FOK!sport bij opening schaatsseizoen

Volgend weekend staat het NK afstanden weer op het programma, dus werd dit weekend het schaatsseizoen officieel geopend door middel van de KNSB Schaats Open Dag. FOK!sport was op één van de vijf plaatsen aanwezig. Hieronder volgt een korte impressie.

Vandaag werd op vijf plaatsen in Nederland de inmiddels traditionele KNSB Schaats Open Dag gehouden. Dit jaar waren Heerenveen (Thialf), Alkmaar (De Meent), Den Haag (De Uithof), Enschede (IJsbaan Twente) en Tilburg (Ireen Wüst-ijsbaan) de uitverkorenen om het evenement te organiseren. FOK!sport ging naar Tilburg, omdat de betreffende ijsbaan op diezelfde dag op feestelijke wijze geopend zou worden.

Gedurende de dag waren er tal van evenementen op de Tilburgse ijsbaan. Zo werden er demonstraties door ijshockeyclub DESTIL Trappers en ijsclub Tilburg gegeven. Ook wat minder bekende namen zoals SKY (kunstrijden) en een aantal shorttrackers mochten laten zien wat ze in hun mars hadden. Maar uiteindelijk ging het maar om één ding; de demonstratie van een aantal schaatsers van TVM, waaronder Ireen Wüst.

Voor het zover was werd het publiek door een DJ van Radio Veronica opgewarmd. Rond de klok van 15:00 uur was het dan zo ver. Ireen Wüst arriveerde en werd prompt in een arrenslee gezet voor een rondrit van anderhalve ronde. Naast de schaatsster uit Goirle zaten onder meer ook Ruud Vreeman (burgemeester van Tilburg), die vandaag overigens bekend maakte zijn functie op korte termijn neer te leggen, en Jan Hamming (wethouder Sportzaken in Tilburg) in het vervoermiddel.

Na een aantal korte toespraken van de de heren Vreeman en Hamming kreeg ook Wüst de microfoon even onder haar neus gedrukt. Ze gaf toe toch wel gezonde zenuwen te hebben, want je opent per slot van rekening niet elke dag een ijsbaan, die jouw naam draagt. Na een ferme druk op de rode knop begon er een optreden van een dansgroep. Direct na deze show werd er een vuurwerk ontstoken, wat uiteindelijk met drie forse klappen eindigde. Dit bezorgde een aantal bezoekers van de KNSB Schaats Open Dag toch wel de nodige schrik. Niemand had hier namelijk op gerekend.

Na deze opening kreeg ook Doekle Terpstra, voorzitter van de KNSB, nog even het woord. Hij haalde aan dat er voor vandaag slechts één ijsbaan was, die de naam van een schaatser droeg. Het ging hier om de Jaap Eden-hal in Amsterdam, waar ijshockeyclub Amstel Tijgers hun thuiswedstrijden spelen. Nu heeft Tilburg er dus ook één in de vorm van de Ireen Wüst-ijsbaan.

Na het officiële gedeelte was het tijd voor het onderdeel, waar veel bezoekers reikhalzend naar uitkeken; een demonstratie van de aanwezige schaatstoppers. Wüst was namelijk niet alleen gekomen, maar had ook Carl Verheijen, Paulien van Deutekom en bondscoach Wopke de Vegt meegenomen. Zij waren net terug van een tweeweekse toptraining in het Duitse Erfurt, waar later dit seizoen het WK sprint nog wordt gehouden.

De demonstratie week dit jaar niet veel af van de vorige editie in Utrecht. Zo waren er wat stukken met hoge snelheid, liet men het bochtenwerk zien en werden een aantal glijdende starten uitgevoerd. Dit werd overigens van commentaar voorzien door Van Deutekom en De Vegt, zodat de bezoekers precies wisten wat er op het ijs gaande was.

Nadat de demonstratie van de schaatstoppers was afgesloten, werden mensen nog in de gelegenheid gesteld om op de foto te gaan met hun favoriet. Ook bestond er de mogelijkheid om een handtekening te scoren. Het programma in Tilburg loopt nog door tot morgenochtend, aangezien er vannacht nog een droomtijdmarathon wordt verreden. Alle deelnemers krijgen dan drie uur de tijd om 105 rondjes op de ijsbaan te rijden en hun droomtijd op de klokken te zetten.

Submitter:  Bron: FOK!sport