De zoon van

Column door SnorkelOrtega

Er zijn talloze zonen van beroemde mensen. Ze krijgen allemaal het predicaat ´de zoon van´ opgeplakt. Daarmee wordt meteen de verwachting gewekt dat hij net zo getalenteerd is als zijn vader. Niets is minder waar. Uit mijn bevindingen blijkt dat zonen van beroemde mensen vaak maar een slap aftreksel van hun vader zijn. Ze proberen hetzelfde te doen, en dat lukt ze dan ook nog aardig omdat ze connecties hebben via hun pappa, maar uiteindelijk worden ze afgedankt en weggemoffeld in een hoekje.

Het eerste voorbeeld is Rick Brandsteder. Deze jonge god is de oudste zoon van Ron Brandsteder. Je weet wel, die gek die getrouwd is geweest met die gestoorde Patty Brard. Gelukkig is Rick geboren uit het tweede huwelijk van Ron, anders zou het helemaal een drama zijn geweest. Nu heeft Rick nog enige betekenis op de Nederlandse televisie. Zo heeft hij het privilege om de geniale spelshow ´Lingo´ te interrumperen voor het presenteren van het Bingo-gedeelte. Deze interruptie is bij mij altijd het moment waarop ik tenenkrommend snel overschakel naar een andere zender. Verder presenteert hij nog het culinaire programma ´Wie is de chef´. Dit programma over amateur-koks is altijd te zien op tijden dat er niets anders op tv is, rond etenstijd dus. Dit B-programma is dus ideaal weggelegd voor een B-presentator als Rick Brandsteder. De zoon van Ron is maar een slap aftreksel van hemzelf. Rick Brandsteder zal namelijk nooit in programma's voorkomen zoals het kijkcijferkanon van Ron: ´Wie ben ik?´

In de sportwereld komen ook vaak 'zoon vans' voor. De afdeling voetbal is hier een goed voorbeeld. Neem de zoon van onze beste voetballer ooit: Jordi Cruijf. Deze zoon van Johan Cruijf heeft het nooit echt gemaakt. In zijn jeugd had hij wel enig talent voor voetballen, hij speelde daarom ook al vroeg bij Barcelona, dé ploeg van z'n vader. Hij zou al snel debuteren in het legendarische dreamteam van Barcelona, maar iedereen weet dat hij zonder zijn vader het nooit zo ver geschopt zou hebben. Sinds hij dus ook niet meer onder het de vleugels van zijn vader voetbalt is hij afgezakt naar dramatische voetbalelftallen. Zo was zijn een-na-laatste club een ploeg uit de altijd sterke competitie uit Oekraïne en nu speelt hij zelfs op hét eiland waar voetbal op z'n best wordt gespeeld: Malta.

Het meest actuele voorbeeld van een 'zoon van' is wel Jean Sarkozy. Deze zoon van de Franse president, Nicolas Sarkozy, was afgelopen tijd in het nieuws omdat hij was voorgedrage als de nieuwe bestuurder van het Parijse zakencentrum La Défense wordt. Deze belangrijke post in de lokale politiek van de Franse hoofdstad zou hij krijgen, dankzij de hulp van zijn pappa. De linkse oppositie in Frankrijk is hier dus ook niet van gediend en zegt dat president Sarkozy zich schuldig maakt aan nepotisme. Anders gezegd: pappa Sarkozy helpt zoon Sarkozy aan een hoge baan, omdat ze bloedverwanten zijn. Hoewel Jean Sarkozy nog moet bewijzen of hij een goede leider is, denk ik dat hij het nooit zover zal schoppen als zijn vader. Hij is immers pas 23 jaar en heeft nog totaal geen ervaring op het gebied van leiden van organisaties. Ook zal het predicaat 'zoon van' flink op zijn leven doorwerken in verband met vooroordelen. Verstandig dat Sarkouzy-junior zich inmiddels heeft teruggetrokken.

Conclusie voor zonen van beroemde personen is dan ook: Ga niet hetzelfde doen als je vader, want je wordt er de rest van je leven mee lastiggevallen. Zoek iets uit wat je zelf graag doet en laat je niet pushen om hetzelfde te gaan doen om je pappie trots te maken.