Schutters van Filipijns bloedbad opgepakt

De Filipijnse politie heeft vandaag enkele mensen opgepakt die afgelopen maandag een bloedbad zouden hebben aangericht onder oppositieaanhangers in het zuiden van het land. Dat heeft het hoofd van de nationale politie gezegd. Hij noemde geen aantal, maar volgens de Filipijnse tv-zender ABS-CBN gaat het om zeker twintig arrestanten.

De opgepakte schutters waren volgens de politie lid van een militie, die onder leiding stond van de zoon van de gouverneur van de zuidelijke provincie Maguindanao. De zoon was gisteren al aangewezen als hoofdverdachte van de massaslachting. Een legerwoordvoerder zei te verwachten dat de zoon, Andal Ampatuan junior, zich vandaag nog vrijwillig overgeeft aan de Filipijnse autoriteiten.

Het leger zegt dat het vanochtend de stad Maguindanao, hoofdstad van de gelijknamige provincie, en enkele andere grote plaatsen is binnengetrokken.

Bij het plaatsje Saniag waren maandag aanhangers en familieleden van een politicus die het bij de komende verkiezingen wilde opnemen tegen de provinciegouverneur, tegengehouden door circa honderd gewapende mensen. Ze werden vermoord en gedumpt in massagraven. Tot op heden zijn 57 lijken gevonden, maar de politie zoekt naar meer lichamen.

UPDATE 06:37

De man die het brein achter het bloedbad op de Filipijnen zou zijn, Andal Ampatuan junior, heeft zich vandaag dan toch overgegeven aan de politie. Dat meldde de Filipijnse zender ABS-CBN.

Vanwege het bloedbad heeft de Filipijnse regering het leger naar het gebied gestuurd. De gouverneur en zijn zoon zijn belangrijke bondgenoten van president Gloria Arroyo.