Boerkadraagster mag niet studeren

Een achttienjarig meisje is niet welkom op een Britse hogeschool omdat ze weigert haar boerka af te doen. Shawana Bilqes is namelijk weggestuurd toen ze zich wilde inschrijven voor een opleiding aan het Burnley College te Burnley.

Het personeel van de school vroeg aan haar om haar boerka af te doen. Omdat alleen haar ogen te zien waren gaf dit problemen voor de persoonsidentificatie. Ze zei dit vanwege haar geloofsovertuiging niet te kunnen en werd gedwongen om haar aanmelding af te breken.

"Het is mijn keuze om de sluier te dragen", verklaarde de moslima gisteren. "Ik woon om de hoek van het college in een gebied waar veel praktiserende moslims wonen. Ik heb geprobeerd een compromis aan te dragen maar ze wilden niet luisteren. Ze vertelden dat ik welkom was als ik mijn sluier zou afnemen."

Bilques vindt het schoolbestuur bekrompen en vindt dat men in de 21ste eeuw best boerkadraagsters kan aannemen. "Ik zit ook in de politie-opleiding, en daar is het dragen van een boerka geen enkel probleem."

Het Burnley College is een gerenommeerde onderwijsinstelling. Met zo'n 7500 studenten heeft het al vier jaar achtereen een slagingspercentage van honderd. "Het hoogste niveau van onderwijs eist onbelemmerde communicatie met studenten", licht directeur John Smith zijn besluit toe. "Dit is niet mogelijk als het gezicht niet volledig zichtbaar is."