Tachtig meldingen fraude bij woningcorporaties

Het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties van de Vrom-inspectie heeft sinds de start een jaar geleden tachtig meldingen over fraude en zelfverrijking binnengekregen. Een kwart is nader onderzocht. Vijftien zijn uiteindelijk overgedragen aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Vrom-inspectie. Dat meldt de Vrom-inspectie woensdag.

Vijf meldingen zijn onder de aandacht gebracht van de desbetreffende raad van commissarissen of het bestuur van de woningcorporatie met het verzoek nader onderzoek te doen. Bij de rest van de tachtig onderzochte meldingen was het niet mogelijk vast te stellen dat sprake is van fraude of zelfverrijking of is het onderzoek nog gaande.

In een aantal van de tachtig meldingen bleek daarnaast sprake te zijn van lichtere overtredingen, zoals niet gemelde verkopen van woningen of buitenlandse deelnemingen. Deze zaken worden ook aangepakt. De tachtig meldingen waren meestal afkomstig van anonieme bellers of van medewerkers of personen en organisaties die gelieerd zijn aan een woningcorporatie.

Verder kwamen ruim 150 meldingen binnen die niet over fraude of zelfverrijking gingen. Deze kwamen vooral van huurders en andere burgers, waren verzoeken om informatie, gingen over huurgeschillen, geschillen over het beleid of de handelwijze van de corporatie.

Het meldpunt werd op 7 april vorig jaar geopend, nadat zich een aantal incidenten bij woningcorporaties had voorgedaan met betrekking tot fraude en zelfverrijking. Iedereen kan bij het meldpunt terecht om signalen door te geven die te maken hebben met mogelijke fraude of zelfverrijking van woningcorporaties, hun medewerkers, het management of bestuurders.