Politie voert gevangene vuilnis

De politie van het Noordelijke Territorium van Australië is ernstig in opspraak geraakt. Volgens een rapport van de ombudsman aldaar, heeft de politie van een niet bekendgemaakte plaats een gevangene gemolesteerd. De inbreker werd uitgemaakt voor alles wat maar mooi en lelijk was en kreeg voedsel uit de vuilnisbak te eten.

De boef in kwestie werd gevonden buiten het huis waar hij had ingebroken. Hij was namelijk in slaap gevallen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want de politie nam hem mee en gooide hem in de cel.

Volgens de ombudsman is uit bewakingscamerabeelden gebleken dat een politieman brood en een melkpak uit een kliko haalt en deze aan de boef geeft. De man in kwestie wordt ook mishandeld door de politie. "Hij is van CSI", vertelt een agent. "Een van onze slimme criminelen die inbreekt en vervolgens buiten in slaap sukkelt." 

De man krijgt door de politie ook enkele minder lovende woorden naar zijn hoofd geslingerd. Zo wordt hij uitgemaakt voor 'loser', 'mongool', 'eikel', 'domme idioot' en 'stuk stront'. Wanneer de gevangene dreigt zelfmoord te plegen door in de lucht te springen en op zijn kop te landen, luidt de reactie: "Ga je gang, doe het!" 

Het voorval is opgetekend in een ombudsmanrapport dat gisteren is gepubliceerd. Kritiek op de eenzijdige belichting, zo wordt niet gemeld hoe de inbreker zich tegenover de agenten gedroeg, wordt weggewuifd met een "ik ben hier niet om te oordelen over burgers, maar over de politie".