'Beweringen Wilders nog niet bewezen'

Het is nog te vroeg om te zeggen dat de immigratie van niet-westerse immigranten jaarlijks tussen de zes en tien miljard euro kost. Dat zegt directeur van het wetenschappelijk bureau Nyfer, Leo van der Geest woensdag in een reactie op deze bewering van de PVV.

De PVV stelde zich te baseren op voorlopige resultaten van onderzoek van Nyfer in opdracht van de partij. "Bij die getallen baseert de PVV zich vermoedelijk op eerdere schattingen, maar we hebben nog niet alles op een rijtje. Ik had liever gehad dat hij had gewacht op de definitieve versie, want hoe het er precies uit gaat zien, weet ik zelf ook nog niet."

Van der Geest verwacht dat de resultaten eind april bekend zijn. De PVV liet het onderzoek instellen nadat toenmalig minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) weigerde zelf de kosten in kaart te brengen.

Uit de voorlopige resultaten zou onder meer blijken dat immigranten vaker dan autochtone Nederlanders een beroep doen op een bijstandsuitkering en de AWBZ en vaker vervallen in criminaliteit. PVV-leider Geert Wilders ziet in de voorlopige uitkomsten een bevestiging van zijn wens om geen niet-westerse immigranten meer toe te laten tot Nederland. "Je bespaart miljarden door de immigratie fors te beperken."