Minister: Veel te weinig aangifte van geweld

Bijna twee derde (65 procent) van de medewerkers met een publieke taak had vorig jaar te maken met agressie en geweld. 44 procent van de slachtoffers heeft dat niet besproken met de leidinggevende, 77 procent deed geen aangifte of melding bij de politie en 37 procent zei bovendien dat de eigen organisatie geen actie heeft ondernomen tegen de dader.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei woensdag op de FNV-conferentie Agressie en geweld op het werk in Utrecht dat de aangiftebereidheid veel te laag is: "Ook de Arbeidsinspectie gaf vorige week het signaal af dat werkgevers in de publieke sector het er te veel bij laten zitten. Berusting moet veranderen in weerbaarheid. Niemand komt aan onze mensen. Er moet een cultuur ontstaan dat het normaal is dat je incidenten bespreekt, dat je er melding van maakt en dat je als werkgever meteen klaar staat om je hierbij te helpen en je eventueel zelf aangifte doet, met het slachtoffer als getuige. Het is volstrekt onacceptabel dat mensen ermee wegkomen".

Als mensen met een publieke taak die niet goed kunnen verrichten, komen wezenlijke zorgtaken van de overheid in het geding, besloot Hirsch Ballin.