Wedstrijd konijnenwerpen afgelast

Helaas voor degenen die zich hadden ingeschreven, maar het jaarlijkse konijnen gooien in Nieuw-Zeeland is afgelast. De oude traditie is vanaf heden verboden nadat dierenbeschermers de wedstrijd met succes aankaartten.

Al jarenlang wordt er in Waiau met konijnen geworpen. Ondanks dat de beestjes al lang de pijp zijn uitgegaan, kon de Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA), Nieuw-Zeelandse Dierenbescherming, het niet langer aanzien. Met een "gooi jij ook voor de grap met je overleden oma tijdens haar begrafenis?" stelde dierenvriend Charles Cadwallader het spelletje aan de kaak.

De bizarre wedstrijd is een vast onderdeel van de jaarlijkse varkensjacht, een dorpsfeest voor de vierhonderd dorpsbewoners. Kinderen moeten hierbij het konijnenlijkje zo ver mogelijk zien te gooien. Organisator Jo Moriarty vindt het verbod dan ook niks. Hij vindt dat de politieke correctheid te ver is doorgeschoten. "Je moet weten, de kinderen van de gemeenschap hier zijn fantastisch, ze houden van hun dieren", verklaarde hij.


Een tv-reportage over het verbod op de traditie