'Homorechten Zimbabwanen geschonden'

De rechten van homoseksuele Zimbabwanen worden op grote schaal geschonden. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken over de mensenrechten in het Afrikaanse land.

Homoseksuele mannen worden gedwongen tot heteroseksuele handelingen en lesbische vrouwen worden verkracht, soms door mannelijke familieleden, om ze te leren hun gedrag te veranderen, zo zegt Amanda Porter van de Amerikaanse ambassade in Harare en samensteller van het rapport.

Haatzaaierij door politici tegen de kleine homogemeenschap in het land vergroot de druk op de families en misbruik of geweld wordt zelden bij de politie aangegeven. Homoseksuele daden zijn verboden in Zimbabwe.

President Robert Mugabe gaf vorige maand te kennen dat ook onder een nieuwe grondwet de rechten van homoseksuelen niet beschermd zullen worden. Hij noemde homoseksuelen eerder al 'lager dan varkens en honden'. Premier Morgan Tsvangirai zei tegen homoseksualiteit te zijn, maar riep op tot tolerantie jegens alle minderheidsgroeperingen.