duidelijk. Sinds de jaren zestig hebben we ons standpunt herhaaldelijk duidelijk gemaakt en onze positie is nooit veranderd", zei de Chinese onderminister van buitenlandse zaken Cui Tiankai. China, dat naar schatting over honderd kernkoppen beschikt, heeft in het verleden gezegd nooit als eerste een kernwapen te zullen inzetten.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinedjad vergeleek Obama woensdag in een toespraak met een cowboy en noemde hem een onervaren nieuwkomer, die de wil van Israël volgt. Ahmadinedjad zei dat Obama 'geen moer voor elkaar krijgt'.

Thaise premier kondigt noodtoestand af

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft woensdag de noodtoestand afgekondigd in Bangkok. Hiermee krijgt het leger grotere bevoegdheden om de uit de hand gelopen straatprotesten onder controle te krijgen.

De aankondiging van Abhisit kwam woensdag nadat demonstranten het parlementsgebouw hadden bestormd en parlementsleden en andere regeringsmedewerkers uit het parlementsgebouw moesten worden geëvacueerd.

Het afkondigen van de noodtoestand geeft het leger de macht de orde te herstellen en de autoriteiten de macht om bepaalde burgerrechten op te schorten en samenscholing te verbieden.

Ravard wint ochtendetappe Sarthe

Anthony Ravard heeft de ochtendetappe in de Omloop van de Sarthe op zijn naam geschreven. De 26-jarige Fransman van AG2R was in de sprint na 97 kilometer koersen te snel voor Manuel Belletti en Sebastian Chavanel.

Lance Armstrong stapte niet meer op, hij gaf op omdat hij ziek is. Later vandaag staat er nog een tijdrit van 6,8 kilometer op het programma.

Uitslag tweede etappe:

# Naam Tijd
1 Anthony Ravard (Fra/AG2) 2.14,36
2 Manuel Belleti (Ita/CSF) z.t.
3 Sébast.Chavanel(Fra/Fdj) z.t.
4 Marko Kump (Slo/Adr) z.t.
5 Aleksandr Porsev (Rus/Ite) z.t.
6 Rémi Cusin (Fra/Cof) +0,01

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Luis León Sánchez (Spa/Cai) 6.23,42
2 Marko Klump (Slo/ADM) +0,03
3 Joeri Trofimov (Rus/Bou) +0,04
4 Anthony Ravard (Fra/AG2) +0,05
5 Kristjan Fajt (Slo/Adr) +0,06
38 Albert Timmer (Ned/Skl) +0,10

5.000 dopingcontroles tijdens Spelen 2012

Tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012 zal een recordaantal dopingcontroles uitgevoerd gaan worden. Het organisatiecommité LOCOG maakte vandaag bekend dat er meer dan 5.000 controles gepland staan, tegenover 4.500 tijdens de Spelen in 2008 in Peking.

Vandaag tekende de organisatie een contract met het Britse antidopingbureau. "Dit is een duidelijke boodschap dat gebruikers van verboden middelen in Londen niet welkom zijn," zei Debbie Jevans van het LOCOG. Ze voegde er aan toe dat er tijdens de Paralympics nog eens 1.200 controles uitgevoerd zullen gaan worden.

Ik vertrouw mijn eigen stem niet meer

Door de laatste ontwikkelingen, kan ik mijn eigen stem niet eens meer vertrouwen. Ik vrees dat iedere weloverwogen keuze uit mijn handen is geslagen. Zoals het er nu naar uit ziet, zou zelfs een Balkenende mijn stem kunnen krijgen. Die gedachte alleen al zou me verre van een stemlokaal moeten houden, maar niet stemmen is ook weer geen optie in een tijd waarin stemmen juist totaal zonder redelijke overwegingen lijkt te moeten.

'Heracles wil binnen twee weken duidelijkheid'

RTV Oost meldt dat Heracles zo snel mogelijk duidelijkheid wil hebben over een eventueel vertrek van coach Gertjan Verbeek. Technisch directeur Nico Jan Hoogma zou Verbeek hebben laten weten dat hij binnen twee weken moet beslissen of hij in Almelo blijft.

AZ ziet in Verbeek de opvolger voor Dick Advocaat. Verbeek heeft in Almelo nog een tweejarig contract maar door een clausule kan hij tussentijds vertrekken. De Alkmaarders moeten dan wel een afkoopsom van zo'n half miljoen euro aan Heracles betalen.

Wilders laat zich niet afschrikken door NCTb

Geert Wilders is niet van plan om campagneactiviteiten te schrappen vanwege het risico op politiek gemotiveerd geweld rond de Kamerverkiezingen. Dat zegt de PVV-leider woensdag in een reactie op de waarschuwing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

"Ik ga gewoon het land in, ik ga gewoon flyeren. Er is geen NCTb die mij daarvan kan weerhouden", zegt Wilders. "Het wordt een prachtige campagne." Als de waarschuwing van de NCTb betekent dat hij verhoogd risico loopt, dan 'zullen ze de beveiliging maar moeten opschroeven'.

De NCTb Erik Akerboom stelt dat Nederland rondom de verkiezingen rekening moet houden met 'politiek gemotiveerd geweld' van radicale islamitische groepen, uit extreemrechtse hoek of van eenlingen. Het sterk gepolariseerde en felle debat over moslims draagt bij aan de dreiging.

Wilders, die ruim 5,5 jaar wordt beveiligd vanwege zijn scherpe opmerkingen over de islam, vraagt zich af of de oproep van de NCTb een poging is om hem de mond te snoeren. "Voor zover die intentie er is, zal dat niet lukken. Ik zeg iets dat in Nederland heel erg aanslaat. Ik leg de vinger op de zere plek." Akerboom heeft overigens geen contact met hem opgenomen, zei Wilders.

Wilders laat zich niet afschrikken door NCTb
Wilders laat zich niet afschrikken door NCTb (Foto: Novum)

Kabinet wil ander pensioenstelsel

Het pensioen dat mensen krijgen, moet afhankelijk kunnen worden van de levensverwachting. Ook zouden pensioenen meer rekening moeten houden met de gestegen kosten van het levensonderhoud, schrijft demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het zijn enkele maatregelen waarmee hij het pensioenstelsel op de lange termijn gezond wil houden. De minister, die met zijn brief reageert op enkele commissies die de zwakke plekken van de fondsen onder de loep namen, vindt dat deze aanpassingen snel moeten worden doorgevoerd.

Zo vindt hij dat pensioengerechtigden duidelijker dan nu moeten horen wat zij reëel aan pensioen kunnen verwachten. Ook moeten de pensioenaanspraken afhankelijk kunnen worden van de levensverwachting. Dat vergroot de 'financiële schokbestendigheid' van de fondsen.

Vorig jaar kwamen de fondsen als gevolg van de economische crisis in grote problemen. Daarom vindt Donner dat pensioenfondsen onder bepaalde voorwaarden pensioenaanspraken moeten kunnen aanpassen als de financiële positie van een fonds dat noodzakelijk maakt.

Ook moeten de fondsen bij zwaar weer meer tijd krijgen voordat zij plannen moeten inleveren hoe zij hun zaakjes op orde willen krijgen. Zij hebben daardoor minder last van schommelingen op de aandelenmarkt en kunnen zich beter op de lange termijn richten.

Het kabinet gaat de voorstellen de komende tijd bespreken met werkgevers- en werknemersorganisaties.

Chili speelt twee interlands op één dag

Het nationale voetbalelftal van Chili zal in de aanloop naar het WK voetbal in Zuid-Afrika twee interlands op één dag gaan spelen. Op 30 mei ontvangt de ploeg van Marcelo Bielsa eerst Noord-Ierland, terwijl later op de dag in een andere opstelling tegen Israël gespeeld zal gaan worden.

De Zuid-Amerikanen waren al eerder van plan het plan uit te voeren, maar een zware aardbeving gooide roet in het eten. Destijds zouden Noord-Korea en Costa Rica de tegenstanders zijn. Op het WK in Zuid-Afrika spelen de Chilenen tegen Spanje, Zwitserland en Honduras.

[NBA] Bucks stellen play-offs veilig

Milwaukee Bucks heeft zich geplaatst voor de play-offs in de NBA. De ploeg van Dan Gadzuric won met 79-74 van Chicago Bulls. Grote man bij de Bucks, dat het zonder de geblesseerde Andrew Bogut moest stellen, was John Salmons. De guard, die op 18 februari door de Bulls aan de Bucks werd verkocht, scoorde 26 punten.

Voor de Bulls wordt het steeds lastiger om de play-offs te behalen. De ploeg uit Chicago staat negende in de Eastern Conference en strijdt met Charlotte Bobcats en Toronto Raptors om de laatste twee play-off-plekken. Charlotte won met 109-100 van Atlanta Hawks. Dankzij Cleveland Cavaliers bleven de Raptors wel binnen bereik van de Bulls. De Cavs wonnen met 113-101 van de ploeg uit Toronto.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Philadelphia 76ers Detroit Pistons 103-124
Washington Wizards Golden State Warriors 112-94
New Yorl Knicks Boston Celtics 104-101
Memphis Grizzlies Houston Rockets 103-113
Utah Jazz Oklahoma City Thunder 140-139 n.v.
Sacramento Kings San Antonio Spurs 86-95

Eerste doelman Zuid-Afrika mist WK voetbal

Twee maanden voor de start van het WK voetbal in eigen land heeft het voetbalelftal van Zuid-Afrika een fikse tegenslag moeten incasseren. Eerste doelman Emile Baron mist vanwege een blessure het WK.

Vorige maand liep de 30-jarige doelman tijdens een trainingkamp in Brazilië een schouderblessure op. Naar nu blijkt moet hij daarvoor onder het mes. Door het wegvallen van Baron is een WK-uitverkiezing voor de inmiddels 40-jarige Hans Vonk toegenomen.

VS opent jacht op Al-Awlaki

De Amerikaanse regering heeft opdracht gegeven tot de liquidatie van de radicale moslimgeestelijke Anwar al-Awlaki, een Amerikaan die zich waarschijnlijk in Jemen ophoudt. Dat staat in een verslag van de Amerikaanse contraterrorismedienst dat dinsdag op internet is geplaatst.

De geestelijke wordt in verband gebracht met de kapers van de aanslagen op 11 september 2001 in New York, de schutter die het bloedbad aanrichtte op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood en de mislukte aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig op eerste kerstdag vorig jaar.

Het komt zelden tot nooit voor dat toestemming wordt gegeven voor de liquidatie van een Amerikaans staatsburger. Tijdens de regering van voormalig president George Bush is dat voor zover bekend nooit gebeurd.

Al-Awlaki (38) is onlangs toegevoegd aan een lijst met doelwitten van de inlichtingendienst CIA nadat de regering een onderzoek had ingesteld naar zijn activiteiten. Dinsdag werd een verslag van de Amerikaanse contraterrorismedienst op internet geplaatst waarin werd gesteld dat Al-Awlaki een rekruteerder is geworden voor Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland en dat hij toekomstige strijders werft voor terreurdaden tegen de VS.

Al-Awlaki is geboren in de Amerikaanse staat New Mexico. Zijn ouders komen uit Jemen. De geestelijke gebruikte zijn website om moslims in de hele wereld op te roepen Amerikaanse soldaten in Irak te doden. Volgens de Jemenitische veiligheidsdienst houdt Al-Awlaki zich op in een deel van het bergachtige land dat een schuilplaats voor moslimopstandelingen is geworden.

Steden lopen tonnen subsidie Giro mis

De gemeenten Utrecht, Amsterdam en Middelburg ontvangen samen maximaal 750.000 euro subsidie voor het organiseren van eerste etappes in de Ronde van Italië. Het Rijk heeft dat gisteren aan de gemeenten laten weten, aldus gemeentewoordvoerders van Amsterdam en Utrecht vandaag.

De gemeenten rekenden op twee miljoen euro. De Italiaanse wielerronde start dit jaar op zaterdag 8 mei in Amsterdam en doet daarna ook Utrecht en Middelburg aan. In totaal rekenden die gemeenten op twee miljoen euro subsidie. Dat is teruggebracht naar een totaal van 750.000 euro. Dat bedrag moeten de steden delen.

"Voor ons betekent dit dat we op zoek moeten naar een manier om de kosten te drukken en dat we extra sponsoring zullen moeten zoeken", aldus de zegsvrouw van gemeente Utrecht. De gemeente Amsterdam noemt de tegenvallende subsidiebijdrage "uitermate teleurstellend".

Aantal jongeren zonder diploma neemt af

Het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie van school gaat is het afgelopen decennium fors afgenomen. Van de twee miljoen jongeren tussen de 15 en 25 jaar zat vorig jaar negen procent niet meer op school en was ook niet in het bezit van een diploma havo, vwo of mbo-2. In 2001 lag dit percentage nog op vijftien procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bij de 15- tot 25-jarige meisjes daalde het aandeel zonder startkwalificatie van dertien procent in 2001 naar zeven procent in 2009. Bij de jongens nam het ook af, van zestien naar elf procent. De werkloosheid onder niet-schoolgaande jongeren zonder startkwalificatie is gemiddeld bijna tweemaal zo hoog als van jongeren die wel voldoende gediplomeerd zijn.

Samenwerking Renault-Nissan en Daimler

De automakers Renault, Nissan Motor en Daimler bevestigen woensdag een strategisch samenwerkingsverband te zijn aangegaan. Onder de overeenkomst zal de alliantie Renault/Nissan een belang van 3,1% nemen in de Duitse autofabrikant Daimler en zal Daimler op zijn beurt een belang van 3,1% in zowel Renault als Nissan nemen.

De samenwerking tussen de automakers is gericht op gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling van kleine commerciële auto's, zoals de nieuwe generatie Smart ForTwo en de Renault Twingo, inclusief elektrische versies. De lancering van de gezamenlijk ontwikkelde modellen zal naar verwachting vanaf 2013 plaatsvinden.

Ruimteveer Discovery aan ISS gekoppeld

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is woensdag gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Een probleem met een antenne zorgde ervoor dat de radar niet werkte en de astronauten op andere navigatiemiddelen moesten vertrouwen voor de aankoppeling.

Zodra de luiken opgaan, zal de bemanning van het ruimteveer de uitrusting van het ISS gebruiken om gedetailleerde laserafbeeldingen van de vleugels en de neus van de Discovery maken. De afbeeldingen werden dinsdag al verzameld, maar konden door het probleem met de antenne niet direct worden doorgestuurd aan Mission Control. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal de gegevens nauwkeurig onderzoeken om te controleren of de Discovery geen schade heeft geleden die de terugreis over elf dagen in gevaar kan brengen.

Toename gezakten verkeersexamen basisschool

Het aantal basisschoolleerlingen dat zakt voor het praktijkgedeelte van het verkeersexamen op de fiets is de afgelopen jaren fors toegenomen. Zakte in 2007 nog 1,5 procent en in 2008 2,9 procent, vorig jaar was dat 4,7 procent. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) woensdag. De toename komt omdat ouders hun kinderen steeds meer overal met de auto naartoe brengen.

Volgende week donderdag nemen circa tweehonderdduizend basisschoolleerlingen deel aan de 78e editie van het examen, dat bestaat uit een schriftelijk en een praktisch deel. Ook wordt de fiets gecontroleerd.

Bij het schriftelijk examen, waarbij vragen over verkeersregels worden gesteld, worden de meeste fouten gemaakt bij de vragen over voorrangsregels. Bij het praktijkexamen zijn de meest gemaakte fouten het niet uitsteken van een hand en het niet goed achterom kijken bij het afslaan.

Het niveau van het praktijkexamen is volgens het VVN de afgelopen jaren niet wezenlijk veranderd. "Dus leerlingen hebben er meer moeite mee." Volgens VVN komt dit doordat in steeds meer gevallen kinderen met de auto worden gebracht, wat niet goed is voor hun verkeersvaardigheid. VVN roept ouders daarom op meer met hun kinderen in de praktijk te oefenen.

Tijdens het lopen en fietsen vallen jaarlijks vijftien dodelijke slachtoffers en 350 gewonden in de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar.

Iedereen doet het

Doet wat? Modern Warfare 2! Volgens de oude man in het onderstaande reclame filmpje dan.

Activison heeft al eerder controversiële reclame gemaakt met hun Grenade Spam video. Ze vonden het blijkbaar een goed idee om door te zetten met dit soort reclames en resultaat is deze reclame voor de multiplayer.

De oude man lijkt te praten over het feit dat iedereen het maar doet, wat geslachtsgemeenschap suggesteert, maar hij blijkt het te hebben over de Modern Warfare 2 multiplayer. Deze reclame is overigens niet op de tv uitgezonden, maar er is een mildere versie van gemaakt.

Ontlastende verklaring De Zeeuw geeft Ditewig hoop

Wellicht kan ADO Den Haag aankomende zondag toch beschikken over Barry Ditewig. De sluitpost kreeg tegen Ajax een rode kaart. De KNVB schorste hem voor één wedstrijd en ADO accepteerde dat schikkingsvoorstel. Een dag later komt de club daar echter op terug.

Reden is dat Demy de Zeeuw, de speler die door Diteweg werd neergeduwd, een ontlastende verklaring heeft afgelegd. De club uit de Hofstad hoopt dat dit reden kan zijn voor de tuchtcommissie om hem alsnog vrij te spreken.

Gino Coutinho is de derde doelman en leek zondag tegen FC Utrecht te moeten keepen. Interim-trainer Maurice Steijn kan geen beroep doen op Robert Zwinkels, die tegen Ajax uitviel met een blessure. Hij staat naar verwachting vier weken buitenspel.

Seks voor appartement dat niet bestaat

Een 28-jarige vrouw is door een man uit Venlo opgelicht. De man heeft de vrouw seksuele handelingen laten verrichten om een huurcontract te bemachtigen voor een appartement in Venlo. Dat appartement blijkt echter niet te bestaan.

De man bood de woonruimte aan in een advertentie op internet. De vrouw reageerde hierop en maakte een afspraak met de man. Deze meldde dat de woning niet bezichtigd kon worden, omdat deze nog verhuurd zou zijn.

Desondanks werd een tweede afspraak gemaakt. Daar tekende de vrouw een huurcontract, maar om dat contract te krijgen moest ze eerst seksuele handelingen verrichten met de verhuurder. Een dag later zou de vrouw dan de sleutel van het appartement ontvangen. Bij die afspraak kwam de man echter niet meer opdagen.

Het huurcontract bleek vervalst te zijn. Bovendien bestaat het adres van het appartement in kwestie niet. De vrouw heeft daarom aangifte gedaan bij de politie.

Maassen: "Gesink rijdt geweldig goed"

Rabobank rijdt vooralsnog opvallend mee in de Ronde van het Baskenland. Sprinter Oscar Freire werd al twee keer tweede en renners Paul Martens en Robert Gesink laten zich goed van voren zien. Ploegleider Frans Maassen is dan ook tevreden, maar hij is er nog niet uit of er vandaag ook voor Freire gereden zal worden.

"De ploeg kan dit natuurlijk niet blijven doen," aldus Maassen op Rabosport.nl. "We willen graag een rit winnen, maar het klassement is voor ons toch het belangrijkste. De ploeg kan geen twee heren blijven dienen, dat is duidelijk."

"Nou is Oscar wel een type sprinter, die zijn eigen weg ook wel vindt, maar je hebt een ploeg nodig om de boel te controleren en dat zal woensdag net zo moeilijk worden als vandaag. We zullen harde keuzes moeten maken, maar misschien vinden we nog bondgenoten."

Dat Freire goed in vorm is dat was de afgelopen weken wel duidelijk. Maar ook Gesink lijkt goed in vorm te raken volgens Maassen. "Robert Gesink rijdt geweldig goed. Dat konden we maandag op de voorlaatste klim zien, waar hij een hele sterke indruk maakte. Maar ook gisteren. In de slotkilometer neemt hij het zekere voor het onzekere, want het was een zwaar laatste stuk. Het peloton kon breken. Maar hij sprint knap met de eerste mannen mee."

[NHL] Avalanche verzekeren zich van playoffs

De Colorado Avalanche hebben zich ondanks hun matige vorm van de laatste tijd verzekerd van een playoffplaats. De Vancouver Canucks werden in de shootout met 4-3 verslagen terwijl de grootste concurrent, Calgary Flames, met 2-1 van de San Jose Sharks verloor.

De Avalanche leken richting het einde van het seizoen het spoor bijster en moesten oppassen om hun playoffplaats niet te verliezen aan de Calgary Flames, de St. Louis Blues en de Anaheim Ducks. Net op tijd werd echter de juiste vorm hervonden met overtime overwinningen op de hoog geplaatste teams San Jose Sharks en nu dus de Vancouver Canucks. Dit resulteert in een verrassende playoffplaats. Vorig seizoen eindigden de Avalanche namelijk als laatste team in de Western Conference.

Man van de wedstrijd werd Daniel Sedin van de Vancouver Canucks met twee goals, maar het hielp zijn team niet aan de overwinning. In de shootout wist goalie Craig Anderson namelijk alle pogingen van de Canucks tegen te houden terwijl voor de Avalanche rookie Matt Duchene wist te scoren. Met een schijnbeweging liet hij Vancouver-goalie Roberto Luongo richting het ijs gaan waarna hij de puck over hem heen liftte om te scoren.

Darcy Tucker opende na een fout van verdediger Alex Edler de score voor de Avalanche na zes minuten spelen. Daniel Sedin maakte twee minuten voor het einde van de periode weer gelijk in een leeg net doordat goalie Anderson achter het doel probeerde de puck te spelen maar miste. Slechts een minuut later kwamen de Avalanche weer op voorsprong via T.J. Galiardi. Hierbij ging Luongo niet vrijuit.

In de tweede periode maakte Mason Raymond de gelijkmaker na zeven minuten spelen, maar zeven minuten later bracht Paul Stastny de Avalanche weer op voorsprong. Vervolgens duurde het tot ver in de derde periode voordat de Canucks weer wat terug deden. Daniel Sedin maakte in de powerplay uit een assist van tweelingbroer Henrik de gelijkmaker. In de shootout bleek goalie Anderson echter onklopbaar waardoor de Avalanche er met de overwinning vandoor gingen.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Vancouver Canucks Colorado Avalanche 3-4 (SO)
Buffalo Sabres New York Rangers 5-2
Toronto Maple Leafs Philadelphia Flyers 0-2
New York Islanders Montreal Canadiens 4-3 (SO)
Atlanta Thrashers New Jersey Devils 0-3
Florida Panthers Ottawa Senators 2-5
Pittsburgh Penguins Washington Capitals 3-6
Tampa Bay Lightning Carolina Hurricanes 5-8
Dallas Stars Chicago Blackhawks 2-5
Calgary Flames San Jose Sharks 1-2

Te veel herten op de Veluwe

Op de Veluwe zijn te veel edelherten. In plaats van de gewenste 1660 dieren grazen er dit voorjaar zeker 2150. Dat aantal loopt in de zomer op naar meer dan 2600 stuks. Dat stelde de Wildbeheereenheid Veluwe woensdag.

De faunabeheerders zijn bezig met tellingen. Nu al blijkt dat het aantal edelherten sinds 2000 stijgt. Het door de provincie Gelderland vastgestelde afschot wordt steeds niet gehaald.

"We blijven steeds steken op driekwart van het afschot. Door het toerisme op de Veluwe en oefeningen van Defensie op militaire terreinen kunnen we niet altijd jagen", zegt Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid. De herten veroorzaken gevaarlijke toestanden op wegen en brengen schade toe aan gewassen. Als de tellingen zijn voltooid, wordt een nieuw gewenst afschot vastgesteld.

Zieke Armstrong stapt af in Omloop van de Sarthe

Gisteravond meldden we al dat Lance Armstrong, momenteel deelnemend aan de Omloop van de Sarthe, ziek is. De Amerikaan is een van de renners van RadioShack die geveld is door een virus. De Amerikaan gaat vandaag niet meer van start in de tweede etappe.

"Hij gaat vandaag vanwege een maaginfectie niet meer van start in de tweede etappe”, aldus woordvoerder Philippe Maertens van RadioShack. Armstrong vliegt nu terug naar de Verenigde Staten.

Lampre zet Bernucci voorlopig op non-actief

Lampre heeft Lorenzo Bernucci voorlopig op non-actief gezet. Er werden tijdens een huiszoeking bij de Italiaanse renner de verboden middelen Albumine en Sibutramine gevonden, waarna Lampre besloot de renner voorlopig uit te sluiten van wedstrijden totdat Bernucci's naam gezuiverd is.

Sibutramine is het middel waar Bernucci in 2007, rijdend voor T-Mobile, positief op getest had waarna hij geschorst werd. De renner zelf ontkend opnieuw in de fout te zijn gegaan en zegt dat de middelen bedoeld zijn als medicijnen voor zijn vrouw en broer.

Meer betaalpassen gekopieerd

Banken hebben het afgelopen jaar voor 36 miljoen euro schade geleden als gevolg van skimming, het kopiëren van betaalpassen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte dit woensdag bekend.

Het schadebedrag steeg met 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden 32.000 betaalpassen gekopieerd. De schade per geskimde kaart daalde wel, van 1500 euro in 2008 naar 1100 euro in 2009.

Willem II moet drastisch bezuinigen

Willem II zal voor volgend jaar de begroting flink terug moeten schroeven. De club uit Tilburg kampt met een schuld van drie miljoen euro en kan alleen maar bestaan omdat er geldschieters zijn die spelerssalarissen, huurkosten van het stadion en exploitatietekorten voor hun rekening hebben genomen.

Een commissie van wijze mannen bracht gisteravond een rapportage over de stand van zaken bij de club naar buiten. "Er zijn in het verleden bijvoorbeeld dure spelers aangetrokken voordat er geld beschikbaar was. Daardoor heeft de club nu een schuld van drie miljoen," aldus een verklaring. Om de problemen te boven te komen moet de begroting volgend seizoen terug van dertien naar tien miljoen euro, moet het budget voor de spelerssalarissen terug van 8,3 naar 5,1 miljoen euro en mogen er nog maar 22 spelers onder contract staan, tegen 30 nu.

Ontuchtslachtoffer eist schade bij pastoor op

De Limburgse advocaat Nino Pennino eist woensdag van een pastoor uit het bisdom Roermond dat hij binnen twee weken het bedrag overmaakt dat de priester had voorgesteld als schadevergoeding aan de man die hij in de jaren negentig seksueel heeft misbruikt. De raadsman van het ontuchtslachtoffer heeft dat woensdag laten weten omdat de pastoor en de jurist van het bisdom hun voorstel niet zijn nagekomen en de onderhandelingen dinsdag staakten.

Omdat de zaak dinsdag tegen de afspraak in de publiciteit belandde, zei het bisdom dat er nu geen regeling is en die er ook niet komt. Pennino stapt naar de rechter als het geld niet binnen twee weken is betaald, kondigde hij aan. Bovendien zijn dan alle afspraken van tafel en zal hij een hogere vergoeding claimen, dreigde hij. Bedragen wil de advocaat nog niet noemen.

Ex-bisschop geeft kindermisbruik toe

Een voormalige bisschop in Noorwegen heeft toegegeven dat hij twintig jaar geleden een minderjarige heeft misbruikt. Dat heeft de Noorse Katholieke Kerk woensdag bekendgemaakt.

De 58-jarige Georg Müller, die nabij de West-Duitse stad Trier is geboren, trad vorig jaar af als bisschop van de Noorse stad Trondheim. Volgens de officiële lezing was hij niet geschikt voor de functie. Volgens dagblad Adresseavisen was Müller twintig jaar geleden priester in Trondheim. Hij zou toen een koorknaap hebben misbruikt. Die zou inmiddels rond de dertig jaar zijn en een schadevergoeding hebben ontvangen van de kerk.

"De Katholieke Kerk in Noorwegen verkeert in shock nadat bekend werd dat Müller had toegegeven dat hij schuldig was aan seksueel misbruik van een minderjarige en zei dat dat de reden was dat hij vorig jaar zijn post verliet", liet de kerk in een verklaring weten.

Alonso niet bang voor Red Bull

Fernando Alonso, die op dit moment tweede staat in het kampioenschap, is niet bezorgd om de snelheid van het team van Red Bull Racing. Het team dat afkomstig is uit Oostenrijk wist tot nu tot drie pole-positions te behalen en één overwinning. Dat zij niet gewonnen hebben tijdens de eerste twee races, valt te wijten aan technische problemen.

Alonso verklaarde na de race in Maleisië: "Ze hadden hun drie pole-positions, maar of ze wel drie keer gewonnen zouden hebben, ben ik niet zeker van. Wij waren in Bahrein erg snel, en in Australië misschien nog wel sneller. In Maleisië hadden ze het ook makkelijk, omdat wij in de kwalificatie een fout hadden gemaakt. Het kampioenschap is nog lang, en we zijn in staat de auto nog erg te verbeteren."

In Bahrein moesten de motoren van de Spaanse coureur en zijn collega Felipe Massa uit voorzorg vervangen worden en in Maleisië vielen zowel Alonso als de Sauber-coureurs Kamui Kobayashi en Pedro de la Rosa, die met Ferrari-motoren rijden, uit door motorproblemen. Alonso maakt zich hierover niet zoveel zorgen: "Ik maak me daar niet druk over. Het is jammer dat Sauber een probleem had, maar in de wintertests hadden we geen problemen met de motoren. We zullen de oorzaken van de problemen onderzoeken, maar ik denk dat het erg specifieke zaken zijn die we makkelijk kunnen oplossen.".

Dode bij zelfmoordaanslag Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in Jalalabad, in het oosten van Afghanistan, is woensdag een burger overleden. Vijftien personen raakten gewond. Dat heeft het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken gezegd.

De explosie was waarschijnlijk gericht tegen een konvooi van de NAVO dat langs een kruispunt in de stad reed. Een van de militaire voertuigen en verschillende winkeltjes in de omgeving werden beschadigd.

Messi in illuster rijtje topscorers

Lionel Messi schaarde zich gisteravond met zijn vier doelpunten in de kwartfinalewedstrijd in de Champions League van FC Barcelona tegen Arsenal in een illuster rijtje. Slechts vijf voetballers gingen de Argentijn voor in het scoren van vier goals in één wedstrijd in het kampioenenbal.

Marco van Basten was in 1992 tegen Göteborg de eerste die het lukte om vier goals in de Champions League in één duel te scoren. Daarna volgden nog Simone Inzaghi (2000), Dado Prso (2003), Ruud van Nistelrooy (2004) en Andrei Shevchenko (2005). Waar Inzaghi zijn vier doelpunten in de tweede groepsfase maakte, deden de andere voetballers dit in de eerste groepfase in het toernooi. In een kwartfinalepartij was er tot gisteren nog niet een voetballer geweest die in één wedstrijd viermaal het net trof.

Thaise demonstranten bestormen parlement

Antiregeringsdemonstranten hebben woensdag in de Thaise hoofdstad Bangkok het parlementsgebouw bestormd, nadat parlementariërs hun zitting hadden afgebroken. Sommige parlementariërs klommen over muren om te ontsnappen, anderen werden gered met een helikopter. Dat meldde het Thaise tv-station Thai PBS.

De demonstranten zouden zich langs de oproerpolitie naar binnen hebben gewerkt. Een aantal demonstranten wist de tweede verdieping van het gebouw te bereiken. Hoeveel demonstranten er precies in het gebouw zitten is niet bekend.

De CAPO, de Thaise veiligheidsdienst, zei woensdag in een verklaring dat een helikopter met daarin 'vijf soldaten met M16-geweren is geland op het heliplatform van het parlement en ministers en parlementariërs die gevangen zaten hebben opgepikt'. Volgens tv-station INN was de vicepremier Suthep Thaugsuban onder diegenen die gered werden.

De demonstranten hebben het parlementsgebouw omsingeld. Zij eisen dat de Thaise premier Abhisit Vejjajiva het parlement ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Zij protesteren al sinds 12 maart in Bangkok.

Thaise demonstranten bestormen parlement
Thaise demonstranten bestormen parlement (Foto: Novum)

 

Alguersuari: "Punten dankzij Schumi"

Jaime Alguersuari heeft zijn eerste punten in de Formule 1 opgedragen aan Michael Schumacher. De Spaanse Scuderia Toro Rosso-rijder zegt van de teruggekeerde Duitser geleerd te hebben om op de limiet te rijden. Hij hield Schumi in Australië lang achter zich, maar moest uiteindelijk hem toch voorbij laten en werd elfde.

"Michael heeft me een belangrijke les geleerd: ik weet nu hoe ik tijdens een race met mijn auto op de limiet kan rijden. Al die kennis heb ik opgedaan terwijl we met elkaar in gevecht waren," zei Alguersuari die in de Grand Prix van Maleisië op plaats negen eindigde. Hij was die race stevig in gevecht met Vitaly Petrov en Nico Hülkenberg, gevechten welke hij uiteindelijk won. "We hebben in Sepang prachtige duels uitgevochten. Op het randje, niet erover. Zoals het hoort in de Formule 1," zei hij tegen Autosport.

Alguersuari maakte vorig jaar als vervanger van Sébastien Bourdais zijn debuut in de Formule 1 en heeft nog maar elf races gereden. Hij weet dat hij er nog lang niet is. "Ik denk dat ik kan uitgroeien tot een betere coureur omdat veel zaken nu nog nieuw zijn voor mij. Ik kan steeds beter inschatten hoe de banden slijten, om een voorbeeld te noemen. Daarom heb ik hoge verwachtingen van het Europese seizoen. Dan doen we circuits aan waarop ik al heb gereden en dat is in mijn voordeel. Ook hoop ik tegen die tijd mijn auto door en door te kennen."

Monster Hunter karakters in Metal Gear Solid: Peace Walker

Voor de mensen die het niet kennen: Monster Hunter is een spel uitgegeven door Capcom waarin je een episch avontuur beleeft en je op jacht gaat naar de meest uiteenlopende monsters. Deze kun je ook vangen, zoals in Pokémon.  Iedereen is wel bekend met Metal Gear Solid, want het is één van de succesvolste stealth-games in de geschiedenis en staat bekend om zijn ondoorgrondelijk gedetailleerde achtergrondverhaal.

Nu vraag  je je misschien af wat deze games in hemelsnaam met elkaar kan verbinden. Famitsu-magazine in Japan  laat weten dat Metal Gear Solid-regisseur Hideo Kojima en Ryozo Tsujimoto, de producer van Monster Hunter, samen aan het werk zijn om de werelden van MSG en Monster Hunter te laten versmelten. In Metal Gear Solid: Peace Walker zal Snake zich in de Monster Hunter-wereld wagen met een Felyne aan zijn zijde.

Snake zal zijn eigen skills gebruiken om op monsters te jagen en zal ook gebruik kunnen maken van wapens uit de Monster Hunter-wereld. Verder zal dit deel van Peace Walker net als de rest van de game co-op te spelen zijn. Vreemd klinkt het wel, maar dat neemt niet weg dat het best weleens heel leuk kan worden.

Guardiola: "Ik feliciteer de club"

Uiteraard was Josep Guardiola ook onder de indruk van Lionel Messi. Toch verzandde hij niet in superlatieven na afloop van de kwartfinale van de Champions League tussen Barcelona en Arsenal.

"Hij was heel fris, beslissend", zei Guardiola op de persconferentie. "Hij heeft laten zien wat voor een speler hij is." Al snel ging de trainer verder met het team. "Ik feliciteer ze, maar ook de club omdat we voor de vierde keer in vijf jaar in de halve finales van de Champions League zitten. Dat spreekt voor de club."

"We hadden meer balbezit dan Arsenal, maar het was een linke wedstrijd. Na de gelijkmaker kalmeerden we en verdedigden we zeer geconcentreerd", aldus Guardiola, die niet al te veel wilde ingaan op El Clasico. "We zijn heel blij met déze wedstrijd. Vandaag (dinsdag, red) en morgen genieten we hiervan. Op donderdag en vrijdag gaan we over Real Madrid denken."

"Het team is in vorm. Wie waar speelt maakt niet uit: iedereen weet wat-ie moet doen. Een voorbeeld was dat we vanavond in de tachtigste minuut nog druk zetten op doelman Manuel Almunia."

Vrees voor geweld rond Kamerverkiezingen

Rond de komende Kamerverkiezingen is er een verhoogd risico op politiek gemotiveerd geweld. Daarvoor waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) woensdag. Het sterk gepolariseerde en felle debat over moslims draagt bij aan de dreiging.

"Tegen de achtergrond van de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en de mogelijk daaruit voortvloeiende veranderingen in de politieke machtsverhoudingen in Nederland, bestaat er een zeker risico dat Nederland in de komende maanden geconfronteerd zal worden met politiek gemotiveerd geweld", schrijft de NCTb. Dit geweld kan van radicale islamitische groepen komen, maar ook uit extreemrechtse hoek of van eenlingen.

De kans op een aanslag blijft desalniettemin beperkt, maar kan niet helemaal worden uitgesloten. Volgens de NCTb is de dreiging vanuit Al-Qaida niet erg groot.

Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de draaikonten van D66.

Jantje lacht, Jantje huilt. Dat is zo’n beetje de politieke koers van de Amsterdamse gemeenteraadsfractie van D66. Stapte uit de college-onderhandelingen wegens onvrede over de benoeming van PvdA’er Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester. Liet zich overhalen om toch weer te gaan onderhandelen. Stapte opnieuw uit de onderhandelingen omdat Asscher werd gesignaleerd in de nabijheid van de gemeenteraadsfractie van zijn partij.
Tot mijn stomme verbazing heeft D66 nu opeens aangegeven, toch weer te willen onderhandelen over deelname aan het college:

Katusha haalt Caruso met oog op Giro

De wielerploeg Katusha heeft Giampaolo Caruso aangetrokken. De 29-jarige Italiaan komt over van Flaminia.

Flaminia heeft geen startrecht voor de de Giro d'Italia, waardoor Caruso gebruik kon maken van een clausule in zijn contract en de overstap kon maken. Caruso, die eerder reed voor ONCE, Liberty Seguros en Lampre, kan nu toch meedoen aan de Giro die komende maand van start gaat in Amsterdam.

D66 wil weer met PvdA praten in Amsterdam

D66 in Amsterdam wil toch weer met de PvdA onderhandelen over een nieuw college. Eerder brak D66 de coalitiebesprekingen af omdat de partij boos is over de benoeming van PvdA'er Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester. Sindsdien wordt gekeken of een college tussen PvdA, GroenLinks en VVD mogelijk is in de hoofdstad.

Dinsdagavond vond een D66-ledenvergadering plaats. De leden vonden dat een te groot punt is gemaakt van de benoeming van Asscher. Volgens de lokale partijleider Ageeth Telleman zijn er geen zwaarwegende argumenten waarom D66 en de PvdA niet samen verder zouden gaan. Telleman sprak het vertrouwen uit in een coalitie met de PvdA.

Onduidelijk is of de PvdA, de grootste partij in Amsterdam, bereid is om opnieuw met D66 om tafel te gaan zitten. D66 was de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen.

A10 muurvast na aanrijding voetganger

Op de A10 is woensdagochtend een lange file ontstaan nadat bij de afslag Rai een voetganger is aangereden. Rond 06.30 uur vond het ongeluk plaats op de ringweg rond Amsterdam. In zuidelijke richting zijn twee rijstroken afgesloten. Er stond rond 07.45 een file van elf kilometer op de A10, ook op de A1 richting Amsterdam staat het vast.

Het is onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en hoe het met de voetganger is.

Sneijder: "Wij zijn één van de vier beste teams ter wereld"

Wesley Sneijder was gisteravond beslissend voor Internazionale. Door zijn vrije trap wonnen de Italianen bij CSKA Moskou (0-1).

Zo fraai als Sneijder ze anders maakt, was de vrije trap deze keer niet. Door de muur - langs de slecht reagerende Keisuke Honda - was de CSKA-doelman verrast. "Ik probeerde gewoon een schot over de grond en de bal ging erin", zei een blije Sneijder na afloop op de website van Inter. "Ik ben heel blij met mijn optreden en mijn doelpunt, maar ik ben nog blijer met het bereiken van de halve finales."

"We speelden heel goed en verdienden de zege", vond hij. "We kunnen onszelf nu zien als één van de vier beste teams in de wereld." In de halve finale wacht een clash met Barcelona.

Kaká blijft schitteren door afwezigheid

In de aanloop naar ongetwijfeld de meest beladen wedstrijd van het seizoen (de kraker tegen FC Barcelona) is Kaká bij Real Madrid nog de opvallende afwezige.

Real Madrid lijkt op volle oorlogsterkte aan El Clásico te kunnen beginnen, maar een tweetal spelers zal wellicht niet meespelen. Kaká en Royston Drenthe werken allebei nog aan hun herstel. Het herstel van Kaká zou al in een vergevorderd stadium zijn.

Volgens de Spaanse krant Marca zit de Braziliaan in de laatste fase van zijn hernia, die hem al sinds 10 maart buiten de lijnen houdt. Er heerst nog altijd onzekerheid over zijn beschikbaarheid voor het treffen met Barça.

Coach Manuel Pellegrini hoopt dat Kaká vandaag weer volledig hersteld is, zodat de Chileen de fitheid van de middenvelder kan inschatten. Daarna zal Pellegrini de beslissing nemen of de Braziliaanse oud-speler van AC Milan deel zal uitmaken van de selectie voor komend weekeinde.

Eye of Judgement: Legends

Sony bracht in oktober 2007 Eye of Judgement voor de PlayStation 3 uit. Dit digitale kaartspel had als groot minpunt dat je er het dure camerasysteem, de PlayStation Eye voor nodig had om het te kunnen spelen. Door middel van de camera herkende het spel de kaarten in je hand en zette deze om naar het scherm. Met Eye of Judgement: Legends probeert Sony het nog eens, maar dan dit keer op de PlayStation Portable. En belangrijker nog, zonder een camera.

VA - De Beukplaat 5

Wie Mental Theo niet kent moet de afgelopen 20 jaar onder een hele zware steen hebben gelegen. Als helft van het duo dat hij met Charly Lownoise vormt scoorde hij grote successen in de jaren negentig en zijn beide heren op dit moment druk bezig met nieuw materiaal en treden ze alweer een hele tijd samen op. Ook solo draait hij nog wekelijks over de hele wereld, werkt aan allerlei muzikale projecten en presenteert tussendoor nog even zijn eigen radioshows op Slam FM! Alsof dat allemaal al niet genoeg is, stelt hij ook zijn eigen "Beukplaat" samen. Inmiddels zijn we aanbeland bij deel vijf!

Immigratie kost zes tot tien miljard euro per jaar

De immigratie van niet-westerse immigranten kost jaarlijks tussen de zes en tien miljard euro. Dit meldt De Telegraaf op basis van een onderzoek van wetenschappelijk bureau Nyfer. De immigranten doen vaker dan autochtonen Nederlanders een beroep op een bijstandsuitkering en de AWBZ en vervallen vaker in criminaliteit.

Geert Wilders, in wiens opdracht het onderzoek werd uitgevoerd, ziet hierin een bevestiging van zijn wens om geen niet-westerse immigranten meer toe te laten tot Nederland. Eerder vroeg de PVV aan toenmalig integratieminister Eberhard van der Laan (PvdA) om te berekenen wat de kosten zijn van de immigratie van niet-westerse allochtonen.

Die weigerde hier een volledige berekening van te geven.

Afgeschermde Hyvesprofielen vaak toch zichtbaar

Uit een onderzoek van digitaalonderzoeker en digitaal recherchebureau com-connect is gebleken dat Hyvesprofielen niet afdoende beveiligd zijn.

Er zijn veel mensen die uit privacy overwegingen hun gehele Hyvesaccount blokkeren. Hierna zijn deze gebruikers in de veronderstelling dat hun Hyvesprofiel voor niemand (of alleen vrienden) meer zichtbaar is. Uit dit onderzoek is gebleken dat het tegendeel waar is.

Het probleem: via een achterdeur is toch een groot deel van de afgeschermde informatie op een Hyvesaccount terug te halen, ook als deze geheel geblokkeerd is. In de meeste gevallen is deze beveiliging niet afdoende door de standaard instellingen van Hyves of door instellingen die de gebruikers zelf hebben ingesteld.

Met behulp van RSS feeds zijn de foto's, widgets, blogs, WieWatWaar, krabbels, Minibuzz, Tips, Events, Polls te benaderen.

Een Hyver blokkeert dus zijn gehele profiel met één instelling. Dit levert het resultaat op dat je via de Hyvessite niet naar het profiel kan. Vaak kunnen 'vrienden' dit wel. De onderliggende rechten passen de mensen echter niet aan. Onder onderliggende rechten vallen bijvoorbeeld de rechten op een fotoalbum, gebruikers laten deze gewoon op 'Zichtbaar voor iedereen' staan.

Als dit het geval is, kun je met de RSS-feeds van Hyves toch de foto's van deze persoon opvragen, omdat de RSS-feeds gebaseerd zijn op de rechten van het album en niet op de rechten van het gehele account.

De gebruiker denkt dat zijn of haar account geheel beveiligd is en heeft deze instelling geactiveerd, omdat hij of zij niet wil dat andere gebruikers bv. hun online geplaatste foto's kan zien. Dit is dus wel mogelijk via de eerder genoemde RSS-feeds.

In dit onderzoek werd een steekproef uitgevoerd op 100 Hyvesaccounts, die allemaal geheel geblokkeerd waren en voorzien waren van foto's en widgets. Er is onderzoek gedaan bij hoeveel gebruikers de mogelijkheid bestond om hun foto's en widgets te benaderen. Het resultaat was verontrustend, bij 60% waren de foto's geheel zichtbaar en bij 82% waren de zogenaamde widgets vrij te benaderen.

Deze manier van benaderen van privacy gevoelige informatie heeft niet direct te maken met de beveiligingsinstellingen van Hyves maar ontstaat doordat veel Hyvesgebruikers deze rechten niet goed hebben ingedeeld. Hyves heeft de opties om dit te voorkomen, alleen wordt door veel gebruikers hier geen of te weinig gebruik van gemaakt.

Het rapport is publiek te lezen. Een video waarin het probleem wordt weergegeven is ook online geplaatst.

 

Gitarist Slash presenteert eerste soloalbum

Het eerste soloalbum van voormalig Guns N' Roses gitarist Slash is een feit. Dinsdag (lokale tijd) presenteerde de gitarist het dertien nummers tellende album genaamd Slash.

Saul Hudson, zoals Slash eigenlijk heet, heeft voor de totstandkoming van het album vele artiesten weten te strikken. Zo verleenden onder andere Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Fergie en Chris Cornell hun medewerking aan zijn debuutplaat.

De eerste single van het album is 'By the Sword.' Andrew Stockdale, zanger van de Australische rockband Wolfmother neemt daarin de zang voor zijn rekening. Slash zelf verklaarde dat hij toe was eindelijk iets voor zichzelf te doen. "Het is iets wat ik voorheen nog niet gedaan had dus ik dacht, waarom ook niet", aldus de 44-jarige gitarist.

Jim Carrey maakt breuk bekend via Twitter

Acteur Jim Carrey en zijn partner Jenny McCarthy hebben dinsdag (lokale tijd) laten weten na vijf jaar hun relatie te hebben beëindigd. Ze maakten dat bekend via de microblogdienst Twitter.

"Jenny en ik hebben zojuist onze vijf jaar durende relatie beëindigd. Ik ben haar dankbaar voor de vele momenten die we hebben gedeeld en ik wens haar het allerbeste voor de toekomst", aldus het bericht van de 48-jarige Carrey. Niet veel later antwoordde de 37-jarige actrice en voormalig naaktmodel McCarthy. "Ik ben dankbaar voor de tijd die Jim en ik samen hebben gehad."

Twitter lijkt, ook in Nederland, steeds meer zijn opmars te maken als serieuze bron voor nieuws. Zo twitterde het Openbaar Ministerie tijdens Trance Energy al over aanhoudingen die waren verricht. Ook tijdens de verdwijningszaak van de 12-jarige Milly Boele lekte via Twitter ruim een uur voordat de politie dit bekendmaakte uit, dat haar stoffelijk overschot gevonden was.

'Premie levensverzekering te hoog'

Driekwart van de Nederlanders met een levensverzekering betaalt te veel premie. Verzekeraars berekenen de voordelen van de stijgende levensverwachting niet automatisch door aan hun klanten, schrijft de Volkskrant. De premie die Nederlanders betalen bij een levensverzekering die alleen uitkeert bij overlijden kan 25 tot 30 procent te hoog liggen.

Verzekeringsdeskundige Jan Donselaar stelt dat de premies van overlijdensrisicoverzekeringen omlaag kunnen. "Verzekeraars benadrukken altijd onzekerheden. Er is één zekerheid waar ze ook op zouden moeten wijzen: we worden gemiddeld steeds ouder", zegt hij in de Volkskrant.

Omdat levensverzekeringen vaak worden afgesloten in combinatie met een hypotheek besteden mensen hier vaak te weinig aandacht aan. Toch kunnen zijn veel geld besparen.

Storing Telfort grotendeels verholpen

Klanten van Telfort kunnen vanaf 06.00 uur weer gebruik maken van internet. Door een stroomstoring konden dinsdagavond zo'n vierhonderdduizend mensen geen gebruik maken van de internetdiensten van Telfort. Ook vaste telefoonlijnen lagen plat. De stroomstoring was even voor middernacht verholpen.

De storing begon rond 19.00 uur door een stroomstoring in een datacentrum van Telfort in Amsterdam en trof klanten met vast internet, een vaste telefoonlijn en klanten die GPRS of MMS gebruiken. De verstoring op mobiel internet en MMS is nog niet volledig verholpen. Telfort laat weten hard te werken om dit te verhelpen.

Mensen die nog problemen ondervinden met hun internetverbinding wordt geadviseerd om het modem uit te zetten en na tien seconden weer in te schakelen.

Van Gaal: "De dood of de gladiolen"

Bayern München speelt vanavond op Old Trafford voor een ticket in de halve finale van de Champions League. Voor het eerst in negen jaar kunnen de Duitsers zo ver komen.

"Ze hebben veel ervaring en steun van het thuispubliek", weet hoofdtrainer Louis van Gaal over tegenstander Manchester United. Toch denkt de oefenmeester dat zijn ploeg niet kansloos is. "Het wordt alles of niets. De dood of de gladiolen."

Bij Manchester United is lichte paniek ontstaan na het uitvallen van Wayne Rooney vorige week. Toen ook nog van rivaal Chelsea werd verloren was het gedaan met het positivisme in en om Old Trafford. "We zijn ervan bewust dat we teleurstellend presteerden in de afgelopen twee wedstrijden. Er is geen tijd voor zelfmedelijden, we moeten er weer staan tegen Bayern", aldus United-verdediger Nemanja Vidic volgens het ANP.

Ook Darren Fletcher zei wat over de kraker. "We weten wat we van Bayern moeten verwachten en we zijn klaar voor de uitdaging."

Titanenstrijd in Clash of the Titans

Naast de nieuwe blockbusterfilm Clash of the Titans komt er een gelijknamig spel uit op PlayStation 3 en Xbox 360, natuurlijk meeliftend met het verwachte succes van de film. Namco en Warner Bros. beloven epische gevechten tussen mensen en goden. De gevechten zullen onder water, in de bergen en in de onderwereld plaatsvinden.

Klinkt eigenlijk al erg bekend door een niet nader te noemen god van de oorlog, die wraak wilde nemen. Als het dezelfde kwaliteit al benadert is er natuurlijk niets aan de hand. Of de game, net zoals de film ook in 3D wordt getoond, is niet bekend, wel krijgt dit spel multiplayer, zodat je met vrienden de slachtpartijen in kan gaan. Het spel komt 28 mei uit.

Ouderen voelen zich vaker onveilig op werk

Een op de tien werknemers voelt zich niet veilig op de werkplek. Het percentage dat zich onveilig voelt, loopt op met de leeftijd. Van de jongeren tot 35 jaar voelt 4 procent zich niet veilig. Bij 55-plussers is dat opgelopen tot 16 procent.

Dit blijkt uit een peiling onder zevenhonderd FNV-leden waarvan de resultaten woensdag in Utrecht worden gepresenteerd op de FNV-conferentie over agressie en geweld op het werk. Bijna vier op de tien ondervraagden geven aan dat zij de afgelopen twaalf maanden te maken hebben gehad met geweld of agressie op het werk. Schelden komt het meeste voor.

Van degenen die last hadden van geweld of agressie, kreeg 15 procent te maken met fysiek geweld als slaan of schoppen. Een derde van de werknemers die werden uitgescholden of belaagd, kon hierdoor minder goed functioneren.

Slechts een minderheid doet aangifte. Van de jongeren nam niemand die stap, van de 55-plussers deed 17 procent aangifte. Een op de drie heeft ondersteuning van de werkgever gevraagd. Vrouwen (47 procent) doen dat vaker dan mannen (30 procent). Het probleem is niet nieuw, maar FNV-voorzitter Agnes Jongerius 'schrikt' van die cijfers. Agressie is nooit toelaatbaar, vindt zij en ieder geval van agressie moet worden aangepakt. Dat betekent dat er altijd melding van moet worden gemaakt.

Ferguson: "Niet teveel zorgen maken om Ribéry"

Manchester United-coach Alex Ferguson zegt dat zijn ploeg niet al teveel moet vrezen voor Franck Ribéry, de sterspeler van Bayern München. Desondanks speelde de Fransman wel een cruciale rol in de eerste wedstrijd van kwartfinale in de Champions League (2-1 zege voor Bayern).

"We kunnen ons niet veroorloven om teveel zorgen te maken over de dreiging van Ribéry. Je moet het tegen de beste spelers van de wereld opnemen, want dit is nu eenmaal de Champions League. Daarom is dit toernooi zo boeiend. We spelen al zeventien jaar in de Champions League en die ervaring helpt ons", aldus de Schot.

"Franck Ribéry is een heel getalenteerd speler en dat erkennen we, maar we hebben de afgelopen jaren tegen veel geweldige spelers gespeeld", aldus Ferguson, die op een persconferentie vooruit blikte op de return tegen de Duitsers.

"In de vorige ronde kwamen we tegenover Ronaldinho te staan. Hij is een ontzettend getalenteerde speler en zijn kwaliteiten tonen veel gelijkenissen met de kwaliteiten van Ribéry. Hij is niet bang om aan de bal te komen, waar hij dan ook op het veld is en wie de tegenstander is."

De Ruiter: "Leo heeft recht op zijn eigen mening"

Nol de Ruiter had niet verwacht dat er zoveel ophef zou ontstaan over zijn boek NOL. Daarin heeft hij stevige kritiek op Leo Beenhakker, bondscoach van Oranje op het WK in 1990.

De Ruiter zegt tegen het ANP dat hij de boze reactie van Beenhakker kan begrijpen. "Leo heeft recht op zijn eigen mening. Hij heeft die netjes verwoord. Ach, waar hebben we het verder over. Morgen is iedereen dit boek al weer vergeten en kan ik op mijn oude dag weer rustig gaan vissen."

In zijn boek is De Ruiter, die tijdens het WK assistent van Don Leo was, meedogenloos. "Leo kan ontzettend goed toneelspelen. Maar de besprekingen hebben totaal geen inhoud, de trainingen zijn niet voorbereid en stellen niets voor. De organisatie is slecht", schrijft hij in een van de passages uit zijn dagboek.

"Leo is echt super publiciteitsgeil. Daarbij heeft hij weinig fatsoensnormen, wat terug te zien is bij de Ajax-spelers. Die gedragen zich duidelijk onbeschofter dan de rest (Wouters is een uitzondering). Vanavond komen de vrouwen slapen. Leo bemoeit zich nergens mee, hij is bang voor de spelers."

Ik maak die pedo af!

Na het begin van het programma gezien te hebben, was mijn eerste opmerking: "Als er ooit een pedo zich aan mijn kinderen vergrijpt dan maak ik hem af. Dan zal ik hem zo hard op zijn hoofd beuken dat ze stukjes van zijn hersens uit mijn ringen moeten peuteren." Natuurlijk weet ik niet of ik dat doe. Ik weet niet of ik er de mogelijkheid voor krijg, ik weet niet eens of ik het zou kunnen. Maar dat was wel de woede die ik voelde.

Wederom stroomstoring op Goeree-Overflakkee

Voor de derde keer in een paar dagen tijd hebben huishoudens op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee dinsdag zonder stroom gezeten. Dit keer zaten zo'n duizend huishoudens in de gemeente Goedereede een paar uur zonder stroom na een brand in een verdeelstation in Stellendam, meldt een woordvoerder van netbeheerder Stedin.

De storing begon rond 18.15 uur. Omtrent 21.30 uur hadden de meeste huishoudens weer stroom. Maandagnacht vond ook al een stroomstoring plaats, toen veroorzaakt door een defecte kabel. Zo'n honderd huishoudens ten zuiden van Goedereede zaten hierbij vanaf even na middernacht tot ongeveer 03.00 uur zonder stroom.

Zaterdagavond zaten zo'n 45 duizend huishoudens op Goerree-Overflakkee en in De Hoeksche Waard opnieuw zonder stroom na een blikseminslag in een hoogspanningsmast. Volgens de woordvoerder bestaat de kans dat er huishoudens zijn die de afgelopen dagen twee, of mogelijk zelfs drie keer zonder stroom hebben gezeten.

Stedin gaat onderzoeken of de stroomstoringen van maandag en dinsdag te maken hebben met de blikseminslag.

Dwangarbeid Amerikaan in Noord-Korea

Een Noord-Koreaanse rechtbank heeft woensdag een Amerikaan tot acht jaar dwangarbeid veroordeeld, omdat hij illegaal het land is binnengedrongen.

Dat berichtten staatsmedia van het stalinistische land. De 30-jarige uit Boston zou voor de rechtbank in Pyongyang schuld bekend hebben aan alle aanklachten. Vertegenwoordigers van de Zweedse ambassade, die de Amerikaanse belangen in het communistische land behartigt, waren bij de rechtszaak aanwezig.

Gomes werkte als leraar Engels in Zuid-Korea. Hij drong eind januari via China Noord-Korea binnen.

Zware aardbeving 7,8 treft Sumatra

Een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter heeft woensdag het Indonesische eiland Sumatra getroffen.

Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS gemeld. Voor de regio is een tsunamialarm uitgegeven. Er zijn vooralsnog geen berichten over schade of slachtoffers. De beving vond ruim 200 kilometer ten noordwesten van de stad Sibolga plaats op een diepte van 46 kilometer. In eerste instantie werd een beving met een kracht van 7,6 gemeld. Dit werd korte tijd later naar boven bijgesteld.

De aardschok, die rond kwart over vijf 's ochtends (lokale tijd) plaatsvond, werd gevolgd door enkele naschokken. Op tweede kerstdag 2004 kostten een beving van 9,2 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami in de regio aan circa 230.000 mensen het leven.

Grote storing bij Telfort

Telfort kampt sinds het begin van de avond met een grote landelijke internetstoring. Door een stroomstoring in een datacentrum van Telfort in Amsterdam kunnen zo'n vierhonderdduizend mensen geen gebruik meer maken van de internetdiensten van Telfort.

De storing begon rond 19.00 uur en kan volgens een woordvoerder van Telfort nog wel een paar uur duren. De storing treft klanten met vast internet, een vaste telefoonlijn en klanten die GPRS of MMS gebruiken. Mobiel bellen kan nog wel gewoon.

Waardoor de stroomstoring is ontstaan, is nog onduidelijk. Rond 22.45 uur wordt geprobeerd de noodstroomvoorziening aan de praat te krijgen, evenals de normale stroomvoorziening. "Daarna gaan we kijken wat de stroomstoring heeft veroorzaakt", zegt de woordvoerder.

Kuiper enige tijd uit de roulatie

Nicky Kuiper zit de komende weken in de lappenmand. De verdediger van de huidige nummer één van de Eredivisie heeft een knieblessure opgelopen en lijkt voor enige tijd te zijn uitgeschakeld.

Dit bericht wist TC Tubantia dinsdag te melden. Een vervelend bericht voor de Tukkers, aangezien coach Steve McClaren zodoende op Kuiper geen beroep kan doen in de beslissende fase van de competitie.

Voor het talent is het wederom een tegenslag. De oud-speler van Vitesse met het dit seizoen voornamelijk doen met een plaats op de bank, aangezien zijn concurrent Dwight Tiendalli de voorkeur voor een basisplaats heeft. Sinds zijn komst bij Twente is Kuiper vierentwintig keer in actie gekomen. Gedurende deze duels wist hij twee keer tot scoren te komen.

Virus velt RadioShack

Team RadioShack doet momenteel mee aan de 58ste Circuit de la Sarthe, maar het is nog maar zeer de vraag of de voltallige ploeg de ronde uit kan rijden. Een maagvirus heeft een aantal renners, waaronder Lance Armstrong, geveld.

Armstrong zag het al aankomen toen bleek dat zes van de acht renners die meededen aan de Ronde van Vlaanderen ziek werden, zo meldde hij via zijn twitteraccount. Enkele uren later voelde Armstrong zich ook niet meer zo fit. "Ik ben nu zelf ook zieker dan een hond. Klote."

Niet alleen de renners hebben last, ook manager Johan Bruyneel is ziek. "Ik moest passen vandaag", twittert de Belg. "Ik kreeg maandag last van mijn maag en heb een hele dag in mijn bed gelegen. Ik voel me leeg, hopelijk gaat het woensdag beter." Het is dit jaar niet voor het eerst dat maag- en buikklachten wielrenners vellen. Vorige week waren Filippo Pozzato en een deel van het team Omega Pharma-Lotto aan de beurt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.