Studenten bezetten bestuursgebouw universiteit

Het bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen is bezet door boze studenten. De studenten willen meer inspraak krijgen binnen de universiteit en eisen afschaffing van het onlangs ingevoerde Bindend Studieadvies (BSA).

De actie, die op ludieke en vredige wijze wordt uitgevoerd, houdt pas op als de eisen van de studenten worden ingewilligd. Het college van bestuur van de universiteit heeft de eisen vanmorgen ontvangen. Medewerkers die tijdens de bezetting nog in het pand aanwezig waren kunnen gewoon naar huis, een aantal medewerkers zijn door de studenten het pand uitgezet. Dit is volgens de onderwijsinstelling zonder fysiek geweld gebeurd. De politie is vooralsnog niet van plan om actie te ondernemen. Het bestuur probeert nu in gesprek te gaan met de studenten om tot een oplossing te komen. 

Het Bindend Studieadvies is een systeem waarbij studenten die niet binnen een jaar twee derde van de 60 studiepunten halen de opleiding moeten afbreken. Dit systeem wordt al door verschillende universiteiten in Nederland gehanteerd. De universiteit was nog van plan om in gesprek te gaan met de studenten over de definitieve doorvoering van het systeem. "Deze actie verbaast ons dan ook een beetje", aldus de woordvoerder van de universiteit.

Het bestuursgebouw is op dit moment gebarricadeerd door de studenten. Afspraken die vandaag gepland waren in het gebouw zijn tot nader order opgeschort.