FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 november 2009

Massaal zwanger uit vrees voor ontslag

De vrouwelijke medewerkers van autofabrikant Lada in Rusland hebben een bijzondere manier gevonden om een dreigend ontslag te voorkomen. Ongeveer vijfduizend medewerksters van het bedrijf hebben gemeld dat ze zwanger zijn.

De autofabrikant wil ruim een kwart van de ongeveer honderdduizend arbeidsplaatsen schrappen, vanwege de economische crisis. Volgens een vakbondsleider is het hoge aantal zwangerschappen een direct gevolg van dit plan, omdat een zwangere vrouw wettelijk beschermd is tegen ontslag.

Lada ondervindt echter geen nadeel van de massale zwangerschap. De staat draagt de loonkosten in de tijd dat de zwangere vrouw niet werkt.  

Olifanten afgeslacht in natuurpark

In een natuurpark in Sierra Leona hebben stropers de olifantenpopulatie afgeslacht. Dat meldde de BBC vandaag. Een bende van tien stropers is door de politie gearresteerd.

Volgens een hooggeplaatste functionaris van het Ministerie van Landbouw in het land zijn de zes olifanten "neergeschoten en op wrede wijze geslacht. Hun lichamen waren bezaaid met zwaardwonden en hun slagtanden waren praktisch uit hun huid gerukt."

"Waarschijnlijk hebben de stropers in september en oktober toegeslagen. Het is een grote klap voor ons," stelt de functionaris. Nadat in het park Outamba Kilimni, bij de grens met Guinee, de karkassen van de olifanten en die van vier buffels zijn ontdekt, heeft de politie de stropers opgepakt. 

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Hamilton: "Verdwijnen KERS kost tienden"

Dat er volgend jaar definitief niet gereden wordt met het energiehergebruikend systeem KERS, kost volgens Lewis Hamilton tienden van seconden. McLaren maakte driftig gebruik van het systeem en boekte daar ook successen mee, vooral in de tweede helft van het seizoen 2009.

Het Britse team zal op zoek moeten naar manieren om het verlies van power te compenseren. In gesprek met Sport Bild zei Hamilton: We zullen ongeveer vier tienden verliezen, afhankelijk van het circuit. Op langzame stratencircuits is het effect beperkt. Wat echter een serieuzer probleem is, we hebben nog altijd te weinig downforce en verliezen op snelle circuits al gauw zeven tienden. Daar moeten we in de winter hard mee aan de slag als we in februari bij de test in Jerez vooraan willen staan."

Amstel Tijgers trekt Walker aan

Na het onverwachte vertrek van aanvaller Marcel Kars hebben de Amstel Tijgers de 26-jarige Canadees Francis Walker in de selectie opgenomen.

Walker kwam in de bekercompetitie uit voor Grizzlies Groningen en scoorde in elf wedstrijden zeven doelpunten en had acht assists. Ondanks deze productie bracht hij volgens Groningen niet wat er van hem werd verwacht. Voor zijn komst naar Groningen speelde hij voornamelijk in verschillende universiteitsteams in zijn geboorteland. Net als de eerder aangetrokken Mjelleli is Francis Walker dankbaar voor de kans die hij in Amsterdam krijgt om zich alsnog in de Nederlandse competitie te bewijzen.

De technische leiding van de Tijgers is van mening dat het verlies van Kars met de komst van Walker nog niet is gecompenseerd en blijft binnen budgettaire kaders actief op zoek naar verdere versterkingen.

Eurlings: Kamer beslist over spitstarief

De Tweede Kamer krijgt het laatste woord over de invoering van het spitstarief. Minister Camiel Eurlings zegde dat vandaag "expliciet" toe tijdens het debat over de begroting van Verkeer en Waterstaat.

De spitsheffing is onderdeel van de kilometerheffing en roept vraagtekens op. Niet alleen bij Eurlings eigen partij, het CDA. Ook de ANWB, die de minister beschouwt als een belangrijke steunpilaar om zijn plannen uit te voeren, wil duidelijkheid over de hoogte van het tarief. Zolang die uitblijft, kunnen we de discussie over de kilometerheffing niet voeren, stelt ANWB-directeur Guido van Woerkom. Het is de bedoeling dat er eerst rond Amsterdam wordt proefgedraaid met de spitsheffing, voordat die op andere erkende fileknelpunten wordt ingevoerd.

De minister houdt vast aan het spitstarief dat volgens hem leidt tot "maximale doorstroming". Maar het overigens nog onbekende tarief komt niet bovenop de kilometerheffing. Het basistarief gaat volgens Eurlings omlaag als er een spitstarief komt. "Wat er aan spitstarief bijkomt, gaat er bij het gewone tarief weer van af." De spitsheffing staat voor jaarlijks 300 miljoen euro ingeboekt. De heffingen moeten per jaar 6,6 miljard euro opleveren.

Verstappen: "Einde A1GP nabij"

Jos Verstappen, die nog in de raceklasse gereden heeft, denkt niet dat de A1 Grand Prix nog lang bestaat. De klasse, waarin geracet wordt door landenteams, kampt met financiële problemen en daarom zijn er al diverse races afgelast.

In september liet A1GP-baas Tony Teixeira nog weten dat de financiële toekomst verzekerd zou zijn, maar dat blijkt een maand later al gebakken lucht. Verstappen vreest in zijn column voor De Telegraaf dat het niet lang zal duren of het einde wordt aangekondigd: "Waar het in de Formule 1 altijd reuring geeft, is het opvallend stil bij de A1 Grand Prix. Ik zou bijna zeggen doodse stilte nadat de eerste drie races van het nieuwe seizoen al moesten worden afgelast. Volgens mij is de A1 Grand Prix ten dode opgeschreven."

"Ik had al veel eerder verwacht dat het einde oefening voor de A1 Grand Prix zou zijn. In het eerste jaar toen ik nog voor Team Nederland uitkwam, gingen de betalingen al moeizaam en in feite bleef dat zo", aldus de Nederlandse oud-coureur. Toch heeft hij wel kritiek op de gang van zaken afgelopen seizoen: "Een grote fout is in mijn ogen gemaakt door in zee te gaan met Ferrari. Dat project is veel te duur uitgevallen. De runningkosten liepen de spuigaten uit. Ze hadden beter het vorige model wat kunnen moderniseren om daarmee door te gaan, maar dat is achteraf gepraat. Ik vind dat de A1 Grand Prix het nog lang vol gehouden heeft."

Verstappen is teleurgesteld en hoopt dat het niet het einde is, maar ziet niet veel hoop meer. "Jammer dat het zo gelopen is, want op zich heeft de serie met landenteams wel iets. Vooral in ons land was de A1 Grand Prix heel populair met de oranje wagen van Team Nederland. Het sprak de mensen aan. Ik kan me echter niet voorstellen dat de failliete A1 Grand Prix-organisatie een doorstart maakt. De aangerichte schade door afspraken met circuits niet na te komen is te groot om de A1 Grand Prix en zijn organisatie nog serieus te nemen."

Racecollega Jan Lammers wist nog wel het Racing for Holland-team te redden, maar voor A1 Team Nederland zag Lammers ook niet veel goeds meer een maand geleden.

Sauber gelinkt aan Amerikaanse investeerders

Nu Qadbak in zwaar weer schijnt te verkeren, en de overname van het voormalige BMW Sauber op losse schroeven staat, zijn er een nieuwe investeerders die geïnteresseerd zouden zijn. Dat meldt het Duitse Auto Motor und Sport.

De overname van het team van Mario Theissen dat zich terugtrok van de Formule 1 door Qadbak zou niet door kunnen gaan omdat dit bedrijf een geesteskind zou zijn van de voor fraude veroordeelde Russell King. Dat zou ook meteen de aarzeling van de FIA verklaren om Sauber het dertiende ticket op de grid te gunnen in 2010. Het gaat daarbij tussen Toyota, dat zich ook terugtrok, en Sauber.

Maar nu zegt Auto Motor und Sport dat er een stel Amerikaanse investeerders bereid zou zijn om het team, dat in Hinwil zijn basis heeft, over te nemen. De namen van deze investeerders werden niet bekend gemaakt, maar zouden "bekend zijn" en met open armen ontvangen worden in het paddock door Bernie Ecclestone, die een Amerikaanse Grand Prix graag terug zou zien op de racekalender.

Contador definitief langer bij Astana

Alberto Contador zal ook komend seizoen uitkomen voor Astana. De winnaar van de laatste Tour de France heeft dat vandaag bevestigd.

Contador doet dit één dag nadat Astana een ProTour-licentie voor 2010 ontving. "Het werd tijd dat er duidelijkheid kwam, ik ben gelukkig nu," vertelde Contador. "Gezien de gebeurtenissen van de voorbije maanden denk ik dat ik de beste beslissing genomen heb. De Tour de France wordt weer mijn hoofddoel. Ik heb vertrouwen in mijn team, al is het op papier niet zo sterk als de concurrentie. Door hard werk en de juiste motivatie zullen we echter veel compenseren."

Achterkant boxart PS3-versie FFXIII onthult spannende dingen

Final Fantasy XIII is misschien wel een game waar menig RPG-liefhebber op zit te wachten. Tegenwoordig kunnen ook RPG-liefhebbers met enkel een Xbox 360 in hun bezit ook niet wachten op de komende Final Fantasy-game. Maar we gaan het niet over de 360-versie van Final Fantasy XIII hebben, maar over de PlayStation 3-versie! Zie dit plaatje maar eens:

Daar word je wel wijzer van als je geen Japans kunt. Gelukkig weten wij via-via wat er zo spannend aan dat plaatje is. Onze bron geeft aan dat er van een installatie geen sprake is: "No Optional or Mandatory install" valt er namelijk te lezen op de achterkant van de box. Ook ondersteunt het spel de super hoge kwaliteit LPCM 5.1 audio en de CGI zal in 'full 1080p HD' afgespeeld worden. Heel erg goed nieuws dus.

Dat betekent waarschijnlijk dat de PlayStation 3-versie een voorsprong heeft op de Xbox 360-versie, aangezien FMVs van zulke hoge kwaliteit niet makkelijk op een DVD'tje past. En laat het nou net zijn dat het op een BluRay-disc het allemaal wel kan.

Let op, het gaat hier om een uitgelekte foto dus het is nog niet zeker of dit allemaal wel waar is. We kunnen er echter wel van uitgaan dat het allemaal klopt, als je ons mag geloven.

Cruijff: "Barça duizend keer beter dan Real"

Johan Cruijff heeft de topper Barcelona - Real Madrid voor komend weekend extra beladen gemaakt. Hij meldde tegenover Spaanse media dat Barcelona "duizend keer beter speelt" dan de rivaal uit Madrid.

"Ik denk dat ik hier niets nieuws mee zeg", aldus Cruijff. "De hele wereld is onder de indruk van de manier waarop Barcelona speelt".

Komend weekend is El Clásico in Camp Nou. Real Madrid staat in de competitie bovenaan met één punt voorsprong op Barcelona. "Zij spelen niet zo goed, maar ze staan wel op de eerste plek en hebben tijd om hun spel te verbeteren", aldus Cruijff, die op 22 december debuteert als bondscoach van Catalonië met een oefenwedstrijd tegen Argentinië.

Binnenkort aankondiging van nieuwe Ubisoft-game

Waar Twitter wel niet goed voor is! Stop de persen jongens, want dankzij Twitter hebben we weer een nieuw nieuwtje voor jullie. Op de Twitter-pagina van het Engelse blad Official PlayStation Magazine is te lezen dat Ubisoft binnenkort een nieuwe game gaat aankondigen. Wij citeren de volgende zin:

Ooh interesting news from Ubi about a soon-to-be announced game that a) isn't too far off and b) we definitely want to play.

Redenen genoeg om er opgewonden van te worden dus. Zou het misschien de nieuwe Far Cry of misschien zelfs de nieuwste Driver zijn? Of komt onze toffe prins uit Perzië weer terug? Wij zijn benieuwd, net als jullie. Daarom houden wij speciaal voor jullie het nieuws in de gaten. Wat een service.

Pechstein mag medailles behouden

Claudia Pechstein mag al haar behaalde titels en medailles behouden. Dit is vandaag besloten door het internationaal sporttribunaal CAS. De Duitse werd gisteren voor twee jaar geschorst vanwege verdachte bloedwaarden.

Pechstein heeft in haar prijzenkast vijf gouden olympische medailles liggen. Daarnaast werd ze drie maal Europees kampioene allround, één keer wereldkampioen allround en pakte ze vijf afstandzeges tijdens de WK afstanden. Verder pakte de Duitse 39 medailles op diverse WK’s, EK’s en Olympische Spelen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Verstappen: "Goede zaak als Schumi terugkeert"

Volgens Jos Verstappen is een rentree van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher in de Formule 1 niet uit te sluiten. De Limburger ziet het als goed voor de sport als de Duitser terug zal keren.

Verstappen was in 1994 zelf teamgenoot van Schumi toen de toenmalige coureur JJ Lehto een nekwervel brak en de Nederlander als eerdere testcoureur in mocht stappen voor het Benetton-team. "Het is geen geheim dat Ross Brawn altijd achter Michael heeft gestaan tijdens hun periode bij Benetton en Ferrari", dat schreef Verstappen in een column voor De Telegraaf.

"Bovendien zijn Mercedes-sportbaas Norbert Haug en Schumacher goed bevriend. Ik zou het voor de Formule 1 een goede zaak vinden als Schumacher terugkeert. Dat levert zeker extra kijkers op. Die aandacht kan de Formule 1 heel goed gebruiken na het wegvallen van Honda, Toyota en BMW, terwijl je maar moet afwachten of de drie nieuwe teams volgend jaar meteen mee kunnen komen. Het is wel een goed teken dat er meer teams bijkomen, temeer het de grote vraag is wat Renault gaat doen", vervolgde de Nederlander in zijn column.

Afgelopen weekend reed Der Michael nog een kartrace in Las Vegas. En de coureur werd gelinkt aan Mercedes Grand Prix, maar teambaas Ross Brawn hielp maandag alle geruchten uit de wereld. De Duitser liet eerder deze maand al weten dat hij geen adviseur meer zou zijn bij het team waar hij zoveel successen had geboekt: Ferrari.

Opkomst prikactie Ahoy valt tegen

Er waren ruim 40.000 oproepen verstuurd, de GGD hield rekening met een opkomst van 35.000 kinderen, maar het waren er slechts 16.341 die vandaag naar het evenementencomplex Ahoy in Rotterdam-Zuid waren gekomen voor een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Dat maakte de GGD vanavond bekend.

Vijfhonderd medewerkers stonden vandaag klaar om de duizenden kinderen en hun begeleiders te ontvangen voor de grootschalige vaccinatiecampagne. Campagnecoördinator Winfred Schop: "De opkomst van donderdag is een stuk minder hoog in vergelijking met de voorgaande dagen. Vrijdag prikken we nog in drie gemeenten. Daarna kunnen we zeggen of deze vaccinatiecampagne in onze regio is geslaagd."

De vaccinatiecampagne in de regio Rotterdam-Rijnmond is maandag begonnen in de gemeenten rondom Rotterdam. De GGD heeft gemerkt dat duizenden Rotterdammers sinds maandag naar buurgemeenten zijn uitgeweken om hun kind te laten vaccineren. In totaal heeft 61 procent van de doelgroep gehoor gegeven aan de oproep. Vanaf 14 december vindt de tweede ronde plaats.

Matige opkomst griepprik  (foto: ANP)

Weer inflatie in Duitsland

De prijzen stijgen weer in Duitsland. In november bedroeg de inflatie 0,3 procent in vergelijking met een jaar eerder, nadat in oktober de prijzen gelijk waren gebleven. Sinds juni was er in Duitsland sprake van gelijkblijvende of dalende prijzen (deflatie). Ten opzichte van oktober daalden de prijzen in november nog wel met 0,2 procent.

Het Duitse bureau voor de statistiek maakte het inflatiecijfer vandaag bekend. Het gaat om een voorlopig cijfer.

Vier kandidaten voor Lotus F1

Nog vier gegadigden voor de stoeltjes zijn er bij het nieuwe Lotus F1-team. Dat liet teambaas Tony Fernandes weten op zijn Twitter.

Zo'n anderhalve week geleden maakte het Maleisische team al bekend dat ze een coureur hadden gestrikt, het is echter tot op heden niet zeker wie dat zou zijn. Fairuz Fauzy zou in de race zijn als testcoureur of wellicht zelfs als gewone rijder. Ook de naam van voormalig Toyota-coureur Jarno Trulli doet de ronde. Die heeft al eerder samengewerkt met de technisch directeur bij Lotus, Mike Gascoyne.

Maar voor het tweede stoeltje circuleren de namen van Christian Klien en Jacques Villeneuve ook nog.

[Upd] Kolobnev naar Katusha

Team Saxobank zal het vanaf 2010 moeten doen zonder Alexandr Kolobnev. De Rus, die sinds 2007 voor het team van Bjarne Riis rijdt, verlaat het team terwijl hij nog een doorlopend contract heeft.

Kolobnev, de nummer twee van het afgelopen WK, heeft getekend bij. Wel wordt gesuggereerd dat hij vanaf 2010 in actie zal komen voor het Russische Katusha. De oud-kampioen van Rusland kwam in het verleden onder meer uit voor Rabobank.

Update:

Katusha heeft bevestigd dat Kolobnev in 2010 zal uitkomen voor hun formatie. Hij tekende een contract voor twee jaar.

Ploegleider Andrei Tchmil: "Ik denk dat Kolobnev een goede aanwinst is voor de ploeg. Hij is een sterke renner in ééndagskoersen en pakte al twee keer zilver op het wereldkampioenschap. Ik weet zeker dat hij goed zal presteren bij Katusha."

Pechstein mag medailles behouden

Claudia Pechstein mag al haar behaalde titels en medailles behouden. Dit is vandaag besloten door het internationaal sporttribunaal CAS. De Duitse werd woensdag voor twee jaar geschorst vanwege verdachte bloedwaarden.

Pechstein heeft in haar prijzenkast vijf gouden olympische medailles liggen. Daarnaast werd ze drie maal Europees kampioene allround, één keer wereldkampioen allround en pakte ze vijf afstandzeges tijdens de WK afstanden. Verder pakte de Duitse 39 medailles op diverse WK’s, EK’s en Olympische Spelen.

Chili vreest voor deelname WK

De nationale voetbalbond van Chili vreest voor de deelname van het land aan het WK volgend jaar in Zuid-Afrika. Dit omdat de profclub Rangers uit dat land bij de burgerrechter in beroep is gegaan tegen puntenaftrek.

De bondsvoorzitter Harold Mayne-Nicholls zegt dat door het besluit van Rangers de FIFA een wereldwijde schorsing kan uitspreken. "Wij zullen proberen om Rangers ervan te overtuigen de zaak te laten rusten of ten minste erkende voetbalkanalen te gebruiken om beroep aan te tekenen." Als de FIFA besluit om strafmaatregelen te nemen, dan kan de wereldvoetbalbond in het ergste geval het Chileense voetbal uitsluiten van internationale wedstrijden, waardoor Chili niet zou mogen uitkomen op het WK.

Rangers werd drie punten afgenomen vanwege het overschrijden van het aantal buitenlanders in de opstelling. Mede hierdoor degradeerde de Chileense club uit de hoogste divisie. Rangers maakte echter de gang naar de burgerrechter, die donderdag bepaalde om de playoffs om promotie/degradatie in Chili te verplaatsen in afwachting van het vonnis.

Wekelijkse update Playstation Store

Het is weer donderdag dus dat kan maar een ding betekenen, een nieuwe update voor de Playstation Store. In deze grote update kom je onder andere het arcade spel Madden NFL Arcade tegen, de DLC voor Borderlands: Zombie Island staat in de store en nog wat costume packs voor Ninja Gaiden 2 Sigma. Uiteraard staat er nog veel meer, maar dat zie je in de lijst hieronder:

Toch een kleine waarschuwing vooraf, woon je in Rusland baal je wel vreselijk, dan is deze update erg klein voor je.

quote
PlayStation Store via PS3
Downloadable Game

* Madden NFL Arcade (£9.99/€12.99) Rating: PEGI 3+

Availability: All locales
PSone (emulated for PS3 and PSP)

* Lilo and Stitch: Trouble in Paradise (£3.99/€4.99) Rating: PEGI 3+

Availability: Not available in Russia
Demo (free)

* Comet Crash Demo, Rating: PEGI 3+

Availability: All locales

* Mushroom Wars Demo Rating: PEGI 7+

Availability: All locales
Add-On Game Content

* Fallout 3
o Broken Steel (€7.99)
o Operation Anchorage (€7.99)
o The Pitt (€7.99)
o Point Lookout (€7.99)
o Mothership Zeta (€7.99)

Rating: PEGI 16+
Availability: Additional release for Italy

* Borderlands - Zombie Island (£6.29/€7.99) Rating: PEGI 18+

Availability: All locales

* Marvel Ultimate Alliance 2 - Character and Mission Pack (£7.99/€9.99) Rating: PEGI 16+

Availability: All except Czech Republic, Greece, Luxembourg, Poland, Russia, Saudi Arabia, South Africa and UAE.

* Ninja Gaiden Sigma 2 - Costume Pack (£3.19/€3.99) Rating: PEGI 16+

Availability: All locales

* Dragon Ball Raging Blast - Warriors on Earth Pack (free) Rating: PEGI 12+

Availability: All locales

* EyePet - Lucky Dip Styling Pack 6 (free) Rating: PEGI 3+

Availability: All locales

* LittleBigPlanet - Limited Edition LBP for PSP T-Shirt (£3.99/€4.99) Rating: PEGI 7+

Availability: All locales

* Rock Band
o Beautiful Thieves by AFI (£0.99/€1.49)
o End Transmission by AFI (£0.99/€1.49)
o Love Like Winter by AFI (£0.99/€1.49)
o Medicated by AFI (£0.99/€1.49)
o The Leaving Song. Pt 2 by AFI (£0.99/€1.49)
o Walk Like An Egyptian by The Bangles (£0.99/€1.49)

Rating: PEGI 12+

Availability: All except Czech Republic, Greece, Luxembourg, Poland, Russia, Saudi Arabia, South Africa and UAE

* Guitar Hero 5 - Neversoft Thanks the Fans Pack (free) Rating: PEGI 12+

Availability: All except Russia, Saudi Arabia, South Africa and United Arab Emirates
Videos (free)

* Uncharted 2 Eye of Indra Part 1 (Motion Comic) (free)
* Uncharted 2 Eye of Indra Part 2 (Motion Comic) (£0.79/€0.99)
* The Last Guardian Trailer
* Battlefield Bad Company 2 Beta Anouncement
* Assassin's Creed II Gameplay Vignette 1
* Assassin's Creed II Gameplay Vignette 2
* Assassin's Creed II Gamescom Trailer
* Assassin's Creed II TGS Trailer
* Gravity Crash Crash Creator's Tutorial
* Ratchet & Clank: A Crack in Time Replay Trailer
* DC Universe San Diego Comic-Con 2009 Vlog
* Polar Panic Story Trailer

Premium Themes

(Static themes)

* Chinese Fighting Dragons Theme (£1.19/€1.49)
* Deep Space Theme (£1.19/€1.49)
* Hell's Head Theme (£1.19/€1.49)
* Mans Best Friend Theme (£1.19/€1.49)

Availability: All locales
PlayStation Store via PSP and Media Go
Downloadable Games (also available via the PS3 store)

* Breath of Fire 3 (£13.99/€17.99) Rating: PEGI 7+

Availability: All except Russia and Portugal

* Lego Indiana Jones: The Original Adventures (£15.99/€19.99) Rating: PEGI 7+

Availability: All locales except Russia

* Obscure the Aftermath (£23.99/€29.99) Rating: PEGI 16+

Availability: All locales

* Power Stone Collection (£13.99/€17.99) Rating: PEGI 12+

Availability: All except Russia and Portugal

* Star Wars Battlefront: Renegade Squadron (£15.99/€19.99) Rating: PEGI 12+

Availability: All locales except Russia

* Star Wars The Clone Wars: Republic Heroes (£31.99/€39.99) Rating: PEGI 12+

Availability: All locales except Russia, Saudi Arabia, South Africa and UAE

* NBA 2K10 (£15.99/€19.99) Rating: PEGI 3+

Availability: All locales
minis (also available via the PS3 store)

* Blast Off (£2.49/€2.99) Rating: PEGI 3+

Availability: All except Belgium, Italy, Netherlands, Portugal, Russia, Spain and Switzerland

* Dracula - Undead Awakening (£3.99/€4.99) Rating: PEGI 12+

Availability: All except Portugal and Russia
PSone (emulated for PS3 and PSP)

* Lilo and Stitch: Trouble in Paradise (£3.99/€4.99) Rating: PEGI 3+

Availability: Not available in Russia
Videos (free)

* Grand Theft Auto: Chinatown Wars Official Trailer


Nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw in winter

De KRO gaat een nieuw seizoen van de zeer succesvolle datingshow Boer Zoekt Vrouw maken. De vijfde reeks wordt niet in de zomer, maar in de winter opgenomen, vertelde een KRO-woordvoerster vandaag.

Presentatrice Yvon Jaspers, heeft er zin in, liet ze optekenen in KRO-omroepblad Mikro Gids. "Winterbeelden hebben ook hun charmes", schetst Jaspers. "Verhalen vertellen bij de kerstboom, samen bij de kachel kruipen. Dat kan voor de romantiek ook mooi zijn. Het platteland is in de winter veel rauwer, dat maakt het bijzonder."

'Rabobank beste voor hoogopgeleide starters'

Rabobank is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot de beste werkgever voor hoogopgeleide starters. De coöperatieve bank biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden en weet een grote betrokkenheid onder de werknemers te creëren, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van weekblad Intermediair is verricht.

Rabobank gaat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en verzekeraar Achmea voor. De top 3 kenmerkt zich door veel regelingen voor het 'nieuwe werken', die rekening houden met een leven naast het werk. De drie geven niet de hoogste startsalarissen. Van de top 50 zijn die voor universitair geschoolden te krijgen bij het Kadaster, voor hbo'ers is dat het Waterschap Regge en Dinkel.

Intermediair hield het onderzoek voor de tweede keer. Vorig jaar kwam Rabobank ook al als beste uit de bus. De bank is ook de favoriete werkgever onder hoogopgeleiden. Philips is nummer twee, zo bleek uit een peiling eerder dit jaar. Het elektronicaconcern komt in het lijstje van de beste werkgevers niet voor.

'Rabobank beste voor hoogopgeleide starters'  (foto: ANP)

Kwetsbare motorrijder mogelijk op cursus

Motorrijders ogen vaak stoer, maar zijn tegelijk kwetsbare verkeersdeelnemers. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is blij met die erkenning door politiek Den Haag.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) heeft de belangenorganisatie gevraagd een extra opleiding uit te werken, liet hij vandaag weten. De regeringspartijen CDA en PvdA in de Tweede Kamer pleiten ervoor de komende twee jaar de helft van de kosten (van ongeveer 200 euro) te subsidiëren om de deelname te stimuleren. KNMV-directeur Patrice Assendelft gaat ervan uit dat de minister het geld daarvoor op tafel wil leggen.

Volgens experts van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kan het aantal ongevallen met motorrijders behoorlijk omlaag als ze zo'n aanvullende rijvaardigheidstraining volgen. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe denkt dat het vier tot vijf doden per jaar scheelt. Vorig jaar kwamen in het verkeer 67 motorrijders om het leven. Nederland telt ongeveer 400.000 motorrijders.

De KNMV heeft al eendaagse trainingen ontwikkeld waar motorrijders leren risico's in het verkeer tijdig te herkennen. Een bijkomend voordeel volgens Assendelft is dat verzekeringsmaatschappijen kortingen geven aan zulke extra opgeleide motorliefhebbers.

Kwetsbare motorrijder mogelijk op cursus  (foto: ANP)

Aanhouding na bedreiging school Zwolle

Een man uit Apeldoorn is vandaag aangehouden in verband met een ernstige bedreiging die eerder op de dag was binnengekomen bij het Deltion College in Zwolle. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De politie onderzoekt hoe de man bij de zaak betrokken is.

Rond en op de campus van het Deltion College gelden sinds vanochtend verscherpte veiligheidsmaatregelen. De politie neemt de telefonische bedreiging uiterst serieus, aldus een woordvoerder. Over de aard van de melding wil de politie verder niets kwijt.

Ingangen van het gebouw zijn tijdelijk afgesloten. De leerlingen moeten door een beveiligde ingang van het gebouw aan de Mozartlaan naar binnen. Daar worden onder meer tassen gecontroleerd. De maatregelen blijven voorlopig van kracht.

Het Deltion College zelf meldt dat de lessen vandaag gewoon zijn doorgegaan. Op het ROC (Regionale Opleidingscentrum) staan ruim 18.000 leerlingen en cursisten ingeschreven.

Raketten op Kamp Holland treffen geen doel

Op de Nederlandse militaire basis Kamp Holland in Uruzgan zijn afgelopen week twee raketten afgevuurd. De projectielen kwamen buiten het kamp terecht en er was geen schade, aldus Defensie vandaag in het weekoverzicht over de missie. Ook de grote NAVO-basis in Kandahar was twee keer het doelwit van raketten maar ook hierbij was geen schade.

Bij Deh Rawod reed een Bushmaster op een zelfgemaakt explosief (IED). Daarbij vielen geen slachtoffers. Het voertuig was wel beschadigd. Ook een eenheid van de Task Force 55, die buiten de gebieden opereren die onder ISAF-controle zijn, werd beschoten. Ook raakte hun voertuig onherstelbaar beschadigd door een IED.

De twee militairen die zaterdag lichtgewond raakten toen ze tijdens een patrouille te voet werden geraakt door een IED, konden na behandeling in het hospitaal op Kamp Holland weer aan het werk, aldus Defensie.

Raketten op Kamp Holland treffen geen doel  (foto: ANP)

Man slaapt vijf jaar naast dode vrouw

Een 55-jarige Vietnamese man heeft vijf jaar lang naast het ontzielde lichaam van zijn echtgenote geslapen. In een verklaring zegt de man dat hij zijn vrouw graag wilde blijven vasthouden.

De vrouw overleed in 2003. De eerste twintig maanden na haar overlijden sliep haar echtgenoot op het graf. Omdat de regen, kou en wind hem na die tijd parten begonnen te spelen, en zijn kinderen niet wilden dat hun vader nog langer op het kerkhof sliep, besloot Le Van zijn vrouw stiekem op te graven. Met klei gaf hij het lichaam weer vorm, waarna hij het aankleedde en in zijn bed legde.

Met dank aan Juusjuh voor de submit.

Rentree Silberbauer mogelijk uitgesteld

Het meespelen van FC Utrecht-speler Michael Silberbauer tegen NAC Breda is nog een vraagteken voor aanstaande zondag. De Deen kan niet koppen vanwege zijn blessure aan zijn nek.

Silberbauer speelde voorlopig zijn laatste duel op 1 november tegen Heracles Almelo. Daarna werd hij geteisterd door een lichte nekhernia, waarvan hij nu nog niet volledig hersteld is. "Michael kan nog niet koppen. We zijn voorzichtig en wachten de komende dagen nog af," meldt coach Ton du Chatinier op de website van FC Utrecht.

Marco Borsato oudjaarsavond op Museumplein

Marco Borsato is de hoofdact tijdens het nationale Staatsloterij Oud en Nieuw feest op het Museumplein in Amsterdam. In een zestig minuten durend optreden telt de zanger af en luidt hij knallend het nieuwe jaar in, meldde een woordvoerster van de organisatie vandaag.

Het Staatsloterij Oud en Nieuw feest wordt 31 december vanaf 23.00 uur live uitgezonden op SBS6 en gepresenteerd door Beau van Erven Dorens en Tooske Ragas.

Marco Borsato oudjaarsavond op Museumplein  (foto: ANP)

Stijging lokale woonlasten boven inflatie

De gemeentelijke woonlasten gaan volgend jaar met gemiddeld 2 procent omhoog voor eenpersoonshuishoudens en met 1,8 procent voor gezinnen. De stijging is beperkt, maar meer dan de 1 procent inflatie die het Centraal Planbureau (CPB) verwacht. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Vereniging Eigen Huis (VEH) de resultaten vandaag heeft bekendgemaakt.

De VEH vreest dat de gemeentelijke lasten na het verkiezingsjaar 2010 sterk zullen oplopen omdat gemeenten als gevolg van de economische crisis fors moeten bezuinigen. "het gevaar dreigt dat tekorten worden afgewenteld op de burger", aldus de belangenvereniging van huiseigenaren.

Meer informatie vind je hier.

Murray verslaat Verdasco tijdens World Tour Finals

Deze week wordt er in Londen gestreden voor het officieuze werleldkampioenschap tennis tijdens de ATP World Tour Finals. Vanmiddag stond de partij op het programma tussen de als vierde geplaatste Schot Andy Murray en de als zevende geplaatste Spanjaard Fernando Verdasco. Andy Murray won uiteindelijk in drie sets 6-4, 6-7, 7-6.


De eerste set ging lange tijd gelijk op maar uiteindelijk wist de Brit deze naar zich toe te trekken. De tweede set was een stuk spannender. Murray liet zeven mogelijkheden op een break liggen. Ook Verdasco kreeg een kans op een break maar liet deze eveneens onbenut. Uiteindelijk kon Verdasco de tweede set naar zich toe trekken omdat hij de sterkste bleek in de tiebreak met 7-4.

In de laatste set ging het opnieuw lang gelijk op. Gelukkig was het spel aan beide kanten iets beter en zodoende voor de toeschouwers ook wat leuker om naar te kijken. Een tie-break moest uiteindelijk opnieuw een beslissing in de wedstrijd forceren. Tijdens de tiebreak leek Verdasco zich te verstappen en een blessure aan zijn bovenbeen op te lopen. Deze blessure zorgde voor teveel problemen bij de Spanjaard waardoor de tiebreak en daarmee de wedstrijd uiteindelijk makkelijk bij Murray terecht kwam.

In de derde set zat ook nog een opvallend momentje. Murray liet de hoofdscheidsrechter de baan op komen om even de regels uit te leggen over het doorgaan in de poule. Had de Brit de wedstrijd in twee sets naar zich toegetrokken dan was hij geplaatst geweest voor de volgende ronde. Nu is hij afhankelijk van Roger Federer die het vanavond opneemt tegen Juan-Martin Del Potro.

[NBA] Iverson stopt met basketbal

Allen Iverson heeft in een brief laten weten afscheid te nemen van de basketbalsport. De 34-jarige pointguard is dertien jaar actief geweest en heeft tien maal het All Star-team gehaald. Iverson staat met gemiddeld 27,1 punten per wedstrijd op de vijfde plaats op de eeuwige topschuttersranglijst.

De 1,82 meter lange Iverson werd in 1996 in de draft als eerste gekozen door de Philadelphia 76ers. Hij maakte zijn naam gelijk waar door wedstrijden naar zich toe te trekken en het team naar een hoger plan te tillen. Ook werd hij meteen uitgeroepen tot Rookie van het Jaar. Dit resulteerde in 2001 in het spelen van de NBA Finals. The Answer ging echter wel met 4-1 onderuit tegen de Los Angeles Lakers. Dat jaar werd hij uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP) in de NBA.

Na tien jaar bij de 76ers vertrok Iverson in december 2006 naar de Denver Nuggets. Na twee seizoen in Denver kwam hij na een ruil met Chauncy Billups terecht bij de Detroit Pistons. Afgelopen zomer verkaste hij naar de Memphis Grizzlies waar hij na drie wedstrijden al weer vertrok. Wat The Answer nu gaat doen is nog onduidelijk. Ondanks dat Iverson houdt van het basketbal en naar eigen zeggen nog mee kan op het hoogste niveau lijkt een terugkeer in de NBA voorlopig niet aan de orde.

Wederom Frans duel uitgesteld door griep

De Franse voetbalbond heeft de competitiewedstrijd tussen AS Monaco en Montpellier, die zaterdag zou worden gespeeld, uitgesteld. Een aantal spelers van Montpellier kampt met de Mexicaanse griep.

Bij drie spelers is de griep al vastgesteld, van vijf andere voetballers die ziek zijn wordt verwacht dat zij ook de Mexicaanse griep hebben. Inmiddels zijn alle spelers van de selectie in quarantaine geplaatst.

Vorige maand werd de wedstrijd tussen Paris St.Germain en Olympique Marseille afgelast omdat drie spelers van PSG de Mexicaanse griep hadden.

Iran neemt Nobelprijs Ebadi in beslag

De Iraanse autoriteiten hebben de Nobelprijs voor de Vrede van de bekende mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi in beslag genomen. Dat meldde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Jonas Gahr Store, vandaag.

Store heeft de Iraanse politiek vertegenwoordiger in Oslo op het matje geroepen en officieel protest aangetekend. Ebadi heeft de medaille en de oorkonde moeten inleveren.

"Het is voor het eerst dat een staat de Nobelprijs voor de Vrede in beslag neemt. We zijn geschokt en hebben niet het minste begrip voor het besluit", zei Store.

Ebadi kreeg de prijs in 2003 voor haar werk als juriste en als mensenrechtenactiviste.

Zesdaagse van Maastricht terug op kalender

De zesdaagse van Maastricht zal vanaf 2010 weer worden verreden. De organisatie zegt dat de eerstvolgende drie edities verzekerd zijn van een plek op de kalender.

De zesdaagse van Maastricht werd tussen 1976 en 1987 verreden maar daarna verdween het. In 2006 keerde het evenement weer terug voor drie jaar. Een jaar later verdween het echter vanwege financiële problemen weer van de kalender.

Fred Rompelberg is de nieuwe voorzitter van de stichting die de zesdaagse organiseert. Rompelberg is bekend om zijn wereldrecords als baanrenner.

In 2010 wordt de zesdaagse van 7 tot en met 12 december verreden.

Ook Lotus en Manor lid van FOTA

De Formula One Teams' Association (FOTA) heeft Lotus F1 en Manor Grand Prix toegelaten als leden. Dit betekent dat alle teams die in 2010 op de grid staan lid zijn van de organisatie. Eerder deze winter waren US F1 en Campos Meta al toegelaten als lid.

De bestuursleden van de FOTA kwamen eerder deze week bijeen om zowel het lidmaatschap van de teams als de toekomst van de Formule 1 te bespreken. Ook kwamen de verkiezingen van de topmensen aan de orde, want zowel president Luca di Montezemolo als vice-president John Howett treden af. Eén van de plannen die besproken is, is het gezamenlijk lanceren van de auto's voor 2010. Dit zou moeten gebeuren vlak voor de testsessies in februari losbarsten.

Dit laatste idee zal volgende week besproken worden met Formule 1-baas Bernie Ecclestone en aandeelhouder CVC en is bedoeld om de kosten in de sport verder terug te brengen. Daarnaast is aan de orde gekomen welk team recht heeft op het laatste slot op de grid in 2010. Toyota heeft het ondanks het stoppen voorlopig nog in handen, terwijl Sauber er op aast. Waarschijnlijk zal pas volgende maand na vergaderingen van een Formule 1-commissie en van de World Motor Sport Council duidelijk zijn wat er met het dertiende slot gaat gebeuren.

Bloedrode dag voor AEX

De belangrijkste beursindex van Nederland, de AEX, ging vandaag fors onderuit. Op 306,72 punten sloot de beurs in Amsterdam maar liefst 3,6 procent lager, de grootste daling in vijf maanden tijd. Vooral de enorme financiële problemen rond het Arabische emiraat Dubai spelen een rol in de daling.

Het vastgoedparadijs maakte vandaag bekend dat het de betalingen voor leningen opschort omdat het anders failliet dreigt te gaan. Veel Europese banken hebben voor miljarden dollars aan Dubai geleend. Op het Damrak kregen dan ook vooral financials als ING (-7,3%) en Aegon (-7,8%) de zweep, alhoewel de bankverzekeraars zeggen weinig exposure te hebben aan Dubai.

Amerikaanse beurzen waren vandaag gesloten in verband met de viering van Thanksgiving. Morgen is de beurshandel korter dan normaal door Black Friday, de drukste winkeldag van de VS. Op deze dag doen Amerikanen massaal inkopen voor de kerst.

'Kansarmen gebaat bij laagbetaalde banen'

Zorg voor meer banen op of net boven het niveau van het wettelijk minimumloon. Dat biedt meer kansen voor de vele honderdduizenden kansarmen die nu nog aan de kant staan en op eigen kracht moeilijk werk kunnen vinden.

Dat zei UWV-voorzitter Joop Linthorst vandaag op een bijeenkomst over kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt van de Sociaal-Economische Raad (SER) en uitkeringsinstantie UWV. De kwetsbaren zijn bijvoorbeeld langdurig werklozen, mensen met een bijstandsuitkering en arbeidsgehandicapten.

De groep is heel divers, aldus Linthorst en er is volgens hem dan ook maatwerk nodig. Maar het helpt volgens hem wanneer er meer laagbetaalde functies komen "die bij hen passen of waarvoor zij gemakkelijk geschikt gemaakt kunnen worden".

Veel eenvoudige banen zijn de afgelopen jaren verdwenen, stelde Linthorst. "Nu doen duurbetaalde mensen dat eenvoudige werk erbij." Hij pleit voor terugkeer van functies, zoals de koffiejuffrouw.

'Kansarmen gebaat bij laagbetaalde banen'  (foto: ANP)

Toch twee prikken tegen Mexicaanse griep

Iedereen die wordt gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep, krijgt twee prikken. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat vandaag nog eens bevestigd, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De minister heeft zijn beslissing genomen op advies van het RIVM en de Gezondheidsraad.

De overheid heeft altijd gesteld dat mensen met twee prikken beter beschermd zijn tegen het virus van de Mexicaanse griep dan met één. Maar toen de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Europese medicijnautoriteit EMEA afgelopen vrijdag stelden dat één prik ook voldoende kon zijn, ontstond er hier en daar twijfel.

Toch twee prikken tegen Mexicaanse griep  (foto: ANP)

Mininova verwijdert torrentlinks

De Nederlandse downloadsite Mininova is gestopt met aanbieden van torrentlinks die kunnen verwijzen naar illegale kopieën van muziek, films en games waar auteursrechten op rusten. Het bedrijf geeft hiermee uitvoering aan een vonnis van de rechtbank in Utrecht. Die had in augustus bevolen dat Mininova binnen drie maanden moest stoppen met het aanbieden van de links.

Mininova zegt nog steeds te overwegen in beroep te gaan tegen het vonnis. De zaak is aangespannen door Brein, dat namens rechthebbenden piraterij op internet bestrijdt. Brein heeft ook een zaak tegen de Zweedse downloadsite The Pirate Bay gewonnen.

Mininova zwicht voor de eisen van Brein  (foto: ANP)

Van Gaal duidelijk over Toni

Luca Toni uitte de afgelopen tijd meerdere malen openlijk kritiek op trainer Louis van Gaal. De trainer van Bayern München is tegenover de Duitse media duidelijk.

"Betreffende speler heeft zelf aangegeven weg te willen. Oké, dan moet hij denk ik een andere club zoeken," aldus Van Gaal.

Van Gaal zette Toni eerder deze week uit de selectie nadat de Italiaan wederom kritiek had geleverd op de Nederlandse coach. Toni zei dat de relatie tussen Van Gaal en hem "zo goed als ten einde" was.

Tientallen Saudiërs gedood door overstroming

In en rond de Saudische havenstad Jeddah zijn zeker 77 mensen omgekomen door overstromingen, zo meldden de autoriteiten in het koninkrijk. Er worden 351 mensen vermist.

Volgens getuigen zijn onder de doden veel automobilisten die werden verrast door de overstromingen.

Gisteren werd nog uitgegaan van elf doden. De ramp werd veroorzaakt door hevige regenval. Wegen en tunnels kwamen blank te staan en een aantal oude huizen stortte in.

In Jeddah stierven zeker 44 personen. Daarnaast kwamen vier mensen om het leven in de naburige provincie Mekka, waar 2,5 miljoen mensen bijeen zijn voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart. Onder de pelgrims vielen geen doden, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Tientallen Saudiërs gedood door overstroming  (foto: ANP)

Scheten latende Wario weggelaten uit New Mario Bros. Wii

In een recent interview heeft Nintendo-big shot Shigeru Miyamoto een hoop info vrijgegeven over dingen die zijn weggelaten uit New Super Mario Bros. Wii en geeft hij uitleg waarom bepaalde dingen juist in het spel zitten.

Je vraagt je misschien af waarom je alleen met de twee Toadfiguurtjes kan spelen en geen andere bekende figuren uit de Mario reeks? Volgens Miyamoto heeft men er wel naar gekeken om Wario, Prinses Peach en Waluigi toe te voegen aan het spel, maar dat had moeten betekenen dat ieder karakter zijn eigen special moves moest krijgen. De Prinses had moeten kunnen zweven met haar jurk en Wario had moeten kunnen aanvallen door ruften te laten. Hier hebben ze uiteindelijk niet voor gekozen omdat hij wilde dat ieder karakter op dezelfde manier speelbaar zou zijn.

Ook maakte Miyamoto en zijn team zich in eerste instantie nogal druk om de pauze die valt nadat een speler een leven verliest in de multiplayer. Er was een hoop discussie of zij dit wel of niet moesten toevoegen aan het spel. Eigelijk was er helemaal geen pauze, maar men ontdekte dat zij hierdoor mensen zouden aansporen om alleen maar met zichzelf bezig te zijn tijdens het multiplayen. Dit zou vervolgens voor minder interactie zorgen met de andere meespelende mensen. Als er nu namelijk iemand dood gaat merk je dat mensen tegen elkaar zeggen van; “sukkel, ben je alweer dood?” en dat wilde hij juist bereiken met deze pauze.

Wanneer je dood gaat in de multiplayer word je weer tot leven gewekt in een bubbel die iemand anders moet laten klappen wil je weer verder kunnen met spelen. Technisch gezien is het dan belangrijk dat je weer terecht komt op een veilige plek in het spel als je weer terugkomt en alleen de speler kan zelf bepalen wanneer het veiligste moment is hiervoor, vindt Miyamoto. Dat is dus ook de reden waarom ze dit zeepbel-systeem hadden bedacht (al had Yoshi’s Island ook zoiets), maar omdat je alleen vrijgelaten kan worden uit de zeepbel door een andere speler kan men elkaar juist lekker jennen en met opzet niet vrij laten. Dat is juist wat het multiplayen zo leuk maakt, volgens Miyamoto.

Waar mensen misschien de grootste vraagtekens over hebben is het feit dat er geen online multiplayer mogelijkheid zit in New Super Mario Bros. Wii. Volgens Miyamoto is dit ook weer met opzet gedaan. Hij is er namelijk van overtuigd dat dit spel in de multiplayer veel leuker is als de mensen echt naast je zitten als je aan het spelen bent. Ook zou er een hoop limieten zitten aan het online systeem waardoor zij een hoop gameplayelementen niet hadden kunnen toevoegen aan het spel en daarom hadden Miyamoto en zijn team zich vooral geconcentreerd op de offline groep ervaring.

Je kan je afvragen wat die gameplayelementen dan daadwerkelijk zijn, want ik denk dat een hoop mensen toch wel graag New Super Mario Bros. Wii online hadden willen spelen. Of niet soms? En een scheten latende Wario had trouwens ook wel grappig geweest (al is dit niet helemaal nieuw, want in Super Smash Brothers Brawl had hij namelijk ook al een speciale bout-aanval die Wario Waft heette).

Wat vinden jullie hier nou allemaal van? Ben jij het met Miyamoto eens?

Volgend jaar weer nieuwe sinterklaasfilm

De makers van de bioscoopfilms 'Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot' en 'Sinterklaas en het geheim van het grote boek' komen ook volgend jaar met een nieuwe sinterklaasfilm. Regisseur Martijn van Nellestijn en producent Erik-Jan Slot zijn vastbesloten de traditie voor te zetten. Dit maakte filmdistributeur E1 Entertainment Benelux vandaag bekend.

Na 5 december wordt begonnen aan het nieuwe avontuur van de goedheiligman. Van Nellestijn zal zich wederom op het scenario richten. Behalve Sinterklaas hebben actrices Inge Ipenburg en Pamela Teves al gezegd dat ze hopen dat hun karakter in het nieuwe script terugkeert. Ook de zangers Gerard Joling en Frans Bauer zijn volgens E1 Entertainment enthousiast over de nieuwe filmplannen.

De nieuwe sinterklaasfilm wordt vanaf 13 oktober 2010 in de bioscopen verwacht. In januari beginnen de audities.

Momenteel is 'Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot' de best bezochte Nederlandse kinderfilm in de bioscoop.

Kerk Dublin dekte kindermisbruik toe

Het Ierse aartsbisdom Dublin heeft het seksueel misbruik van kinderen door priesters tot in het midden van de jaren negentig als een bezetene toegedekt. Dat blijkt uit een rapport van een commissie, die in opdracht van de regering in Dublin onderzocht hoe kerk en staat tussen 1975 en 2004 reageerden op gevallen van seksueel misbruik van kinderen in de Ierse hoofdstad.

De commissie schrijft dat een representatieve steekproef van 46 priesters "overduidelijk" aantoont dat veel kinderen zijn misbruikt. Het aartsbisdom was er zeker tot het midden van de jaren negentig vooral op uit het misbruik geheim te houden, schandalen te voorkomen, de reputatie van de Rooms-Katholieke Kerk te beschermen en te voorkomen dat het misbruik geld zou kosten.

Moeder vondeling Lilly aangehouden

De moeder van de vondeling Lilly is gistermiddag aanhouden. Dit heeft de politie vandaag bekendgemaakt. De baby werd 13 september gevonden bij het Diakonessenhuis in Utrecht. De naam van de baby stond op een briefje.

Bij de politie kwamen meerdere tips binnen over de identiteit van de vrouw. Naar aanleiding van deze tips werd een 23-jarige vrouw uit Utrecht aanhouden. Ze is voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Van der Wiel: "Zo snel gegaan allemaal"

In een interview met het tijdschrift Voetbal International zegt Ajacied Gregory van der Wiel dat hij steeds meer rekening houdt met een plek in de definitieve selectie voor het wereldkampioenschap voetbal komend jaar in Zuid-Afrika.

"Na mijn basisplaats in het oefenduel tegen Italië schiet het wel eens door mijn hoofd: Hoe het zou zijn, een WK meemaken? Nu is er een goede kans dat ik onderdeel zal zijn van zo'n evenement," aldus Van der Wiel.

"Het is snel gegaan allemaal," vervolgt Van der Wiel die zegt dat hij negen maanden geleden nog blij was toen hij vijf minuten speelde tegen Tunesië. "Sindsdien heb ik zes volledige interlands gespeeld. De eerste keer in de basis van Oranje was omdat er blessures waren, maar voordat ik het wist kreeg ik de voorkeur boven internationals die al veel langer meelopen dan ik."

"Ik ben inmiddels een echte rechtsback en daar zijn er niet veel van in Nederland. Ik heb moeten wennen aan mijn nieuwe positie, maar dat proces is redelijk snel gegaan. Ik sta daar nu met veel zelfvertrouwen. Ik heb respect voor mijn tegenstanders, maar ben voor niemand bang. Nooit. Ik weet wat ik kan. En wat er beter moet," besloot Van der Wiel.

'Reinout had moeite met seksscènes'

Actrice Anna Drijver vond het niet erg om seksscènes te doen in de boekverfilming Komt een Vrouw bij de Dokter. Regisseur Reinout Oerlemans dacht daar anders over. Reinout zag enorm tegen de scènes op.

Anna, die Roos speelt in de film, vertelt in het AD over het hoge gehalte van seks in de film: "Ik had daar niet zo veel moeite mee. Het helpt natuurlijk wel als je een prettige, professionele en aantrekkelijke tegenspeler als Barry Atsma hebt."

"We hadden wel het idee dat Reinout er meer tegenop zag. Dus hebben Barry en ik hem op zijn gemak moeten stellen. Zo van: "Kijk eens Reinout, wij zijn naakt, so what," vervolgt Anna. De actrice bereidde zich niet voor op de seksscènes, maar hield haar lichaam wel in vorm door middel van buikspieroefeningen.

In de film, naar het boek van Kluun, krijgt Carmen (Carice van Houten) te horen dat ze borstkanker heeft. Haar partner Stijn (Barry Atsma) is er kapot van en zoekt zijn liefde bij een andere vrouw, Roos (Anna Drijver). De film draait vanaf vandaag in de bioscopen.

Wil je weten of de film de moeite waard is? Lees hier de recensie op FOK!.

SGP: Dijksma deed dwaze uitspraken

SGP-Kamerlid Bas van der Vlies is van mening dat staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) een dwaze vergelijking heeft gemaakt tussen christelijk en islamitisch onderwijs. Dijksma zei onlangs tijdens een kwaliteitsconferentie onder andere dat de rechtstaat zwaarder weegt dan enige geloofsopvatting.

"...belangrijke waarden als vrijheid en gelijkheid mogen hoog in het vaandel geschreven worden. En moeten nageleefd worden. Op school moet je mogen zijn wie je bent. In die zin is de school niet alleen de plek die fysieke veiligheid biedt; ook de geestelijke vrijheid dient er te worden beschermd. Op àlle scholen zeg ik daarbij. Ook de islamitische en streng christelijke. Als kinderen daar bijvoorbeeld te horen krijgen dat het niet goed is om vrienden te zijn met mensen die niet gelovig zijn, dan kan dat niet door de beugel. In zo’n setting kan van opvoeden tot geïntegreerd burgerschap natuurlijk niets terechtkomen", aldus Dijksma.

De SGP stelt op hun website: "Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs zou beter moeten weten. Met het op één hoop gooien van christelijke en islamitische scholen zet zij het christelijk onderwijs in een kwade reuk. Zij stelde dat op deze scholen geleerd wordt dat het niet goed is om vrienden te zijn met ongelovigen. De SGP vindt die opmerking volledig ongepast, al was het maar omdat de burgerschapsproblemen die spelen op islamitische scholen niet geassocieerd mogen worden met christelijke scholen die al vanaf het ontstaan van de parlementaire democratie zonder problemen in het onderwijsbestel functioneren."

Over de uitspraak dat de rechtstaat zwaarder weegt dan enige geloofsopvatting, zegt de SGP: "Een domme uitspraak, want de vrijheid van godsdienst staat niet tegenover de rechtsstaat, maar is er in onze constitutionele orde gewoon onderdeel van. Een staatssecretaris van onderwijs zou dat toch echt moeten weten!"

De SGP zal Kamervragen stellen aan staatssecretaris Dijksma.

Tips aan fiscus mogelijk oneerlijk

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft in de Tweede Kamer verklaard dat de recente tip over zwart geld bij de Belastingdienst mogelijk op onrechtmatig verkregen informatie is gebaseerd. Het Openbaar Ministerie (OM) en de landsadvocaat vinden dit echter geen bezwaar, aldus de staatssecretaris.

Dankzij de tip heeft de fiscus honderden zwartspaarders op kunnen sporen die gemiddeld een paar honderdduizend euro spaargeld op hun rekening hadden. Voor de gegevens is tipgeld betaald, dat wordt uitgekeerd als de informatie betrouwbaar blijkt te zijn.

RTL5 gaat rekeningen betalen

RTL5 komt met de eenmalige show Rijk Met Je Rekening. Een dag na de sinterklaasviering deelt de commerciële zender nog wat cadeautjes uit, meldde een woordvoerster vandaag.

Presentatoren Dennis Weening en Klaas van der Eerden nodigen op zondag 6 december (20.30 uur) mensen uit in de studio. Ze mogen rekeningen meenemen. Door het spelen van een aantal spellen maken zij kans op het verscheuren van die facturen. "Wat begon als een vervelende envelop op de deurmat, vormt in deze show de sleutel tot geluk", schetst de zegsvrouw.

Jensen wil niet naar DWDD

Talkshowhost Robert Jensen wil niet bij het programma De Wereld Draait Door aan tafel. De redactie van DWDD is al weken bezig om de presentator in de show te krijgen, maar tevergeefs. Jensen heeft een te volle agenda en eigenlijk ook niet zoveel zin meer.

Jensen is verschillende keren benaderd voor het VARA-programma, maar door een te druk schema moest hij afzeggen. Op zijn site meldt Jensen dat de medewerker van het programma daar niet juist op heeft gereageerd. Het telefoongesprek tussen Jensen en de medewerker had nogal een "dreigend, vervelend en naar sfeertje," aldus de talkshowhost.

"Ze zijn al een tijdje bezig omdat ze mij graag in de show willen hebben. Dat vind ik prima, Pauw & Witteman enzo. Ik ga het misschien ook allemaal wel een keer doen, maar ik heb het ook druk, ik heb ook een leven. Nee, wij moeten buigen voor de VARA en de bejubelde Publieke Omroep, gesubsidieerd," vervolgt Robert Jensen.

Toch wil Jensen, na het telefoongesprek, toch nog naar de show komen, maar daar moet tegenover staan dat Matthijs van Nieuwkerk naar zijn show moet komen. Alleen daar is de VARA het niet mee eens. "Dan krijg je te horen: "Die ruil kunnen wij niet doen". Ofwel: koning Matthijs voelt zich te goed voor mijn programma, de bejubelde Matthijs. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar toch eigenlijk wel klaar mee ben. Eigenlijk heb ik zoiets van: ik ga het niet doen dan ook De Wereld Draait Door. Het is allemaal zo afgrijselijk. Die Matthijs durft niet te komen bij mij in de show… Ik begrijp ook wel dat hij aan die stagiaires gezeten heeft, maar daar ga ik niet over beginnen...," aldus Jensen.

Een video met presentator Robert Jensen en sidekick Jan Paparazzi over het nieuws is hier te bekijken.

Grote brand in Amsterdam Noord

In een bedrijfspand aan de tt. Vasumweg in Amsterdam Noord is rond half twaalf vanochtend een grote brand uitgebroken. De brand woedt in een loods van het bedrijf City Box en een aangrenzend pand.

Het vuur is vermoedelijk ontstaan nadat er vonken vrijkwamen bij werkzaamheden aan een lift. De brand gaat gepaard met een hevige rookontwikkeling, die in de wijde omtrek waar te nemen is. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Bij het bedrijf hebben circa negenhonderd mensen opslagruimte gehuurd. In verband met de brand heeft City Box voor hen een speciaal telefoonnummer geopend: 020-5112566.


De rookontwikkeling is in de wijde omtrek zichtbaar (foto: Qunix)

Bekijk hier een video over de brand.

Met dank aan Qunix, RiK1200RS, dfr0st, Lkw, Bverschoor en Yannick567 voor de submit.

Rutten verwacht sterk Sparta

Ibrahim Afellay kan dit weekend spelen in de competitiewedstrijd van PSV tegen Sparta. De middenvelder heeft volgens trainer Fred Rutten nog maar weinig last van zijn teenblessure. Bij de Eindhovenaren ontbreken nog wel Jan Kromkamp, Manco en doelman Bas Roorda.

Op de website van PSV zegt Rutten dat hij een sterk Sparta verwacht. "Dit kan een heel lastige wedstrijd worden. Ze hebben een aantal spelers met veel talent die spierballen gaan tonen. Zij willen reageren na de nederlaag van afgelopen weekeinde tegen VVV. De trainer heeft hen al een vrije dag afgenomen. En volgens mij heeft Sparta daar altijd goed op gereageerd. Zo hebben ze ook al van Feyenoord gewonnen," aldus de coach van de Eindhovenaren.

Politie Oostenrijk rolt dopingnetwerk op

De Oostenrijkse politie heeft een criminele organisatie ontmaskerd die aan sporters wereldwijd doping leverde.

Er werden invallen gedaan in tientallen appartementen en sportscholen en in totaal werd er ongeveer twee ton aan verboden producten gevonden. Vijf mensen zijn gearresteerd.

De politie deed al jaren onderzoek naar verdacht mobiel telefoonverkeer en kon door middel van een grootscheepse actie het onderzoek eindelijk afronden. De verboden middelen werden meestal gemaakt in China en Oost-Europa en daarna gesmokkeld naar Oostenrijk. Vanuit Oostenrijk werden de producten naar de klanten verstuurd. De handel vond plaats via internetbureaus in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten en Bosnië.

De Spaanse politie rolde eerder deze week een groot binnenlands dopingnetwerk op. Bij invallen werden toen elf mensen gearresteerd. Daarnaast legde de Spaanse politie beslag op grote hoeveelheden verboden prestatiebevorderende middelen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Wennemars: "Dit is niets nieuws"

Gisteren slaagde Erben Wennemars er niet in om een wereldbekerticket te bemachtigen op de 1.500 meter, vandaag lukte het ook niet op de 1.000 meter.

Op de kilometer vandaag reed hij een tijd van 1.10,63 en daarmee was hij een stuk langzamer dan de 1.09,94 van winnaar Remco Olde Heuvel. "Dit is niks nieuws, jongens. Dit is een tijd die ik het hele seizoen al rijd,” aldus Wennemars die erkende dat de matige tijden hem pijn doen. "Hier ben je niet de hele zomer keihard voor aan het trainen. Op deze afstand ben ik wereldkampioen geweest. Dan is het wel klote als je nu zo schaatst.”

Van Deutekom: "Ik zie wel wat lichtpuntjes"

Het gaat dit seizoen nu niet echt lekker met Paulien van Deutekom. De schaatsster van TVM wist zich gisteren niet te plaatsen op de 1.500 voor de komende wereldbekerwedstrijden en vandaag lukte dat niet op de 3.000 meter.

"Een tijd van 4.11 is voor mij gewoon niet haalbaar op dit moment”, aldus Van Deutekom na afloop van de 3.000 meter waar zij een tijd reed van 4.15,87. Ook al rijdt ze momenteel slecht, Van Deutekom ziet toch wat lichtpuntjes. "Als je 'm eenmaal hard raakt, dan kan je ook meteen seconden sneller rijden”.

De afgelopen periode kampte Van Deutekom met een blessure aan haar lies.

Stress even slecht als roken voor baby

Een volledige baan met veel stress is even slecht voor een ongeboren baby als roken tijdens de zwangerschap. Kinderen van moeders die meer dan 32 uur per week werken met veel stress, zijn gemiddeld 159 gram lichter bij de geboorte en dat komt overeen met het roken van zes tot zeven sigaretten per dag tijdens de zwangerschap.

Dat heeft sociaal geneeskundige Tanje Vrijkotte van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam ontdekt in een onderzoek naar de ontwikkeling van duizenden Amsterdamse kinderen. Roken is altijd de belangrijkste oorzaak voor een laag geboortegewicht genoemd, maar moet die eerste plaats nu gaan delen met stressvol werk van de moeder, stelt Vrijkotte.

Vrouwen die veel stress hebben op hun werk, maken het stresshormoon cortisol aan en dat komt in de placenta terecht. Daar beïnvloedt het hormoon de ontwikkeling van de foetus, zeker tijdens de eerste maanden als alle organen worden aangelegd. De meeste aanstaande moeders nemen pas kort voor de bevalling verlof op, maar nu blijkt dat zij ook in de eerste maanden al beter minder stressvol werk kunnen gaan doen. Een laag geboortegewicht kan voor veel ontwikkelingsproblemen zorgen.

Minste misère in Nederland

Van alle Europese landen scoorde Nederland in 2008 het laagst op de misère-index. Sinds 1999 is de leefsituatie van de Nederlanders verbeterd en is er vooruitgang geboekt op belangrijke maatschappelijke terreinen. Dat blijkt uit het rapport De Sociale Staat van Nederland 2009 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag aan voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer is overhandigd.

Diverse indicatoren bepalen de misère-index. Nederland scoorde het laagst op werkloosheid, inflatie en begrotingstekort. Bovendien is de arbeidsparticipatie van vrouwen, niet-westerse allochtonen en ouderen gegroeid en zijn de vooruitzichten op economisch vlak voor ons land beter dan voor de meeste andere EU-landen.

Wat betreft gevoel over veiligheid laat het rapport van het SCP ook een positieve trend zien. Het percentage Nederlanders dat zich wel eens onveilig voelt, is tussen 2005 en 2008 gedaald van 27 naar 20 procent. Ook blijkt uit het rapport dat 84 procent van de Nederlanders gelukkig of zelfs zeer gelukkig is.

Over de toekomst van ons land zijn de Nederlanders minder positief. Slechts 29 procent denkt dat de welvaart in de toekomst aanhoudt. In 2006 was dat nog 68 procent. De levensverwachting is de afgelopen tien jaar verder toegenomen tot 78 jaar voor mannen en 82 jaar voor vrouwen. Het aantal levensjaren zonder chronische ziekte nam echter af. Ruim 80 procent van de 65-plussers gebruikt medicijnen.

Ondanks de heftige politieke discussie over integratie van minderheden is de Nederlandse bevolking over allochtonen minder negatief geworden. Bijna 40 procent vindt dat er te veel allochtonen in Nederland wonen, tegenover ruim 50 procent in 2000.

Wel vindt twee derde dat de kloof tussen allochtonen en autochtonen groot is. Opvallend is dat allochtone deelnemers aan het onderzoek daar hetzelfde over denken als autochtone Nederlanders. Ook zij vinden het leren van de Nederlandse taal belangrijk en menen dat allochtonen de eigen cultuur moeten loslaten.

Benítez niet blij met uitspraken Babel

Ryan Babel gaf vorige week in een interview aan dat hij in de winterstop weg wil bij Liverpool als er geen verandering in zijn situatie komt. Die uitspaken zijn in het verkeerde keelgat geschoten bij zijn coach Rafael Benítez.

In de Liverpool Echo zegt Benítez dat Babel hem het een en ander heeft uit te leggen. "Ik moet eerst met de speler praten. Ik ben benieuwd naar zijn uitleg," aldus de trainer.

Benítez wilde niets kwijt over de mogelijke gevolgen voor Babel naar aanleiding van zijn uitspraken.

Consument houdt hand nog op de knip

Nederlandse huishoudens hebben in september van dit jaar 3,4 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan in diezelfde maand in 2008. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd. De binnenlandse consumptie ligt al negen maanden achtereen onder het niveau van een jaar eerder. In augustus waren de bestedingen nog 3,8 procent lager dan een jaar eerder.

Aan goederen gaf de consument in september 5,4 procent minder uit. Ruim 1 procentpunt daarvan is, net als in augustus, veroorzaakt doordat studieboeken in het voortgezet onderwijs met ingang van dit schooljaar gratis zijn. Aan diensten werd 1,6 procent minder uitgegeven.

Consument houdt hand nog op de knip  (foto: ANP)

Weinig vrees in Nederland voor aanslag

Nederlanders voelen zich veilig en achten de kans op een terroristische aanslag in eigen land zeer klein.

Als mensen spontaan hun grote zorgen kunnen melden, scoren zaken als normen en waarden, werkgelegenheid en veiligheid op straat veel hoger. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de risicobeleving van terrorisme onder burgers, dat vandaag is gepubliceerd.

Van de achthonderd respondenten noemt 1 procent terrorisme en aanslagen. In 2005 was dat nog 39 procent, een jaar later 20 procent. In 2005 was ongeveer de helft van de bevolking bang voor een terroristische aanslag. Dit jaar is dat gedaald naar 10 procent.

Dit jaar noemen de meeste mensen (18 procent) het verdwijnen van normen en waarden als de grootste zorg. Het representatieve onderzoek, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, is uitgevoerd onder leden van het onlinepanel van onderzoeksbureau Intomart GfK.

Weinig vrees in Nederland voor aanslag  (foto: ANP)

De Jager wil geen 'bounty hunters'

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën wil geen 'Amerikaanse toestanden' met premiejagers, zogenoemde bounty hunters, die achter belastingontduikers aanzitten om zo zelf een beloning te verdienen. Hij gaat daarom werken aan duidelijk beleid voor mensen die de Belastingdienst willen tippen.

De Jager maakte dat vandaag duidelijk in een debat in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. Aanleiding waren vragen van Kamerleden over een persoon die vorige maand bij de Belastingdienst een lijst inleverde van honderden Nederlanders met spaargeld op buitenlandse banken. Gemiddeld hadden de belastingontduikers enkele honderdduizenden euro's in het buitenland gestald, in sommige gevallen ging het om tientallen miljoenen euro's.

Of de bewuste tipgever zijn materiaal rechtmatig heeft verkregen, kon De Jager niet zeggen. Hij heeft wel bij de landsadvocaat en bij het Openbaar Ministerie (OM) gecontroleerd of het voor de belastinginning een probleem zou zijn als de gegevens op onrechtmatige wijze zouden zijn verkregen. Dat hoeft geen belemmering te zijn, was het antwoord.

'Dubai aan rand faillissement'

Het emiraat Dubai, waar bomen al jaren tot in de hemel lijken te groeien, heeft grote financiële problemen. Al jarenlang worden allerlei enorme projecten, als de Burj Dubai, Palmeiland, De Wereld en de eerste skibaan in het Midden Oosten, uit de grond gestampt. Het staatsconsortium Dubai World dreigt nu failliet te gaan en heeft gevraagd of alle terugbetalingen een half jaar opgeschort kunnen worden.

Eerder dit jaar werd de aanleg van het grootste palmeiland al stopgezet en ook de plannen voor een wolkenkrabber van meer dan 1 kilometer hoog zijn voorlopig van tafel. Verder zijn de prijzen van de villa's op het al opgeleverde eiland fors gedaald.

Het was niet altijd duidelijk waar het geld voor deze projecten precies vandaan kwam, Dubai bezit immers weinig olie. Nu blijkt dat de overheid als 'durfinvesteerder' heeft gediend en zichzelf op die manier met een schuld van 59 miljard dollar heeft opgezadeld. Een van de andere emiraten, Abu Dhabi, heeft een lening van 5 miljard dollar verstrekt.

Oostenrijkse politie rolt groot dopingnetwerk op

De Oostenrijkse politie heeft een criminele organisatie ontmaskerd die aan sporters wereldwijd doping leverde.

Er werden invallen gedaan in tientallen appartementen en sportscholen en in totaal werd er ongeveer twee ton aan verboden producten gevonden. Vijf mensen zijn gearresteerd.

De poltie deed al jaren onderzoek naar verdacht mobiel telefoonverkeer en kon door middel van een grootscheepse actie het onderzoek eindelijk afronden. De verboden middelen werden meestal gemaakt in China en Oost-Europa en daarna gesmokkeld naar Oostenrijk. Vanuit Oostenrijk werden de producten naar de klanten verstuurd. De handel vond plaats via internetbureaus in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten en Bosnië.

De Spaanse politie rolde eerder deze week een groot binnenlands dopingnetwerk op. Bij invallen werden toen elf mensen gearresteerd. Daarnaast legde de Spaanse politie beslag op grote hoeveelheden verboden prestatiebevorderende middelen.

Veronica wil 43 miljoen van Berlusconi

Zijn voorkeur voor jonge vrouwen komt de Italiaanse premier Silvio Berlusconi duur te staan: Veronica Lario, de vrouw met wie hij in scheiding ligt, eist jaarlijks 43 miljoen euro van de Italiaanse leider. Dat meldde de Italiaanse krant Corriere della Sera vandaag.

De 73-jarige Berlusconi zou de eis van Lario hebben afgewezen. Hij vindt een maandelijkse vergoeding van een bedrag tussen 200.000 en 300.000 euro meer dan voldoende. De eis van de 53-jarige Lario kwam neer op iets meer dan 3,5 miljoen euro per maand.

Lario had eerder al aangekondigd met een flinke claim te komen in de echtscheidingszaak, omdat zij vindt dat Berlusconi schuldig is aan het mislukken van het huwelijk. Ze maakte in mei bekend bij Berlusconi weg te gaan, na een reeks berichten over buitenechtelijke escapades van de premier.

Twee verdachten Urk in vrijheid gesteld

De jongste twee verdachten in de zaak rond de gewelddadige dood van de 14-jarige Dirk Post uit Urk zijn in vrijheid gesteld. Dat hebben de advocaten van de jongens, Hans Rispens en Rutger ter Haar, vandaag laten weten. Hun cliënten van 12 en 13 jaar oud waren eerder al vrijgelaten uit de cel en mochten hun voorarrest thuis ondergaan.

Volgens de raadslieden zijn de jongens nog wel verdachte. Rispens zei dat zijn 12-jarige cliënt zich beschikbaar zal houden voor verder onderzoek. De derde verdachte, een 15-jarige jongen, zit nog vast.

Advocaat Rispens zegt dat wel vaststaat dat de jongen die hij verdedigt niet als hoofddader wordt gezien, als degene die Post heeft gedood. Rispens: "Wel kijkt het Openbaar Ministerie (OM) of hij een rol in deze zaak heeft gespeeld en zo ja, welke. Vervolgens moet worden bekeken of die eventuele rol ook strafbaar is geweest."

Dinsdag vertelde advocaat Ter Haar van de 13-jarige verdachte al dat de twee jongste verdachten er niet bij waren toen Dirk Post stierf. Volgens hem waren de drie verdachten en Dirk samen in het Urker bos en zijn de jongste twee weggegaan toen ze zagen dat de oudste verdachte een mes openklapte.

"Ze zijn weggelopen toen ze het bange vermoeden hadden dat er iets misging", aldus Ter Haar. "Ze waren bang dat ze gevaar liepen." Onderweg naar huis zou de 15-jarige oudste verdachte die het mes had, hen hebben ingehaald. De twee jongste verdachten hebben toen bloed aan de broek van de oudste verdachte gezien.

De vier jongens kenden elkaar van het skaten en van onder meer MSN. Ze trokken vorige week dinsdagmiddag met elkaar op, waren "in het dorp een beetje aan het rondlopen geweest" en zijn uiteindelijk naar het bos gegaan omdat de 15-jarige Urker daar een hut zou hebben, vertelde Ter Haar. Volgens hem was van tevoren niet duidelijk dat er iets ging gebeuren. Over een mogelijke reden voor Dirks dood zei de raadsman niets.

Het verhaal tot nu toe van Tales of Monkey Island

8 december komt de vijfde en laatste episode van Tales of Monkey Island uit en daarmee zullen we eindelijk weten of Guybrush überhaupt nog leeft. Maar geen Monkey Island-game zonder verhaal en om je weer helemaal up-to-date te brengen met het verhaal tot aan de laatste episode heeft Telltale Games een filmpje uitgebracht met daarin het verhaal tot nu toe. Als je de games nog niet gespeeld hebt, er komen lichte spoilers in het filmpje voor maar niets wat je ervan zou moeten weerhouden om de episodes alsnog te spelen, want tot nu toe krijgen ze allemaal goede scores hier op FOK!games.

Meer informatie over Tales of Monkey Island is te lezen in onze recensies van episode 1, 2, 3 en 4.

Pechstein is belangrijkste sponsor kwijt

Claudia Pechstein is haar belangrijkste sponsor kwijtgeraakt. Vandaag heeft de Deutsche Kreditbank (DKB) het contract van de vijfvoudig olympisch kampioene ontbonden.

De DKB nam dat besluit nadat het internationaal sporttribunaal CAS gisteren de straf van de Duitse schaatsster handhaafde. Pechstein is voor twee jaar geschorst omdat er verdachte bloedwaarden werden gevonden in haar biologisch paspoort.

Roberto Carlos keert terug naar Brazilië

Roberto Carlos heeft aan alle speculaties omtrent zijn toekomst een einde gemaakt. De Braziliaanse linksback van Fenerbahçe keert in januari terug naar zijn vaderland. Een terugkeer naar Real Madrid behoort hiermee niet meer tot de mogelijkheden.

Real-middenvelder Guti sprak onlangs nog lovend over Roberto Carlos. De lofzang van de Spanjaard heeft de back niet verleid tot een terugkeer naar de Spaanse hoofdstad. "Mijn Europese cyclus is ten einde", aldus Roberto Carlos in een officiële verklaring.

"Ik heb trainer Christoph Daum al verteld dat ik er in de winterstop een punt achter zet. Mijn vrouw is zwanger en ik wil meer tijd besteden aan mijn familie."

Twee Braziliaanse clubs zijn in de race om de 36-jarige Roberto Carlos vast te leggen. "Zoals het er nu voor staat is de kans vijftig procent dat ik voor Santos ga spelen en vijftig procent Corinthians. Ik hoop dinsdag een beslissing over mijn toekomst te hebben genomen en mijn dienstverband bij Fenerbahçe in alle rust af te kunnen maken."

Wennemars faalt op 1.000 meter

Erben Wennemars is er bij de skate-off in Heerenveen niet in geslaagd zich op de 1.000 meter te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City.

Wennemars reed een tijd van 1.10,63. Daarmee was hij ver verwijderd van de winnende tijd van Remco Olde Heuvel die in 1.09,94 zegevierde. Olde Heuvel vergezelt nu Stefan Groothuis, Simon Kuipers, Mark Tuitert en Jan Bos bij de wereldbekerwedstrijden in Noord-Amerika.

Op de 5.000 meter bij de mannen was er ook goed nieuws voor de familie Olde Heuvel. De broer van Remco, Wouter, pakte het startbewijs voor de WB-wedstrijden door in een tijd van 6.23,84 te winnen. Sven Kramer, Bob de Jong, Jan Blokhuijsen en Carl Verheijen waren al zeker van een ticket.

Het laatste WB-ticket op de 1.000 meter bij de vrouwen ging naar Laurine van Riessen. Zij won de kilometer en reist samen met Annette Gerritsen, Natasja Bruintjes, Margot Boer en Ireen Wüst naar Calgary en Salt Lake City.

Valve upgrade Left 4 Dead 2 servers

Valve brengt goed nieuws voor spelers van Left 4 Dead 2 op de Xbox 360: ze hebben net de servers geüpgraded waardoor spelers nu zonder lag kunnen genieten van het slachten van zombies.

Het lijkt erop dat Valve verrast is door de hoeveelheid spelers van Left 4 Dead 2 op de Xbox 360, veel mensen hadden klachten dat het spel niet soepel liep. Valve heeft deze klachten nu in ieder geval opgelost door snellere servers neer te zetten en ook meer dedicated servers in te zetten. Ze beloven daarnaast ook de situatie nauwlettend in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat de lag ook echt wegblijft en niet terugkomt.

Left 4 Dead 2 is nu beschikbaar voor de PC en Xbox 360.

Mass Effect 2 komt zonder DRM, systeemeisen ook bekend


BioWare brengt PC-gamers goed nieuws, Mass Effect 2 zal geen agressieve DRM met zich meekrijgen, in tegenstelling tot het eerste deel in de serie.

Mass Effect 1 kreeg een agressieve variant van SecuROM met zich mee, wat betekende dat de game maximaal 10 dagen te spelen was zonder internetcontact. Dit is allemaal voorbij met Mass Effect 2, de game krijgt dezelfde kopieerbeveliging als Dragon Age: Origins, wat erop neerkomt dat er een simpele disc-check aanwezig is en geen enkele vorm van online verificatie.

Mass Effect 2 zal speelbaar zijn op een uitgebreid spectrum aan PC's, de systeemeisen zijn namelijk makkelijk te halen met iedere beetje recente PC.

Minimale systeemeisen:

Besturingssysteem: Windows XP SP3 / Windows Vista SP1 / Windows 7
Processor: 1.8GHz Intel Core 2 Duo of vergelijkbare AMD CPU
Geheugen: 1 GB RAM voor Windows XP / 2 GB RAM voor Windows Vista en Windows 7
Harde schijf: 15 GB
DVD ROM: 1x Speed
Geluidskaart: DirectX 9.0c compatibel
Videokaart: 256 MB (met Pixel Shader 3.0 ondersteuning). Ondersteunde Chipsets - NVIDIA GeForce 6800 of sneller; ATI Radeon X1600 Pro of sneller.

Let op, de NVIDIA GeForce 7300, 8100, 8200, 8300, 8400 en 9300 en ATI Radeon HD3200 en HD4350 zijn ondanks hun hogere typenummers niet snel genoeg om aan de minimale systeemeisen te voldoen. Hetzelfde geldt voor videokaarten van Intel en S3.

Aanbevolen systeemeisen:

Besturingssysteem: Windows XP SP3 / Windows Vista SP1 / Windows 7
Processor: 2.6+ GHz Cure 2 Duo Intel of vergelijkbare AMD CPU
Geheugen: 2 GB RAM
Harde schijf: 15 GB
DVD ROM: 1x Speed
Geluidskaart: DirectX 9.0c compatibel
Videokaart: ATI Radeon HD 2900 XT, NVIDIA GeForce 8800 GT of beter

Mass Effect 2 wordt 29 januari verwacht op de PC en Xbox 360.

“Nu stop ik écht!” (slot)

Het worden een paar prachtige weken, daar in het verre Amerika. Met een gehuurde auto gaan ze van Los Angeles naar Santa Barbara, van daar naar Santa Maria en naar Santa Cruz waar ze nog een paar dagen logeren in de ‘Front Bay Inn.’
Daar bespreken ze ook hun toekomstplannen. “Ik wil jou je kroeg niet afnemen, absoluut niet, maar ik ga het niet redden om te stoppen met drinken als ik in een kroeg werk,” zegt Pien op een avond, als ze net in bed liggen.

Ter Horst: winkelier mag capuchon weren

Ondernemers kunnen klanten die een capuchon dragen al uit hun winkel weren. Het staat winkeliers vrij een bordje op hun gevel te plaatsen met daarop kledingvoorschriften, waaronder een capuchonverbod.

Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vandaag gezegd in de Tweede Kamer. Ze reageerde op een suggestie van CDA-Kamerlid Coskun Cörüz, die het toenemend aantal winkelovervallen wil aanpakken. Overvallers dragen vaak een capuchon om hun identiteit te verhullen.

De CDA'er heeft bij de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken gepleit voor technische en juridische middelen om het probleem aan te pakken. Ter Horst zegde toe dat de minister van Justitie zal kijken naar technische oplossingen. Een mogelijkheid is dat winkeliers hun beveiligingscamera's laag plaatsen en naar boven richten. Dan biedt een capuchon overvallers minder bescherming.

Zeer grote brand in Hellevoetsluis

In het voormalig marinehospitaal in Hellevoetsluis woedt sinds vanochtend een zeer grote uitslaande brand. Het gebouw is gedeeltelijk ingestort en moet als verloren worden beschouwd. Dat heeft de politie gemeld.

In het monumentale pand was een bij de politie vooralsnog onbekend aantal appartementen gevestigd. Volgens een woordvoerder konden tientallen bewoners tijdig het gebouw verlaten. "We gaan ervan uit dat niemand meer in het pand zit. We mogen de bewoners prijzen voor hun kordate optreden waardoor er geen slachtoffers zijn gevallen."

De brand bedreigt nog enkele historische panden naast het verwoeste marinehospitaal. De brandweer probeert onder meer met vier spuitwagens en twee hoogwerkers te voorkomen dat het vuur overslaat. De bewoners van de omliggende gebouwen zijn eveneens geëvacueerd.

De gemeente bekijkt waar de gedupeerden van de brand de nacht kunnen doorbrengen.

Met dank aan crumpet voor de submit

Van Deutekom pakt ook geen WB-ticket op 3.000m

Paulien van Deutekom is er vandaag, tijdens de skate-off in Heerenveen, niet in geslaagd om een wereldbekerticket te pakken op de 3.000 meter.

Er was nog een ticket te vergeven op de drie kilometer en die ging naar Jorien Voorhuis die een tijd klokte van 4.10,95. Van Deutekom, die gisteren ook al geen wereldbekerticket wist te bemachtigen op de 1.500 meter, werd achter Voorhuis en Elma de Vries derde. Voorhuis vergezelt Ireen Wüst, Moniek Kleinsman, Diane Valkenburg en Renate Groenewold bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City.

Op de 500 meter gingen de twee resterende WB-plaatsen bij de mannen naar Simon Kuipers en Jan Bos. Jan Smeekens, Ronald Mulder en Stefan Groothuis waren al zeker van deelname. Bij de vrouwen reden Laurine van Riessen en Natasja Bruintjes de twee snelste tijden over twee 500 meters. Zij vergezellen Annette Gerritsen, Margot Boer en Thijsje Oenema in Calgary en Salt Lake City.

Alguersuari: "In 2010 rijd ik voor Toro Rosso"

Jaime Alguersuari zal ook in 2010 gaan rijden voor Scuderia Toro Rosso. De Spanjaard die halverwege afgelopen seizoen Sébastien Bourdais verving bevestigde het nieuws tegenover de Spaanse krant Marca.

De Italiaanse renstal legde eerder al Sébastien Buemi vast voor volgend seizoen. Het vastleggen van Alguersuari duurde wat langer omdat Red Bull het contract nog rond moest maken. "Ik heb enkele maanden geleden al getekend," zei de Spanjaard op de vraag of hij ook in 2010 in de Formule 1 te bewonderen zal zijn.

Tomasson op de weg terug bij Feyenoord

Jon Dahl Tomasson zal zich morgen weer aansluiten bij de groepstraining van Feyenoord. De aanvaller, die kampte met een spierverrekking, trainde vandaag nog individueel.

Een plek in de basis aankomend weekend tegen ADO Den Haag komt nog te vroeg, maar trainer Mario Been neemt de Deen wel op in de wedstrijdselectie

Ook de rentree van Jonathan de Guzman komt steeds dichterbij. Net als Kevin Hofland doet de middenvelder weer volledig mee in de groepstraining.

Voor Karim El Ahmadi komt de wedstrijd tegen ADO te vroeg. Hij kampt nog steeds met een hamstringblessure die hij opliep in het duel tegen FC Utrecht.

Olympische vlam heeft het zwaar te verduren

De Olympische Spelen in het Canadese Vancouver zijn nog enkele maanden weg, maar nu al reist de olympische vlam door het Noord-Amerikaanse land. Harde wind en koude temperaturen teisteren de vlam die onderweg al twaalf keer gedoofd is geweest.

Het vuur wordt op traditionele wijze in het Griekse Olympia ontstoken, waarna het via een omweg in de stad die de Spelen organiseert aankomt. Ditmaal gaat dat niet zonder problemen. "Geen paniek. We hebben vier vervangende brandende fakkels, die ook in Griekenland zijn aangestoken. Als het echt nodig is, kunnen we een van deze fakkels gebruiken," meldt de organisator van de 45.000 kilometer lange estafette Jim Richards.

Eén van de keren dat de vlam doofde was in het noorden van Canada in Resolute Bay waar het 37 graden onder nul was en het hevig stormde. "Onder die omstandigheden lukte het echt niet en zijn we met een vervangende vlam in een lantaarn verder gegaan. In het dorp is de originele fakkel gelukkig weer gaan branden," meldde Richards die er voor moet zorgen dat de vlam op 12 februari aankomt in Vancouver.

Astronoom: 'Zon is dood'

De zon is dood. Althans, dat zegt astronoom Kees de Jager uit Texel. De expert zegt dat het aantal zonne-explosies de laatste tijd sterk aan het afnemen is. Normaal gesproken zou de zon nu juist meer explosies moeten hebben, omdat een paar jaar geleden al een dieptepunt werd bereikt. Het aantal explosies gaat met pieken en dalen.

Dit kan gevolgen hebben voor de temperatuur op aarde. Door een afname van de zonne-explosies kan het kouder worden op aarde. Tussen 1650 en 1710 was het ook kouder op deze planeet door een afname van het aantal zonne-explosies. Elke elf jaar heeft de zon een piek en een dal in het aantal explosies. "Inmiddels zou het aantal explosies weer moeten toenemen, op weg naar 2011 á 2012. Maar tot onze verbazing wordt het aantal alleen maar lager", zegt de zonexpert Kees de Jager.

Over het hoe en waarom van deze stilte op de zon weet De Jager maar weinig. "Dat weet geen mens."

Bezoek ook eens dit topic over zonne-activiteit in De Elementen.

Conway en Ericsson testen voor Mercedes GP

Mike Conway en Marcus Ericsson zullen volgens autosport.com bij de rookietest op het circuit van Jerez rijden voor Mercedes Grand Prix. Het testen zal plaatsvinden van 1 tot 3 december.

De 26-jarige Conway rijdt momenteel in de IndyCar Series voor Dreyer & Reinbold Racing. Dit jaar was zijn hoogste klassering een derde plaats op de Infineon Raceway in Sonoma. In 2007 en 2008 was de Brit testrijder voor Honda waar Brawn GP en nu Mercedes Grand Prix uit ontstaan is.

Ericsson wist dit jaar de Japanse Formule 3 op zijn naam te schrijven. De 19-jarige Zweed reed ook mee in de Grand Prix van Macau waar hij poleposition pakte. In de race kwam hij uiteindelijk als vierde over de streep. Daarnaast rijdt Ericsson deze winter in de GP2 Asia Series.

Jazzpianiste Pia Beck (84) overleden

In haar woonplaats Torremolinos in Spanje is de Nederlandse jazzpianiste Pia Beck overleden. Beck was 84 jaar. Dat heeft pianist/zanger Eddy Doorenbos bevestigd.

De van oorsprong Haagse muzikante begon in de jaren '40 bij het Miller Sextet (waarin ook Eddy Doorenbos), waarmee ze ook internationaal succes had. Korte tijd later richtte ze haar eigen combo op. Ze brak door met Pia's Boogie, een compositie die een klassieker werd. Met haar combo toerde Beck door Europa, maar ook lange tijd door de Verenigde Staten. Time Magazine noemde haar ooit The Flying Dutchess.

In de jaren '60 emigreerde ze met haar partner naar Spanje waar ze een pianobar en een makelaardij runde. Mede op advies van Seth Gaaikema maakte de pianiste in 1975 haar comeback in Nederland, met het concert Beck To The Fifties, in het Circustheater in Scheveningen. Daarna begon ze weer internationaal op te treden, onder meer met de Dutch Swing College Band. Ook bracht ze weer cd's uit, zoals Play Beck, Beck in Town en Call Me Beck.

In 1982 verscheen haar levensverhaal onder de titel De Pia Beck Story. Najaar 2000 vierde Pia Beck haar 75e verjaardag en tevens haar 60-jarig artiestenjubileum tijdens een groots opgezet gala in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Reis definitief overgeheveld naar A-selectie PSV

De Telegraaf meldt dat Fred Rutten, de trainer van PSV, Jonathan Reis definitief heeft overgeheveld naar de A-selectie.

De twintigjarige Braziliaan was formeel nog lid van Jong PSV, ook al traint en speelt hij al bijna het hele seizoen bij het eerste elftal. Hij moest zich omkleden bij de beloften elders op het trainingscomplex en tijdens trainingen een rood in plaats van geel shirt dragen. Rutten vindt dat de tijd nu rijp is dat Reis een volwaardig A-selectiespeler wordt.

Nintendo: vrouwen kiezen Wii

Met de Wii stelt Nintendo hét gat in de markt gevonden te hebben. Waren de meeste gamers voorheen vooral mannen van rond de twintig, met de Wii pretendeert Nintendo ervoor gezorgd te hebben dat vrouwen, kleine kinderen en ouderen ook vol aan het gamen zijn geslagen. Nintendo heeft deze veronderstelling in een presentatie bevestigd.

Volgens Nintendo zijn er in de Verenigde Staten zo'n 11 miljoen vrouwen die op gameconsoles gamen tegenover 33 miljoen mannen. Dit betekent dus dat 25% van de mensen die in de VS op consoles gamet vrouwelijk zijn.

Maar dat is nog niet alles. Nintendo heeft ook bekeken waar deze 11 miljoen vrouwen precies op gamen. Wat blijkt: 80% van deze vrouwen zouden voornamelijk op de Wii gamen tegenover maar 11% op de Xbox 360 en 9% op de Playstation 3.

Volgens Nintendo hebben ze dus duidelijk een grote voorsprong ten opzichte van Sony en Microsoft als het gaat om vrouwelijke gamers, al is natuurlijk de vraag hoe betrouwbaar deze cijfers zijn. Wat denken jullie: zullen projecten als Natal en de Sony motion controller, die toch hetzelfde proberen te doen als de Wii, iets aan deze verhoudingen kunnen doen?

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.

Tong voorspelt kans op overlijden

Het meten van de doorbloeding onder de tong voorspelt wie een groot risico loopt te overlijden in het ziekenhuis na een ernstig hartinfarct. Tot nu toe was het meten van de bloedcirculatie in het lichaam niet mogelijk, maar cardioloog in opleiding Corstiaan den Uil van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft een methode gevonden waarmee het wel kan. Zijn vondst kan levensreddend zijn, aldus het Erasmus MC.

In Nederland belanden jaarlijks ongeveer 25.000 mensen met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis. Vijftienhonderd van hen raken in zogenoemde cardiogene shock, doordat de doorbloeding naar andere organen als de lever en de huid faalt. Zeker de helft van deze groep overlijdt omdat behandeling voor hen te laat komt.

Den Uil heeft nu met een videomicroscoop de microcirculatie van bloed onder de tong gemeten. Dat blijkt een goede indicatie te zijn voor de doorbloeding in de rest van het lichaam. Patiënten die een slechte circulatie onder de tong hadden, kregen meteen medicijnen en eventueel een steunhart. Na een dag was hun conditie aanmerkelijk beter. Het Erasmus MC verwacht dat de 'tongmethode' ook in andere ziekenhuizen wordt ingevoerd.

Studenten bezetten bestuursgebouw universiteit

Het bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen is bezet door boze studenten. De studenten willen meer inspraak krijgen binnen de universiteit en eisen afschaffing van het onlangs ingevoerde Bindend Studieadvies (BSA).

De actie, die op ludieke en vredige wijze wordt uitgevoerd, houdt pas op als de eisen van de studenten worden ingewilligd. Het college van bestuur van de universiteit heeft de eisen vanmorgen ontvangen. Medewerkers die tijdens de bezetting nog in het pand aanwezig waren kunnen gewoon naar huis, een aantal medewerkers zijn door de studenten het pand uitgezet. Dit is volgens de onderwijsinstelling zonder fysiek geweld gebeurd. De politie is vooralsnog niet van plan om actie te ondernemen. Het bestuur probeert nu in gesprek te gaan met de studenten om tot een oplossing te komen. 

Het Bindend Studieadvies is een systeem waarbij studenten die niet binnen een jaar twee derde van de 60 studiepunten halen de opleiding moeten afbreken. Dit systeem wordt al door verschillende universiteiten in Nederland gehanteerd. De universiteit was nog van plan om in gesprek te gaan met de studenten over de definitieve doorvoering van het systeem. "Deze actie verbaast ons dan ook een beetje", aldus de woordvoerder van de universiteit.

Het bestuursgebouw is op dit moment gebarricadeerd door de studenten. Afspraken die vandaag gepland waren in het gebouw zijn tot nader order opgeschort. 

 

Schoonzus: Sarkozy hielp Polanski

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft regisseur Roman Polanski "zeer gesteund" in diens strijd tegen de celstraf wegens seks met een minderjarig meisje. Dat heeft de schoonzus van Polanski vandaag tegen de Franse krant Le Parisien gezegd.

Een Zwitserse rechtbank bepaalde deze week dat Romanski (76) op borgtocht vrijgelaten wordt, maar wel in zijn chalet moet blijven en een enkelband moet dragen. Het ministerie van Justitie heeft tien dagen de tijd om daartegen in beroep te gaan.

"Ik wil niet zeggen dat het dankzij de president is dat Roman vrijkomt, maar hij is geweldig geweest. Hij heeft hem erg gesteund. De president was erg effectief", aldus Mathilde Seigner. Zij is de zus van Polanski's vrouw Emmanuelle Seigner.

Polanski werd op Amerikaans verzoek in Zwitserland aangehouden. De VS willen hem graag zelf berechten wegens kindermisbruik, dat zich in de jaren zeventig heeft afgespeeld.

Sarkozy zou Polanski gesteund hebben  (foto: ANP)

Schorsing Maradona blijft gehandhaafd

Wereldvoetbalbond FIFA handhaaft de schorsing van Diego Armando Maradona van twee maanden. De Argentijn sloeg grove taal uit tegen journalisten na de met 0-1 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Uruguay.

Hierop schorste de FIFA hem voor twee maanden, een straf die in hoger beroep is blijven staan. De Argentijnse voetbalbond wilde de schorsing van Maradona laten lopen van 15 januari tot 15 maart. Hierdoor zou Pluisje met zijn land aan kunnen treden tegen het Catalaanse elftal dat gecoacht wordt door Johan Cruijff.

Ook zou Maradona zo in Kaapstad aanwezig kunnen zijn bij de loting voor het WK op 4 december. De FIFA wilde hierin niet meegaan en liet de schorsing die tot 15 januari loopt staan.

Ploegleider Michaelsen weg bij Saxo Bank

Lars Michaelsen is ontslagen als sportief directeur bij Saxo Bank. De Deen, tweede man achter Bjarne Riis, zou het slachtoffer zijn geworden van bezuinigingen bij de wielerploeg.

In 2003 kwam Michaelsen bij de ploeg terecht. Nadat hij in 2007 stopte als renner, werd hij ploegleider en later sportief directeur. Volgens geruchten zou Michaelsen zijn loopbaan voortzetten bij het nieuwe Britse wielerteam Team Sky.

IndyCars racen in São Paulo

De IndyCar Series gaat in 2010 Brazilië aandoen. De auto's gaan op 14 maart racen door de straten van São Paulo. Deze stad is bij menig autosportliefhebber bekend vanwege de Formule 1-race op het circuit van Interlagos.

De burgemeester van São Paulo Gilberto Kassab is blij dat na de Formule 1 ook de IndyCar Series zijn stad aandoet. "De komst van de IZOD IndyCar Series bevestigt dat São Paulo grote evenementen aankan. Het is een cadeautje voor de inwoners die van zeer nabij fantastische racewagens en coureurs te zien zullen krijgen," zei Kassab. "Het is daarnaast een goede kans voor de bedrijven hier in de stad die de hoofdstad van de autosport in Latijns-Amerika wordt."

Het is voor de IndyCar Series voor het eerst dat Brazilië aangedaan wordt voor een race. De voormalige Champ Car Series hebben van 1996 tot 2000 echter wel in Brazilië gereden. Dit was op Jacarepaguá, een oval in Rio de Janeiro.

Nadal: "Hard blijven werken"

Rafael Nadal verloor gisteren in de World Tour Finals van Nikolai Davydenko. Het was zijn tweede nederlaag in Londen en de Spanjaard is hiermee uitgeschakeld.

"Hard blijven werken," is de remedie volgens de Spanjaard. "Mijn hele leven heb ik hard moeten werken, dus dat zal ik blijven doen".

Na de nederlaag tegen Robin Söderling wist Nadal ook geen vat te krijgen op het tempo van Davydenko. "Ik arriveerde in Londen zonder volledig vertrouwen, en dat heb je nodig om dit soort wedstrijden te winnen. Ik speelde niet best, maar probeerde te knokken, zoals ik altijd doe."

Dit jaar staat er nog een klus voor Nadal te wachten, te weten de finale van de Davis Cup tegen Tsjechië komende maand.

DVD: X-Men Origins - Wolverine

Begin 2009 gebeurde er iets wat men niet snel zou vergeten. De geruchtenstroom kwam al snel op gang, er circuleerde een workprint van de film X-Men Origins: Wolverine rond op internet. Er werd al snel gevreesd dat men niet meer naar de bioscoop zou gaan, een aangeslagen Hugh Jackman riep de fans op niet te kijken naar deze versie. Desondanks (of juist dankzij dit feit) bracht de film in het openingsweekend ruim 85 miljoen dollar op. Voor diegene die niet naar de bioscoop zijn gegaan of gewoon de film nog een keer in al zijn glorie willen kijken, de dvd is uit.

Omzet horeca 4 procent lager

De omzet van de horeca is in het derde kwartaal 3,9 procent lager uitgekomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling was kleiner dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De horecaprijzen stegen in het derde kwartaal gemiddeld 2,2 procent, maar het volume daalde met 6 procent. Hotels noteerden de grootste krimp met een omzetdaling van 6,2 procent. Vooral de maand september, met 10,4 procent minder omzet, had een groot effect. Bij de restaurants was de omzet 4,4 procent lager. Het volume van de omzet nam met 6,8 procent af.

De omzet van cafés daalde in het derde kwartaal met 4,9 procent. De daling was, mede door het warme zomerweer, beduidend kleiner dan voorgaande kwartalen. De prijzen stegen met 4,6 procent. Het omzetvolume van cafés kwam 9,1 procent lager uit.

Omzet horeca gedaald  (foto: ANP)

Geen drank onder 16 met feestdagen

Het Trimbos-instituut begint een mediacampagne om ouders op te roepen ook met de feestdagen geen alcohol te geven aan kinderen onder de zestien. Het instituut, gespecialiseerd in verslavingsproblematiek, lanceert de campagne deze week.

Volgens het Trimbos-instituut geven ouders een verkeerd signaal af als ze hun kinderen toestaan om ook maar één glaasje mee te drinken. Kinderen krijgen op die wijze namelijk het idee dat een glaasje alcohol er nou eenmaal bij hoort bij een gezellig feestje. Maar alcohol blijkt juist erg schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen, zo stelt Trimbos.

Radio 3FM doet goede zaken

Radio 3FM heeft goede zaken gedaan in september en oktober. Het marktaandeel van de publieke popzender steeg met 0,6 procent naar 9,2 procent. Daarmee is het Sky Radio voorbij en neemt 3FM nu de derde plaats in. Alleen Radio 538 (10,7 procent) en Radio 2 (10,1 procent) hebben een hoger marktaandeel. Sky Radio staat nu vierde met een aandeel van 8,6 procent. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt.

100%NL moet na een lange periode van stijging toch weer wat inleveren en staat nu op 4,4 procent. Opmerkelijk genoeg wist ook Radio 10 Gold weer een kleine winst te pakken, ondanks het feit dat de zender niet meer in de ether zit en alleen via internet en de kabel te beluisteren is. De grootste verliezers zijn de regionale omroepen die gezamenlijk 0,6 procent verliezen.

We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 14 minuten per dag naar de radio. Dat is 17 minuten langer dan in de vorige meetperiode. Aan het luisteronderzoek doen maandelijks ruim 9000 mensen mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Veldrit Gieten gered

De oudste internationale veldrit in ons land, die in Gieten, blijft voor het dorp behouden. Organisator Jantienus Warners is er voor aankomende weekend in geslaagd, met behulp van nieuwe sponsoren, een zeer sterk deelnemersveld te presenteren.

"Het veldrijden is enorm populair in België. Maar het kan ook in Nederland weer een succes worden. We hebben volop talent rondfietsen. Er zijn twee enthousiaste sponsorploegen en we hebben enkele grote veldritten. Die moeten wel koste wat het kost behouden blijven. De KNWU zou het voortouw moeten nemen, maar heeft helaas slecht of helemaal geen beleid voor veldrijden. Als organisatie hebben we het gevoel dat we er alleen voor staan," aldus Warners.

Het voortbestaan van de Superprestige in Gieten was in gevaar omdat de startgelden van de toppers nauwelijks zijn op te brengen zonder de inkomsten uit de entree van het publiek. In tegenstelling tot in ons land worden de veldritten in België wel zeer goed bezocht. "Toen we zijn noodkreet hoorden, zeiden we: hier moeten we instappen", zo zegt sportmarketeer Bob van Oosterhout.

Aankomend weekend staan hierdoor alle vier regerend wereldkampioenen aan de start, onder wie de kampioen bij de elite Niels Albert.

Buffon teleurgesteld over Europese prestaties

Nadat Internazionale dinsdag kansloos verloor van FC Barcelona, zette Juventus een dag later een zeer tegenvallende prestatie neer tegen Girondins Bordeaux.

De Fransen waren met 2-0 te sterk voor de bianconeri en verzekerden zich hierdoor van de groepswinst in hun Champions League-poule. Juventus moet in de laatste speelronde met Bayern München uitvechten wie Bordeaux vergezelt naar de knock out-fase.

Doelman Gianluigi Buffon liet na afloop tegen de Italiaanse media zijn teleurstelling de vrije loop. "Het is geen tactisch probleem, maar een kwestie van mentaliteit en het grote verschil tussen spelen in Italië en Europa", luidde analyse van Buffon.

"In Italië moet je fysiek sterk zijn en een beetje kwaliteit hebben. In Europa zijn alle ploegen echter zeer goed georganiseerd en zijn slippertjes kostbaar. Bij Inter kon je zien dat als je geen goed georganiseerd team hebt, je niet kunt domineren in het buitenland. AC Milan is de enige Italiaanse ploeg die dat kan en daarom is die ploeg altijd goed in Europa."

[NHL] Blackhawks winnen achtste op rij

De Chicago Blackhawks versloegen vannacht de San Jose Sharks voor hun achtste overwinning op rij. Marian Hossa scoorde bij zijn debuut voor de Blackhawks (hij was lang geblesseerd) tweemaal, waarvan eenmaal shorthanded.

Hossa tekende na het afgelopen seizoen als free agent een contract voor maar liefst twaalf jaar bij de Blackhawks, maar miste door een operatie aan zijn schouder de eerste acht weken van het seizoen. Hij bleek het ijshockeyen echter niet verleerd getuige zijn twee goals en goede spel. "Ik wilde gewoon weer in wedstrijdvorm komen en lekker simpel spelen, maar had niet verwacht dat we 7-2 zouden winnen. Mijn schouder voelde goed; ik heb wel een paar bodychecks gehad maar geen extra last van mijn schouder," aldus de 30-jarige Slowaak.

De Blackhawks verbeterden zich zo naar een 4-0-0 resultaat tijdens hun zogeheten "Circus Trip". Elk jaar komt er in Chicago een circus, waardoor de Blackhawks gedurende een lange periode geen thuiswedstrijden kunnen spelen. Na deze vier gewonnen wedstrijden volgen nog uitwedstrijden tegen de Anaheim Ducks en Los Angeles Kings. De Sharks verloren hun eerste thuiswedstrijd in reguliere speeltijd dit seizoen en werden flink uitgejouwd door het publiek.

"Als je drie shorthanded goals weggeeft op een avond win je niet," was de simpele conclusie van coach Todd McLellan. "Maar het zet ons wel weer met beide beentjes op de grond. Als je niet scherp bent kunnen dit soort dingen gebeuren, zeker als je tegen een van de beste teams uit de NHL speelt."

De Blackhawks openden de score na ruim zeventien minuten in de eerste periode. Troy Brouwer pikte in een man-meer-situatie van de Sharks een wilde roei naar voren van Duncan Keith op en kon met een afstandsschot goalie Evgeni Nabokov verslaan. De tweede goal van de avond was voor Marian Hossa. In de tweede periode scoorde hij ook al shorthanded uit een pass van Jonathan Toews. In dezelfde powerplay van de Sharks scoorden de Blackhawks nogmaals via Patrick Sharp.

De eerste reguliere goal was voor Dustin Byfuglien halverwege de tweede periode, waarna het scoren tijdens deze periode voorbij was. Chicago eindigde de tweede periode met een 4-0 voorsprong en een 21-6 voordeel in aantal schoten op doel. In de derde periode gingen ze vrolijk verder met goals van verdediger Brent Seabrook, de tweede van Marian Hossa en verdedigende center John Madden. Op dat moment was goalie Nabokov al vervangen door Thomas Greiss die het niet veel beter deed met negen reddingen uit twaalf schoten op doel.

Pas vier minuten voor tijd wisten de Sharks wat terug te doen in een vijf-tegen-drie powerplay. Dan Boyle wist uiteindelijk de eerste goal van de Sharks te maken. Twee minuten voor tijd maakte Joe Pavelski de 7-2.

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
New Jersey DevilsOttawa Senators3-1
New York IslandersPhiladelphia Flyers1-2
Washington CapitalsBuffalo Sabres2-0
Tampa Bay LightningToronto Maple Leafs3-4
Pittsburgh PenguinsMontreal Canadiens3-1
Florida PanthersNew York Rangers1-2 (SO)
Detroit Red WingsAtlanta Thrashers0-2
Minnesota WildBoston Bruins1-2 (SO)
Dallas StarsSt. Louis Blues3-4 (SO)
Colorado AvalancheNashville Predators3-4 (OT)
Calgary FlamesPhoenix Coyotes2-1
Edmonton OilersLos Angeles Kings1-3
Anaheim DucksCarolina Hurricanes3-2
San Jose SharksChicago Blackhawks2-7

Rock Band DLC van volgende week, 60 miljoen verkopen

Harmonix had al een flink aantal nummers van het beste album van Nirvana als DLC online staan, maar volgende week wordt deze compleet gemaakt. Het gaat om de nummers "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are" en "Lithium". Puristen worden helaas teleurgesteld, alleen "Smells Like Teen Spirit" wordt in de albumversie uitgebracht. "Lithium" is de versie zoals die live op Reading is gespeeld en "Come As You Are" is uit de MTV Unplugged-sessie genomen.
Het volledige overzicht van de DLC voor komende week, waarbij "Come As You Are" en de Night Ranger-tracks als "Family Friendly" zijn aangemerkt en dus ook uit de LEGO Rock Band Music Store te downloaden zullen zijn:


Nirvana – "Come As You Are (Live from MTV Unplugged)"
Nirvana – "Lithium (Live at Reading)"
Nirvana – "Smells Like Teen Spirit"
Night Ranger – "(You Can Still) Rock in America"
Night Ranger – "Don’t Tell Me You Love Me"
Night Ranger – "You’re Gonna Hear It From Me"

De prijzen voor deze tracks zijn zoals gebruikelijk €1,49, 200 Wii Points of 160 MS Points. Daarnaast kun je de tracks ook in de vorm van twee packs downloaden, het Nirvana Pack 02 en Night Ranger Pack 01 kosten allebei €2.49 of 440 MS Points per stuk.

Daarnaast heeft Harmonix bekend gemaakt dat Rock Band inmiddels meer dan 1000 tracks in haar collectie heeft. Voor een compleet overzicht van de tracklist kun je hier terecht.
Ook commercieel gaat het erg goed met de DLC van Rock Band. De DLC wordt nu al 105 weken lang wekelijks bijgewerkt en gamers hebben inmiddels meer dan 60 miljoen tracks gekocht.

Honved ontkent betrokkenheid bij omkoopschandaal

In een verklaring heeft de Hongaarse voetbalclub Honved Boedapest gezegd dat ze niets te maken heeft met het grote Europese omkoopschandaal.

"We willen iedereen in de voetbalwereld duidelijk maken dat we niks te maken hebben met het gokschandaal. Bij elke club lopen er spelers rond die bereid zijn om vals te spelen in ruil voor geld. Indien er genoeg bewijzen zijn tegen een betrokkene, zal de club zware sancties instellen tegen hem", aldus het bestuur van Honved.

Gisteren werd bekend dat Honved een van de vijf clubs is die er van worden verdacht in de periode tussen 16 juli en 6 augustus Europese wedstrijden te hebben gemanipuleerd.

In de derde voorronde van de Europa League werd Honved uitgeschakeld door Fenerbahce (1-5, 1-1). De UEFA heeft de zware nederlaag van de Hongaarse voetbalclub tegen de Turken als verdacht bestempeld.

Friese volksheld in game

De game waar menig Fries op heeft gewacht komt eraan: een game over een held van het hoge noorden. Nee, niet Dirk Scheringa krijgt een eigen game, maar Grutte Pier, de man die zo sterk was als een stier en gemakkelijk een paard op kon tillen, krijgt nu zijn eigen videogame!

Het spel moet gaan verschijnen voor de Playstation 3 en wordt gemaakt door Triangle Studios in Leeuwarden. Over een releasedatum is jammer genoeg nog niks bekend, maar volgens Triangle Studios komt deze er binnenkort aan.
Wel is er al bekend gemaakt dat de ingame Pier Fries moet gaan praten. Volgens de makers klinkt Fries net als Engels goed. Hieronder valt de eerste screenshot te bewonderen.

 


 

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.

Nintendo: "Vrouwen kiezen de Wii"

Met de Wii heeft Nintendo hét gat in de markt gevonden. Waren de meeste gamers voorheen vooral mannen van rond de twintig, met de Wii heeft Nintendo ervoor gezorgd dat vrouwen, kleine kinderen en ouderen ook vol aan het gamen zijn geslagen. Nintendo heeft deze veronderstelling in een presentatie bevestigd.

Volgens Nintendo zijn er in de Verenigde Staten zo'n 11 miljoen vrouwen die op gameconsoles gamen tegenover 33 miljoen mannen. Dit betekent dus dat 25% van de mensen die in de VS op consoles gamen vrouwelijk zijn.

Maar dat is nog niet alles. Nintendo heeft ook bekeken waar deze 11 miljoen vrouwen precies op gamen. Wat blijkt: 80% van deze vrouwen zouden voornamelijk op de Wii gamen tegenover maar 11% op de Xbox 360 en 9% op de Playstation 3.



Volgens Nintendo hebben ze dus duidelijk een grote voorsprong ten opzichte van Sony en Microsoft als het gaat om vrouwelijke gamers al is natuurlijk de vraag hoe betrouwbaar deze cijfers zijn. Wat denken jullie: zullen projecten als Natal en de Sony motion controller, die toch hetzelfde proberen te doen als de Wii, iets aan deze verhoudingen kunnen doen?

Vanaf volgend jaar gratis internet in trein

Het heeft even geduurd, maar vanaf volgend jaar gaan toch echt de eerste treinen rijden waarin reizigers gratis kunnen internetten. Verkeersminister Camiel Eurlings trekt daarvoor ruim 16 miljoen euro uit, 1 miljoen meer dan de Tweede Kamer eerder had afgedwongen.

Het grootste deel van de subsidie, 15 miljoen, gaat naar de Nederlandse Spoorwegen. Vervoersbedrijf Arriva krijgt de resterende 1,1 miljoen, zo heeft Eurlings vandaag gemeld. Met de gratis internettoegang wil hij het reizen per trein "nog aantrekkelijker" maken. Volgend jaar rijden de eerste treinen met draadloze internetverbinding rond. In 2012 zijn alle treinen van Arriva en alle intercity's van de NS ermee uitgerust, aldus de minister.

De vervoerders zelf investeren hier ook in. Eurlings stelt als voorwaarde dat ze de internettoegang gratis aanbieden aan de reizigers. De NS worstelt al enkele jaren met de installatie van internet in de treinen.

Uruguay, Argentinië willen organisatie WK 2030

Het duurt nog ruim 20 jaar, maar de voetbalfederatie van Zuid-Amerika heeft Argentinië en Uruguay naar voren geschoven als de landen die in 2030 gezamenlijk het WK voetbal willen organiseren. Dit meldt De Telegraaf.

Het jaar 2030 is niet zomaar gekozen. Dan is het namelijk honderd jaar geleden dat Uruguay en Argentinië in de finale stonden van het allereerste WK voetbal. Uruguay zegevierde toen met 4-2.

Homo's boos om gekuiste kus Adam Lambert

Een Amerikaanse homorechtenorganisatie vindt het hypocriet dat de Amerikaanse zender CBS gisteren tijdens een interview met American Idol-ster Adam Lambert gekuiste beelden uitzond van zijn gewraakte optreden, terwijl tegelijkertijd de beroemde kus van Madonna en Britney Spears ongecensureerd werd uitgezonden.

Het podiumgedrag van Lambert tijdens de American Music Awards leidde tot een klachtenregen bij het Amerikaanse televisiestation ABC dat het optreden uitzond. Lambert kuste een mannelijke toetsenist en een achtergrondzanger. Lambert zei in het interview op CBS hierover dat hij zich kon indenken dat sommige kijkers geschokt waren. Lambert maakte duidelijk dat het niet zijn bedoeling was om mensen voor het hoofd te stoten, maar weigerde zijn excuses te maken. Hij voegde daaraan toe: "Ik ben geen babysitter. Ik ben een artiest."

The Early Show zond tijdens het interview met Lambert gecensureerde beelden uit van het optreden, wat CBS op een reprimande kwam te staan van homorechtenorganisatie Gay and Lesbian Alliance Against Defamation. Zij vinden CBS hypocriet omdat tegelijkertijd ongekuiste beelden werden vertoond van het 'zoenincident' van Madonna en Britney Spears, die in 2003 ophef veroorzaakten door elkaar te kussen tijdens de uitreiking van de MTV Music Awards. Een woordvoerder zei dat de beslissing van CBS de "dubbele standaard versterkt die geldt voor homo's in de Verenigde Staten."

 

Adam Lambert en winnaar Chris Allen met Queen in American Idol 

 

Grote controle-actie recreatiepark Bakel

Politie, gemeente en belastingdienst zijn vanochtend in aller vroegte begonnen met een grote controle-actie bij recreatiepark De Kanthoeve in Bakel.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Gemert-Bakel controleren ongeveer zestig mensen het in en uitgaande verkeer in het park. Later op de ochtend wordt de controle uitgebreid op het park zelf.

Tot ongenoegen van de gemeente worden nogal wat van de recreatiehuisjes illegaal permanent bewoond. Volgens de zegsman zijn de mensen die worden gecontroleerd voornamelijk Poolse "arbeidsmigranten".

Valckx wil langer in China blijven

In een gesprek met de Limburgse omroep L1 heeft Stan Valckx gezegd dat hij langer actief wil zijn als technisch directeur bij de Chinese voetbalclub Shanghai Shenhua. Valckx is sinds begin dit jaar werkzaam bij de club.

"Ik ben nog in gesprek met de club maar als er geen rare dingen gebeuren dan blijf ik nog een jaar in China. Het is een grote vereniging met fantastische faciliteiten met alles erop en eraan," aldus Valckx die in de zomer van 2008 bij PSV moest vertrekken na een conflict met algemeen directeur Jan Reker. Bij de Eindhovense club was hij ook werkzaam als technisch directeur.

Boek: Rogier Gielen - Moeiteloos leren leven

Niet iedereen zal zich als de logge olifant voelen die de kaft van het boek Moeiteloos leren leven siert, maar velen zullen waarschijnlijk wel net zoals deze olifant vrolijk aan een geel ballonnetje door het leven willen zweven. Rogier Gielen heeft als coach en ervaringsdeskundige echter vaak genoeg gezien dat men zichzelf hierbij behoorlijk in de weg kan zitten. Hij ontwikkelde daarom een volgens eigen zeggen succesvolle methode om makkelijker in het leven te kunnen staan en beschreef deze in zijn boek met de titel Moeiteloos leren leven.



Beckenbauer cynisch over situatie bij Bayern

Na de 1-0 zege gisteravond op Maccabi Haifa in de Champions League heeft Franz Beckenbauer, de scheidend voorzitter van van Bayern München, zich nogal cynisch uitgelaten over de situatie bij de Duitse club.

"Vrijwel alle spelers hebben zich zo'n beetje al beklaagd. Het lijkt wel of iedereen weg wil. Dadelijk moet ik nog opdraven. Dat zou niet best zijn", aldus Der Kaiser.

Daarmee reageert Beckenbauer op het incident met Luca Toni die deze week voor de tweede maal uithaalde naar trainer Louis van Gaal. "Hij heeft een boete van 25.000 euro gekregen", zei manager Uli Hoeness. "Zijn uitlatingen waren onacceptabel. Zijn excuses aan Van Gaal moet hij nog maken. Als dat is gebeurd, dan heeft Luca Toni misschien nog toekomst bij Bayern."

Eerder gaf de leiding van Bayern Philipp Lahm een recordboete van 50.000 euro, omdat ook hij zich, in navolging van sterspeler Franck Ribéry, kritisch over Van Gaal en over het clubbeleid had uitgelaten.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over duwen trekken aan het Binnenhof.

De Parlementaire Persvereniging is kwaad op de beveiligingsdienst. Want journalisten zouden zo nu en dan op hardhandige wijze uit de omgeving van bewindslieden zijn verwijderd.

Er bestaat allerlei psychologisch onderzoek naar, en er zijn allerlei moeilijke termen voor. Over dat mensen het onprettig vinden als andere mensen te dichtbij komen. De minimale afstand moet ongeveer een halve meter bedragen. Als ik zie hoe journalisten zich soms als aasgieren op ministers storten, snap ik dat dat voor die bewindspersonen erg vervelend is. Soms wordt aan die mensen zelfs een normale doorgang zowat belemmerd. Vervelend en onfatsoenlijk. Maar:

FC Utrecht houdt Van Diermen in de gaten

Kevin van Diermen staat in de belangstelling van FC Utrecht, zo weet De Telegraaf te melden.

De jonge centrale verdediger staat momenteel onder contract bij Vitesse, dat hem graag langer aan de club wil binden. Het contract van Van Diermen loopt medio 2011 af en de Arnhemmers willen deze verbintenis met twee seizoenen verlengen.

Zijn zaakwaarnemer Harry Lulofs zegt dat Van Diermen wel oren heeft naar een langer verblijf bij Vitesse. "Kevin staat positief tegenover het voorstel." De 20-jarige Spakenburger verschijnt dit seizoen regelmatig aan de aftrap bij de Arnhemmers.

FC Utrecht informeerde reeds bij Lulofs of Van Diermen al akkoord is gegaan met de aanbieding van Vitesse. Afgelopen zomer verruilde aanvaller Ricky van Wolfswinkel het Arnhemse shirt voor dat van de Domstedelingen.

Van Gaal : "Alles nog in eigen hand"

Dankzij een 1-0 overwinning gisteren op Maccabi Haifa en de 2-0 nederlaag van Juventus tegen Bordeaux mag het Bayern München van trainer Louis van Gaal nog altijd hopen op overwintering in de Champions League.

Na veel tegenspoed was er gisteren weer reden tot lachen voor Van Gaal. "Ik ben erg blij", vertelde de Nederlander na afloop van de wedstrijd tegen de aanwezige pers. "Wij hebben gewonnen en Bordeaux heeft in onze groep gewonnen. Daardoor hebben wij alles nog in eigen hand. Dat is belangrijk. We moeten alleen nog winnen van Juventus."

De definitieve beslissing zal vallen op dinsdag 8 december, wanneer Bayern op bezoek gaat bij Juventus. De Italianen hebben één punt meer dan de ploeg van Van Gaal en hebben aan een gelijkspel genoeg om door te gaan naar de laatste zestien. Bordeaux is al zeker van de groepswinst.

"Een grote wedstrijd tegen een grote ploeg", keek Van Gaal vooruit op het allesbeslissende treffen in Turijn. "Thuis speelden we 0-0 tegen Juventus. In dat duel hebben we vooral in de eerste helft veel kansen gehad. In Turijn zullen we opnieuw kansen krijgen. We moeten dan wel scoren om de achtste finales te halen."

DVD: Public Enemies

We kennen Johnny Depp de laatste jaren vooral van zijn wat opmerkelijke rollen als in de Pirates of the Caribbean-trilogie en in films als Charlie and the Chocolate Factory en Sweeney Todd. Stuk voor stuk films waarin zijn rol behoorlijk excentriek genoemd mag worden. In Public Enemies laat hij toch weer eens een andere kant van zichzelf zien en dat doet hij niet onverdienstelijk. Vanaf vandaag is deze film op dvd te krijgen, mooi op tijd voor de feestdagen.

Friese volksheld krijgt eigen game

De game waar menig Fries op heeft gewacht komt eraan: een game over een held van het hoge noorden. Nee, niet Dirk Scheringa krijgt een eigen game, maar Grutte Pier, de man die zo sterk was als een stier en gemakkelijk een paard op kon tillen, krijgt nu zijn eigen videogame!
Het spel moet gaan verschijnen voor de Playstation 3 en wordt gemaakt door Triangle Studios in Leeuwarden. Over een releasedatum is jammer genoeg nog niks bekend, maar volgens Triangle Studios, komt deze er binnenkort aan.
Wel is er al bekend gemaakt dat de ingame Pier Fries moet gaan praten. Volgens de makers klinkt Fries net als Engels goed. Hieronder valt de eerste screenshot te bewonderen.



Climategate: BBC reporter had mails al maand geleden

BBC Presentator en verslaggever Paul Hudson heeft een deel van de gelekte mails al op 12 oktober heeft ontvangen.  Hudson meldt dit op zijn blog op de website van de BBC.

Afgelopen vrijdag dook ruim 61MB aan mails en documenten op die afkomstig zijn van de University of East Anglia, één van de belangrijkste onderzoekscentra op het gebied van klimaatverandering.

Het feit dat Hudson de mails al anderhalve maand geleden ontving doet vermoeden dat niet een hacker, maar een klokkenluider de mails en documenten openbaar heeft gemaakt.

Uit de mails en documenten zou blijken dat er door onderzoekers jarenlang met cijfers is gegoocheld.  Data die manmade global warming tegenspreekt zou eenvoudigweg niet worden gepubliceerd, of zelfs worden aangepast en een wettelijk verzoek om inzage in de gegevens van een gepubliceerd rapport resulteerde in een mailwisseling waarin wordt opgeroepen 'alle mails omtrent dat rapport te wissen'.

Ook noemt onderzoekswetenschapper Phil Jones het overlijden van een Global Warming skepticus 'opbeurend nieuws'.

Inmiddels blijkt in de door onderzoekers gebruikte programmatuur om grafiekjes te plotten een aantal opmerkelijke notities te zijn verwerkt.  Ook hieruit zou blijken dat er gesjoemeld wordt met de uitkomsten.

Op internet en twitter stijgt de verontwaardiging inmiddels.  De gevestigde media doet nauwelijks of geen verslag van dit schandaal en dat schiet bij velen in het verkeerde keelgat.  Men vraagt zich af waarom de media dit doodzwijgt.

In Nederland vroeg de PVV met succes een spoeddebat met minister Cramer aan.  Die gaf al aan dat de mensen die de mails hebben gepubliceerd 'criminelen' zijn waaraan ze geen woorden wenst vuil te maken.  Wanneer het debat plaatsvindt is nog niet bekendgemaakt. 

 

 

Energierekening fors omhoog

Onder het mom van investeringen in duurzame energie gaat in 2012 de prijs van energie fors omhoog. We zullen tot 2020 naar schatting 20 miljard extra betalen boven op de kosten van het gebruik.

Het kabinet hoopt op deze manier in 2020 aan de klimaatdoelstelling te komen. Dan moet eenvijfde van de opgewekte energie duurzaam zijn.

Minister van der Hoeven van Economische Zaken gaat dit plan deze week in een brief aan de Tweede Kamer sturen. Dit wetsvoorstel komt uit het crisisplan van dit voorjaar. In 2020 wil het kabinet 6.000 megawatt krijgen van de windmolens in de zee.

Tegenstanders vinden Obama zwarter

Hoe mensen over de Amerikaanse president Barack Obama denken, bepaalt hoe ze naar hem kijken. Zijn aanhangers denken dat hij blanker is dan hij in werkelijkheid is, terwijl zijn tegenstanders hem juist te zwart inschatten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Chicago, Obama's thuisstad. De bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Voor het onderzoek kregen deelnemers foto's te zien van Obama tijdens zijn verkiezingscampagne van vorig jaar. Uit een reeks afbeeldingen met verschillende tinten moesten de deelnemers telkens de juiste huidskleur van de president kiezen. De deelnemers die het met Obama eens waren, kozen doorgaans een te lichte huidskleur. Zijn tegenstanders zagen hem juist als zwarter dan hij in werkelijkheid was.

IJsland: Icesave-akkoord niet bindend

Het akkoord dat IJsland met Nederland en Groot-Brittannië heeft gesloten over de tegoeden van de IJslandse bank Icesave, is niet bindend. Dat heeft de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir geschreven in een brief aan haar Britse ambtgenoot Gordon Brown, waaruit het financiële persbureau Bloomberg vandaag citeert.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hadden in oktober met IJsland afgesproken dat het land de tegoeden die klanten bij Icesave hadden uitstaan, zou terugbetalen. Voor Nederland gaat het om een bedrag van ongeveer 1,3 miljard euro. In de brief aan Brown, die is gedateerd op 17 november, zegt Sigurdardottir echter dat 'er geen ondubbelzinnige juridische verplichting is om dat te doen.'

Het parlement van IJsland moet de overeenkomst nog goedkeuren. De oppositie is, net als veel IJslanders, tegen het akkoord. Ze vinden dat het land opdraait voor fouten van de toezichthouders in Nederland en Groot-Brittannië.

[UPD] Schutters van Filipijns bloedbad opgepakt

De Filipijnse politie heeft vandaag enkele mensen opgepakt die afgelopen maandag een bloedbad zouden hebben aangericht onder oppositieaanhangers in het zuiden van het land. Dat heeft het hoofd van de nationale politie gezegd. Hij noemde geen aantal, maar volgens de Filipijnse tv-zender ABS-CBN gaat het om zeker twintig arrestanten.

De opgepakte schutters waren volgens de politie lid van een militie, die onder leiding stond van de zoon van de gouverneur van de zuidelijke provincie Maguindanao. De zoon was gisteren al aangewezen als hoofdverdachte van de massaslachting. Een legerwoordvoerder zei te verwachten dat de zoon, Andal Ampatuan junior, zich vandaag nog vrijwillig overgeeft aan de Filipijnse autoriteiten.

Het leger zegt dat het vanochtend de stad Maguindanao, hoofdstad van de gelijknamige provincie, en enkele andere grote plaatsen is binnengetrokken.

Bij het plaatsje Saniag waren maandag aanhangers en familieleden van een politicus die het bij de komende verkiezingen wilde opnemen tegen de provinciegouverneur, tegengehouden door circa honderd gewapende mensen. Ze werden vermoord en gedumpt in massagraven. Tot op heden zijn 57 lijken gevonden, maar de politie zoekt naar meer lichamen.

UPDATE 06:37

De man die het brein achter het bloedbad op de Filipijnen zou zijn, Andal Ampatuan junior, heeft zich vandaag dan toch overgegeven aan de politie. Dat meldde de Filipijnse zender ABS-CBN.

Vanwege het bloedbad heeft de Filipijnse regering het leger naar het gebied gestuurd. De gouverneur en zijn zoon zijn belangrijke bondgenoten van president Gloria Arroyo.

CD: Duran Duran - The Singles 81-85

Je hoort de uitdrukking tegenwoordig overal: Dat is zóóó jaren tachtig. Als er één groep is die met deze jaren geassocieerd kan worden dan is dat wel Duran Duran. Dit blijkt ook meteen uit hun nieuwste uitgave, The Singles 81-85. Als je in staat bent drie cd's vol te zetten met singles uit maar een klein aantal jaren uit de eighties, kun je wel stellen dat zóóó jaren tachtig bent.

Zonder uitnodiging bij Obama

Toen de Amerikaanse president Barack Obama eergisteren met de Indiase premier Manmohan Singh een staatsdiner verorberde, zaten zij niet alleen tussen de hoogwaardigheidsbekleders. Een doodgewoon Amerikaans echtpaar wist de zaal in te komen en mee te eten, ook al waren ze niet uitgenodigd, stonden ze niet op de gastenlijst en hadden ze geen stoel toegewezen gekregen.

Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post vandaag. De Amerikaanse geheime dienst onderzoekt hoe de twee ongenode gasten, Tareq en Michaele Salahi, erin zijn geslaagd de enorme beveiliging van het Witte Huis te omzeilen. Een woordvoerder benadrukte dat de aanwezigen nooit in gevaar zijn geweest.

Het echtpaar Salahi werd voor aanvang van het galadiner gesignaleerd bij de ingang van het Witte Huis. Enkele uren later, toen het banket was afgelopen, plaatsten ze foto's van hun avond op de netwerksite Facebook. Op een afbeelding poseren ze met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden.

Lekker gewerkt

Ik heb een nieuwe werkplek of twee. Het leuke van deze werkplek is, dat ik niet in een stinkende streekbus hoef om er te komen, maar dat ik op het fietsie kan. In de warme maanden is dat heerlijk; nu is het best koud aan mijn klauwen. Naar de andere werkplek moet ik wél met een stinkende streekbus. Lekker in de winter als het buiten koud is, maar stinkend benauwd in de warme maanden.

Beveiligers premier onderzocht na klacht media

Binnen de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging van het Korps Landelijke Politiediensten wordt onderzoek gedaan naar de houding van beveiligers van premier Jan Peter Balkenende ten opzichte van journalisten. RTL Nieuws-verslaggever en voorzitter van de Parlementaire Persvereniging (PPV) Jos Heymans zei gisteravond "heel blij" te zijn met het onderzoek. Volgens hem toont het aan dat klachten van journalisten dat ze door beveiligers op hardhandig wijze zijn belet de minister-president vragen te stellen, serieus worden genomen.

Heymans kwam enkele weken geleden zelf ten val in de Tweede Kamer, toen een beveiliger van Balkenende belette hem de premier een vraag te stellen. Directeur-generaal Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft in een reactie op de klachten de Parlementaire Persvereniging uitgenodigd voor een gesprek later dit jaar. Daarbij wil hij ook graag afspraken maken over een betere omgang tussen journalisten en bewindspersonen in het Kamergebouw.

Op de uitnodiging voor een gesprek gaat de PPV volgens Heymans graag in, maar hij twijfelt over de afspraken die de RVD wil maken over de omgang tussen journalisten en bewindspersonen. Brons wijst in zijn brief ook op de gang van zaken na afloop van de wekelijkse ministerraad op vrijdag, waarbij journalisten in de hal van het ministerie van Algemene Zaken achter een touwtje moeten staan om de vertrekkende ministers de ruimte te geven om te vertrekken als ze willen. "Dit systeem laat zich natuurlijk niet klakkeloos kopiëren maar kan wellicht wel helpen bij het vinden van een oplossing", stelt Brons. Heymans kondigt bij voorbaat aan niets voor een dergelijke praktijk in het Kamergebouw te voelen.

Huizinga wil oplossing voor ov-chipkaart

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) eist een oplossing voor de jongste problemen rond de ov-chipkaart. Treinreizigers mogen niet twee keer het opstaptarief betalen, liet zij gisteren weten.

Huizinga reageerde daarmee op kritiek van regeringspartij PvdA. Volgens Tweede Kamerlid Lia Roefs hebben treinreizigers er last van dat zij zulke extra kosten maken als ze met verschillende vervoerders reizen. Tussen bijvoorbeeld Sittard en Nijmegen rijden tot Roermond treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Daarna verzorgt vervoersmaatschappij Veolia de reis. Mensen betalen dan twee keer het opstaptarief, terwijl zij dat maar eenmaal kwijt zouden moeten zijn.

Roefs dreigde daarom in het Kamerdebat over de verkeersbegroting met een voorstel waarin staat dat "Den Haag" weer de tarieven gaat bepalen. Dat is nu een zaak van provincies, stadsregio's en vervoersbedrijven samen. "Desnoods schaffen we het opstaptarief af", aldus Roefs.

Zij vond gehoor bij Huizinga: "Ik ga ervan uit, dat de decentrale overheden en vervoerders dit probleem reizigersvriendelijk oplossen voordat het papieren kaartje voorgoed van het spoor verdwijnt."

Gratis DLC voor Uncharted 2

De eerste downloadable content voor Uncharted 2 zit er aan te komen en zal ons mee terug nemen naar het fort van Uncharted 1. Naughty Dog heeft een trailer vrijgegeven van een gratis, je leest het goed, multiplayer level voor Uncharted 2. BlackStar2k schreef in zijn submit "Spelers van deel 1 zullen het meteen herkennen." maar ondanks dat het herkenbaar is, lijkt het mij nogal wat veranderd. Zie onderstaande trailer voor het fort of klik hier als je wilt lezen waarom Uncharted 2 GOTY is.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.