Duits regeerakkoord is rond

De onderhandelaars van CDU/CSU en FDP hebben zaterdagochtend om 02.12 uur een regeerakkoord bereikt voor de nieuwe 'zwart-gele' coalitie in Duitsland. Dit heeft het Duitse persbureau dpa vernomen van de onderhandelaars.

De christendemocraten en de liberalen hebben een akkoord bereikt over een belastingverlaging van 24 miljard euro vanaf 2011, ondanks het hoge financieringstekort. De vermindering van de lastendruk op de burger was het laatste inhoudelijke struikelblok in de onderhandelingen. De FDP had haar beter verdienende achterban een substantiële belastingverlaging beloofd. De liberalen hadden meteen een belastingverlaging gewild. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) wilde hooguit 20 miljard belastingverlaging.

De 'zwart-gele' onderhandelaars werden het zaterdagochtend eveneens eens over een verkorting van de dienstplicht van negen naar zes maanden in 2011. De dienstplicht in Duitsland wordt dan korter dan ooit. De FDP had de dienstplicht voor Duitse jongemannen helemaal willen afschaffen.

De drie partijvoorzitters Merkel, Horst Seehofer (CSU) en Guido Westerwelle (FDP) geven zaterdagochtend om 10.30 uur een persconferentie om de details van het regeerakkoord toe te lichten. CDU, CSU en FDP leggen de overeenkomst zondag en maandag ter goedkeuring voor aan speciale partijcongressen. Het is de bedoeling dat de Bondsdag Merkel komende week woensdag herkiest als bondskanselier. In de nieuwe regering krijgt de CDU naast het kanselierschap zeven ministersposten, de FDP vijf en de Beierse CSU drie.

Westerwelle wordt in het nieuwe kabinet vicekanselier en minister van Buitenlandse Zaken, ondanks het feit dat hij maar moeizaam Engels spreekt. De populaire Beierse baron Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester von und zu Guttenberg (CSU) ruilt het ministerie van Economische Zaken in voor Defensie. De huidige minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) gaat zich ontfermen over het door de recessie noodlijdende ministerie van Financiën.

Thomas de Maizière (CDU), een neef van de laatste DDR-premier Lothar de Maizière, gaat de portefeuille Binnenlandse Zaken beheren. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) keert terug op Justitie. Zij leidde het ministerie al van 1992 tot 1996. De populaire zevenvoudige moeder Ursula von der Leyen (CDU) blijft op de portefeuille Gezinszaken.