'Dubai aan rand faillissement'

Het emiraat Dubai, waar bomen al jaren tot in de hemel lijken te groeien, heeft grote financiële problemen. Al jarenlang worden allerlei enorme projecten, als de Burj Dubai, Palmeiland, De Wereld en de eerste skibaan in het Midden Oosten, uit de grond gestampt. Het staatsconsortium Dubai World dreigt nu failliet te gaan en heeft gevraagd of alle terugbetalingen een half jaar opgeschort kunnen worden.

Eerder dit jaar werd de aanleg van het grootste palmeiland al stopgezet en ook de plannen voor een wolkenkrabber van meer dan 1 kilometer hoog zijn voorlopig van tafel. Verder zijn de prijzen van de villa's op het al opgeleverde eiland fors gedaald.

Het was niet altijd duidelijk waar het geld voor deze projecten precies vandaan kwam, Dubai bezit immers weinig olie. Nu blijkt dat de overheid als 'durfinvesteerder' heeft gediend en zichzelf op die manier met een schuld van 59 miljard dollar heeft opgezadeld. Een van de andere emiraten, Abu Dhabi, heeft een lening van 5 miljard dollar verstrekt.