FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 april 2010

Trimbos Instituut doet onderzoek naar drugs en alcohol

Header

Het Trimbos-instituut zet zich met kennis en innovatie actief in voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid in Nederland en daarbuiten.

Het Trimbos Instituut doet o.a. via FOK! een onderzoek naar de informatiebehoefte van drugs en alcohol. Via welke media zoek jij het liefst informatie over drugs en alcohol en welke redenen heb jij hiervoor?

Vul de vragenlijst in

Het invullen duurt slechts 5 minuten en alle gegevens worden anoniem behandeld. Doe nu mee aan het onderzoek naar informatiebehoefte over drugs en alcohol en maak kans op een iPod of een waardebon t.w.v. €125,-!

Logo Trimbos Instituut

Singstar introduceert online battle-modus

Dankzij een gratis update kunnen Singstar-fans het online tegen elkaar opnemen. Deze update voor de Playstation 3-versie van de populaire karaokegames zal in de maand juni worden vrijgegeven.

Deze competitieve online spelmodus voor Singstar wordt beschikbaar gesteld in diverse edities van de karaokegame voor de Playstation 3.

In de nieuwe modus 'Online Wedstrijd' kunnen spelers hun vrienden op het Playstation Netwerk uitdagen voor een potje karaoke. De enige eis is wel dat beide spelers het betreffende nummer moeten bezitten. Daarna is het een kwestie van de microfoon pakken en de strijd met elkaar aangaan. Spelers kunnen live elkaars score in de gaten houden, en dankzij de Playstation Eye-camera kan er een blik worden geworpen in de huiskamer van de opponent.

Wie er uiteindelijk wint, wordt bepaald door Singstar. Spelers moeten in de maat van de muziek en op de juiste toonhoogte meezingen met de afgebeelde teksten op het scherm. Diegene die de meeste punten weet te behalen, wint het potje.

Singstar introduceert online battle-modus

Duizenden thuishulpen weer in vaste dienst

Ruim achtduizend zogeheten alfahulpen zijn sinds vorig jaar dankzij een subsidie weer in vaste dienst genomen door thuiszorginstellingen. Het geld is nu op en de regeling wordt gesloten, laat het ministerie van Volksgezondheid donderdag weten.

Voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) stelde vorig jaar zeventien miljoen euro beschikbaar waarmee thuiszorginstellingen voormalige alfahulpen weer in dienst konden nemen. De subsidieregeling moet ervoor zogen dat de instellingen weer voldoende personeel in huis hebben

De afgelopen jaren werd veel personeel ontslagen als gevolg van de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zorg, moest zorgen voor meer marktwerking. Hiertoe sluiten gemeenten contracten met zorgaanbieders.

Omdat deze zorgaanbieders als gevolg van onderlinge concurrentie zo goedkoop mogelijk inschreven bij de aanbesteding, leidde dit in de praktijk veelal tot gedwongen ontslagen. Dure thuiszorgmedewerkers werden vervolgens door hun oude werkgever in dienst genomen als relatief goedkope alfahulp.

Bussemaker heeft hier een einde aan gemaakt. Zorgaanbieders mogen alleen nog maar gekwalificeerde medewerkers met een vast diensverband aanbieden. Wie een alfahulp voor de huishouding wil, moet deze zelf inhuren.

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft vanwege de economische crisis geen extra geld om de subsidieregeling te verlengen. Dat heeft hij de betrokken organisaties ook laten weten. De bewindsman vindt het een goede zaak dat van de regeling ruim gebruik is gemaakt en dat die het beoogde effect heeft gehad.

Drie aanhoudingen na inbraken op schepen

Drie mensen zijn de afgelopen tijd opgepakt na een serie inbraken op schepen in de haven van Terneuzen. Dat meldt de politie donderdag. Van eind november tot begin maart kreeg de politie twintig aangiften binnen van inbraken op schepen die lagen aangemeerd in de haven van de gemeente Terneuzen en van bedrijven in het gebied.

Een aantal van de bij de inbraken gestolen goederen is teruggevonden. De drie aangehouden mensen zijn verhoord. Twee zijn inmiddels weer op vrije voeten. Een 43-jarige man uit Ternuezen is voorgeleid en blijft voorlopig nog vastzitten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Uitslagen Europa League (08/04/2010)

Vanavond werden de returns in de kwartfinales van de Europa League afgewerkt. De acht ploegen produceerden in totaal tien treffers. Dirk Kuijt was onder meer belangrijk voor zijn club Liverpool bij het bereiken van de halve finale. Ook Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen haalden de volgende ronde. Hedwiges Maduro's club Valencia vond zijn waterloo in eigen land.

De opdracht voor VfL Wolfsburg was duidelijk: scoren. Met een 1-0 overwinning zouden de Duitsers immers door zijn, na de 2-1 nederlaag in Londen. Het was echter Fulham dat brutaal de leiding nam. Bobby Zamora zette de Britten al in de eerste minuut op voorsprong, wat het voor de thuisclub een stuk lastiger maakte. Wolfsburg moest nu tweemaal scoren, en de defensie potdicht houden, omdat nog een tegentreffer praktisch fataal zou zijn. De regerend Duits kampioen kreeg het niet voor elkaar het net te vinden, waardoor Fulham in de halve finale tegen HSV uitkomt.

VfL Wolfsburg

0 - 1
(1 - 2)

Fulham FC*

     1' Bobby Zamora
 
 Gele kaart: Edin Dzeko, Ashkan Dejagah, Josué, (VfL Wolfsburg), Chris Baird, Paul Konchesky, (Fulham FC)
 
Stadion: Volkswagen-Arena, Wolfsburg
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Viktor Kassai (HUN)
 
Opstelling:   Opstelling:
D Benaglio
P Pekarík (Dejagah/35)
J Simunek (Réver/76)
A Barzagli
M Schäfer
Josúe
S Riether
Z Misimovic
C Gentner (O Martins/62)
Grafite
E Dzeko
  M Schwarzer
C Baird
A Hughes
B Hangeland
P Konchesky
D Murphy
D Etuhu
D Duff
(E Nevland/82) Z Gera
(B H Riise/86) S Davies
B Zamora


Hamburger SV reisde af naar België voor de uitwedstrijd bij Standard de Liège. In Luik konden de Duitsers, met Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen in de basis, een 2-1 voorsprong gaan verdedigen. Van Nistelrooys kompaan in de voorhoede, Mladen Petric, zou uitgroeien tot de gevierde man. Twee goede treffers in de eerste helft zorgen voor de twee belangrijke uitgoals, waardoor HSV al bijna door was. De tegentreffer van Igor de Camargo er tussendoor deed daar weinig aan af. In de tweede helft speelden de Duitsers het duel uit. Paolo Guerrero mocht nog invallen, en wist in blessuretijd zelfs nog de 1-3 binnen te prikken.

Standard de Liège

1 - 3
(1 - 2)

Hamburger SV*

 33' Igor de Camargo
   20' Mladen Petric
 35' Mladen Petric
 90+4' Paulo Guerrero
 
 Gele kaart: Marcos Camozzato, Victor Ramos, Dieumerci Mbokani, Sébastien Pocognoli, (Standard Luik), David Jarolím, Frank Rost, Dennis Aogo, Guy Demel, (Hamburger SV)
 
Stadion: Stade Maurice Dufrasne, Luik
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Pedro Proença (POR)
 
Opstelling:   Opstelling:
S Bolat
M Camozzato
V Ramos
M Sarr
S Pocognoli
B Nicaise (Mangala/89)
A Witsel
M Carcela-G (Dalmat/76)
I de Camargo
M Jovanovic
D Mbokani
  F Rost
G Demel
J Boateng
J Mathijsen
D Aogo
D Jarolím
Z Roberto
Tesche
(P Trochowski/76) J Pitroipa
(P Guerrero/66) M Petric
(M Berg/89) R van Nistelrooy


Het Spaanse onderonsje tussen Atlético de Madrid en Valencia begon zeer aanvallend van beide kanten. De rammelende defensies hielden ternauwernood stand, waardoor de 2-2 van vorige week in het voordeel van de Madrilenen bleef. Langzaam maar zeker gebeurde er steeds minder in het Vicente Calderón, en leek Atlético de tweestrijd simpel uit de kunnen spelen. Waar Valencia twee maanden geleden nog met 4-1 verloor bij Atlético ging het dat nu niet laten gebeuren. Naar het einde toe moesten de bezoekers wel komen. David Villa zag een poging via de onderkant van de lat terug het veld in stuiteren. Even later wilde de ploeg van Unai Emery een strafschop toen Nikola Zigic' shirt kapot werd getrokken. Deze werd niet gegeven, en Emery mocht op de tribune plaatsnemen. Uiteindelijk zou het doelpuntloos blijven, waardoor Atlético de halve finale speelt.

Atlético de Madrid*

0 - 0
(2 - 2)

Valencia CF

 
 Gele kaart: José Antonio Reyes, Sergio Agüero, (Atlético Madrid), Joaquín Sánchez, Juan Mata, David Silva, (Valencia CF)
 
Stadion: Estadio Vicente Calderón, Madrid
Toeschouwers: 55.000
Arbiter: Florian Meyer (GER)
Bijzonderheden: Trainer Unai Emery (Valencia) naar de tribune gestuurd (86')
 
Opstelling:   Opstelling:
D de Gea
T Ujfalusi
Á Domínguez
Juanito
A López
P Assunção
R García
J A Reyes (J M Jurado/46)
Simão
S Agüero (E Salvio/90+5)
D Forlán (I Camacho/84)
  César S
(D Navarro/80) Alexis R
H Maduro
M Fernandes
J Alba
R Baraja
D Silva
(N Zigic/70) Joaquín S
(Vicente R/70) J Mata
Pablo H
D Villa


Liverpool had iets goed te maken tegen Benfica. Het verloor vorige week met 2-1 na twee strafschoppen van Óscar Cardozo. Op Anfield hadden de Engelsen echter het betere van het spel, en Dirk Kuijt zette hen dan ook op voorsprong. Scheidsrechter Björn Kuipers keurde de goal eerst af, maar trok zijn beslissing al snel in en kende de treffer alsnog toe. Nog voor rust zorgde Lucas Leiva met een mooie actie voor 2-0. Na rust leek Fernando Torres als eindstation van een goede counter de wedstrijd te beslissen. Benfica en Cardozo gaven zich echter niet gewonnen. De spits van de Portugezen knalde een vrije trap binnen, en was enkele malen dicht bij de belangrijke tweede uitgoal. In plaats van een Portugese comeback ging Liverpool er alsnog met de buit vandoor. Torres zorgde er met zijn tweede treffer voor dat het pleit werd beslecht.

Liverpool FC*

4 - 1
(1 - 2)

SL Benfica

 27' Dirk Kuijt
 34' Lucas Leiva
 59' Fernando Torres
 82' Fernando Torres
   70' Óscar Cardozo
 
 Gele kaart: Yossi Benayoun, (Liverpool FC), Pablo Aimar, (SL Benfica)
 
Stadion: Anfield, Liverpool
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Björn Kuipers (NED)
 
Opstelling:   Opstelling:
P Reina
G Johnson
J Carragher
S Kyrgiakos
D Agger
Lucas L
J Mascherano
D Kuijt
S Gerrard (A Aquilani/88)
Y Benayoun (N El Zhar/90+1)
F Torres (D N'Gog/86)
  (Moreira/80) J César
R Amorim
Luisão
Sidnei
D Luiz
J García
(A Kardec/67) C Martins
Ramires
(F Coentrão/86) P Aimar
Á di María
Ó Cardozo


De halve finales zijn als volgt:

Hamburger SV - Fulham FC
Atlético de Madrid - Liverpool FC

De heenwedstrijden zijn op 22 april, de returns een week later.

Ziekte in Fabeltjesland

Ik moest lachen. Onbedaarlijk hard lachen. Naar mijn idee had de NOS in samenwerking met een dierenkliniek uit Utrecht een erg sterke 1-aprilgrap uitgehaald. Net na een item over de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen, maar vóór het laatste nieuws over de aanslagen in Moskou bracht het Journaal een opmerkelijke reportage. De camera toonde een sullig stel met een hond in een wachtkamer. Waar je zou verwachten dat het item zou gaan over het wel en wee van psychiaters in Nederland, bleek juist de hond het onderwerp. Nou ja, lijdend voorwerp eigenlijk, want de voice-over meldde dat het tegenwoordig mogelijk is om dieren op dezelfde manier te behandelen voor allerlei kwaaltjes als mensen. En daarmee werd niet het spalken van een gebroken hondenpootje bedoeld, nee, Prozac voor depressieve katten en bestraling voor verkankerde cavia’s.

Rotterdam verzekert zich tegen wereldrecord

De organisatie van de Fortis-marathon van Rotterdam houdt rekening met een wereldrecord op het snelle parcours van de maasstad. De organisatie heeft door het goede weersvooruitzicht en het aanwezig zijn van een aantal looptalenten zich genoodzaakt gezien voor het afsluiten van een verzekering.

"Gezien het talent dat aan de start staat en de gunstige vooruitzichten, vonden we een verzekering wel gepast." liet directeur Mario Kadiks weten. Afgelopen jaar liepen de nummers één en twee in Rotterdam, Duncan Kibet en James Kwambai, een tijd neer van 2:04:27 dat is slechts 28 seconden boven het wereldrecord van Haille Gebrselassie.

Kwambai voert in Rotterdam een legertje lopers aan dat ooit de marathon onder de 2 uur en 9 minuten wist te lopen. In Rotterdam valt er 350.000 euro aan tijdsbonussen te verdienen. Hoeveel de organisatie neerlegd voor een wereldrecord wil Kadiks niet zeggen. "Het ligt lager dan die 350.000 dollar," was het enigste wat hij kwijt wilt. 

IJsland vreest vertraging Icesave-deal

De IJslandse regering is bezorgd dat de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland vertraging zullen veroorzaken bij de besprekingen over een deal rond Icesave en daarmee toegang tot externe financiering voor IJsland beperkt wordt.

"We willen niet dat de verkiezingen in het VK en Nederland ons weerhouden van onderhandelingen", zegt de IJslandse minister van economische zaken Gylfi Magnusson. "We willen niet tot na de zomer blijven onderhandelen."

Met de ondergang van internetbank Icesave, die werd meegesleept in het faillissement van de IJslandse moeder Landsbanki, werden 340.000 Nederlandse en Britse rekeninghouders gedupeerd. De vergoeding waarop zij onder het IJslandse depositogarantiestelsel recht hadden werd voorgeschoten door de Nederlandse en Britse overheden.

Het uitblijven van een akkoord weerhield het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er van 2,1 miljard dollar aan financiering aan IJsland uit te keren. Het betekende ook dat financiële middelen uit Scandinavische landen in de wachtstand werden gezet.

Minister Magnusson zegt voorzichtig optimistisch te zijn dat de verschillen met het IMF kunnen worden opgelost, zodat de fondsen kunnen worden vrijgegeven. Hij voegde evenwel toe dat er nog niets definitief is en beklaagde zich over het gegeven dat de IMF-steun wordt gebruikt in de onderhandelingen met Nederland het VK.

Ondanks een begrotingstekort heeft IJsland voldoende middelen om zichzelf de komende twaalf maanden te financieren, stelt Magnusson. Verdere vertragingen zouden evenwel het vertrouwen kunnen ondermijnen en buitenlandse investeerders kunnen afschrikken, vervolgt de minister.

Mogelijke regeringswijzigingen in Nederland of het VK zullen de situatie voor IJsland niet wezenlijk veranderen, vervolgt de bewindsman. Hij is echter bezorgd dat de verkiezingen een oplossing onnodig zullen vertragen.

Plan voor asielzoekerscentrum in Venray

In Venray komt mogelijk een asielzoekerscentrum waar maximaal 1200 asielzoekers kunnen worden opgevangen. De gemeente Venray praat hierover met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), dat de gemeente heeft benaderd voor de mogelijke opvang.

Het opvangcentrum moet komen op het Annaterrein, dat eigendom is van de GGZ. Op het terrein was eerder de psychiatrische instelling Sint Anna gevestigd. De gemeente wil meewerken aan de vestiging van het centrum, maar stelt wel een aantal strikte voorwaarden. Zo wil de gemeente dat het centrum hooguit tien jaar open zal zijn en maximaal 1200 asielzoekers zal herbergen.

Volgens de gemeente is besloten tot medewerking 'gelet op de dringende noodzaak van extra opvangplaatsen en de maatschappelijke verantwoordelijkheid'. De GGZ en de gemeente denken daarnaast dat het plan kansen biedt om onder meer monumentale panden op het terrein te behouden. Omwonenden zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de plannen.

De komende tijd wordt verder overlegd over het plan. De GGZ en het COA moeten nog een overeenkomst sluiten. Ook moet het COA nog instemmen met de voorwaarden van de gemeente. Pas als dat achter de rug is, is het zeker dat er een asielzoekerscentrum komt in Venray.

Het COA is al tijden op zoek naar plekken waar asielzoekerscentra kunnen worden gerealiseerd.

Pakistan perkt macht van president in

Het Pakistaanse lagerhuis heeft donderdag ingestemd met een grondwetswijziging die de macht van de president weer inperkt. Zo gaat niet meer de president, maar de premier over het ontslag van de regering en de aanstelling van rechters en militaire commandanten.

Het voorstel tot wijziging had brede steun in het parlement. Het kreeg 292 stemmen voor en nul tegen, bij afwezigheid van vijftig parlementsleden. Het moet nu nog worden goedgekeurd door een tweederde meerderheid in de Senaat en ondertekend door president Asif Ali Zardari. Die heeft al sinds hij in 2008 tot president werd gekozen beloofd afstand te doen van de bevoegdheden die zijn voorganger, generaal Pervez Musharraf, naar zich toe had getrokken.

Tot degenen die het hardst om de grondwetswijziging vroegen behoort ex-premier Nawaz Sharif. Volgens analisten heeft Sharif zich ook sterk gemaakt voor opheffing van het grondwettelijke verbod om meer dan twee termijnen als premier te dienen. Sharif was in de jaren negentig al twee keer premier en hij zou graag weer de regering willen leiden als zijn partij de volgende verkiezingen in 2013 wint.

De grondwetswijziging voorziet ook in de instelling van een nieuwe commissie die leden van het hooggerechtshof moet selecteren. Verder voorziet het amendement in wijziging van de naam van de North West Frontier-provincie in Khyber-Pakhtoonkhwa. Dit was een eis van de Nationale Awami-Partij, een Pathaans-nationalistische partij die het provinciebestuur in het noordwesten leidt.

'Pak hennepteler meteen winst af'

Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) wil henneptelers meteen de winst afpakken die ze hebben gemaakt met hun hennepplantage. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat dit nu vaak nog niet gebeurt. Dit moet echter veranderen, zodat betrapte henneptelers met de winst van hun vorige kwekerij niet opnieuw een plantage kunnen opstarten.

Hirsch Ballin was donderdag aanwezig bij een inval in een illegale hennepkwekerij van het politiekorps Kennemerland in Hoofddorp. Dit korps past deze werkwijze al toe. Bij de invallen bij plantages van de politie Kennemerland worden in dit geval niet alleen de planten en apparatuur meegenomen en vernietigd en een eventuele verdachte opgepakt, maar wordt ook gekeken naar het aantal planten en lampen dat er staat en hoe groot de ruimte is.

Op basis hiervan wordt met een speciaal computerprogramma berekend hoe hoog de winst is, in het geval van de inval in Hoofddorp 34 duizend euro. Vervolgens wordt voor een dergelijk bedrag beslag gelegd op bijvoorbeeld auto's of bankrekeningen.

De politie Kennemerland rolt jaarlijks 160 tot 180 hennepplantages op. Met deze rekenmethode kan dit korps jaarlijks voor zo'n zes miljoen euro in beslag nemen. Uiteindelijk bepaalt overigens de rechter of een verdachte het geld inderdaad kwijt is.

De aanpak past in de doelstelling van het kabinet om de georganiseerde misdaad en de georganiseerde hennepteelt, die steeds meer verweven met elkaar raken, aan te pakken.

[PLD] Wederom nederlaag Van Barneveld

Raymond van Barneveld is er wederom niet in geslaagd te winnen in de Premier League Darts. In Glasgow was Adrian Lewis met 8-6 te sterk.

Van Barneveld kwam na een 4-1 achterstand nog wel knap terug tot 5-5, maar werd daarna zelf nog een keer gebroken. Het was voor Barney al zijn zesde nederlaag in de Premier League, waardoor de play-offs steeds verder uit zicht raken. Die vinden op 23 mei plaats in Wembley.

Gesink: "Nooit in het rood"

Robert Gesink werd vandaag knap derde in de vierde etappe van de Ronde van Baskenland. De renner van Rabobank liet via zijn Twitter weten geen moment in de problemen te zijn geweest.

"Ik ben nooit in het rood geweest", aldus Gesink. "Dit was een serieuze test en de bevestiging van wat ik eigenlijk al wist. Het gaat hier de hele week al goed, in dit stadium van het seizoen kan ik zeer tevreden zijn. Voor Valverde was het bergop net te behappen. Vorig jaar was het op dezelfde klim andersom."

Grieks tekort zoals voorspeld

Het Griekse begrotingstekort in de eerste drie maanden van dit jaar is gelijk aan wat tevoren beoogd werd. Dat heeft de Griekse minister van financiën Georgios Papaconstantinou donderdag tegen het parlement gezegd.

Het tekort bedroeg in de periode van januari tot maart 4,3 miljard euro, een flinke afname ten opzichte van het tekort van 7,1 miljard euro in dezelfde periode in 2009.

Volgens het ministerie is de afname bereikt voordat nieuwe bezuinigingsmaatregelen, die op 3 maart werden aangekondigd, volledig in werking waren getreden.

LEGO Harry Potter krijgt een latere release

LEGO Harry Potter: Years 1-4 zou eigenlijk in Europa in mei uit zijn. Helaas is de release datum nu verschoven naar 25 juni. Wat de rede achter de keuze is, is niet duidelijk. Hoogstwaarschijnlijk heeft het iets met de lokalisatie te maken, aangezien de rest van de wereld er geen last van heeft gehad. 

In LEGO Harry Potter: Years 1-4 zal je, zoals de titel verklapt, door de eerste vier jaren op Zweinstein avonturen beleven. Waarschijnlijk zal het spel vergelijkbaar zijn met vorige games uit de LEGO-serie, zoals LEGO Indiana Jones en LEGO Batman. Hoe het spel uit zal pakken, leren we dus op 25 juni.

Hernandez naar Manchester United

Manchester United heeft zich versterkt met de Mexicaanse international Javier Hernandez. De Engelse topclub nam de begeerde aanvaller over van Chivas Guadelajara. Het transferbedrag voor Chicharito, zoals zijn koosnaam in eigen land luidt, is niet bekend gemaakt.

Trainer Alex Ferguson sprak op de website van een grote aanwinst. De 21-jarige Hernandez, die al medisch is goedgekeurd, meldt zich begin juli in Manchester als hij dan tenminste al over een werkvergunning beschikt. United heeft zich tevens verplicht later die maand een oefenwedstrijd te spelen tegen zijn oude club in het Chivas-stadion. ManUnited verzekerde zich voor volgend seizoen ook al van de diensten van Fulham-verdediger Chris Smalling.

Canadese robbenjacht weer begonnen

Voor de oostkust van Canada is donderdag de jaarlijkse robbenjacht weer begonnen. Het aantal dieren dat ten noorden van Newfoundland en Labrador mag worden gedood is met vijftigduizend tot 330 duizend verhoogd, maar de markt voor bont of andere producten van zeehonden is door een invoerverbod van de Europese Unie sterk teruggelopen.

De Canadese vereniging van robbenjagers verwacht dat maar een fractie van het toegestane aantal zal worden gedood, omdat drie van de vier vaste opkopers van zeehondenpelzen dit jaar zijn afgehaakt.

De robbenjacht voor de oostkust van Canada is de omvangrijkste ter wereld. In Europa bestaat veel weerstand tegen de jacht vanwege de in veel ogen gruwelijke wijze waarop jonge zeehondjes worden gedood en gevild.

Canadese robbenjacht weer begonnen
Canadese robbenjacht weer begonnen (Foto: Novum)

Opa zwaar verwond door olifant

Een 65-jarige man is donderdag in de dierentuin van Belgrado zwaar verwond door een olifant toen hij zijn kleinzoon wilde redden die in het olifantenverblijf was geklommen.

De man wist het kind weer over de muur te tillen, maar werd vervolgens door de olifant in de rug geduwd. Hij werd met enkele gebroken ribben en ernstige verwondingen aan zijn buik en borstkas naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn toestand na een spoedoperatie stabiel was.

In de dierentuin hebben zich vaker incidenten voorgedaan. Er zijn daarom stemmen opgegaan om de dierentuin uit het centrum van de stad te verplaatsen, zodat de dieren meer ruimte krijgen en hun verblijven beter beveiligd kunnen worden.

Marcato derde in GP Pino Cerami

De GP Pino Cerami was een nerveuze koers waarin verschillende kopgroepen nooit echt de ruimte kregen. Na een snelle wedstrijd ging een groep van zestig man sprinten om de zege. In deze groep van zestig zaten alle acht de Vacansoleil-renners. Marco Marcato ging te vroeg aan en werd derde.

Ploegleider Michel Cornelisse zag een goede finale: "Marcato is heel goed in vorm de laatste weken en laat dit vandaag wederom zien. We zaten goed in de koers en waren zeer attent, jammer dat Marco te vroeg aangaat."

De derde plek van Marco Marcato is de achttiende podiumplek voor het Vacansoleil Pro Cycling Team in 2010.

Guti weg bij Real Madrid

Guti zal aan het eind van het seizoen Real Madrid verlaten. De middenvelder heeft dit eerder vandaag laten weten in een interview op de Madrileense radiozender Onda.

De 33-jarige José Maria Gutiérrez, zoals hij eigenlijk heet, wil zijn voetballoopbaan gaan voorzetten in het Midden-Oosten, Engeland of Italië. Hij denkt nog zeker twee jaar lang op hoog niveau te kunnen voetballen.

"Mijn toekomst is onzeker, maar zoals het er nu naar uitziet is de kans dat ik blijf nul. Ik heb weliswaar nog een contract voor een jaar, maar ik denk dat we daar wel uitkomen. Ik ben ervan overtuigd dat Real begrijpt dat mij niets anders rest dan een vertrek," aldus Guti.

Twee keer Eyserbosweg in AGR

De organisatoren van de Amstel Gold Race hebben een routewijziging moeten doorvoeren in Eys. De geplande voltooiing van de reconstructie Grachtstraat/Eyserweg in Eys blijkt volgens de gemeente Gulpen-Wittem niet haalbaar voor het Amstel Gold Race-weekeinde van 17 en 18 april. Door de aanpassing van de route dienen de renners in de ProTourklassieker twee in plaats van één keer de Eyserbosweg te beklimmen.

De Eyserbosweg is een van de meest gevreesde hellingen in de Amstel Gold Race. In het gebruikelijke routeschema passeren de renners er in volle finale na 237 kilometer; deze keer wordt het peloton ook na 160 kilometer over de Eyserbosweg geleid. Omdat de verbinding Grachtstraat/Eyserweg is afgesloten koersen de renners via de Eyserbosweg naar Trintelen, waar ze via de Hamerstraat weer het originele parcours richting Bosschenhuizen en Simpelveld vervolgen. Ondanks de parcoursaanpassing in Eys blijft de totale afstand van de Amstel Gold Race (257, 8 km) nagenoeg ongewijzigd. Ook het aantal hellingen blijft hetzelfde: 31 stuks.

Dost: "Ajax mag altijd bellen"

Er gaan geruchten dat Bas Dost, nu nog uitkomend voor Heracles Almelo, de vervanger van de vertrekkende Marko Pantelic bij Ajax zou moeten worden. Toch vraagt de spits zich af of hij zichzelf direct aan het niveau van de Amsterdammers kan aanpassen.

"Al die interesse is natuurlijk mooi en een compliment voor mij", aldus Dost in een interview met Ajax Life. "Ik weet alleen niet of ik dat niveau nu al aankan. Misschien is het beter om eerst voor een club te kiezen die daar net onder speelt. Maar Ajax mag natuurlijk altijd bellen."

Dost brak dit seizoen en is mede verantwoordelijk voor de zesde plaats, die Heracles Almelo op dit moment bezet. De aanvaller maakte dit seizoen namelijk veertien van de 45 doelpunten. "Alles gaat boven verwachting, maar ik probeer niet te zweven. Ik denk wel eens: hoe is het in godsnaam mogelijk wat hier gebeurt. Drie jaar geleden zat ik nog op de bank in de jeugd bij FC Emmen."

Ferrari ziet toekomst in gegroeide Massa

Ferrari heeft laten weten door te willen gaan met Felipe Massa. Teambaas Teambaas Stefano Domenicali zegt blij te zijn met zijn huidige coureursduo.

Ferrari beschikt momenteel over Alonso, tweevoudig wereldkampioen, en Massa, een van de betere coureurs op het moment die nog geen wereldtitel heeft. Wel eindige Massa twee jaar terug op de tweede stek.

Massa's contract loopt na het huidige seizoen af en onder meer Robert Kubica en Sebastian Vettel worden getipt als opvolger van de Braziliaan. Domenicali gaat echter niet op in op deze geruchten.

"Als Ferrari naar de toekomst kijkt, willen we graag langer door met Felipe", aldus Domenicali tegenover Bild. "Felipe is de laatste jaren gegroeid tot één van de beste coureurs van het startveld, daar zijn wij niet blind voor."

Domenicali geeft ook alvast prijs dat Ferrari is begonnen met de bolide voor seizoen 2011. "De dubbele diffuser wordt verboden en dat is van grote invloed op de bolides. Het is een compleet nieuw project."

Nintendo patenteert rumble voor haar handhelds

Nintendo heeft een patent genomen op interne rumble voor haar handhelds. Zoals hieronder is te zien, gaat het hier duidelijk om een DS-achtig apparaat. Of het hier om een Nintendo DS, DSi of de recentelijk aangekondige 3DS gaat, is niet duidelijk. Het is overigens niet zeker of Nintendo de rumble-functie echt zal gebruiken, bedrijven nemen namelijk regelmatig een octrooi om zulke dingen. Toch valt erover te discussiëren, aangezien we nog steeds niet weten welke toevoegingen de Nintendo 3DS met zich mee zal brengen.

 


 

Tienerbruid sterft na ontmaagding

Een dertienjarig meisje uit Jemen is afgelopen vrijdag, slechts vijf dagen na haar bruiloft, in het ziekenhuis overleden.  Ilham Mahdi al Assi is bezweken aan ernstige bloedingen aan haar geslachtsorganen. Ilham had de verwondingen opgelopen tijdens haar ontmaagding.

Het nieuws is vandaag naar buiten gebracht door het Shaqaeq Arab Forum for Human Rights. Deze organisatie strijdt al jaren voor een verbod op kindhuwelijken.

Het meisje is vorige week maandag getrouwd in het kader van een zogeheten 'ruilhuwelijk'. Dit houdt in dat de broer van de bruid tegelijkertijd trouwt met de zus van de bruidegom.

In Jemen is sinds kort de controverse rond tienerbruiden opgelaaid. In Jemen is men namelijk bezig met een wet die het onmogelijk maakt om meisjes jonger dan zeventien te huwen. Veel meisjes in het straatarme, islamitische land treden nu nog voor de puberteit in het huwelijk. Volgens de voornoemde mensenrechtenorganiatie laat Ilhams trieste dood zien dat een dergelijke wet zo snel mogelijk moet worden ingevoerd.

"Gesink wordt op alle fronten beter"

Robert Gesink eindigde in de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland als derde. Ploegleider Frans Maassen is erg tevreden over het resultaat van zijn pupil. "Robert wordt op alle fronten nog steeds beter. Hij staat er nu geweldig goed voor."

"Ik denk dat we echt meedoen om de eindzege. Valverde had het bergop heel zwaar om Robert te volgen en ook de volgende rit kent een lastige finale, terwijl de tijdrit van zaterdag er ook één is voor de klimmers."

PvdA, VVD, D66 en CDA in nieuwe college Den Haag

De vier partijen PvdA, VVD, D66 en het CDA moeten in Den Haag een coalitie gaan vormen. Dat heeft de Haagse informateur Boele Staal (D66) geadviseerd, meldt de gemeente Den Haag donderdag.

In een verslag dat Staal aan de fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad heeft gestuurd, schrijft de informateur dat hij goede mogelijkheden ziet om een brug te slaan tussen de inhoudelijke speerpunten van de vier partijen. Een coalitie bestaande uit deze vier partijen leidt volgens Staal daarbij getalsmatig tot een aanzienlijke politieke stabiliteit. De PvdA, VVD, D66 en het CDA hebben samen 26 van de 45 raadszetels.

Twee weken geleden meldde Staal nog dat hij de PVV niet meer als mogelijke coalitiepartij zag. De opstelling van de partij op het gebied van islamisering zou samenwerking met andere partijen onmogelijk maken. Vooral over een verbod op hoofddoekjes in gemeentelijke en door de gemeente gesubsidieerde instellingen was volgens de informateur uitgebreid gesproken.

De PvdA won in Den Haag van de PVV. De PvdA wist tien zetels binnen te slepen, de PVV acht.

Verkracht meisje graaft zichzelf uit graf

Een twaalfjarig, Jamaicaans meisje is vorige maand verkracht door een taxichauffeur. Hierna werd het slachtoffertje levend begraven. Het dappere meisje wist zichzelf echter uit haar graf te bevrijden om vervolgens aangifte te doen bij de politie.

De verdachte, Garsha Wilson, ontvoerde het meisje in maart bij een bushalte in de hoofdstad Kingston. De taxichauffeur nam het kind mee naar een huis een dorp verderop om haar daar te verkrachten. Na de daad wurgde de verkrachter haar tot ze het bewustzijn verloor.

Omdat Wilson dacht dat ze dood was, dumpte hij het lichaam in een ondiep graf en dekte haar toe met een paar flinke stenen. Het meisje heeft verklaard dat ze op een gegeven moment weer bij bewustzijn kwam en zichzelf uit het graf heeft gegraven.

Wilson werd op 25 maart opgepakt. Toch is hij pas dinsdag in staat van beschuldiging gesteld. Zaterdag zal hij voor de rechter moeten verschijnen.

'Duivelsadem' ontneemt vrije wil

Onze internationale collega’s van www.vbs.tv hoorden van een drug uit Colombia, die mensen hun vrije wil zou ontnemen. De naam van de drug luidt scopolamine, in de volksmond ook wel ‘duivelsadem’ genoemd. Een slachtoffer van het middel omschrijft het effect als een ‘chemische hypnose’. Twee journalisten van VBS vonden de verhalen zo afschuwelijk en raar klinken, dat ze besloten om op onderzoek te gaan in de hoodstad van Colombia: Bogota.

Binnen een uur schoven de twee hun oorspronkelijke plan om een aantal beschamende karweitjes uit te voeren onder invloed van de drug, echter resoluut van tafel. De verhalen die ze van de inwoners van Bogota te horen kregen, waren dermate aangrijpend dat de aanvankelijk melige sfeer snel was verdwenen.

De verontrustende verhalen, van zowel slachtoffers als daders, beschrijven prostituees die de drug aan klanten toedienen, en andersom. Ook spraken ze een man die dodelijk wraak nam op een pooier die hem het middel had toegediend, door hem met gelijke munt terug te betalen: de man diende de pooier hetzelfde middel toe, waarna hij hem koelbloedig vermoordde. Slachtoffers van de drug spreken over een gapend gat in hun geheugen na gebruik, wat in combinatie met de effecten tijdens gebruik traumatische ervaringen oplevert. Navraag bij lokale overheidsbeambten en medici leerde dat de verhalen niet overdreven zijn en dat instanties in Colombia zich grote zorgen maken om dit probleem.

De twee journalisten maakten een videoreportage over hun trip naar Colombia. Wil je weten of ze het lef hadden om de drug zelf te testen, dan kan je hier de reportage bekijken.

Verzoek Karadzic om proces te stoppen afgewezen

De rechters bij het Joegoslaviëtribunaal hebben donderdag het laatste verzoek van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic om zijn proces te stoppen afgewezen.

Karadzic meende dat hij geen eerlijk proces krijgt, omdat het tribunaal vijftienhonderd verklaringen en bewijsstukken uit eerdere processen aangaande de Bosnische oorlog aan zijn zaak heeft toegevoegd, zonder dat hij in de gelegenheid is gesteld getuigen aan een kruisverhoor te onderwerpen of feiten te betwisten.

In de afwijzing van het verzoek zeggen de rechters dat Karadzic 'ruim de gelegenheid' zal krijgen om de bewijsvoering van de aanklagers te weerleggen.

Karadzic is aangeklaagd wegens volkenmoord en misdaden tegen de menselijkheid in de Bosnische oorlog van 1992-95, waaronder de moord op achtduizend mannelijke moslims in Srebrenica in 1995. In zijn proces wordt dinsdag de eerste getuige gehoord.

Medewerker Universiteit Twente steelt 1,8 miljoen

Een 48-jarige medewerker van de Universiteit Twente is dinsdag opgepakt op verdenking van het overboeken van ruim 1,8 miljoen euro van bankrekeningen van zijn werkgever naar zijn privérekening in Peru. De man uit Enschede had in het paasweekend spijt gekregen van zijn daad en nam contact op met de directeur, meldt de politie donderdag.

De directeur heeft namens de onderwijsinstelling aangifte gedaan. Met de man waren afspraken gemaakt naar aanleiding waarvan hij dinsdag werd aangehouden. De man, een medewerker van de faculteit ITC (Internationaal Training Centrum) van de universiteit, is voor nader onderzoek in de cel gezet.

Volgens de politie is inmiddels uit een eerste onderzoek gebleken dat de man van drie bankrekeningen van de universiteit ruim 1,8 miljoen euro heeft overgeboekt naar zijn rekening. Waarom de man het geld overboekte en of mogelijk sprake is van nog meer geld dat hij wilde verduisteren, is onduidelijk.

Fietsenmakers kiften om pornosite

De Horssense fietsenverkoper Herckenrath en fietsenwinkel De Groot uit Druten zijn verwikkeld geraakt in een fikse ruzie. Aanleiding: wie de internetsite van Herckenrath bezoekt en het adres verkeerd intypt, wordt doorgelinkt naar een pornosite.

Dat 'foute' webadres zou geregistreerd zijn door De Groot. Eigenaar Marc de Groot zegt echter van niets te weten.

Herckenrath laat het er niet bij zitten en heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Hij eist minimaal twee ton schadevergoeding van concurrent De Groot. De URL van de pornosite is inmiddels niet meer actief.

Een filmpje over de ruzie om de pornosite is hier te zien

Bos: "We voelen ons nog niet veilig"

Vitesse heeft nog twee zeges nodig om ervoor te zorgen dat play-offs worden vermeden. Tijdens de training van vandaag oogde men ontspannen, maar volgens Theo Bos voelen de Arnhemmers zich nog niet veilig.

"We kunnen nog worden ingehaald door ADO en Willem II. Makkelijk zelfs", liet de trainer van Vitesse in een reactie weten. "Er is wel een last van onze schouders gevallen. Het gaat makkelijker, er is meer durf."

Toch is het in de ogen van de trainer zinloos om te denken dat Vitesse wel 'even' van RKC Waalwijk zal winnen. "Iedereen telt die punten er al bij voor ons. Maar het wordt nog lastig. Zij zullen gaan voor hun laatste kans. Een eventuele opleving van hun mag niet gebeuren."

Hoogerland toch in Parijs-Roubaix

Johnny Hoogerland neemt dit weekend toch deel aan Parijs-Roubaix. Dit heeft Vacansoleil vandaag bekend gemaakt. De wielrenner is een onderdeel van de selectie, die aan de start van deze klassieker zal verschijnen.

Aanvankelijk zou Hoogerland zich gaan richten op de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Vacansoleil ontving echter geen invitatie voor de twee Belgische klassiekers, waardoor onze landgenoot nu alsnog in Parijs-Roubaix te zien is.

Naast Hoogerland rijden ook Jens Mouris, Bobbie Traksel, Joost van Leijen, Wouter Mol (allen Nederland), Gorik Gardeyn, Björn Leukemans (beide België) en Martin Mortensen (Denemarken) mee.

[Video] Mambapoint: Op stap met Hans Vonk I

Enkele dagen geleden kon je op deze site een bericht over Emile Baron lezen. De vaste keeper van het Zuid-Afrikaanse elftal mist wegens een blessure het komende WK in eigen land. Hierdoor stijgen de kansen van Hans Vonk.

Mambapoint maakte onlangs een reportage met Vonk in de hoofdrol. De doelman keerde vier jaar geleden terug naar zijn geboorteland Zuid-Afrika. Na een carrière in het Nederlandse betaalde voetbal, bij onder andere bij SC Heerenveen en Ajax, bewaakt hij nu het doel van Ajax Cape Town.

Zuid-Afrika, een land vol tegenstellingen, staat momenteel volop in de belangstelling vanwege het aanstaande WK voetbal. Vonk geeft een rondleiding door zijn huidige woonplaats, Kaapstad. Hij houdt zich namelijk niet alleen met voetbal bezig, maar zet zich ook in voor projecten in de sloppenwijken en maakt zich sterk voor meer sport voor de kinderen aldaar.

In het eerste deel van het portret dat Mambapoint maakte, vertelt Hans over zijn redenen om terug te keren, zijn persoonlijke droom en of hij denkt dat deze droom nog werkelijkheid zal worden. In het tweede deel aandacht voor een sloppenwijk, waar we tastbare resultaten zien van het werk van Vonk voor de projecten.

Alberto Stegeman voor de rechter

Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman moet voor de rechter komen. Hij heeft geweigerd een boete van 1.500 euro te betalen.

Deze boete was hem opgelegd na zijn spraakmakende actie op Schiphol. Stegeman kreeg de boete, omdat hij met een vervalste KLM-pas op het vliegveld in beveiligde gebieden kwam. Hierbij kreeg hij hulp van een medewerker van de KLM. 

Stegeman weigerde de boete te betalen, omdat 'hij alleen een zwak punt in de beveiliging aantoonde'. In een uitzending van 'Undercover in Nederland' liet Stegeman zien dat het nog steeds heel makkelijk is om explosieven aan boord van een vliegtuig te brengen.

Sanchez blijft Gesink voor in Baskenland

Samuel Sanchez heeft in Eibar de vierde etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De olympisch kampioen bleef in de eerste bergrit Alejandro Valverde, Robert Gesink, en Chris Horner twee seconden voor. Valverde hield aan zijn tweede plaats wel de leiderstrui over, die hij overneemt van Oscar Freire.

Sanchez reed vlak voor de top van de laatste klim weg bij zijn drie metgezellen en kon in de afdaling niet meer worden achterhaald. De Spanjaard bezorgt zijn Baskische ploeg Euskaltel-Euskadi daarmee de eerste overwinning van het seizoen.

Clijsters verrassend onderuit in Marbella

Beatriz Garcia Vidagany heeft tijdens het tennistoernooi van Marbella voor een grote verrassing gezorgd. De Spaanse qualifier was in de tweede ronde van dit evenement namelijk te sterk voor Kim Clijsters, die als derde geplaatst was. De setstanden waren 7-5, 4-6 en 6-4.

Clijsters staat inmiddels weer in de top tien van de mondiale ranglijst en behaalde deze positie door het tennistoernooi van Miami, dat vorige week werd gehouden, op haar naam te schrijven. Haar opponente van vandaag staat een stuk lager op de mondiale lijst, namelijk op plaats 258.

Cole en Essien op tijd fit voor WK

Michael Essien en Ashley Cole hoeven nog geen andere vakantieplannen te maken voor komende zomer. De spelers van Chelsea op tijd fit voor het WK voetbal, dat in juni van start gaat.

In plaats van in een warm oort met een cocktail naar de beelden op tv te kijken, zullen Cole en Essien nu zelf op het veld staan in Zuid-Afrika. Beide heren zijn al langere tijd uitgeschakeld met een blessure, maar zijn op de weg terug. Dat meldt de BBC.

Essien is sinds begin van dit jaar uitgeschakeld met een knieblessure. Zijn herstel verloopt volgens trainer Carlo Ancelotti voorspoedig. "Essien is misschien een week later terug dan Cole, maar ook bij hem ziet het er goed uit", aldus de Italiaan.

Cole is bijna al toe aan zijn rentree. "Hij heeft nog wat trainingsarbeid nodig, maar is op tijd fit voor het competitieduel met Stoke City op 25 april", weet Ancelotti.

'Maatregelen Q-koorts nog niet versoepelen'

Een aantal partijen in de Tweede Kamer ziet nog geen reden om de maatregelen ter bestrijding van de Q-koorts per 1 juni te versoepelen, zoals het kabinet beoogt. Dat bleekt donderdag tijdens een debat in de Kamer.

De demissionaire ministers van Landbouw Gerda Verburg (CDA) en van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zijn van plan om begin juni een eind te maken aan het fok- en aanvoerverbod als aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Zo moeten alle dieren op melkleverende bedrijven voor 1 juni volledig zijn gevaccineerd. Ook moet aanvullend onderzoek geen aanleiding geven om de nieuwe maatregelen voorlopig uit te stellen. Eind mei nemen de ministers een definitief besluit.

Rond half mei is het zogeheten lammerseizoen afgelopen. Aangezien ook alle drachtige dieren op besmette bedrijven zijn geruimd, is het tijd voor nieuwe maatregelen, aldus Verburg.

Onder meer de SP, PvdA en PvdD zijn nog lang niet zo ver. "Wij zijn nog niet toe aan het afpellen van de maatregelen", verklaarde Harm-Evert Waalkens (PvdA). De huidige maatregelen moeten 'onverminderd' van kracht blijven, vindt Henk van Gerven (SP). VVD en CDA steunen de lijn van het kabinet.

Hoewel Verburg in een reactie stelde dat het belangrijk is om na te denken over een meer 'duurzaam' pakket maatregelen, zei Klink dat een besluit ter versoepeling van de maatregelen nog lang niet is genomen. Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan en ook wacht de bewindsman een deskundigenadvies af. Pas als alle stoplichten op groen staan, wordt het fok- en aanvoerverbod afgeschaft.

Janse verruilt Willem II voor NAC

NAC Breda heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Jens Janse. De 23-jarige rechtsback komt transfervrij over van Willem II, waar zijn contact deze zomer afloopt. De verdediger speelde in vijf jaar 110 wedstrijden voor Willem II. In Breda zet hij zijn handtekening onder een contract voor drie seizoenen.

Janse, die enkele malen uitkwam voor Jong Oranje, kon kiezen uit meerdere clubs. "Ik heb met clubs in zowel Nederland als het buitenland gesproken", zegt hij op de website van zijn nieuwe ploeg. "Bij NAC heb ik een goed gevoel, vanwege de ambities en toekomstplannen. Ik denk dat ik me daar de komende drie jaar verder kan ontwikkelen."

Scheidsrechter Luinge moet stoppen

Roelof Luinge zou het liefste willen blijven fluiten, maar na dit seizoen is de koek voor de arbiter echt op. De leidsman kreeg vanmiddag van Gijs de Jong, competitieleider van de Nederlandse voetbalbond (KNVB), te horen dat deze een negatief advies aan de directie heeft gegeven.

Volgens De Jong heeft de technische commissie, die uit Hans Reygwart, René Temmink en Rien Koopman bestaat, een negatief advies richting de directie gegeven. Toch overheersen bij de competitieleider vooral lovende woorden. "Roelof Luinge is een kleurrijk en ervaren man, die op zijn hoogtepunt stopt. Dat is te prijzen. Natuurlijk laten we zijn afscheid niet ongemerkt voorbij gaan. De KNVB hoopt na dit seizoen nog op een andere manier van zijn kennis en expertise gebruik te maken - daar gaan we nog over praten."

Luinge is teleurgesteld om het besluit van de KNVB, maar legt zich erbij neer. "Ik heb al die jaren met veel plezier op het veld gestaan. Afscheid nemen valt me zwaar, ik was graag nog een jaar doorgegaan. De keuze ligt echter bij de KNVB en die respecteer ik."

Toch was er ook nog goed nieuws voor Luinge. Hij mag namelijk de bekerfinale, die op 25 april wordt gespeeld, in goede banen leiden. "Een aanstelling bij de bekerfinale in de Kuip aan het einde van mijn carrière is natuurlijk fantastisch."

Luinge leidde zijn eerste wedstrijd op 29 oktober 1983. Deze ging destijds tussen NAC Breda en VVV-Venlo (0-0). Sindsdien was hij verantwoordelijk voor 846 duels, waarvan 541 in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal.

Het hoerenkind en de Marokkaantjes

Geen vriendjes. Klikken bij de leraar als er wordt gespiekt. Nooit uitgenodigd voor de feestjes bij klasgenootjes thuis. In het uitgaansleven genegeerd. Maar het ergste: het dagboek dat een klasgenootje altijd in haar tas had stiekem doorbladeren en na schooltijd door een kier gluren in het fietsenhok als de bink van klas 4A tussen de roestige fietsenrekken de nog prille borsten betast van mooie Anja uit de derde. Jantje is, kortom, een sociaal zwakke, stiekeme gluurder. De kans is groot, dat Jantje later gaat werken bij de telefonische afluistereenheid van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheids Dienst, de AIVD.

Brigadier politie Zuid-Holland Zuid geschorst

Een 52-jarige brigadier van het politiekorps Zuid-Holland Zuid is dinsdag geschorst. De man was op 11 maart al buiten functie gesteld. De brigadier wordt ervan verdacht strafbare feiten te hebben begaan, meldt de politie donderdag.

Om wat voor strafbare feiten het gaat, wil de politie niet zeggen. Tegen de man loopt een disciplinair en strafrechtelijk onderzoek, dat door het Bureau Interne Zaken van het korps zelf wordt onderzocht. De man is niet aangehouden.

Record lonkt voor Knaven

Komende zondag wordt Parijs-Roubaix weer verreden. Dit zou voor Servais Knaven een bijzondere editie kunnen worden. Mocht de Nederlander hem namelijk uitrijden, dan doet hij dit voor de zestiende keer en komt daarmee op gelijke hoogte met de Belg Raymond Impanis.

In de voorgaande vijftien edities slaagde Knaven er ook in om de finish te bereiken. "Natuurlijk wil ik de finish in het velodrome van Roubaix halen", liet onze gemotiveerde landgenoot, die voor Team Milram rijdt, weten. "Ik zou daar heel trots op zijn, maar het is belangrijker dat één van onze renners een goede uitslag rijdt."

Duitse leverancier pakt waren terug in restaurant

Een Duitse vleesleverancier in Aken heeft een nieuwe manier gevonden om onbetaalde rekeningen te vereffenen. Een ruzie over geld in een restaurant eindigde ermee dat de man zijn waren van de borden van de etende gasten griste.

Nadat de man woensdag zijn vlees bij het restaurant had afgeleverd vertelde de restauranteigenaar hem dat hij niet direct de rekening van vierhonderd euro kon betalen. Een hoog oplopende discussie in de keuken was het gevolg.

De woordenwisseling eindigde ermee dat de verkoper zijn vlees terugnam -ook de steaks die al waren gebakken en gemarineerd. Toen dat nog altijd niet voldoende was om de kosten te dekken, liep de man het restaurant in en pakte het vlees van de borden van gasten die daar zaten te eten.

Zodra de leverancier was verdwenen verscheen de politie ten tonele. Die kon geen aanwijzingen vinden dat de leverancier in overtreding was.

Dumoulin wint rit in Circuit de la Sarthe

Samuel Dumoulin is er in geslaagd om de vierde etappe van het Circuit de la Sarthe te winnen. De Fransman, die voor Cofidis rijdt, was de snelste in de sprint en hield Julien Simon (Saur-Sojasun) achter zich.

De etappe van vandaag stond vooral in het teken van de ontsnapping van een viertal renners, waar ook Piet Rooijakkers (Skil-Shimano) toe behoorde. De kopgroep kon de finish op eigen kracht niet bereiken en werd door het peloton ingerekend. Vlak daarna demarreerde Thomas Voeckler, maar ook zijn poging zou vroegtijdig stranden.

President Kirgizië treedt niet af

De president van Kirgizië Koermanbek Bakijev weigert zijn functie neer te leggen. Dat heeft hij donderdag in een verklaring laten weten. Dat meldde de lokale nieuwssite www.24.kg, die wordt beschouwd als de spreekbuis van de Bakijev-regering.

De president meldde dat hij de oppositie verantwoordelijk houdt voor de rellen in het Centraal-Aziatische land. Verder liet hij weten dat de oppositie het leger en de veiligheidsdiensten in handen heeft. "Het land staat aan de rand van een humanitaire ramp", waarschuwde het uit de hoofdstad Bisjkek gevluchte staatshoofd.

NCsoft registreert City of Heroes 2

NCsoft heeft twee merknamen geregistreerd bij het Amerikaanse patentbureau. Beiden hebben betrekking op het onaangekondigde spel City of Heroes 2. Dit ontdekte website Superannuation.

City of Heroes 2 wordt een grote online game waarin heel veel gamers samen of juist tegen elkaar kunnen spelen binnen een virtuele wereld.

Het eerste deel, City of Heroes, verscheen in april 2004, anderhalf jaar voor City of Villains. Afhankelijk van de versie die een speler kocht, kreeg hij toegang tot bepaalde facties binnen het spel. City of Villains 2 is niet geregistreerd door NCsoft, en zo lijkt de uitgever de 'slechte' en 'goede' facties deze keer in één game te verwerken.

NCsoft heeft nu patent aangevraagd voor City of Heroes 2. De registratie dient nog goedgekeurd te worden door het Amerikaanse patentbureau.

NCsoft registreert 'City of Heroes 2'

Kojima: Een toekomst zonder consoles

Hideo Kojima, een van de meest vooraanstaande gamedesigners uit Japan en bekend van met name de Metal Gear Solid-serie, denkt dat er in de toekomst geen consoles meer nodig zijn. Dit vertelde de designer woensdag in een interview met persbureau Reuters.

Kojima verwacht dat de toekomst van games en van de spelcomputer afhankelijk zal zijn van netwerken, en niet van hardware. Deze gedachte uitte de eigenzinnige Japanner tijdens de perspresentatie van Metal Gear Solid: Peace Walker voor de PSP.

"In de nabije toekomst zullen we games hebben die niet afhankelijk zijn van een console", zei Kojima tijdens de presentatie. "Gamers moeten hun game-ervaring mee kunnen nemen naar de woonkamer, onderweg, op reis, waar en wanneer ze het ook willen spelen. Het zou dezelfde software moeten zijn en dezelfde spelervaring."

Deze visie van Kojima komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Eerder deze week vertelde Tim Merel, analist van Ibis Capital, ook al dat hij een toekomst voor zich zag waarin er minder ruimte is voor een strijd tussen verschillende spelcomputers. Merel was van mening dat digitale distributie hieraan ten grondslag zal liggen.

Kojima: Een toekomst zonder consoles

Nieuwe gameshow op Playstation 3

Donderdag heeft Sony op haar eigen weblog een nieuwe interactieve televisieshow aangekondigd voor de Playstation 3. FirstPlay is een wekelijkse show die gamers tegen betaling kunnen bekijken.

FirstPlay is per direct beschikbaar voor gamers in het Verenigd Koninkrijk. In de loop van het jaar zullen de FirstPlay-shows ook beschikbaar worden gesteld voor Playstation 3-bezitters in een select aantal andere Europese landen.

Geregistreerde Playstation 3-gebruikers kunnen een abonnement afsluiten van drie maanden tegen betaling van een bedrag van 8,99 Britse pond (10 euro). Losse episodes kosten 0,99 Britse pond (1 euro).

Een aflevering van FirstPlay bevat zes reclameblokken per episode. Zodra deze reclame blokken één keer bekeken zijn, kunnen ze worden overgeslagen. Tijdens de show krijgen Playstation 3-bezitters onder andere previews, recensies en achtergrondverhalen door de redactie van het 'Official Playstation Magazine' voorgeschoteld.

Nieuwe gameshow op Playstation 3

FailPlay of YayPlay? Wat denken jullie?

RKC Waalwijk kan dit weekend degraderen

Degradatie kan voor RKC Waalwijk morgenavond al een feit zijn. Mocht de ploeg uit Waalwijk niet winnen van Vitesse, dan komt de formatie vanaf volgend seizoen weer in de Jupiler League uit. Het zou voor de Waalwijkers de tweede keer zijn, dat ze uit de hoogste voetbalcompetitie verdwijnen.

In de afgelopen 30 wedstrijden behaalde RKC Waalwijk slechts twaalf punten, waarmee de formatie van trainer Ruud Brood op een negatief Eredivisie-record lijkt af te stevenen. Van het eerdergenoemde aantal duels gingen er maar liefst 26 verloren.

In het seizoen 2000-2001 degradeerde RBC Roosendaal met 27 verloren duels. Het is dus niet ondenkbaar dat RKC Waalwijk dit aantal gaat overtreffen. Naast het treffen met Vitesse spelen de Waalwijkers in de komende weken ook nog tegen Heracles Almelo (13 april), ADO Den Haag (18 april) en VVV-Venlo (2 mei).

Bovendien verloren de manschappen van Brood de laatste twaalf wedstrijden. Het huidige Eredivisie-record staat nu nog op veertien achtereenvolgende verliespartijen en staat op naam van de Volewijckers, die dit negatieve record in het seizoen 1962/1963 behaaldden.

[125cc] Iwema wil punten pakken

Jasper Iwema wil in 2010 in de 125cc regelmatig in de punten eindigen. De 20-jarige Drent slaagde er pas op het laatste moment in een team voor dit seizoen te vinden en wil met CBC Corse met de Aprilla-motor eindelijk een stap vooruit zetten.

"Hij stuurt makkelijk en is motorisch even sterk als de Seel die ik jaren gewend was. Je kunt met deze motor meer, hij is lekker 'smeuïg' en zeker competitief," zei Iwema over de nieuwe fiets. Hij maakte begin maart voor het eerst kennis met de machine, al ging dat niet van harte. "Het was slecht weer in Spanje, we konden maar weinig de baan op. Ik werd aangereden door een coureur uit de Moto2. Ik had hoofdpijn en voelde me constant duizelig, maar ben gewoon doorgegaan met racen en trainen. Achteraf bleek dat ik een hersenschudding had."

Hij is volledig hersteld hiervan en deed eind maart mee aan een tweede testsessie in Jerez. "Eigenlijk heb ik daar pas de eerste fatsoenlijke meters op de motor kunnen maken en de machine een beetje leren kennen. Ik weet nu zeker dat er veel mogelijk is. Aan het einde van de sessies was ik twee seconden sneller dan vorig jaar. Ik zat met mijn tijden steeds bij de beste vijftien. Ik denk dus dat ik redelijk meekan."

"Ik mag niet klagen. Heb gelukkig een team gevonden en mag racen in de Grote Prijzen. Dat is waar ik voor leef. Ik ben heel tevreden in mijn nieuwe team. Het zijn leuke mensen, die het materiaal goed kennen en met wie de samenwerking prima is. Ik doe ook al mijn best om Italiaans te spreken, want dat is alleen maar goed voor de verstandhouding. Verder moet ik vooral goed op mezelf letten, me niet gek laten maken en hartstikke mijn best doen om vooruitgang te boeken," zei Iwema die in ieere race punten wil scoren. "Met hopelijk een mooie uitschieter naar boven, maar ik moet wel realistisch blijven."

Komend weekend gaat het nieuwe seizoen van start in Qatar op het circuit van Losail. De coureurs zullen de race in het donker onder kunstlicht gaan verrijden.

Renard nieuwe bondscoach Angola

Hervé Renard is de nieuwe bondscoach van Angola. De 41-jarige Fransman werd vandaag voorgesteld en ondertekende een contract voor twee jaar. Hij volgt de Portugees Manuel José op, die na afloop van de Afrika Cup ontslagen werd.

Renard was sinds 2008 de bondscoach van Zambia, dat hij op de afgelopen Afrika Cup voor het eerst sinds veertien jaar naar de kwartfinales wist te loodsen. Ondanks de goede resultaten vroeg hij eergisteren toch aan de Zambiaanse bond om zijn contract te ontbinden waardoor de weg naar Angola open lag.

Hideo Kojima verdedigt sluikreclame in Metal Gear Solid: Peace Walker

Voor de mensen die het nog niet weten, Metal Gear Solid: Peace Walker zit vol sluikreclame. Bij sluikreclame moet je denken aan de marketingtechniek waarbij bijvoorbeeld in een televisieserie duidelijk bier van een bepaald merk wordt gedronken. Je ziet dan vaak dat het etiket ‘toevallig’ altijd richting de kijker is gericht. In Peace Walker zit onder andere sluikreclame voor Doritos, Pepsi, Mountain Dew en AXE.

Nu zullen de meeste dit in verband stellen met een koffer vol met geld voor Hideo Kojima, maar hijzelf had het volgende te zeggen via Twitter: "Regarding the collaborations, I have one reason for doing them. It's because I want to surprise the players. If the surprise and freshness were lost, I would stop the collaborations. It's different from Hollywood-style merchandizing." Het gaat hem dus niet om het geld, maar de verrassingen die hij de gamer kan bieden.

Het is aan jezelf om te bepalen wat je hiervan vindt, maar realiseer je dat Metal Gear Solid 4 ook al vol zat met sluikreclame in de vorm van de iPod, Triumph en de Japanse energie drank Regain. Heb je daar geen last van gehad dan zul je waarschijnlijk ook geen problemen hebben met de sluikreclame in Peace Walker.

 

Rabobank met alleen Nederlanders in Parijs - Roubaix

De Rabobank-wielerploeg zal zondag in Parijs - Roubaix met louter Nederlandse renners aan de start gaan verschijnen. Tom Leezer was het enige twijfelgeval voor de klassieker, maar hij is fit genoeg om van start te gaan in de Hel van het Noorden.

Sebastian Langeveld en Lars Boom zijn de kopmannen in de ploeg die verder bestaat uit Jos van Emden, Rick Flens, Joost Posthuma, Tom Stamsnijder en Maarten Tjallingii en de al eerder genoemde Leezer.

WimLex laat zich bijpraten over internet

Prins Willem-Alexander heeft donderdag het kantoor van Google Nederland in Amsterdam bezocht. Hij liet zich bijpraten over trends op het internet, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De prins sprak met enkele ondernemers die online zaken doen en werd geïnformeerd over internet als bron van innovatie. Ook werd ingegaan op de online videodienst YouTube. Onlangs werd een YouTube-kanaal van het koninklijk huis gelanceerd.

Recentelijk kreeg Beatrix nog veel kritiek op haar kerstrede, waarin ze aangaf weinig affectie te hebben met nieuwe media. In haar toespraak zei Beatrix dat internet leidt tot een leeg bestaan. "Met virtuele ontmoetingen wordt die leegte niet gevuld", zei Beatrix.

Oud-medewerker Ferrari Stepney voor de rechter

Nigel Stepney, voormalig werknemer bij Ferrari, moet op 12 mei voor de rechtbank in Sassuolo verschijnen, zo meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

Stepney wordt ervan verdacht sabotage te hebben gepleegd aan de auto's van Ferrari. Vlak voor de Grand Prix van Monaco in 2007 werd in de brandstoftanks van Kimi Raikkonen en Felipe Massa een wit poeder ontdekt, dat een paar dagen later ook in de broekzakken van Stepney werd aangetroffen tijdens een huiszoeking. De stof zou kunnen leiden tot motorschade volgens deskundigen.

Ook speelde de voormalig teammanger vertrouwelijke informatie van Ferrari door naar McLaren. Mike Coughlan, hoofdontwerper bij McLaren, zou Stepney hierbij geholpen hebben. McLaren kreeg van de FIA een boete van 100 miljoen dollar en werd uitgesloten van het constructeurskampioenschap vanwege deze kwestie.

Zowel Stepney als Coughlan werden door hun werkgevers op straat gezet. De aanklachten tegen McLaren-medewerkers Coughlan, Paddy Lowe, Jonathan Neale en Rob Taylor kwamen te vervallen. Hier stond een zogenaamd 'nolo contendre' tegenover, wat inhoudt dat het viertal de beschuldiging erkent en er geen reden is om de aanklacht aan te vechten. Wel moesten zij allevier een geldboete betalen.

Proces tegen Olmert opgeschort

Een Israëlisch hof heeft het proces wegens corruptie tegen de voormalige premier Ehud Olmert donderdag tot mei opgeschort. Een dag eerder werd een vertrouweling van Olmert gearresteerd in verband met een omkoopschandaal waarmee miljoenen waren gemoeid. De advocaten van Olmert meenden dat hij door deze arrestatie en de publieke verontwaardiging die naar aanleiding van dit schandaal ontstond momenteel geen eerlijk proces zou krijgen.

Olmert was burgemeester van Jeruzalem toen de omkooppraktijken vermoedelijk plaatsvonden. Het is onduidelijk of Olmert daar ook bij betrokken was, omdat de rechter heeft verboden dat informatie hierover openbaar wordt gemaakt. Het proces tegen Olmert gaat over andere corruptiepraktijken dan het betreffende omkoopschandaal.

OM in hoger beroep in Checkpoint-zaak

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak in de Checkpoint-zaak. Ook de eigenaar van de megacoffeeshop in Terneuzen tekent hoger beroep aan. Hij werd twee weken geleden veroordeeld tot zestien weken cel en een boete van tien miljoen euro.

Het OM laat donderdag weten dat de rechter te laag heeft gestraft. Justitie had geëist dat de verdachte een boete van 26 miljoen euro zou krijgen. Ook vindt het OM het onoverkomelijk dat de straffen tegen de vijftien medeverdachten lager uitvielen dat geëist. Geen van hen hoeft de cel in.

Volgens de rechtbank pakten de straffen relatief laag uit omdat de overheid al jaren wist van de praktijken van Checkpoint. De coffeeshop had nooit zo groot kunnen worden zonder de steun van de overheid, oordelen de rechters, en er is ook nooit gewaarschuwd dat de zaak uit de klauwen groeide. Het OM is van mening dat vooral moet worden gekeken naar wat de verdachten opzettelijk fout hebben gedaan.

Maldonado ontkent gesprekken met Sauber

Pastor Maldonado zegt dat hij niet in gesprek is met Sauber. Volgens de geruchten zou de Venezolaan van de Grand Prix van Spanje of Monaco het stoeltje van Pedro de la Rosa gaan overnemen bij het team van Peter Sauber.

Voor de start van dit seizoen probeerde hij ook al een plek in de hoogste klasse van de autosport te bemachtigen, maar dat lukte niet: "Ik had een mogelijkheid om dit jaar in de Formule 1 te gaan rijden, maar toen was er een probleem bij Stefan Grand Prix. Vervolgens kwamen we erg dicht bij een stoeltje bij Hispania, maar helaas kwamen mijn sponsors er niet uit."

Tijdens dit seizoen probeert hij nog wel een stoeltje te krijgen: "We zijn nog steeds bezig om een plekje in de F1 te krijgen, maar dat is natuurlijk niet gemakkelijk. Zelfs als je voor een klein team wilt rijden, heb je al veel geld nodig. Geld vinden voor een stoeltje bij een groot team is bijna helemaal niet te doen."

Tilburg komt Willem II tegemoet

De gemeente Tilburg komt voetbalclub Willem II tegemoet door vanaf volgend seizoen de huur van het stadion met 400.000 euro te verlagen. De voorwaarde die het nieuwe college hieraan verbonden heeft is wel dat de ploeg zich weet te handhaven in de Eredivisie.

Willem II kampt met financiële tekorten en wil volgend jaar de begroting terugbrengen van dertien naar tien miljoen euro. Dit moet gebeuren door flink te bezuinigen op de salariskosten van de spelers en de selectie in te krimpen tot 22 man. Tilburg wil nu ook een duit in het zakje doen door de huur van 1,2 miljoen euro te verlagen tot 800.000 euro per jaar.

De Tricolores staan momenteel zeventiende in de Eredivisie en lijken af te stevenen op nacompetitie. Sportwethouder Jan Hamming zegt dat het huidige aanbod zal vervallen mocht Willem II gaan degraderen. Onduidelijk is wat er in dat geval zal gaan gebeuren met de club.

Ferry Corsten vond zijn trance te zoetsappig

Ferry Corsten bestempelt zijn oude trancesound als 'zoetsappig'. De 36-jarige dj besloot een andere richting in te slaan en ging zich richten op oldschool electro. Inmiddels is hij weer teruggekeerd naar de vertrouwde tranceklanken. "Trance is weer heel breed. In mijn sets kan ik ook minimal techno en house draaien, omdat het die warme melodie van trance in zich heeft", zegt de dj in een interview met Spits.

Spijt heeft Ferry niet van de keuzes die hij heeft gemaakt als dj. "Anders was ik afgestompt. Ik had echt het gevoel dat ik meer uit die synthesizer kon krijgen." Hij vertelt dat hij ervan houdt om tegen de stroom in te gaan.

Zijn wereldtournee, die op 27 maart startte in Los Angeles, heet 'Once Upon a Night', naar het gelijknamige album. De dj verdeelt elk van zijn zes uur durende optredens onder in drie delen, namelijk zonsondergang, nacht en zonsopgang. Ferry treedt op 10 april op in Nederland, hij draait dan in The Matrixx in Nijmegen.

Ferry Corsten vond zijn trance te zoetsappig
Ferry Corsten vond zijn trance te zoetsappig (Foto: Novum)

VN-chef stuurt speciale gezant naar Kirgizië

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon stuurt de voormalige Tsjechische minister van buitenlandse zaken Jan Kubis als speciale gezant naar Kirgizië. Dat heeft hij donderdag gezegd. Kubis reist vrijdag naar het Centraal-Aziatische land.

"Ik ben erg bezorgd en gealarmeerd door al dit geweld", aldus Ban. "Alle uitingen van de oppositie moeten door beide partijen op een vreedzame manier worden afgehandeld." Ban, die kortgeleden op bezoek was in Kirgizië, zei dat hij de spanning in de lucht voelde hangen. Volgens hem werd de druk al maanden opgevoerd.

Ban zei dat hij de Kirgizische president Koermanbek Bakijev tijdens zijn bezoek 'luid en duidelijk' heeft gezegd dat de mensenrechten moeten worden beschermd en dat vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en het recht op vergadering moeten worden gegarandeerd. "Ik sprak vooral uit dat het nogal verontrustend was dat tv-stations werden gesloten precies twee of drie dagen voor mijn aankomst. En ik heb de kwestie van bescherming van de persvrijheid aangekaart."

Aanhoudingen in Roemenië om kinderhandel

Zeventien Roemenen zijn donderdag opgepakt op verdenking van kinderhandel. De mannen zouden kinderen naar Groot-Brittannië hebben gestuurd om daar te bedelen en te stelen. Dat heeft het Roemeense Departement voor onderzoek naar Criminaliteit, Georganiseerde Misdaad en Terrorisme gezegd.

Ruim driehonderd agenten en aanklagers hebben bij zo'n veertig huizen in Tandarei, in het zuidoosten van Roemenië, huiszoekingen gedaan. Dertig personen werden ondervraagd over het naar Groot-Brittannië brengen van 168 zigeunerkinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar om daar 'criminele activiteiten' uit te voeren.

Ook de Britse politie nam deel aan het onderzoek; zij zetten 26 agenten in bij de actie. Uit nieuwsberichten bleek dat de aanklagers tijdens de huiszoekingen pistolen vonden, jachtgeweren en grote sommen geld.

Ongeluk met twee boten op Merwede

Op de Merwede bij Papendrecht is een tanker op een plezierjacht gevaren. Twee mensen raakten te water, zij zijn inmiddels gered. Ze lijken er niets meer dan een nat pak aan over te hebben gehouden, meldt de politie.

De 60-jarige man en de 26-jarige vrouw waren aanspreekbaar toen ze uit het water werden gehaald. Ze zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

De aanvaring vond rond 14.15 uur plaats. Het grote schip raakte niet beschadigd, het kleine bootje wel. Een schip van de hulpdiensten kon voorkomen dat het plezierjacht zou zinken. De oorzaak van het ongeluk is onbekend.

Button blij met nieuw puntensysteem

Wereldkampioen in de Formule 1 Jenson Button is blij verrast dat het nieuwe puntensysteem in de sport goed lijkt te werken. In plaats van de eerste acht coureurs krijgen nu de eerste tien rijders punten en wordt de zege tegen opzichte van de tweede plaats (25 om 18 punten) meer beloond dan in het verleden (10 om 8 punten).

"Het zit allemaal heel dicht bij elkaar in het kampioenschap. Ik ben vrij verrast daarover. Ik denk niet dat ik de enige was die dacht dat het nieuwe puntensysteem de snellere coureurs meer zou belonen in plaats van de meer constante rijders. We hebben in de eerste drie races echter gezien dat consistentie nog steeds heel belangrijk is. Ik heb trouwens gehoord dat de volgorde in het kampioenschap met het oude puntensysteem niet anders zou zijn geweest dan nu, wat op zich een interessant gegeven is," zei Button op zijn site.

"Maar ik denk dat we over een paar races de gevolgen van het nieuwe puntensysteem pas echt goed kunnen overzien. Aan de finish komen, blijft echter belangrijk. Gelukkig zit het met de betrouwbaarheid wel goed bij McLaren en zijn de motoren van Mercedes de betrouwbaarsten op de grid. Tot dusver zijn we steeds met beide wagens gefinisht, als enige van de topteams overigens!" Button staat nu vierde in het kampioenschap, terwijl zijn team McLaren achter Ferrari bij de constructeurs op plaats twee bivakkeert.

Biomassacentrale Cuijk stilgelegd

Energieproducent Essent is gestopt met het opwekken van energie uit biomassa in haar centrale in Cuijk. Het bedrijf stelt dat de productie van groene energie zonder overheidssubsidie niet mogelijk is.

Sinds augustus vorig jaar ontvangt Essent geen subsidie meer voor de biomassacentrale die in 2000 officieel in gebruik werd genomen. Inmiddels heeft de energieproducent het ministerie van Economische Zaken verzocht de geldkraan weer open te draaien, maar het bedrijf verwacht niet dat er voor de Tweede Kamerverkiezingen een besluit genomen wordt.

Consumenten ondervinden geen hinder van de sluiting van de centrale. Slechts vier procent van de totale productie van groene stroom van Essent vindt in Cuijk plaats.

Actie tegen Felix Rottenberg in DWDD

Op de microblogdienst Twitter is een actie gestart om Felix Rottenberg uit het programma De Wereld Draait Door (DWDD) te weren. Rottenberg, een PvdA-coryfee en vriend van presentator Matthijs van Nieuwkerk, is de laatste maanden op zeer regelmatige basis te gast bij het VARA-programma, dit tot ergernis van een deel van de kijkers.

Vanaf 31 mei wordt het Rottenberg-gehalte in DWDD nog hoger. Dan krijgen kijkers negen dagen lang de politiek deskundige als tafelheer voorgeschoteld tijdens speciale verkiezingsuitzendingen die het programma organiseert. Via twitter.com/boycotfelix kunnen Rottenberg-haters zich aanmelden.

Ook het Algemeen Dagblad hield een peiling onder haar lezers of Rottenberg een aanwinst was voor DWDD. 44 procent van de 3900 ondervraagden was niet gecharmeerd van Rottenberg, slechts 25 procent was dat wel. 31 procent had geen specifieke mening over de invloed van de PvdA'er op het programma.

Bezoek ook het DWDD-topic op het forum.


Felix Rottenberg in De Wereld Draait Door

Molyneux: "Fable III bezit de beste 'cast' ooit"

Peter Molyneux heeft in een interview met IGN beweerd dat Fable III de beste 'cast' ooit bezit in de geschiedenis van videogames. John Cleese, Stephen Fry en Jonathan Ross maken onderdeel uit van de cast van Fable III.

Volgens Molyneux moeten wij ons ook gaan vermaken met de optredens van deze acteurs in Fable III: "How we're using these characters is very much dependent on how you play the game. This is not like traditional dialogue, we went into a studio with John Cleese and I think he'd never done anything like this ever before, because we had to say ‘if the player is like this, how are you going to react'. It was a very interesting process."

Cleese zal in Fable III de butler spelen en Fry zal de rol van Reaver uit Fable II weer op zich nemen. Wie Jonathan Ross gaat vertolken is nog niet bekend. Fable III komt aan het einde van dit jaar uit, exclusief op de Xbox 360.

Drenthe hervat training bij Real Madrid

Royston Drenthe heeft de training hervat bij zijn club Real Madrid. De middenvelder kreeg van de medische staf te horen dat hij weer fit genoeg is om te kunnen meedoen met de veldtrainingen.

Drenthe kampt al twee maanden met een dijbeenblessure. Hij werkte tot nu toe in het het krachthonk aan zijn herstel. Xabi Alonso verscheen daarentegen niet op de training. De Spanjaard kreeg woensdag een tik op de enkel en bleef uit voorzorg binnen.

Rusland en VS tekenen kernwapenverdrag

De Verenigde Staten en Rusland hebben donderdag in Praag een verdrag getekend om het kernwapenarsenaal van de twee landen te verminderen, ook wel nucleaire non-proliferatie genoemd. Het is een van de belangrijkste verdragen tussen de voormalige Koude Oorlog-vijanden.

Het verdrag verplicht de twee landen hun aantallen kernkoppen met twee derde te verminderen en hun aantallen raketten, onderzeeërs en bommenwerpers die deze kernkoppen kunnen dragen te halveren. Hiermee willen Rusland en de VS een sterk signaal afgeven dat ze ontwapening serieus nemen.

In een luxueuze kamer in het Tsjechische presidentiële paleis in Praag schreven de twee presidenten geschiedenis. Het verdrag moet nu worden geratificeerd door het Russische parlement en de Amerikaanse Senaat. Het Witte Huis is al bezig te lobbyen voor het verdrag.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het verdrag een belangrijke mijlpaal voor de nucleaire veiligheid en de relatie tussen Rusland en de VS. Hij voegde daaraan toe dat het verdrag een stap in de goede richting is en dat het een voorbereiding is voor grotere beperking van de strategische kernwapenvoorraad.

Whitney Houston ontslagen uit ziekenhuis

Whitney Houston voelt zich kiplekker. De 46-jarige zangeres werd woensdagochtend opgenomen in een Frans ziekenhuis, maar is woensdagavond weer ontslagen. "Ik voel me geweldig", zegt ze tegen het Amerikaanse People. "Ik ben klaar voor mijn Europese tournee."

Houston werd volgens Franse media met een longontsteking opgenomen, zelf houdt ze het op een allergische reactie. "Ik ben kerngezond, maar rond deze tijd van het jaar spelen mijn allergieën altijd op."

Gefluisterd werd dat de zangeres weer teruggevallen was in haar oude gedrag en drugs gebruikt had. "Dat soort verhalen zijn belachelijk", reageert Houston fel. "Ik wil er niet eens op reageren, ik lees het al helemaal niet meer."

Houston wil haar wereldtournee dinsdag weer oppikken. Het eerste concert in Europa vindt dan plaats in het Britse Birmingham. De Nederlandse Waylon verzorgt het voorprogramma. Hij liet woensdag weten rustig af te wachten tot Houston weer beter is.

Whitney Houston ontslagen uit ziekenhuis
Whitney Houston ontslagen uit ziekenhuis (Foto: Novum)

Messentrekker neergeschoten in Bijenkorf Amsterdam

Een agent heeft donderdag een messentrekker in zijn been geschoten in de Bijenkorf in het centrum van Amsterdam. Het incident vond plaats op de parfumafdeling in het warenhuis op de Dam. De verdachte is met een verwonding aan zijn been afgevoerd. De omgeving van de schietpartij is afgezet, meldt de politie.

De politie ging naar het warenhuis na een melding over een diefstal. De winkeldief bedreigde een beveiliger met een mes. Twee agenten probeerden de 28-jarige man aan te houden, maar de situatie was volgens de politie zo bedreigend dat ze genoodzaakt waren de man neer te schieten.

Een woordvoerder van de Bijenkorf bevestigt dat er rond het middaguur een incident heeft plaatsgevonden, maar wil er verder niets over zeggen. Een deel van de begane grond is afgezet, maar het warenhuis is verder gewoon toegankelijk.

Op het afgezette deel van de Bijenkorf wordt sporenonderzoek verricht. De Rijksrecherche onderzoekt of de agenten terecht hebben geschoten.

Messentrekker neergeschoten in Bijenkorf Amsterdam
Messentrekker neergeschoten in Bijenkorf Amsterdam (Foto: Novum)

Ecclestone wil in 2013 racen in Rusland

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil in de toekomst Rusland toevoegen aan de Formule 1-kalender. De Brit zou de race graag in 2013 op de kalender willen zien, want betekent dat er een van de huidige Grand Prix zou moeten gaan verdwijnen.

Zo staat de race in Turkije al tijden ter discussie en wordt nu ook een race in Spanje in het voortbestaan bedreigd. "We gaan zeker een paar circuits verliezen. Maar sommige races kunnen we makkelijk missen. Binnen enkele maanden nemen we een beslissing," zegt Ecclestone.

De F1-baas ziet graag meer stratenraces op de kalender en wil daarom in 2012 in New Jersey met op de achtergrond de skyline van Manhattan een race organiseren. Hiervoor zouden drie locaties geschikt zijn. Een jaar later moet dan Rusland aan de kalender toegevoegd worden, waarbij Moskou en Sochi, de stad van de Winterspelen in 2014, in aanmerking komen. Dit omdat de markt voor de Formule 1 in zowel de Verenigde Staten als in Rusland nog behoorlijk kan groeien.

Rommedahl: "Bij Messi denk je: dat kan ik ook"

Dennis Rommedahl was in Camp Nou om Barcelona te zien spelen en zag daar de wervelende Lionel Messi. De Argentijn stal dinsdagavond de show in de wedstrijd tussen FC Barcelona en Arsenal (4-1). De onnavolgbare aanvaller scoorde vier doelpunten en hielp zijn naar de halve finale.

Dennis Rommedahl zat op de tribune, hij was met Ajax aanwezig in Camp Nou om de verrichtingen van beide teams te aanschouwen. De Deen was onder de indruk van Messi. "Vooral omdat het zo simpel lijkt. Als je hem ziet voetballen, denk je: dat kan ik ook. Maar het gemak waarmee hij er vier inschiet, is uitzonderlijk. Hij leek tegen Arsenal - na Barcelona de best voetballende ploeg ter wereld - wel van een andere planeet", zegt hij tegenover De Telegraaf.

Wijnaldum droomt van overstap naar Liverpool

De media pikten de interesse van Liverpool in Georginio Wijnaldum op en ondertussen heeft de geboren Rotterdammer de geruchten ook vernomen. Georginio Wijnaldum wordt steeds vaker in verband gebracht met een vertrek bij Feyenoord. De jeugdinternational zou de interesse van Liverpool hebben gewekt.

De aanvaller ziet een overstap naar de Reds als een goede stap in zijn carrière. "Het is mijn droom om in een grote competitie te spelen en Engeland zou een perfecte keuze zijn", aldus Wijnaldum tegenover Daily Mirror. "Om in de voetsporen te treden van Dirk Kuijt zou sensationeel zijn. Hij was succesvol bij Feyenoord en heeft ook al grote successen geboekt bij Liverpool."

In de Engelse media werd eerder al gesuggereerd dat de club uit Liverpool negen miljoen euro over zou hebben voor Wijnaldum. Daar zou hij de opvolger moeten worden van Ryan Babel of Albert Riera.

Terpstra oefende op duinpad voor Parijs - Roubaix

Niki Terpstra zal komende zondag zijn vierde Parijs - Roubaix gaan rijden. De Milram-renner krijgt gezelschap van ploeggenoot veteraan Servais Knaven die als hij de tocht door Noord-Frankrijk voor de zestiende maal uitrijdt het record van de Belg Raymond Impanis evenaart.

Dit jaar zal Terpstra over de steentjes rijden met een fiets die voorzien is van een stalen voorvork, volgens hem het geheim op een betere klassering. "Ik moest op strook 11 van fiets wisselen en heb daarna een heleboel renners achterhaald," zei de renner die dit jaar een speciale voorbereiding kende. "Ik heb geoefend op een duinpad en wat klinkertjes in Alkmaar. Onze gewone fietsen zijn van carbon; dat kan breken. Ik vind staal op de kasseien meer comfort geven. Het voelt gewoon net iets beter. De fiets is iets zwaarder, maar we rijden niet omhoog. En anders neem ik één bidonnetje minder mee."

Voormalig winnaar Knaven heeft de 25-jarige Terpstra nog wel tips gegeven. "Niet te veel in de wind komen. Niet op kop rijden op de kasseistroken, dat soort dingen," zei de leerling die nog meer tips van zijn leermeester toegeworpen kreeg. "Als we vrijdag gaan verkennen, zal ik heus wel wat tips geven, maar Niki heeft al de nodige parkoerskennis. Eigenlijk is het alleen zaak hem in de wedstrijd in te tomen. Hij is een felle renner, maar in Parijs-Roubaix is het vooral een kwestie van je krachten sparen."

Grote favoriet komende zondag is de Zwitser Fabian Cancellara die afgelopen week nog de Ronde van Vlaanderen won. Zijn grootste concurrent is Tom Boonen die in Vlaanderen tweede werd. "Boonen moet gewoon proberen zijn wiel te houden en hem dan kloppen in de sprint. Cancellara kan trouwens ook pech krijgen," vervolgde Knaven. "Ik denk ook dat Boonen echt wel in zichzelf gelooft. Parijs-Roubaix ligt hem misschien nog wel beter dan de Ronde van Vlaanderen. Je rijdt hem er op de kasseien niet zomaar af."

Keepster deelt kaakslag uit (video)

Vrouwenvoetbal saai? Niet bij de amateurs. De keepster van de ReigerBoys zorgde onlangs in Heerhugowaard voor spectaculaire beelden.

Toen de spits van tegenpartij RKTSV een doelpunt maakte was keepster Eline Roet zo kwaad dat ze de spits een kaakslag verkocht. De scheidsrechter zag echter niks en ook de assistent had niks gezien. Toen er later in de wedstrijd weer een goal werd gescoord, maakte de keepster het nog bonter en begon ze te schoppen. Kijk de vuistslag hieronder, vanaf 4 minuut 25. 

Geloof in aliens minst in Nederland

Nederlanders geloven het minst dat er als mensen vermomde aliens op aarde rondlopen. Slechts acht procent van de Nederlanders kan zich vinden in dit sci-fi-verhaal, blijkt uit mondiaal onderzoek van persbureau Reuters onder 23.000 mensen. Ook Belgen en Zweden vrezen buitenaardse infiltranten niet.

In India en China gelooft maar liefst veertig procent van de ondervraagden dat zich buitenaardse wezens onder de mensen bevinden. Meer mannen dan vrouwen (22 tegenover 17 procent) geloven in aliens op aarde. Een verschil in het aantal gelovers naar inkomen is er niet.

Verreweg de meeste ondervraagden geloven niets van het verhaal. Volgens de onderzoekers is er mogelijk een verband tussen de bevolkingsdichtheid van een land en het aandeel van mensen dat gelooft in marsmannetjes in vermomming. "Misschien is het wel zo simpel dat als er weinig mensen in de buurt wonen, dat je de buren beter kent", zegt een onderzoeker.

China gaat sancties tegen Iran bespreken

Na maanden van diplomatiek gemanoeuvreer heeft China ingestemd donderdag rond de tafel te gaan zitten met de vier andere permanente leden van de Verenigde Naties en Duitsland om de mogelijkheid van nieuwe sancties tegen Iran te bespreken. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner woensdag gezegd.

China liet eind maart in een telefonische vergadering al doorsluimeren nieuwe sancties te willen bespreken, maar er werd toen geen afspraak gemaakt om daadwerkelijk rond de onderhandelingstafel plaats te nemen. Kouchner noemde de deelname van China een 'positieve factor'. De Amerikaanse regering in Washington wilde niet bevestigen dat donderdag een vergadering wordt gehouden.

Het eventueel instellen van nieuwe sancties tegen Iran is bedoeld om het regime in Teheran te dwingen zijn veronderstelde atoomprogramma en het verrijken van uranium te laten varen.

ADO maand zonder doelman Zwinkels

ADO Den Haag kan de laatste vier wedstrijden van het reguliere seizoen geen beroep doen op Robert Zwinkels. De keeper viel zondag tegen Ajax uit met een blessure aan zijn elleboog en is naar verwachting een maand uit de roulatie. Als ADO wordt veroordeeld tot het spelen van play-offs, is Zwinkels weer inzetbaar.

De kans is groot dat het Haagse doel zondag tegen FC Utrecht wordt verdedigd door derde keeper Gino Coutinho. Reservegoalie Barry Ditewig kreeg zondag tegen Ajax rood omdat hij een tik zou hebben uitgedeeld aan Demy de Zeeuw. Dittewig verwierp een schikkingsvoorstel van twee duels, waarvan één voorwaardelijk. Vanavond buigt de tuchtcommissie zich over de zaak.

ATP legt tennisser Schwank boete op

Eduardo Schwank heeft gisteren in de eerste ronde in het ATP-toernooi in Houston een slechte beurt gemaakt. De Argentijn haalde voortdurend het tempo uit het spel met lobs en dropshots en verloor uiteindelijk van zijn landgenoot Juan Ignacio Chela met 1-6, 7-6 en 1-6.

Tennisorganisatie ATP was het niet eens met de speelwijze van Schwank en legde hem na afloop van de partij een boete van 1.000 euro op. De Argentijn verklaarde na zijn verloren wedstrijd dat hij vanwege rugproblemen geen lange rallies kon spelen. Toen hij op matchpoint tegen ook nog een voetfout maakte had hij zijn laatste krediet ook bij de Amerikaanse fans verspeeld en ging hij onder boegeroep van de baan af.

Renault: "Petrov moet afvallen"

Het Formule 1-team van Renault heeft haar coureur Vitaly Petrov opgedragen om af te vallen. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport is de 25-jarige Rus veel zwaarder dan zijn teamgenoot Robert Kubica.

Petrov en Kubica behoren tot de langste coureurs in het veld, maar hun gewicht zou ongeveer tien kilogram schelen, waardoor het Franse team Petrov nu opgedragen heeft om gewicht te verliezen.

Gratis Dr Who Adventure Games

Afgelopen Paasweekeinde is de BBC begonnen met het uitzenden van een nieuwe serie Dr Who-afleveringen, met een nieuwe Doctor in de hoofdrol. Vandaag maakt de BBC bekend dat er ook een serie van vier games met deze nieuwe Doctor in ontwikkeling is. De episodische adventures zullen ieder een uur of twee duren en vanaf juni gratis (!) beschikbaar zijn.

De BBC heeft de van Broken Sword bekende developer Charles Cecil, alsmede de studio Sumo Digital ingehuurd voor de ontwikkeling van het spel. De schrijvers van de TV-serie schrijven de verhalen voor de games. Zij spreken de hoop uit, hiermee nieuwe mensen aan het gamen te krijgen.

"Establishing new forms of drama is exactly what the BBC should be doing. By aiming these interactive episodes at the broad audience of the TV show - unique in British television, in that it encompasses at least three generations - we're aiming to encourage the family to gather round the PC or Mac in the same way they do the television," aldus Simon Nelson, hoofd van BBCs Vision Multiplatform-afdeling.

Dr Who 1

De acteurs van de nieuwe serie, te weten Matt Smith en Karen Gillan (The Doctor en Amy), spreken de stemmen van de spellen in. Op de site "Develop Online" vind je meer concept art, een paar screenshots en een interview met Steven Moffat en Piers Wenge, de producers van zowel de serie als de spellen.

Steven Moffat legt bijvoorbeeld uit waarom het geen Tomb Raider-achtige game is geworden: "You were always shooting things – and the shooting parts are really, really dull. I always wanted to solve the problem of the big tomb, not worry about how long it’s taking to kill a sodding lion – but that’s not exciting, because you’re not really killing a lion anyway, you’re just pressing a button. But in The Adventure Games you’re solving a puzzle, and the Doctor is a great character to just be in the company of or to play in the adventure. You’re solving puzzles, you’re being clever! And of course, when you talk about children playing it, one thing the Doctor does is run away – most heroes don’t do that, but sometimes he’ll leg it." Bovendien past het niet bij het karakter van The Doctor om zich te verdedigen met een wapen, hij lost gevaarlijke situaties op andere manieren op.

Dr Who 2

Autismeweek

Ooit werd het me keer zo uitgelegd tijdens een lezing: alle informatie komt bij autisten als puzzelstukjes in hun hoofd. In hun hersens moeten ze eerst de puzzel nog maken. Voorbeeld: de deurbel gaat. Niet-autisten horen de deurbel en kunnen meteen registreren wat er gebeurt en daar actie op ondernemen. Een autist hoort eerst een geluid en vraagt zich af wat dit geluid betekent. Als hij heeft bedacht dat het de deurbel is die hij hoorde denkt hij na over wat voor actie er nu zou moeten volgen. Op het moment dat hij weet dat hij nu naar de deur moet om deze open te doen is degene die heeft aangebeld waarschijnlijk al verdwenen.

Restant Omniworld - Dordrecht maandag

Het restant van de wedstrijd tussen FC Omniworld en FC Dordrecht zal komende maandag uitgespeeld worden, zo maakte voetbalbond KNVB vandaag bekend. De stand in het Jupiler League-duel in Almere was in de 49e minuut van de wedstrijd nog 0-0 toen het licht op het sportcomplex door kortsluiting uitviel.

Omniworld zal de wedstrijd aan moeten vangen met tien man, omdat Karim Fachtali afgelopen vrijdag eerder in het duel al de rode kaart gekregen had. Voor de rest moeten beide teams met hetzelfde elftal op het veld verschijnen als waarmee ze toen het licht uitviel geëindigd waren, tenzij een speler geblesseerd geraakt is.

PVV: IJsland nooit toelaten tot EU

De PVV wil dat IJsland nooit wordt toegelaten tot de Europese Unie. Als het aan de PVV ligt, gebruikt Nederland haar vetorecht om de onderhandelingen over toetreding te blokkeren.

"IJsland heeft er een grote puinhoop van gemaakt en heeft een schuld van 3,8 miljard aan Nederland en Engeland, die ze niet kunnen terugbetalen. Nu het land bijna failliet is, komen ze opeens aankloppen bij de EU en mogen wij gaan puinruimen. Europa kost ons nu al klauwen met geld. Dit moet echt stoppen. Dat betekent: Geen eurocent naar Griekenland en IJsland niet toelaten. Landen moeten hun eigen broek kunnen ophouden, of anders wegwezen!", aldus financieel woordvoerder Teun van Dijck.

IJsland verkeert in grote financiële problemen sinds de kredietcrisis is uitgebroken. Het land wil onder meer daarom graag toetreden tot de EU. Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben nog 3,8 miljard euro tegoed van IJsland. Over de terugbetaling bestaat  veel onenigheid.

Sauber zoekt naar antwoorden voor slechte prestaties

Peter Sauber zoekt naar antwoorden nu zijn Formule 1-team niet het tempo aan de dag kan leggen wat van het team verwacht mocht worden op basis van prestaties uit het verleden en uit de testsessies. De Zwitsers hopen nu dat door de komst van de nieuwe technisch directeur James Key het de goede kant weer uit gaat.

"Qua prestaties zijn we niet waar we verwachtten te zijn of zouden moeten zijn gegeven de middelen die we ter beschikking hadden in de ontwikkeling van de C29," geeft Sauber toe. "Ik zoek naar antwoorden. Wat wel duidelijk is, is dat er veel onzekerheid was rond het team in de tweede helft van 2009. Niemand binnen het team wist of we in Bahrein op de grid zouden staan. De onzekerheid werd door mij weggenomen toen ik het team overnam en de jongens daardoor weer een toekomst hadden. Nu moeten we de verloren tijd zo snel mogelijk weer inhalen."

De komst van Key als opvolger van de vertrekkende Willy Rampf zal Sauber waarschijnlijk op technisch vlak opschudden. Hij vertrok afgelopen winter bij Force India en zal in China voor het eerst bij Sauber actief zijn. "Zijn eerste Grand Prix zal Shanghai zijn waar hij op het circuit ook de technische verantwoordelijkheid heeft. Op de korte termijn moet hij het volledige potentieel van de C29 gaan benutten, iets waar we in de eerste drie races niet aan toegekomen zijn. Op de langere termijn verwacht ik een reorganisatie op het technische vlak. Dat heeft tijd nodig."

Sauber nam afgelopen winter het team over van BMW, waardoor het weer een privéteam geworden is. Dit had directe gevolgen, want het budget werd met 40% ingekrompen en een derde van de werknemers kwam op straat te staan. Sauber zegt dat ook de gevestigde teams hier mee te maken krijgen nu ze dankzij de FOTA kosten moeten besparen. "We moeten weg van onze vorige manier van opereren en met nieuwe methodes de efficiency maximaliseren. Het is niet alleen op het technische vlak, maar ook over hoe we opereren als team." De Zwitser heeft vertrouwen in Key dat hij er een goede rol in kan spelen omdat hij bij Force India al gewend was om op die manier te werk te gaan.

Fränk Schleck geeft op na ruzie

Fränk Schleck komt niet meer in actie in de ronde van het Baskenland. De wielrenner van Saxo Bank kwam gisteren ten val en moet een aantal dagen rust houden. De reden van zijn opgave is opmerkelijk te noemen.

In de etappe van gisteren kreeg Schleck het aan de stok met een renner van Française des Jeux. Op tien kilometer van de streep trok deze renner de Luxemburger onderuit waarna Schleck in een sloot viel en gehecht moest worden aan zijn hoofd. Ondertussen is de pijn ondragelijk. "Vergelijk het met een tienvoudige kater, maar dan zonder drank", zegt Schleck, die niet wilde verklappen wie de renner van Française des Jeux was. "Ik moet even rusten."

Piraten waarschuwen marine Zuid-Korea

Somalische piraten hebben donderdag een Zuid-Koreaanse torpedojager, die een gekaapte olietanker in de gaten houdt, gewaarschuwd niet dichterbij te komen. Als het marineschip dat wel doet, brengt het de veiligheid van de bemanning van de olietanker in gevaar. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

Volgens de kapitein van de tanker zijn de piraten 'zwaarbewapend' en hij waarschuwde dat de piraten niet uitgelokt moeten worden, omdat het schip een grote hoeveelheid ruwe olie vervoert. De piraten eisten dat ze direct contact met de eigenaar van het schip krijgen.

De woordvoerder van het ministerie zei dat de onderhandelingen over het vrijlaten van de bemanning nog niet zijn begonnen.

Het schip, de Samho Dream, werd zondag gekaapt en werd door de piraten naar de Somalische kust gebracht. De Zuid-Koreaanse marine stuurde meteen een torpedojager achter het schip aan. De supertanker ligt nu vlakbij Somalië voor anker en wordt op een afstand in de gaten gehouden door de marine.

Drie jaar geëist voor doodslaan taxiklant

Tegen de taxichauffeur die in juli een klant doodsloeg op het Amsterdamse Leidseplein is drie jaar cel geëist. De twee kregen ruzie over de ritprijs, waarna de chauffeur de klant tegen de grond sloeg. De 44-jarige Rob Sitek overleed aan de gevolgen van de klap. De chauffeur beweert dat hij handelde uit zelfverdediging.

De dood van Sitek was het dieptepunt van de problemen rond de taxistandplaats. De politie verscherpte na het incident de controle op het plein. Taxichauffeurs die zich niet aan de regels houden, worden sindsdien voor enkele dagen van de standplaats verbannen.

Toenmalig staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) liet al eerder weten dat er haast zou worden gemaakt met een vernieuwde taxiwet, met strengere regels voor taxichauffeurs. Chauffeurs moeten zich daardoor verplicht aansluiten bij een organisatie. Vooral de 'vrije rijders' zouden voor problemen zorgen.

Boerka blijft steken in kart, moslima dood

In het Australische Port Stephens is een moslima overleden bij een bizar ongeluk. De 24-jarige vrouw reed op een kart, toen plotseling haar boerka werd gegrepen door het racevoertuigje.

De moslima liep hierbij ernstige verwondingen op aan haar nek en keel. De vrouw werd hierna met spoed overgevlogen naar een ziekenhuis in Newcastle.

Het mocht echter niet meer baten. De moslima is inmiddels overleden.


Een filmpje van het bewuste kartcircuit

Guerrero kan forse straf verwachten

Paulo Guerrero kan de komende tijd niet uitkomen voor zijn club HSV. De aanvaller ging in de fout door na de wedstrijd tegen Hannover 96 (0-0) een bidon naar een kritische fan te gooien. Hij moest daarvoor een recordboete van zeker vijftigduizend euro betalen aan de club. De Duitse bond stelt nu tevens een schorsing van vijf duels voor.

HSV dacht door hem een fikse geldboete opgelegd te hebben, Guerrero op gepaste wijze te hebben gestraft. De Duitse bond (DFB) denkt daar anders over. DFB wil Guerrero voor vijf duels schorsen en hem een boete opleggen van twintigduizend euro. Mochten HSV en speler hiermee akkoord gaan dan speelt de Peruviaan dit seizoen niet meer in de Bundesliga. De aanvaller van HSV is wel opgenomen in de wedstrijdselectie voor het Europese treffen met Standard Luik. Voor deze wedstrijd is Guerrero wel speelgerechtigd.

'Vertrek Marijnissen wijs besluit'

Het is goed dat Jan Marijnissen vertrekt uit de Tweede Kamer. Dat is een 'wijs besluit', zegt de nieuwe fractievoorzitter van de SP Emile Roemer donderdag in een interview met dagblad De Pers.

Roemer nam na de gemeenteraadsverkiezingen het stokje over als fractieleider van Agnes Kant. Zij besloot te vertrekken vanwege het verlies dat haar partij leed tijdens de stembusgang. Marijnissen vertrekt na zestien jaar Kamerlidmaatschap, volgens hem een 'logische' vervolgstap nadat hij in 2008 al was teruggetreden als fractieleider.

Kant, die Marijnissen destijds opvolgde, liet altijd weten de aanwezigheid van haar voorganger in de fractie te waarderen. Roemer denkt daar anders over. "Een nieuw iemand moet vol de ruimte hebben om het op zijn manier te doen. En dat weet hij en dat weet ik", zegt Roemer over Marijnissen. "Als hij weer in de Kamer gaat, geeft dat weer enorme druk."

Volgens Roemer speelt hierbij mee dat Marijnissen nog wel steeds de partijvoorzitter is. "Dat ook mensen van buitenaf denken: wat is zijn rol nu toch precies? Nou, hij is partijvoorzitter, hij zal heel erg lang een van mijn allerbelangrijkste adviseurs blijven, maar hier in de Kamer ben ik de partijleider. En laat daar geen misverstand over bestaan. Uiteindelijk neem ik de beslissingen."

Overigens kunnen beide heren zich vinden in de loop der dingen, beklemtoont Roemer. "Wij voelen ons er allebei heel goed bij."

Euthanasiewet leidt niet tot meer verzoeken

Het aantal verzoeken om euthanasie is niet toegenomen sinds de invoering van de euthanasiewet in 2001. Dat schrijven onderzoekers van het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel in een donderdag verschenen artikel in het vakblad British Journal of General Practice.

Uit cijfers van Nivel blijkt dat de euthanasiewet er wel toe heeft geleid dat er meer en beter over euthanasie wordt gecommuniceerd. "En dat komt de kwaliteit ten goede. Zodat bijvoorbeeld de juiste middelen worden gebruikt in de juiste dosering", aldus de onderzoekers.

Makelaars zien licht herstel op woningmarkt

De woningmarkt herstelt zich voorzichtig. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars, die het aantrekken van de verkoop van woningen 'bemoedigend' noemt. Wel stelt de NVM dat de discussie over het beperken van de hypotheekrenteaftrek schadelijk is voor het vertrouwen.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 14,7 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijs van een gemiddelde woning steeg met 0,4 procent tot 230 duizend euro.

NVM-voorzitter Ger Hukker laat weten dat makelaars 'de vlag niet uithangen', maar vindt de cijfers die donderdag gepresenteerd werden 'bemoedigend'. "De consument durft weer te kopen en de prijzen zijn niet verder weggezakt. Maar koper en verkoper zijn onzeker en opereren in deze markt zeer behoedzaam."

Hukker vreest een mogelijke systeemwijziging vanuit Den haag. "Als die wijziging ertoe leidt dat de hypotheekrenteaftrek eenzijdig wordt afgeschaft, zal er een enorme kapitaalsvernietiging plaatsvinden. Bij de daling van tien procent verdamt er circa 170 miljard euro aan vermogen op de woningmarkt."

Rooney opnieuw geblesseerd

Wayne Rooney heeft opnieuw een blessure aan zijn enkel opgelopen. De aanvaller van Manchester United en het Engelse nationale elftal heeft een bloeduitstorting opgelopen in het treffen met Bayern München.

Sir Alex Ferguson verraste gisterenavond door met Rooney in de basis te beginnen, nadat deze razendsnel van een enkelblessure herstelde. Hij was nadrukkelijk aanwezig en hielp The Reds naar een 3-0 voorsprong, maar nog voor de rust liep Rooney al minder soepel na een onschuldig duel met Daniel Van Buyten. Volgens Ferguson is de blessure niet al te ernstig en zal het niet lang duren vooraleer hij weer wedstrijden af kan werken voor de ploeg uit Manchester.

Bleszinski's game aankondiging uitgesteld

Eerder meldden wij op FOK!Games al dat de voorman van Epic, Cliff Bleszinski, zijn nieuwe game zou gaan aankondigen in de ‘Late Night’ show van Jimmy Fallon. Helaas liet de co-producer van de show weten dat de aankondiging is uitgesteld tot maandag.

Via Twitter liet co-producer Gavin Purcell weten date er een ‘scheduling conflict’ was opgetreden. Bleszinski plaatste zelf een Tweet dat hij vervangen was met Justin Bieber (een populaire  tiener –ster uit de Verenigde Staten). We zullen dus nog eventjes moeten wachten op de aankondiging van  (waarschijnlijk) Gears of War 3.

Justin Bieber

Robben: "Deze goal was heel lekker"

Arjen Robben zorgde er gisteravond in het Champions League-duel van Manchester United tegen Bayern München via een goal voor dat de Duitsers zich plaatsten voor de halve finale van het kampioenenbal. Na afloop was de Nederlander dan ook zeer blij met zijn goal. "Lekker belangrijk," zei hij.

"Deze goal was heel lekker," zei Robben die de bal na een hoekschop van teamgenoot Franck Ribéry in één keer uit de lucht nam en Manchester-doelman Edwin van der Sar kansloos liet. Hierdoor werd de stand in Engeland 3-2 voor Manchester, maar op basis van het met 2-1 gewonnen thuisduel was Bayern door. "Dit kan een heel mooi seizoen worden. We staan in alle finales."

Robben was vooraf een twijfelgeval, maar speelde toch. "Het was een klein risicootje. Van tevoren was afgesproken dat ik ongeveer zestig à zeventig minuten zou spelen. Ik riep naar de kant dat het nog wel ging en dat ik wel wilde blijven staan. Dat was precies voldoende," zei de aanvaller die direct na zijn doelpunt gewisseld werd. "Dit voelt nu heel goed. Nu even een paar dagen herstellen en dan weer aan de bak in de Duitse competitie," zei Robben die komende zaterdag tegen Bayer Leverkusen weer aan mag treden.

Martina, Saladino naar FBK-games

De FBK-Games krijgt op 30 mei een herhaling van het verspringduel der giganten Irving Saladino en Dwight Phillips van vorig jaar. In 2009 vochten beide wereldtoppers in de zandbak een geweldig gevecht uit, dat uiteindelijk in het voordeel werd beslist door Saladino.

Met een beste sprong van 8,56 meter bleef de regerend Olympisch kampioen uit Panama de Amerikaan twee centimeter voor. Met een vergelijkbare afstand van 8.54 meter werd Phillips later in Berlijn wereldkampioen.

Met Saladino is het atletiekgala in het FBK-Stadion opnieuw verzekerd van een grote trekpleister. Saladino was de laatste jaren niet te kloppen in de verspringbak van het Hengelose stadion, die in 2008 speciaal voor hem werd verlengd. Hij betaalde die geste van de organisatie terug met een formidabele sprong van 8,73 meter, nog altijd zijn beste uit zijn imposante loopbaan.

Met Phillips krijgt Saladino echter niet alleen de wereldkampioen van 2009 (en daarvoor 2003 en 2005) als tegenstander, maar ook de opponent die in zijn carrière al ooit een centimeter verder reikte dan de Panamees. Op 7 juni 2009 kwam Phillips in Eugene tot 8,74 meter. De botsing tussen de twee lijkt dus opnieuw garant te staan voor een verspringwedstrijd van een hoog niveau.

Atletencoördinator Ellen van Langen is er ook in geslaagd Churandy Martina alvast opnieuw te interesseren voor de 100 meter in Hengelo. De Antilliaanse topsprinter zorgde vorig jaar voor een spetterende apotheose door het koningsnummer af te raffelen in 9,97 seconde, de eerste keer dat op Nederlandse bodem onder de tien tellen gelopen werd. De nummer vier van de Olympische Spelen in China liep nog maar drie keer sneller, met de 9,93 in Beijing als hoogtepunt.

Boonen: "Scheldeprijs was hopelijk goed voor mij"

Tom Boonen mengde zich gisteren in de Scheldeprijs, een wielerkoers die precies valt tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix, niet in de strijd om de overwinning. In plaats daarvan bereidde de Belg zich voor op komende zondag. Wel kreeg hij te maken met een valpartij, maar de schade valt mee.

"Dit was een ideale koers voor Roubaix. Op die valpartij na was het de perfecte training," zei Boonen tegen Sporza. "Ik wou eerst afstappen, maar die laatste dertig kilometer wou ik afwerken. Ook om meer te weten over de gevolgen van de val. Die vallen mee, mijn been is wat geraakt en ik heb een beetje pijn."

"Het was goed weer en we hebben de hele dag hard gekoerst. Dat extra beetje wedstrijdritme is mooi meegenomen, ik stak me ook niet weg. Hopelijk heeft het me goed gedaan," zei Boonen die in de finale de sprint aantrok voor zijn ploeggenoot Wouter Weylandt. "Wouter heeft al veel voor me gedaan en dan is het leuk om eens iets terug te geven. Jammer genoeg zat hij al piepedood toen hij moest versnellen. Hij kon de klus niet afmaken."

Calabro gaat VVV verlaten

Sandro Calabro heeft bekend gemaakt dat hij VVV-Venlo aan het eind van dit seizoen gaat verlaten. De aanvaller is geenszins van plan zijn contract te verlengen. In plaats daarvan ziet hij een buitenlands avontuur wel zitten.  

”Ik heb het drie seizoenen fantastisch naar mijn zin gehad bij VVV, maar nu is het tijd voor een nieuw avontuur. Ik ga niet ontkennen dat geld een rol speelt, maar ik wil ook wel eens voetballen in een andere omgeving,” aldus Calabro. "In Nederland wordt heel veel verwacht van een aanvaller, terwijl je in andere competities puur wordt beoordeeld op je kwaliteiten in het zestienmetergebied. Daar moet ik het natuurlijk ook van hebben.”

Voor aanvang van dit seizoen was er interesse voor de 26-jarige Hagenaar van Sparta Praag. VVV wilde toen niet meewerken aan een transfer.  "Als ik straks transfervrij ben komen ze misschien nog terug voor mij. Verdere concrete interesse is er zover ik weet nog niet, maar er spelen wel wat dingetjes. Over een paar weken liggen er hopelijk wat opties en kan ik een keuze maken. Ik weet dat ik een risico neem, maar vertrouw erop dat er wel iets moois op mijn pad komt", aldus Calabro.

Inflatie hoger door dure benzine

De inflatie is in maart uitgekomen op 1,0 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in februari. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine. Benzine was in maart 17 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari was de benzineprijs nog 13 procent hoger. Benzine is na september 2008 niet zo duur geweest.

Een licht verhogend effect op de inflatie had ook de groenteprijs. Die steeg vorige maand als gevolg van de strenge winter. De Nederlandse inflatie steeg volgens de Europese geharmoniseerde rekenmethode naar 0,7 procent. Volgens de raming van Eurostat kwam de inflatie van de eurozone in maart uit op 1,5 procent.

Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is de afgelopen maanden gegroeid doordat de prijs van gas, elektriciteit en verwarming in Nederland niet direct reageert op de stijgende olieprijzen. In veel andere landen van de eurozone is dit wel het geval.

Noorderlingen willen één provincie

Meer dan de helft van de inwoners van Drenthe, Groningen en Friesland is voor het samenvoegen van de drie noordelijke provincies. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond in opdracht van VNO-NCW Noord. Van de ondervraagden is 53 procent voor samenvoeging en 36 procent tegen.

Uit de peiling zou verder blijken dat de bevolking beseft dat de culturele verschillen binnen de grote provincie zullen blijven bestaan. Twee op de drie mensen denken dat iedere regio zijn eigen cultuur houdt.

Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW Noord is één krachtige provincie beter in staat de regio te versterken, nieuwe bedrijvigheid aan te trekken en meer invloed uit te oefenen in Europa. Bestuurders kunnen zich volgens directeur Lambert Zwiers niet meer verstoppen achter het feit dat de bevolking er niets voor voelt.

VNO-NCW Noord pleitte al eerder voor samenvoeging van de noordelijke provincies, maar het idee werd nog niet omarmd. Die nieuwe provincie zou verder moeten gaan onder de naam Friesland. De hoofdstad zou Groningen moeten worden.

Opnieuw modderstroom in Rio de Janeiro

Terwijl reddingswerkers nog bezig waren met het zoeken naar slachtoffers van de aardverschuivingen en modderstromen die woensdag de Braziliaanse stad Niteroi, een voorstad van Rio de Janeiro troffen, werd het gebied donderdag opnieuw getroffen door een modderstroom.

Zeker veertig huizen werden verzwolgen door de vloedgolf van modder. Het was nog onduidelijk hoeveel mensen worden vermist, maar gevreesd wordt dat tientallen mensen onder de modder liggen.

Sinds maandag wordt Brazilië gegeseld door hevige regenval, waardoor modderstromen ontstaan. Ten minste 147 personen kwamen om het leven en zeker zestig mensen worden nog vermist. Vanwege de aanhoudende regen, de steile heuvels en de losse aarde worden reddingspogingen ernstig bemoeilijkt.

Toename diefstal jonge auto's

Het aantal nieuwe auto's dat wordt gestolen stijgt. In het eerste kwartaal van dit jaar werden vijftien procent meer auto's tot drie jaar oud ontvreemd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt de RDW.

In totaal werden in de eerste drie maanden van dit jaar 654 jonge auto's gestolen, vorig jaar waren dit er 569. De meest populaire auto onder dieven was de Volkswagen Golf, die 130 keer werd gestolen. In totaal werden 235 Volkswagens gestolen, een stijging van 75 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit komt omdat dieven deze auto's met technische hulpmiddelen zonder braaksporen kunnen stelen.

Onder auto's ouder dan drie jaar nam de toename van diefstal met een procent toe.

Parijs - Roubaix: Extra politietoezicht op Carrefour de l'Arbre

Vorig jaar plaatste Tom Boonen zijn beslissende demarrage tijdens Parijs - Roubaix op kasseistrook Carrefour de l'Arbre. Daar reed de Belg weg van Thor Hushovd (die ten val kwam) en Filippo Pozatto. Op die strook zorgden echter vele dronken (vooral Belgische) fans voor veel problemen en overlast.

Onder andere Pozatto kreeg, naast veel geschreeuw, ook bier over zich heen gegooid. De Franse politie wil dit soort praktijken dit jaar voorkomen en gaat extra toezicht houden op de wielerfans. Het alcoholgebruik zal zoveel mogelijk worden beperkt op de Carrefour de l'Arbre. "Er was vorig jaar een overconsumptie van alcohol," zei een Franse politiewoordvoerder, die dat als reden aangaf voor de maatregel.

Vijf zelfmoordterroristen opgepakt in Afghanistan

De Afghaanse politie heeft na een tip vijf zelfmoordterroristen aangehouden toen ze probeerden de Afghaanse hoofdstad Kabul binnen te komen. Het was het grootste team zelfmoordterroristen dat ooit is aangehouden. Dat heeft de Afghaanse nationale politie bekendgemaakt.

De zelfmoordterroristen waren volgens de politie gestuurd door het Haqqani-netwerk, een in Pakistan opererende Taliban-factie die banden onderhoudt met Al-Qaida. De vijf mannen waren in een SUV onderweg naar de hoofdstad.

"De actie van vandaag was een groot succes. Onze capaciteiten groeien met de dag en ook onze mogelijkheden om dergelijke samenzweringen bloot te leggen verbeteren elke dag", aldus de onderbevelhebber van de Afghaanse nationale politie, Abdul Ghafar.

PSV wil Vukovic behouden

PSV wil Jagos Vukovic ook de komende jaren in Eindhoven laten voetballen. De 21-jarige verdediger wordt momenteel gehuurd van het Servische RAD Belgrado, waarbij de ploeg van trainer Fred Rutten een optie tot koop heeft bedwongen.

PSV had bij het lichten van de optie Vukovic voor drie jaar in Eindhoven kunnen houden, maar de ploeg onderhandelt momenteel over nieuwe voorwaarden met de Serviër en zijn oude ploeg. "Ik heb het uitstekend naar mijn zin en wil graag bij PSV blijven," zei de verdediger die graag langer in Nederland wil voetballen.

Van Gaal pakt Champions League-record

Louis van Gaal heeft gisteren door het met Bayern München bereiken van de halve finale in de Champions League een record gepakt. Hij wist namelijk met drie verschillende clubs de halve finale van het kampioenbal te halen. Van Gaal moet het record echter wel delen, want José Mouriho flikte het kunstje dinsdag ook.

Van Gaal wist met Ajax, Barcelona en Bayern door te dringen tot de laatste vier. Gisteren had hij hier de uitschakeling van Manchester United voor nodig. Mourinho presteerde hetzelfde met Chelsea, FC Porto en Internazionale.

Woods begint aan tweede golfloopbaan

Tiger Woods zal vandaag beginnen aan zijn tweede loopbaan als profgolfer. De Amerikaan maakt zijn rentree bij de Masters in Augusta na lang afwezig te zijn geweest vanwege problemen met zijn liefdesleven. Na een openbare bekentenis wilde hij zijn huwelijk redden. Onduidelijk is of hij daar in geslaagd is.

Woods trok zich op 11 december voor onbepaalde tijd terug uit het golfcircuit en zal tijdens het toernooi dat hij al vier keer won weer wedstrijdritme op gaan doen. Hij hoopt dat de fans hem vergeven en willen applaudisseren mocht de Amerikaan een birdie slaan. Het lijkt niet waarschijnlijk dat hij meteen in Augusta de zege kan grijpen.

KNVB stelt Ajax ultimatum

De KNVB heeft Ajax een ultimatum gesteld over hoeveel kaarten de Amsterdammers af willen nemen voor de bekerfinale tegen Feyenoord af wil nemen. Maandagmiddag moet de club laten weten hoeveel supporters het mee naar de Kuip wil nemen en wanneer de voorverkoop begint. De finale is op 25 april.

Ajax vreest problemen die komen met het vervoer van 10.000 supporters en met de 10.000 Feyenoord-fans die rond de Kuip zwerven. "Wij opteren daarom liever, zoals Telesport gisteren aanreikte, voor een finale over twee wedstrijden zonder elkaars publiek," zei financieel directeur van Ajax Jeroen Slop.

De Amsterdammers zijn voorstander van een finale over twee wedstrijden, waarbij Ajax - Feyenoord op 21 april op het programma staat. "Maar het initiatief daartoe moet van de KNVB komen," zei een woordvoerder van de gemeente. De KNVB wil echter vasthouden aan één wedstrijd. Daarom zal Ajax zich beraden op het ultimatum.

Voor Ajax weegt het vervoersprobleem zwaar, omdat het de club op hoge kosten kan jagen. "Het contract voor de bekerfinale is niet anders dan anders. Net zoals altijd zit aan de schadevergoeding een limiet," meldt een woordvoerder van de NS die zegt dat er negen treinen voor ieder 1.100 supporters ingezet gaan worden. Ajax meldt dat de kosten bij schade hoger zijn. "Maximaal 2,5 miljoen euro plus eventuele bijkomende schade."

Kirgizische oppositie ontbindt parlement

Een coalitie van oppositiepartijen heeft donderdag in Kirgizië het parlement ontbonden en een tijdelijke regering gevormd die het land zes maanden gaat leiden. Dat heeft de coalitie donderdag bekendgemaakt. De regering wordt geleid door Roza Otoenbajeva.

Otoenbajeva vertelde donderdag op een persconferentie dat de nieuwe regering onderhandelt met de Kirgizische president Koermanbek Bakijev, die de hoofdstad is ontvlucht en zich waarschijnlijk schuilhoudt in de regio Jalal-Abad. Haar regering zal wetten over verkiezingen en politieke partijen gaan hervormen. Deze wetten waren door Bakijev veranderd, die zich zo wist te verzekeren van het overwicht van zijn aanhangers in het parlement.

De oppositie van Kirgizië greep woensdag de macht na gevechten tussen demonstranten en veiligheidstroepen, waarbij 68 mensen werden gedood. Eerder op donderdag nam de oppositie ook al het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst over.

Drukke ochtendspits door ongelukken en regen

De ochtendspits was donderdag erg druk door regen en meerdere ongelukken. Rond 08.15 uur stond er zo'n vierhonderd kilometer file. Om 09.30 stond het nog steeds over zo'n tweehonderd kilometer vast, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Op de A2 tussen Maastricht en Eindhoven moesten na een ongeval twee stroken worden afgesloten ter hoogte van Roosteren. Hierdoor ontstond een lange file. Ook op de A6 richting Amsterdam was het mis. Bij Muiderberg was door een ongeluk de linkerrijbaan afgesloten, met veel oponthoud tot gevolg. De A7 richting Amsterdam stond vast na een kop-staartbotsing in de buurt van Purmerend-Noord.

Ook rond Rotterdam was het druk. Een ongeluk met een vrachtwagen op de A20 zorgde ervoor dat het verkeer tussen Spaansepolder en Prins Alexander vast stond, net als op de A16 Breda richting Rotterdam. Elders in het land was het ook druk door de regen.

Ferguson slechte verliezer

Sir Alex Ferguson heeft zich na afloop van het Champions Leauge-duel tussen Manchester United tegen Bayern München een slechte verliezer getoond. De Schot zag zijn ploeg op basis van het uitresultaat uitgeschakeld worden door de Duitsers en beschuldigde de ploeg van Louis van Gaal na afloop van intimidatie van de scheidsrechter.

"Typerend voor Duitsers," zei Ferguson die in de 50e minuut Manchester met tien man zag komen te staan na de tweede gele kaart voor de Braziliaan Rafael da Silva. "Hij is een jonge vent en hij toonde gebrek aan ervaring. Maar de spelers van Bayern hebben hem eraf gekregen. Ze liepen steeds naar de scheidsrechter om zich te beklagen en die werd daardoor beïnvloed. Dat valt niet te ontkennen."

Van Gaal was niet te spreken over de woorden van zijn collega. "Ik dacht dat Engeland een land was waar sportiviteit heerste. Maar ik vind dit geen sportieve reactie van Sir Alex. Elke speler is zelf verantwoordelijk voor de gele kaarten die hij krijgt. Ik denk dat Sir Alex dit heeft gezegd in zijn teleurstelling over de uitschakeling."

British Airways en Iberia akkoord over fusie

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways en diens Spaanse branchegenoot Iberia zijn definitief akkoord over een fusie. Beide luchtvaartmaatschappijen hebben de overeenkomst die de fusie moet regelen getekend.

Zij maakten dit donderdag in een gezamenlijke verklaring bekend. Beide luchtvaartmaatschappijen maakten in november al bekend plannen te hebben om samen verder te gaan. Door de fusie ontstaat de op twee na grootste luchtvervoerder in Europa. Alleen Air France-KLM en Lufthansa zijn groter.

Judoka Vuijsters moet vrezen voor EK

Judoka Grim Vuijsters lijkt de Europese kampioenschappen in Wenen, die van 23 tot 25 april gehouden worden, aan zich voorbij te moeten laten gaan. Uit een mri-scan bleek dat Vuijsters tijdens een trainingskamp het bindweefsel tussen kuit- en scheenbeen, de syndesmoses, in zijn enkel heeft gescheurd.

"Dit is een tegenvaller. Ik ga deze week langs bij een orthopeed. Dan hoor ik of de Europese titelstrijd haalbaar is. De enkel moet mogelijk in het gips," zei de judoka die vorig jaar op het EK in Tblisi nog zilver pakte.

'Vlees in snacks van ondervoede paarden'

Veel paardenvlees in snacks komt van ondervoede en mishandelde paarden uit Latijns-Amerika. Dat meldt Wakker Dier donderdag op basis van eigen undercoveronderzoek. Nederland importeert jaarlijks elf miljoen kilo paardenvlees, vooral uit Latijns-Amerika. Wakker Dier roept snackfabrikanten op geen vlees uit die regio meer te gebruiken.

Volgens Wakker Dier worden in Latijns-Amerika veel paarden gehouden als lastdier. Bij ziekte en lagere prestaties worden ze afgedankt en krijgen ze mindere verzorging. Een deel van deze dieren belandt uiteindelijk in Nederlandse kroketten, frikadellen, hamburgers en gehaktballen.

Veetransporteurs zouden aan Wakker Dier hebben laten weten dat veel paarden half dood aankomen vanuit Latijns-Amerika. Recent zouden in een week zelfs tientallen paarden nog voor de slacht zijn bezweken.

Nederlandse handelaren zijn volgens de dierenorganisatie de grootste klanten van de Latijns-Amerikaanse slachterijen. Volgens Wakker Dier denken veel mensen in Nederland ten onrechte dat het paardenvlees in hun snacks van goed verzorgde Nederlandse paarden komt.

Driekwart betaalt te veel parkeergeld

Bijna drie op de vier mensen betalen te veel geld bij het parkeren om het risico op een boete te voorkomen. Ze gooien wat extra geld in de meter om een marge te hebben tot de tijd van vertrek. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK in opdracht van parkeerdienst Yellowbrick.

Parkeren leidt tot veel ergernissen. Zo zijn de hoge tarieven voor veel automobilisten een doorn in het oog, maar ook moeten vooruitbetalen en de parkeerautomaten zelf vinden veel mensen vervelend. Automaten die alleen met muntgeld of juist alleen met een chippas werken scoren op de ergernislijst.

Veel mensen vinden het gebrek aan parkeerplekken een probleem. Ook mensen die twee parkeerplekken innemen en smalle parkeerplekken staan op de lijst.

Driekwart betaalt teveel parkeergeld
Driekwart betaalt te veel parkeergeld (Foto: Novum)

Durango wil in 2011 naar Formule 1

Gisteravond heeft Durango bekendgemaakt volgend jaar de sprong naar de Formule 1 te willen wagen. Het GP2-team kwam vorig seizoen in de financiële problemen, maar met behulp van nieuwe geldschieters denkt het de sprong naar de Formule 1 volgend jaar wel te kunnen maken.

De crash van Stefano Coletti in Eau Rouge in de GP2 Main Series vorig jaar betekende voor Durango dat het team het seizoen met één bolide af moest maken en door de financiële problemen heeft het zowel de GP2 Asia Series als de Main Series voor dit jaar moeten laten schieten. "Vorig jaar zijn er veel verkeerde dingen gebeurd, maar we hebben ons best gedaan om nieuwe partners voor onze activiteiten te vinden," zei teambaas Ivone Pinton die meldt dat de moeilijke tijden voorbij zijn.

"Het werd al snel duidelijk dat die interesse makkelijker te vinden was met een Formule 1-project en ik kan zeggen dat we nu al de steun hebben van twee grote partijen. We blijven met beide benen op de grond, maar nadat we jaren lang jonge coureurs hebben opgeleid, is voor Durango de tijd gekomen om de Formule 1 in te gaan," zei de Italiaan.

Durango trok zich voor dit jaar terug uit de Superleague Formula waar het de teams Atlético Madrid en Flamengo zou gaan beheren, maar vlak voor het eerste weekend in Silverstone werd bekend dat Team Alpha deze taak op zich zou nemen. Wat de reden hiervoor is, is onbekend.

[NHL] Tkachuk met pensioen

St. Louis Blues-center Keith Tkachuk heeft zijn pensioen aangekondigd. Hij maakt het nog twee wedstrijden durende seizoen af bij de Blues, waarna hij zijn actieve ijshockeycarrière beëindigt. De 38-jarige power forward gaf aan dat zijn lichaam het fysieke spel niet zo goed meer aankan als hij zou willen.

"Het is een zwaar jaar geweest met veel blessures, dus dit is het juiste moment om te stoppen. Ik heb veel jaren gespeeld en koester elk moment", aldus Tkachuk. De Blues-speler is volgens eigen zeggen niet het meest trots op zijn statistieken: 1200 gespeelde wedstrijden in het reguliere seizoen waarin hij 538 goals maakte en 525 assists gaf, of de 80 playoffwedstrijden waarin hij 28 keer scoorde en 28 assists gaf. "Waar ik het meest trots op ben is dat ik stop als een Blue. St. Louis is een geweldige stad om te spelen en te wonen."

De viervoudige Olympiër heeft nu de kans om meer tijd met zijn gezin door te brengen. Hij heeft twee zoons, die beiden junior hockey spelen in St. Louis. Daarnaast heeft hij een dochter van 6. De Amerikaan zei dat hij waarschijnlijk veel tijd zal steken in het coachen van zijn twee zoons "maar dat hij niet meer rondgebeukt wordt door gasten van 1.95 meter."

Tkachuk werd in 1990 gedraft door de Winnipeg Jets (nu Phoenix Coyotes) en maakte in zijn eerste seizoen in zeventien wedstrijden acht punten. Het jaar daarna maakte hij 51 punten in 83 wedstrijden, en vanaf dat moment begon hij zo'n beetje 1 op 1 te lopen in punten. In het seizoen 2000-2001 werd hij van de Coyotes geruild naar de Blues in ruil voor Michal Handzus, Ladislav Nagy, de rechten op Jeff Taffe en de draft pick uit de eerste ronde van 2002 (werd Ben Eager).

In St. Louis speelde Tkachuk vijf volledige seizoenen voordat hij een kort uitstapje maakte naar de Atlanta Thrashers. De Blues kregen daar Glen Metropolit en een aantal draft picks voor terug. Voor de Thrashers speelde hij echter slechts achttien wedstrijden (vijftien punten) voordat hij weer teruggeruild werd naar de Blues voor een draft pick uit de eerste ronde (werd Zach Bogosian). Bij de Blues speelde hij nog drie seizoenen, waarvan dit seizoen de laatste. In dit seizoen speelde Tkachuk 66 wedstrijden waarin hij dertien goals maakte en zeventien assists gaf.

MVV in zwaar weer

Spelers van MVV hebben al twee maanden geen salaris ontvangen en surseance van betaling dreigt. De Maastrichtse ploeg heeft daarom dringend een reddende partij nodig die aan alle verplichtingen wil voldoen. De spelers hebben gisteren geweigerd te trainen, weet De Limburger te melden.

MVV wankelt en de topmannen lijken hier geen veranderingen in te kunnen brengen. De Maastrichtse club heeft acuut een bedrag van naar verluidt vijf ton nodig om het einde van het lopende seizoen te halen. Volgens ingewijden is minstens twee miljoen euro nodig om de club structureel te redden.

MVV staat twaalfde in de Jupiler League en strijdt dit seizoen nergens om. De Limburgers spelen dit seizoen nog thuiswedstrijden tegen RBC Roosendaal en FC Oss.

Vermaelen: "Messi valt nauwelijks te verdedigen"

Enigszins bijgekomen van de wervelwind van Lionel Messi sprak de Belgische verdediger in dienst van Arsenal met de Belgische media. "Hij legt het veld helemaal open voor zijn ploegmaats," aldus Thomas Vermaelen.

De Belg stond samen met de Fransman Silvestre in het hart van de verdediging van Arsenal. Zij hebben kennis gemaakt met de buitenaardse kwaliteiten van de kleine aanvaller. Vermaelen geeft eerlijk toe dat er geen maat stond op Lionel Messi. "De manier waarop Messi gebruikt maakt van de geboden ruimte, maakt het heel moeilijk om op hem te verdedigen," gaf de Belg aan in de catacomben van Nou Camp.

"Hij legt het veld helemaal open voor zijn ploegmaats. Zo geeft hij de middenvelders binnen de ploeg de gelegenheid om hun favoriete combinatiespel uit te voeren. Hij was echt heel goed. En ze kwamen echt van alle kanten. Als je hen ruimte geeft, kom je natuurlijk dik in de problemen." Vermaelen en zijn Arsenal werd uitgeschakeld door vier doelpunten van Messi.

Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het ambtsmisdrijf van Sybilla Dekker.

Toenmalig minister van VROM, Sybila Dekker (VVD),  blijkt in 2005 haar boekje ernstig te buiten te zijn gegaan. Op onjuiste gronden heeft ze de Limburgse gemeente Onderbanken buitenspel gezet en opdracht gegeven, een bos om te hakken. Zes hectare van het Schinveldse Bos is daardoor onterecht gekapt. De gemeente was tegen het omhakken, maar Dekker gaf het Ministerie van Defensie toch toestemming om de bomen te kappen.

Het overrulen van een gemeente is een zwaar middel. Wanneer dat vervolgens ook nog op onjuiste gronden gebeurt (zoals hier het geval was: de minister toonde niet aan dat de geluidshinder van de voortaan laag overvliegende militaire vliegtuigen maatschappelijk aanvaardbaar was), levert dat naar mijn mening een ambtsmisdrijf op:

Den Haag gaat overvallers 'keihard' treffen

Overvallers kunnen in Den Haag de komende tijd rekenen op een hardere aanpak. Dat heeft het korps Haaglanden donderdag laten weten. Daartoe is een overvallenteam samengesteld, waarin ruim twintig rechercheurs samenwerken. Ook wordt het toezicht op zogenoemde 'hot spots' verscherpt en gaat het korps potentiële daders 'dicht op de huid zitten'.

Het Openbaar Ministerie zegt verder bijzondere opsporingsmiddelen te gaan inzetten en zwaardere straffen te gaan eisen. Ook worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan.

In de regio Haaglanden steeg het aantal overvallen in 2009 met 23 procent ten opzichte van 2008. Met deze aanpak willen burgemeester Jozias van Aartsen, hoofdofficier van justitie Theo Hofstee en korpschef Henk van Essen deze vorm van criminaliteit keihard de kop in te drukken.

Monday Night Combat laat zijn team zien

Monday Night Combat, een Xbox Live Arcade titel die dit jaar zal uitkomen laat in onderstaande video het team zien waarmee je speelt. De video van vier minuten zit boordevol actie en gameplay.

Monday Night Combat is een classbased third person action shooter van Uber Entertainment. Het spel draait om twee teams dat in een arena strijden om elkaars geldbal (een glimmende bal met... geld) kapot te maken. Door in de arena's te vechten verdien je geld voor je upgrades en wordt je daardoor ook sterker. Monday Night Combat is de sport van de toekomst dus de arena zit vol toeschouwers. Daarnaast heb je ook nog je eigen pitspoes die je tips geeft en je sponsor gooit af en toe spulletjes of het gevechtsveld om je te helpen.

De game zal zes classes bevatten: Assault, Tank, Sniper, Support, Gunner en Assassin. Genoeg gepraat, bekijk de video en oordeel zelf!

Poetin en Tusk herdenken massamoord uit WOII

De Russische premier Vladimir Poetin en zijn Poolse ambtgenoot Donald Tusk hebben woensdag een herdenkingsceremonie bijgewoond in Katin, de plek nabij de Russische grens met Wit-Rusland waar tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 22 duizend Poolse krijgsgevangenen werden vermoord door de geheime politie van Sovjetdictator Josef Stalin.

De aanwezigheid van Poetin bij de ceremonie is een niet eerder vertoond gebaar van goede wil en verzoening en lijkt deel uit te maken van een groter charmeoffensief van het Kremlin richting Oost-Europa.

Poetin is de eerste Russische leider die samen met Poolse leiders de massamoord van Katin herdenkt. Rusland heeft de massamoord echter nooit als een oorlogsmisdaad erkend en Sovjetarchieven over de zaak blijven geheim.

Oppositie Kirgizië neemt veiligheidsdiensten over

De oppositie in Kirgizië heeft het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten ingenomen. Het is het eerste concrete teken dat de oppositie de macht grijpt in de Centraal-Aziatische republiek.

Een verslaggever van Associated Press zag oppositieleider Keneshbek Duishebayev in het hoofdkantoor van de Kirgizische veiligheidsdiensten, de opvolger van de Russische KGB. Duishebayev gaf orders aan, naar hij zei, veiligheidsagenten. De journalist zag hem ook orders geven aan commando's. Duishebayev zei tegen AP dat 'we eenheden hebben gecreëerd om de orde te herstellen'.

Woensdag kwamen bij antiregeringsdemonstraties zeker veertig personen kwamen om het leven en raakten vierhonderd gewond. Dat heeft de regering gezegd. Volgens de oppositie werden ten minste honderd mensen gedood.

Diplomaat zorgt voor paniek op vlucht VS

Een diplomaat uit Qatar heeft woensdagavond voor paniek gezorgd in de VS. Hij werd door veiligheidsmedewerkers op een binnenlandse vlucht in de VS gearresteerd omdat hij mogelijk een schoenbom tot ontploffing wilde brengen, meldden Amerikaanse media. Er bleken na onderzoek echter geen explosieven aan boord.

Het ging om een vlucht van United Airlines van Washington naar Denver. De Boeing 757 met 163 mensen aan boord werd onder begeleiding van twee gevechtsvliegtuigen naar het internationale vliegveld van Denver geleid. Mogelijk heeft de man op het toilet staan roken en gegrapt dat hij zijn schoenen in brand probeerde te steken. Hij is aangehouden.

De man is volgens de federale politie FBI werkzaam op de ambassade van Qatar in Washington.

Een 23-jarige Nigeriaan probeerde op eerste kerstdag vorig jaar op een vlucht naar Detroit het vliegtuig op te blazen, wat dat mislukte. In 2001 probeerde een Brit op een transatlantische vlucht explosieven in zijn schoenen te laten ontploffen boven de VS.

'Liquidatieverdachte Fred R. runt gevangenisbende'

Liquidatieverdachte Fred R. heeft in de gevangenis in Vught een bende van 27 medegevangenen gerekruteerd. Met zijn 'leger' zette hij volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een hele afdeling op tegen de bewakers. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van een rapport over de situatie.

R. zou onlangs een medegedetineerde in een wurggreep hebben genomen en bewakers hebben uitgedaagd met de woorden 'kom maar op'. De atletisch gebouwde R. zou zich doorgaans niet agressief opstellen, maar zich een meester tonen in het 'gezagsondermijnend manipuleren' van medegevangenen.

Zelf klaagde R. volgens de krant eerder dat hem bepaalde vrijheden worden ontzegd die medegevangenen wel krijgen. Zo mag hij vaak niet naar de gemeenschapsruimte. Volgens de gevangenis zou dit zijn omdat hij 'zodanig subversief' is dat meer vrijheid niet nodig is. R. zou bovendien extreem vluchtgevaarlijk zijn.

Advocaat Peter Plasman zegt in de krant niet diep in te kunnen gaan op het rapport over zijn cliënt. "Het lijkt wel te zijn geschreven met een slok op, het staat vol schrijffouten. Mijn cliënt herkent zich hier totaal niet in. Ik beschik bovendien over zeer lovende rapporten over hem."

Fred R. staat in het grote liquidatieproces Passage omschreven als de moordmakelaar (pdf). Hij regelde volgens justitie de moord op Thomas van der Bijl. R. werd in 2003 opgepakt in Spanje.

Kuijt wil 'pechseizoen' succesvol afsluiten

Dirk Kuijt strijdt vanavond met Liverpool om een plaats bij de laatste vier in de Europa League. De Oranje-international hoopt met een overwinning op Benfica in eigen huis het teleurstellende seizoen alsnog glans te geven op weg naar een mooie prijs.

Kuijt moet met Liverpool op Anfield Road de 2-1 nederlaag in Lissabon zien om te buigen. "We hebben een goede kans om door te komen. Dit is onze grote mogelijkheid om een prijs te winnen dit seizoen", zegt Kuijt op de website van de UEFA. De Nederlander heeft vertrouwen in het behalen van de halve finale.

"We moeten die wedstrijd gewoon ingaan en proberen te winnen. Maar in Europa denk je natuurlijk altijd aan de uit-goals en hoeveel je er dan moet maken. We hebben er vertrouwen in dat, als we goed spelen, we ze kunnen verslaan. We weten dat Benfica een goed team is, maar dat zijn wij ook."

Kuijt ziet de Europa League als een pleister op de wonden van een teleurstellend seizoen van Liverpool. "We hebben wat pech gehad, veel blessures ook. Soms speelden we gewoon niet goed. Maar als we de Europa League en de laatste vijf competitiewedstrijden winnen, dan hebben we een succesvol slot van het seizoen", besluit Kuijt, die de geschorste Ryan Babel naast zich moet missen.

Actiegroep demonstreert tegen Marokkaanse overlast

De extreemrechtse actiegroep Voorpost voert donderdagavond actie in Veenendaal. De betogers willen dat harder wordt opgetreden tegen overlast van Marokkaanse jeugdbendes en zeggen de 'lakse houding' van de politie zat te zijn.

Bij drie grove straatovervallen in Veenendaal werden vorige maand drie slachtoffers beroofd en mishandeld. Een van hen werd gestoken, twee slachtoffers werden ontkleed, waarvan er een halfnaakt op een spoor werd achtergelaten. Volgens de  actiegroep zijn deze voorvallen slechts het 'topje van de ijsberg'.

Voorpost zegt donderdag de wijk in te gaan om de burgers te laten merken dat ze er niet alleen voor staan, 'nu de politiek toestaat dat de Marokkanen 's nachts gaan patrouilleren in de wijken'.

De groep verwijst daarmee naar een uitspraak van burgemeester Ties Elzinga. Hij zei dat inwoners bepaalde delen van de gemeente beter kunnen mijden. Later noemde hij de bewering dat mensen niet veilig over straat kunnen 'onzin'.

De actievoerders verzamelen zich om 18.30 uur voor het gemeentehuis.

Doden Groot-Ammers zijn vader en zoon

De twee dode mannen die woensdagavond in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers werden gevonden, zijn vader en zoon. Dat meldt de politie. Het gaat om mannen van 43 en 18 jaar. De politie zegt nog niets over de doodsoorzaak, maar er zijn aan het begin van de avond schoten gehoord.

De politie ging ter plaatse na een melding over de schietpartij rond 18.45 uur. In het rijtjeshuis aan de Molenlaan werden de lichamen van de twee mannen aangetroffen. Wat zich in de woning heeft afgespeeld is nog niet bekend.

De politie heeft al een aantal getuigen gehoord en onderzoekt de woning. Informatie over een motief voor de schietpartij geeft de politie nog niet, maar volgens De Telegraaf gaat het om een gezinsmoord en was de vader invalide. Een van de familieleden zou een wapenvergunning hebben. De moeder en echtgenote in het gezin zou worden verhoord.

Been hoopt op aanvallende versterking

Feyenoord-trainer Mario Been hoopt, ondanks de beperkte financiële mogelijkheden in Rotterdam, de aanvalslinie komende zomer te versterken. De trainer ziet dat het dit seizoen schort aan het afmaken van de kansen.

"We komen gewoon veel te moeilijk tot scoren", vertelt Been tegenover Voetbal International. "Dat we te moeilijk scoren zag je ook tegen NAC Breda (0-0, red.) weer. We hebben al het hele seizoen moeite met ploegen die ver op eigen helft terugzakken", verklaart de Rotterdammer.

Feyenoord maakte dit seizoen in dertig competitiewedstrijden 45 doelpunten. Vergelijkend met de andere ploegen in de top zes zeer weinig. Twente heeft twaalf doelpunten meer gemaakt, PSV scoorde 21 doelpunten meer en Ajax haalde zelfs bijna het dubbele aantal van de Rotterdammers.

"Er moet voorin gewoon wat bijkomen. Ik denk ook wel dat er komende zomer nog wat gaat gebeuren, ook al hebben we geen geld", aldus Been die aanvaller Jon Dahl Tomasson komend weekeinde moet missen tegen PSV. De Deen heeft volgens technisch directeur Leo Beenhakker teveel last van een hielblessure.

PvdA wijst D66 deur in Amsterdam

De grootste partij in Amsterdam na de verkiezingen van 3 maart, de Partij van de Arbeid, wil niet dat D66 weer aanschuift bij de onderhandelingen voor de vorming van een nieuw college. GroenLinks had de partij gevraagd om weer te gaan onderhandelen, maar de PvdA ziet hier niets in.

D66 heeft de onderhandelingen al twee maal verlaten, omdat de partij het niet eens is met de benoeming van Lodewijk Asscher tot tijdelijk opvolger van Job Cohen als burgemeester van de hoofdstad. Na een verzoek van GroenLinks was D66 toch weer bereid te onderhandelen. De ledenvergadering van de partij is van mening dat er een te groot punt is gemaakt van de benoeming van Asscher.

De Partij van de Arbeid voelt er echter niets voor dat D66 weer bij de onderhandelingen aanschuift en wijst het aanbod van de hand. De partij zal proberen om met GroenLinks en de VVD een nieuw college te vormen.

Nike adverteert weer met Tiger Woods

Sportmerk Nike heeft woensdag voor het eerst weer een nieuwe reclame uitgezonden waarin de gevallen superster Tiger Woods te zien is.

Het 30-seconden durende filmpje is door zowel door het Amerikaanse station ESPN als het Amerikaanse Golf Channel uitgezonden. In de advertentie zijn beelden van een aangeslagen Woods te zien. In de tv-commercial is de stem van zijn overleden vader Earl Woods te horen. "Ik wil weten wat je dacht. Hoe waren je gevoelens. Heb je er iets van geleerd", aldus zijn vader over de gedachten van zijn zoon.

Opvallend detail is dat Earl Woods overleed in 2006. Ruim voordat bekend werd dat zoonliefs onberispelijke reputatie als trouwe, brave echtgenoot schijn bleek. Nike is één van de weinige sponsoren die Tiger Woods trouw is gebleven na zijn bekentenis met tal van andere vrouwen het bed te hebben gedeeld. Vorig jaar betaalde de sportgigant nog een bedrag van bijna 30 miljoen euro voor de commerciële diensten van de golfer. Andere sponsors zoals Gillette en Accenture zegden de samenwerking met de overspelige golfer wel op na diens bekentenissen.

Donderdag maakt Woods na vijf maanden afwezigheid zijn rentree in het professionele golfcircuit.

Meisje op schoot

De zon doet me bijna pijn aan mijn ogen. Het is warm, maar hier op het water maakt de wind veel goed. De veerboot vaart gestaag over de bescheiden golven. Ik sta bij de achtersteven en zie hoe de schroef witte schuimsporen maakt in het donkere water. Het vasteland verdwijnt langzaam in de verte. De zon zakt al wat. Vandaar dat hij zo scherp in mijn ogen snijdt. Het is laat in de middag.
Iemand heeft me gevonden.
"Mag ik bij jou zitten?" vraagt ze.

Creëer je eigen Transformer

Er zijn wat meer details over Transformers: War for Cybertron op internet gestrooid. Er is nu bekend dat je jouw eigen Transformer in elkaar kan knutselen en gebruiken in het multiplayergedeelte van dit spel. Het gaat nog niet zo ver dat je ook zijn transformatie kan bepalen, maar er moet wat te wensen overblijven.

Onderstaande trailer laat ook zien dat je verschillende klassen hebt in een team, ieder met zijn eigen specialiteiten om in te zetten in je team. Er is ook slecht nieuws: het spel is uitgesteld tot 22 juni. Maar daarna barst de oorlog los op Xbox 360, PlayStation 3 en PC. De Wii en DS versies krijgen ook diezelfde dag hun eigen versies, zoals gisteren al bericht is.

Xabi Alonso: "Barça heeft beste team in twintig jaar"

Real Madrid-middenvelder Xabi Alonso kijkt vol verwachting uit naar de Spaanse topper van dit weekeinde tegen Barcelona. De Spaans international ziet kansen op succes tegen het in zijn ogen beste Barcelona van de afgelopen twintig jaar.

"Barcelona heeft op dit moment het beste team van de afgelopen twintig jaar", zegt hij in Marca. "Zowel qua prestaties als de manier waarop zij spelen", aldus de middenvelder van De Koninklijke. Ondanks grote de complimenten voor de aartsrivaal ziet Alonso wel degelijk mogelijkheden om El Clásico te winnen.

"Barcelona is natuurlijk erg sterk. Maar wij zijn ook met een goede reeks aan overwinningen bezig", verklaart de Spaans international. "Ik denk dat we goede wapens in handen hebben om het Barça lastig te maken. Als ik een verdediger van Barcelona was, zou ik mij zorgen maken om Cristiano Ronaldo en Gonzalo Higuain."

[Fotoreportage] Paaspop Schijndel 2010

Afgelopen weekend was Paaspop Schijndel het décor voor de opening van het festivalseizoen. Meer dan 80 acts uit binnen- en buitenland gaven er acte de presence. In vijf circustenten, met elk een eigen sfeer en entourage, worden pop, rock, theater en dance samengevoegd tot één groots festival.

Natuurlijk was FOK! hierbij, en FOK!fotografen Joost Hoogendoorn en Michel Schilthuizen maakten de volgende reportage:

Paaspop Schijndel 2010

Balkenende naar nucleaire top in Washington

Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) neemt volgende week maandag en dinsdag deel aan de Nuclear Security Summit in Washington. De top is een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama. Doel van de bijeenkomst is concrete afspraken te maken over de beveiliging van nucleair materiaal.

Ook wordt gesproken over de opsporing en bestrijding van smokkel van nucleair materiaal om te voorkomen dat nucleair materiaal in handen kan valt van terroristen of criminelen.

Obama heeft 43 landen uitgenodigd voor de topontmoeting. Ook nemen verschillende organisaties deel aan de bijeenkomst, zoals de Verenigde Naties en het internationaal Atoomenergie Agentschap.

Nederland organiseerde tussen 9 en 11 februari de laatste voorbereidingsbijeenkomst voor hoge ambtenaren voor de top in Washington. In juni 2009 vond ook al de Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism (GICNT) in Den Haag plaats.

Voormalig bondscoach niet positief over Ivoorkust

De voormalige bondscoach van Ivoorkust, Vahid Halilhodzic, denkt dat Ivoorkust niet ver zal komen op het aanstaande WK voetbal. Halilhodzic is namelijk van mening dat het Ivoriaanse team geen eenheid vormt.

"Ik zou zeggen dat Ivoorkust geweldige spelers heeft, maar geen team is," vertelde de Bosniër gisteren in de Ivoriaanse krant Le Patriote. "Sommige spelers willen niet met elkaar samenwerken." Ook denkt de coach niet dat zijn opvolger, de Zweed Sven-Göran Eriksson, de problemen voor het WK nog op kan lossen. "Dat is bijna onmogelijk, want hij kan alleen in de twintig dagen voorafgaand aan het WK met de spelers werken."

Halilhodzic denkt dat hij zelf wel voor een oplossing had kunnen zorgen, nadat Ivoorkust in de kwartfinale van de Afrika Cup van Algerije verloor. "Ik ben er van overtuigd dat ik de problemen had kunnen oplossen in de drie tot vier maanden," stelt hij. "De nederlaag tegen Algerije had positief kunnen uitwerken, omdat het nu voor iedereen duidelijk was dat er spanningen waren."

Modern Warfare 2 Stimulus Package al 2,5 miljoen keer gedownload

Alhoewel er veel boycots waren richting de nieuwe downloadable content voor Call of Duty Modern Warfare 2, is de Stimulus Package al 2,5 miljoen keer gedownload. Binnen 24 uur stond de teller op 1 miljoen downloads, na een week heeft de DLC de 2,5 miljoen gepasseerd.

Er werd veel geklaagd over de prijs van deze DLC, die zou te hoog liggen aan wat normaal is in de markt van downloadable content, je kon de maps namelijk aanschaffen voor 1200 MS points, wat ongeveer 15 euro is. De DLC is nu nog exclusief voor de Xbox 360, eind deze maand komt de DLC ook uit voor de PlayStation 3 en de PC. De eerste mappack van de vorige Call of Duty, World at War, verkocht in zijn eerste week 1 miljoen stuks op de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Modern Warfare 2

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.