Kwetsbare motorrijder mogelijk op cursus

Motorrijders ogen vaak stoer, maar zijn tegelijk kwetsbare verkeersdeelnemers. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is blij met die erkenning door politiek Den Haag.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) heeft de belangenorganisatie gevraagd een extra opleiding uit te werken, liet hij vandaag weten. De regeringspartijen CDA en PvdA in de Tweede Kamer pleiten ervoor de komende twee jaar de helft van de kosten (van ongeveer 200 euro) te subsidiëren om de deelname te stimuleren. KNMV-directeur Patrice Assendelft gaat ervan uit dat de minister het geld daarvoor op tafel wil leggen.

Volgens experts van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kan het aantal ongevallen met motorrijders behoorlijk omlaag als ze zo'n aanvullende rijvaardigheidstraining volgen. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe denkt dat het vier tot vijf doden per jaar scheelt. Vorig jaar kwamen in het verkeer 67 motorrijders om het leven. Nederland telt ongeveer 400.000 motorrijders.

De KNMV heeft al eendaagse trainingen ontwikkeld waar motorrijders leren risico's in het verkeer tijdig te herkennen. Een bijkomend voordeel volgens Assendelft is dat verzekeringsmaatschappijen kortingen geven aan zulke extra opgeleide motorliefhebbers.

Kwetsbare motorrijder mogelijk op cursus  (foto: ANP)