Grondwetswijziging Bosnië moet wachten

De grondwetswijziging in Bosnië moet wachten tot in oktober een nieuwe regering is gekozen. Dat hebben de Amerikaanse viceminister van buitenlandse zaken, James Steinberg, en de Spaanse minister van buitenlandse zaken, Miguel Angel Moratinos, wiens land momenteel voorzitter van de EU is, na twee dagen overleg met Bosnische leiders besloten.

Zij bespraken met de Bosnische leiders welke wijzigingen doorgevoerd moeten worden om het land in aanmerking te laten komen voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Als vredesovereenkomst was de Bosnische grondwet voldoende om de oorlog begin jaren negentig te beëindigen, maar in de praktijk werkt het politieke systeem niet goed omdat de macht te gedecentraliseerd is. Het land wordt bestuurd door in totaal drie presidenten, drie parlementen en enkele honderden ministers op verschillende niveaus.

Al jaren worden Bosnische leiders het niet eens over wijzigingen in de grondwet, met name omdat Bosnische Serviërs weigeren de eisen van de EU te accepteren.