Een vijfde Britten overweegt stem BNP

Ruim een vijfde van de Britten overweegt in een Britse of Europese verkiezing op de extreem rechtse Britse Nationale Partij (BNP) te stemmen. Dat blijkt uit een peiling die de krant The Daily Telegraph heeft laten uitvoeren nadat BNP-leider Nick Griffin in een BBC-programma was verschenen.

Volgens de vandaag gepubliceerde peiling is 4 procent van de kiezers vastbesloten op de BNP te stemmen, 3 procent liet weten dit waarschijnlijk te doen en 22 procent zei een keuze voor de extremistische partij in overweging te nemen. Verder gaf 43 procent van de ondervraagden te kennen dat ze de zorgen van de BNP delen over de multiculturele samenleving, hoewel ze geen sympathie voor de partij koesteren.

Griffin verscheen donderdag in het programma Question Time van de BBC. Hij gebruikte zijn spreektijd onder meer om de islam aan te vallen en om de Amerikaanse racistische organisatie Ku Klux Klan te verdedigen. Hij werd door het publiek uitgejouwd. Griffin is berucht en bekend geworden door ontkenningen van de Holocaust en antisemitische en anti-islamgeschrifen.