FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 november 2008

Piemel en ballen zwart na operatie

Een 53-jarige Australische man heeft angstige momenten beleefd na een operatie aan zijn piemel. Hij wilde een wrat op zijn penis operatief laten verwijderen, maar dit werd hem bijna fataal.

Het begon allemaal in Darwin. Michael Eglington ontdekte dat er een wrat op zijn piemel zat en liet 'm verwijderen in het ziekenhuis. Dit verliep allemaal soepel en al gauw mocht Eglington het ziekenhuis verlaten. Maar na een uur begon de ellende. De man kreeg een hevige bloeding en kon nog ernstig verzwakt het ziekenhuis bereiken. Daar zakte hij in elkaar.

Eglington: "Waarom lieten ze me gaan in het ziekenhuis? Ik had kunnen flauwvallen achter het stuur. Toen ik thuiskwam na de operatie voelde mijn lies al ongewoon warm aan. Even later zag ik een plas bloed. Ik probeerde het bloed te stelpen met een zakdoek en reed terug naar het ziekenhuis. Ik viel flauw aan de receptiedesk van de spoeddienst. Ik zat helemaal onder het bloed."

De arme man is er niet bepaald goed vanaf gekomen. Zijn penis en ballen zijn helemaal zwart uitgeslagen. Ook zijn ze helemaal opgezwollen.

Voetbal: Uitslagen KNVB Beker (12/11)

Vandaag stonden er acht wedstrijden op het programma voor de KNVB beker. Gisteren werden al zeven duels afgewerkt. Morgen staat de laatste wedstrijd op het programma, dan speelt HHC Hardenberg tegen Feyenoord. Hieronder vind je de uitslagen van vandaag.

FC Volendam* - Ajax 1-0
111' Tuyp 1-0

SC Heerenveen* - Haaglandia SW 7-0
9' Grindheim 1-0
14' Pranjic 2-0
22' Pranjic 3-0
24' Kalou 4-0
33' Pranjic 5-0
55' Elyounoussi 6-0
77' Van Otterloo (Haaglandia)
78' Sibon (Heerenveen)
90' Popov 7-0

Sparta Rotterdam* - SC Cambuur Leeuwarden 2-1
35' Strootman 1-0
49' Godee 2-0
67' De Vries 2-1

FC Eindhoven - FC Twente* 2-3
6' Wielaert 0-1
15' Elia 0-2
25' N'Kufo 0-3
32' Nelemans 1-3
45' Koc 2-3

ADO Den Haag* - Fortuna Sittard 4-1
17' Meriç 1-0
30' Caracciolo 2-0
35' Verhoek 3-0
56' Meriç 4-0
86' Boymans 4-1

Telstar - FC Groningen* 0-3
16' Powel 0-1
52' Andersson 0-2
57' Correia (e.d.) 0-3

FC Lienden* - Vitesse 1-0
80' De Kruyk 1-0

AZ* - PSV 1-0
98' Mendes da Silva 1-0

* = door naar de volgende ronde

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Uitslagen 3e ronde KNVB beker 12/11/2008

Vandaag stonden er acht wedstrijden op het programma voor de KNVB beker. Gisteren werden al zeven duels afgewerkt. Morgen staat de laatste wedstrijd op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van vandaag.

FC Volendam* - Ajax 1-0
111' Jack Tuyp 1-0

SC Heerenveen* - Haaglandia / Sir Winston 7-0
9' Christian Grindheim 1-0
14' Danijel Pranjic 2-0
22' Danijel Pranjic 3-0
24' Bonaventure Kalou 4-0
33' Danijel Pranjic 5-0
55' Tarik Elyounoussi 6-0
77' John van Otterloo (2xGeel) (Haaglandia)
78' Gerald Sibon (Heerenveen)
90' Goran Popov 7-0

Sparta Rotterdam* - SC Cambuur Leeuwarden 2-1
35' Kevin Strootman 1-0
49' Joey Godee 2-0
67' Mark de Vries 2-1

FC Eindhoven - FC Twente* 2-3
6' Robbie Wielaert 0-1
15' Eljero Elia 0-2
25' Blaise N'Kufo 0-3
32' Tim Nelemans 1-3
45' Serhat Koç 2-3

ADO Den Haag* - Fortuna Sittard 4-1
17' Hursut Meriç 1-0
30' Fabio Caracciolo 2-0
35' John Verhoek 3-0
56' Hursut Meriç 4-0
86' Ruud Boymans 4-1

Telstar - FC Groningen* 0-3
16' Berry Powel 0-1
52' Petter Andersson 0-2
57' Anthony Correia (e.d.) 0-3

FC Lienden* - Vitesse 1-0
80' Erik de Kruijk 1-0

AZ* - PSV 1-0
98' David Mendes da Silva 1-0

* = door naar de volgende ronde

Complete boksring uit club gejat

Amerikaanse boksers keken maandag vreemd op toen ze een potje wilden boksen. De complete boksring van een club uit Toledo blijkt namelijk zondag te zijn ontvreemd. Hoe de dieven hem dat hebben gelapt is een goede vraag, aangezien de zijden van een boksring al gauw zeven meter zijn.

Boksclubeigenaar Tom Urbina uit de staat Ohio is bang dat als de ring niet op tijd wordt teruggevonden, diverse wedstrijden moeten worden afgelast. De boksring blijkt al een oudje, want de eerste wedstrijd werd al in 1970 in de ring uitgevochten.

Vitesse verkoopt huid voordat beer geschoten is

Vitesse heeft zich niet alleen letterlijk verslikt in FC Lienden uit Lienden maar ook op de website verslikt de club zich nogmaals in dezelfde club. De officiële website meldt namelijk dat Vitesse zich heeft weten te plaatsen voor de volgende ronde van het KNVB-beker toernooi.

Echter ging de ploeg van trainer Hans Westerhof eerder vandaag met 1-0 onderuit tegen de Betuwse hoofdklasser.


'Grote spaarders Icesave krijgen ook geld terug'

De groep van 469 spaarders die meer dan 100.000 euro hadden uitstaan bij de IJslandse bank Icesave, krijgen hun geld terug. Tot die overtuiging is woordvoerder Gerard van Vliet gekomen na gesprekken op IJsland.

"De vraag is alleen wanneer we ons geld terug krijgen", zei hij vanavond.

Een delegatie van de groep 'Icesave 100.000plus' sprak vandaag onder meer met bewindvoerders van Landsbanki, dat met Icesave onder meer op de Nederlandse spaarmarkt actief was. Morgen volgt nog een gesprek met het IJslandse ministerie van Financiën. De meeste hoop heeft woordvoerder Van Vliet echter nog altijd gevestigd op de Nederlandse overheid. "Minister Bos moet IJsland nog 40 miljoen euro meer lenen. Het geld wordt hier wel weer terugverdiend."

Van Vliet is ervan overtuigd dat er geen fraude is gepleegd bij Landsbanki. "De banken in IJsland zijn compleet overvallen door de kredietcrisis. Hooguit kan je de IJslandse centrale bank verwijten dat zij te weinig geld achter de hand hadden."

Volgens de woordvoerder van de gedupeerde spaarders komt IJsland er "zeker weer bovenop". Hij overweegt zelfs opnieuw te investeren in het land, in thermale energie.

Icesave  (foto: ANP)

Van Dooremalen legt dubbelfunctie neer

Martijn van Dooremalen legt zijn dubbelfunctie als technisch directeur en bondscoach bij de Nederlandse Badmintonbond NBB neer.

De bond heeft deze beslissing genomen na een evaluatie van het olympisch traject. In Peking ontbrak Nederland voor het eerst in de geschiedenis op het olympisch badmintontoernooi. Uiterlijk op 1 maart 2009 zal Van Dooremalen opstappen als bondscoach. "Nu kan ik me volledig gaan richten op de complete organisatie van de topsport", aldus de technisch directeur in een persbericht van de NBB.

Bondsvoorzitter Rob Ridder is blij dat Van Dooremalen bij de bond blijft: "Hij heeft veel nationale en internationale ervaring. Hij wordt alom gerespecteerd en heeft veel contacten die belangrijk zijn voor het Nederlandse badminton. Tegelijkertijd bleek uit de evaluatie dat het hoog tijd werd voor vernieuwing."

Fer ontbreekt tegen HHC

Feyenoord moet het morgen in de het duel om de KNVB-beker tegen HHC Hardenberg doen zonder Leroy Fer. De middenvelder is ziek.

Fer trainde de afgelopen dagen al niet mee en hij haakte woensdag definitief af voor de bekerwedstrijd. Theo Lucius is twijfelachtig voor het duel van morgen. Hij heeft last gekregen van de teen die hij enkele weken geleden brak.

"In het slechtste geval zijn we Lucius twee tot drie weken kwijt", aldus Gertjan Verbeek. Verder lijkt de ziekenboeg bij Feyenoord langzaam leeg te stromen. Jon dahl Tomasson zit komende zondag tegen FC Twente mogelijk al bij de wedstrijdselectie. Danny Buijs, Jonathan de Guzman, Andwélé Slory en Denny Landzaat zijn nog niet zo ver, maar trainden woensdag wel voor het eerst weer mee met de groep.

Jongen zwaargewond bij wc-drama

Dennis, een dertienjarige jongen uit Duitsland, is zwaargewond geraakt na een douche van toiletverfrisser. In zijn ouderlijk huis in Recklinghausen spoot de jongen zich letterlijk de lucht in.

Toen de jongen thuis naar het toilet ging vond hij het daar wel heel erg stinken. Hij pakte de toiletverfrisser en spoot eens flink in het rond om van de geur af te komen. Nadat hij dit gedaan had ging hij op de wc zitten en pakte een aansteker die in het toilet lag waar hij uit verveling mee ging spelen.

Eén vonkje was al voldoende om een grote steekvlam te veroorzaken. Het gevolg: zware brandwonden aan zijn armen, benen en gezicht. De jongen heeft zo veel pijn aan zijn wonden dat hij eerst onder narcose moet worden gebracht voor de verplegers in het brandwondencentrum zijn verbanden kunnen verwisselen.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

Politie seponeert ruim 2900 boetes

De politie en het Openbaar Ministerie in Breda hebben vandaag laten weten dat ruim 2900 bekeuringen verscheurd worden. De bekeuringen die worden geseponeerd zijn twee maanden geleden opgelegd aan automobilisten die te hard reden in Effen. 

Op 16 en 23 september werden de bekeuringen op de Rijsbergseweg, even buiten de bebouwde kom van de Brabantse plaats, geregistreerd, terwijl de overtredingen binnen de bebouwde kom plaatsvonden. Volgens de politie kunnen de boetes juridisch verhoogd worden, maar dit gebeurd dus niet. Alle boetes worden nu geseponeerd. "Het gaat de politie bij snelheidscontroles nooit om het innen van zoveel mogelijk geld", aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens de politie is het mogelijk dat een aantal snelheidsovertreders hun boete al betaald heeft. Dit geld wordt automatisch teruggestort.

Met dank aan Enos en the_brasman voor de submit.

Ondanks straatcoaches meer overlastmeldingen

Hoewel na twee jaar werk van straatcoaches in Amsterdam-Slotervaart vier overlastgroepen uiteen zijn gevallen, is het aantal meldingen van overlast in de buurt juist gestegen. Dat meldde het stadsdeel vandaag.

Tot nu toe zijn er in 2008 ruim 140 meldingen van overlast geweest, terwijl dat er in 2007 over het hele jaar 128 waren. Wel wordt volgens het stadsdeel overlast na meldingen sneller verholpen: binnen drie maanden. Dat zou onder meer komen door de hulp die de politie krijgt van straatcoaches en gezinsbezoekers.

De straatcoaches begonnen eind 2006 de overlastjongeren aan te pakken. Van de acht groepen zijn er inmiddels vier verdwenen. De coaches richten zich in Slotervaart op zo'n tweehonderd raddraaiers.

Dronken machinist van trein gehaald

Een 33-jarige machinist is gisteravond door de Spoorwegpolitie aangehouden omdat hij met een flinke slok op een trein bestuurde. De machinist, die met een intercity vanuit Schiphol onderweg was naar Groningen, blies maar liefst twee promille, het viervoudige van het toegestane promillage. De Spoorwegpolitie heeft proces verbaal tegen de machinist opgemaakt.

Agenten van de Spoorwegpolitie namen een kijkje toen de machinist even voorbij het station van 't Harde zijn trein stilzette. Tegenover de agenten verklaarde hij dat hij dacht dat hij iets of iemand had aangereden. Daar bleek echter geen sprake van te zijn. De agenten vermoedden dat de man te veel had gedronken. De blaastest bevestigde hun vermoeden.

Door het incident liepen de inzittenden van de trein anderhalf uur vertraging op. De rit werd uiteindelijk met een ex-collega van de machinist op de bok voortgezet. Laatstgenoemde heeft door het voorval namelijk per direct de zak gekregen.

Met dank aan Snader1986 voor de submit.

Opnieuw school op Haïti ingestort

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is vandaag een school ingestort. Daarbij zijn zeker zeven gewonden gevallen, liet de politie weten. Het aantal slachtoffers zou beperkt zijn gebleven doordat de kinderen op het moment dat de school instortte buiten speelden.

Vrijdag stortte een school in Pétionville in, een sloppenwijk even buiten Port-au-Prince. Daarbij vielen zeker 93 doden en 150 gewonden.

Webber: "Vettel zorgt voor druk"

Met Sebastian Vettel in de gelederen moet Red Bull Racing volgend seizoen volgens Mark Webber wel beter gaan presteren. Anders is de overgang Vettel van Toro Rosso naar zijn team geen vooruitgang.

De Duitser won eerder dit jaar de Grand Prix van Italië onder regenachtige omstandigheden na op de zaterdag al pole getraind te hebben. Onder meer hierdoor eindigde STR boven Red Bull in het constructeurskampioenschap en wilde Red Bull Vettel inlijven.

"De komst van Sebastian zal voor de nodige druk zorgen. Red Bull Racing moet voor hem natuurlijk wel een stap omhoog zijn", aldus Webber tegen Autosport. "Het team moet volgend jaar met een auto komen die kan tippen aan de resultaten die Toro Rosso het afgelopen seizoen boekte." Deze druk is volgens Webber alleen maar goed. "Het is goed voor het team dat er iemand is gekomen die in dezelfde auto bij een ander team heel snel ging. Dat is een goede bijkomstigheid. Ik ben altijd een voorstander geweest om mensen bij andere teams vandaan te halen en het maakt niet uit of dat nu een coureur of ingenieur is. Het kan ons goed van pas komen."

Het verschil tussen Red Bull en Toro Rosso was volgens velen te verklaren door de slechte Renault-motor tegenover de goede Ferrari-krachtbron. Webber is het hier niet mee eens. "Het heeft ook niet alleen met pech te maken. We kunnen niet negeren dat Vettel en Sébastien Bourdais vaak sneller waren dan wij. Vraag me niet hoe dat kan, want dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het niet alleen de verdienste is van Sebastian, maar ook van Bourdais."

De Australiër vreest Vettel toch wel wat. Het beangstige is dat hij steeds beter zal worden. Hopelijk krijgen Vettel en ik een goede verstandhouding. Dat is nu overigens wel zo. Natuurlijk is het wel zo dat de relatie soms schade kan oplopen als je tegen elkaar gaat racen."

[NHL] Flames langs Maple Leafs

De Calgary Flames hebben hun thuiswedstrijd tegen de Toronto Maple Leafs gewonnen met 4-3. Jarome Iginla en Dion Phaneuf maakten één goal voor de Flames, Dustin Boyd twee. Voor de Maple Leafs scoorden Alexei Ponikarovski, Nik Antropov en Matt Stajan.

De laatste twee goals van de Maple Leafs werden in de derde periode gemaakt waardoor het een minuut voor tijd nog even spannend werd, maar de Flames hielden stand in deze hectische slotminuut. "Teveel puckverlies in het begin van de wedstrijd bracht de Flames goed in de wedstrijd", liet Toronto-coach Ian White weten.

Flames-center Dustin Boyd scoorde tweemaal, met name omdat hij deze wedstrijd in één line speelde met Jarome Iginla. Dit was omdat vaste first-line center Mike Camalleri niet mee kon spelen vanwege griep. "Vandaag had ik het geluk om met Jarome te spelen en het ging goed. We konden de puck snel naar elkaar verplaatsen en we verdedigden sterk", vertelde Boyd.

Uitslagen NHL

ThuisUitScore
Calgary FlamesToronto Maple Leafs4-3
Detroit Red WingsPittsburgh Penguins6-7 (OT)
New York IslandersPhiladelphia Flyers1-3
Montreal CanadiensOttawa Senators4-0
San Jose SharksNashville Predators3-4 (OT)

Meer dan 19 miljoen achievements unlocked in Gears of War 2

Berichtten we eerder nog dat Gears of War 2 maarliefst 2,1 miljoen keer verkocht is op de eerste dag, heeft Major Nelson nog meer statistieken over Gears of War 2 vrijgegeven.

Major Nelson heeft op zijn blog bekend gemaakt dat er al meer dan 1,5 miljoen Xbox Live gebruikers hebben ingelogd in Gears of War 2 en dat er al meer dan 19 miljoen achievements zijn unlocked. In totaal is er al voor 15 miljoen uur online gespeeld.


Al 15 miljoen uur.....

Stel je vragen aan....

Het is weer eens tijd voor een interview met een voetballer. Deze keer heeft FOK! Kees Kwakman, de middenvelder van NAC, bereid gevonden om jullie vragen te beantwoorden.

Wie is Kees Kwakman?

Kees Kwakman werd op 10 juni 1983 geboren in Purmerend. Al snel werd duidelijk dat de kleine Kees zeer behoorlijk kon voetballen en hij kwam dan ook terecht in de jeugdopleiding van Volendam. Daar debuteerde hij tijdens het seizoen 2004/05 in het eerste elftal. Na twee seizoenen in de Jupiler League verruilde Kwakman Volendam, waarvoor hij 69 competitieduels speelde en daarin tien keer scoorde, voor het ambitieuze RBC Roosendaal.

RBC, dat na de degradatie direct weer wilde promoveren, slaagde daar echter niet in. Kwakman kwam tot zeventig duels, maakte daarin twaalf goals en werkte zich op tot aanvoerder. Zijn sterke spel wekte interesse van diverse eredivisieclubs.

Het was uiteindelijk NAC Breda dat Kwakman afgelopen zomer vastlegde. Moeiteloos speelde Kwakman zich in het door Robert Maaskant, ook bij RBC zijn trainer, getrainde NAC in de basis. Als linkermiddenvelder valt hij op bij de sterk begonnen koploper uit Breda. Kwakman wist in tien wedstrijden al twee keer te scoren.

Heb je een vraag die je aan Kees Kwakman zou willen stellen over iets wat je altijd al van hem wilde weten? Stel je vraag voor 15 november 20:00 uur en misschien wordt jouw vraag straks wel aan Kees gesteld! De redactie zal de leukste en beste vragen selecteren en die aan de voetballer van NAC gaan voorleggen.

Mario & Luigi 3 met Japanse datum

Wat krijg je als je Mario en Luigi samen in een RPG spelletje plaatst? Mario & Luigi: Superstar Saga en Mario & Luigi: Partners in Time natuurlijk. Deze twee RPG's verschenen op respectievelijk de GBA en de Nintendo DS. De game werd goed ontvangen en een nieuw vervolg zit er dan ook aan te komen.

Vandaag is bekend geworden wanneer Mario & Luigi 3 uit gaat komen, althans voor Japan. De game moet daar 11 februari in de schappen liggen. Of Europa en Amerika snel zullen volgen is nog niet bekend.


Donner overweegt ruimere inzet werktijdverkorting

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) bekijkt of hij de regeling voor werktijdverkorting moet aanpassen voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de kredietcrisis. Dat heeft Donner vandaag gezegd in Nijkerk tijdens een bijeenkomst van de brancheorganisatie FME-CWM voor technische en industriële bedrijven.

De CDA-bewindsman wees erop dat de regeling voor werktijdverkorting is bedoeld voor uitzonderlijke situaties, zoals de vuurwerkramp, waarbij wordt verwacht dat bedrijven te maken hebben met een tijdelijke dip in de productie. Werknemers krijgen tijdelijk een WW-uitkering, zodat werkgevers door de moeilijke tijd worden geloodsd zonder dat ze personeel hoeven te ontslaan.

Minister Donner  (foto: ANP)

Homo's kunnen trouwen in Connecticut

Amerikaanse homoseksuelen en lesbiennes kunnen sinds vandaag weer in twee staten trouwen. Een hoge rechter in Connecticut nam de laatste drempel voor huwelijksvoltrekkingen voor mensen van hetzelfde geslacht weg. Dat meldden Amerikaanse media.

Connecticut volgt het voorbeeld van Massachusetts, waar het homohuwelijk al langer is toegestaan. Tot nog toe konden homo's en lesbiennes in Connecticut alleen een samenlevingscontract laten opstellen. Tussen oktober 2005 en juli 2008 werden al ruim tweeduizend van dit soort documenten afgegeven. Begin oktober had het hooggerechsthof in Connecticut al met een 4-3 meerderheid ingestemd met het homohuwelijk.

Tot vorige week konden homostellen ook trouwen in Californië. Tijdens een referendum sprak een krappe meerderheid zich echter uit tegen deze praktijk. Activisten voor homorechten hebben nu hun hoop gevestigd op het hooggerechtshof in Californië om het homohuwelijk in ere te herstellen.

Homohuwelijk  (foto: ANP)

200 custom levels uit LittleBigPlanet verwijderd

Onlangs meldden we jullie via dit bericht dat er zelfgemaakte levels van de LittleBigPlanet-server verwijderd waren. Nu is er ook duidelijkheid over de hoeveelheid en de reden hiervoor.

Er zijn zo'n 200 levels verwijderd, 0,5% van het totale aanbod van zelfgemaakte LBP-levels die momenteel op de servers staan. De reden hiervoor was dat een aantal levels in kwestie inbreuk maakten op auteursrechten, maar het merendeel werd verwijderd vanwege obsceniteiten, die beiden in strijd zijn met de gebruikersovereenkomst van LittleBigPlanet.

Als voorbeeld werd genoemd dat je je level best Oasis mag noemen, zolang het level maar geen muziek van Oasis of afbeeldingen van de frisdrank bevat. Zodra iemand vindt dat het level in strijd is met de gebruikersovereenkomst, kan hij of zij gebruik maken van de zogenaamde "Good Grief"-tool. Het level wordt dan online geblokkeerd en een medewerker van Media Molecule besluit of het level daadwerkelijk in strijd is met de voorwaarden. Indien dit niet het geval is, wordt het level weer vrijgegeven, maar als het wel zo is wordt het level verwijderd van de server en kun je het level offline aanpassen zodat het niet langer in strijd is met de voorwaarden en opnieuw online plaatsen. De ontwerper van het level zal bovendien op de hoogte gesteld worden als z'n level verwijderd wordt.

Van der Garde test voor Renault

Giedo van der Garde zal volgende week gaan testen voor Renault. De Nederlander werd eerder dit jaar kampioen in de World Series by Renault, waardoor hij de test aangeboden krijgt. Hij testte in het verleden al voor Super Aguri en Spyker in de Formule 1.

Van der Garde is blij dat hij weer een Formule 1-auto mag besturen. "Dit is een fantastische kans die me aangeboden wordt door Renault Sport Technologies en het ING Renault F1 Team", zei hij. "De mogelijkheid om een Formule 1-auto te testen met een team dat twee wereldkampioenschappen en het afgelopen seizoen twee Grands Prix heeft gewonnen is fantastisch. Door mijn vroegere deelname aan het Renault Driver Development-Programma ken ik de mensen en dat zal mij helpen om nog beter in het team te passen."

Hij zal testen op het circuit van Barcelona, een baan die hij goed kent. "Ik ben blij dat ik op een circuit zal rijden waar ik al veel vaker heb gereden, maar in een Formule 1-auto zal alles anders zijn. Ik zal er alles aan doen om te voldoen aan de verwachtingen van het team en het programma te volgen dat het ING Renault F1 Team voor me heeft gepland. Omdat de Formule 1 mijn doel is, hoop ik van deze kans gebruik te maken om het team te laten zien tot wat ik in staat ben."

Beenblessure Douglas

Darl Douglas kan de komende weken niet in actie komen voor Heracles Almelo. De aanvaller kampt met een spierverrekking in zijn linkerdijbeen. Douglas raakte zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse geblesseerd.

Ploeggenoot Karim Bridji liep in diezelfde wedstrijd een zware, dubbele knieblessure op. Bridji wordt volgende week geopereerd aan de gescheurde buitenband van zijn knie. Twee maanden later volgt een operatie aan de afgescheurde kruisband. Het seizoen voor hem is in ieder geval voorbij.

Di Montezemolo tegen KERS

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft kritiek geuit op de invoering van KERS in de Formule 1. Volgens de Italiaan maakt het de sport onnodig duur. Tony Purnell, technisch adviseur van de FIA, is het niet met hem eens en stelt dat KERS het inhalen juist kan bevorderen.

Di Montezemolo vindt de ontwikkeling van KERS overbodig, omdat het nauwelijks toepasbaar is in straatauto's. Ook wijst hij er als voorzitter van de FOTA op dat KERS de sport duurder maakt. "We vinden de introductie van KERS dit jaar een verkeerde stap, al geloven we in de Formule 1 als een door technologie gedreven sport. De nieuwe regels maken de sport echter vooral ingewikkelder," aldus de Italiaan in Autosprint.

"Drie Grands Prix met een motor doen voor 10 miljoen euro, levert een kostenbesparing van 50 procent op ten opzichte van dit jaar. In 2011 zitten we op 5 miljoen en bovendien reduceren we het aantal testkilometers. Dat zijn goede manieren om kosten te besparen."

Purnell is het niet met Di Montezemolo eens. Volgens hem wordt de sport door de introductie van KERS spannender en niet door de aangepaste aerodynamicaregels. "Reken er maar op dat de auto's van volgend jaar ongeveer 70 tot 80 procent van de downforce hebben van de auto's van dit jaar. De nieuwe aero-regels zullen de races echt niet spannender maken."

"Het is juist KERS, dat close racing mogelijk maakt. Met volle batterijen heeft elke coureur straks per knopdruk 82 pk extra ter beschikking gedurende zeven seconden. Dat heeft een marginaal effect op de rondetijden, maar des te meer als je wiel aan wiel rijdt met een rivaal."

Volgens Purnell is KERS niet duur om te ontwikkelen. "Het gaat het eerste jaar helemaal niet om geld, maar om wie het slimste is. Je moet technici hebben die om de tafel gaan zitten en zeggen: voor dit bedrag kunnen we dit systeem bouwen. En niet denken als een grote autofabrikant die zegt: we onderzoeken alle mogelijkheden, kiezen er een en investeren dan miljoenen om daar alles uit te halen." Juist eerder vandaag werd bekend dat Bosch een KERS-systeem aan gaat bieden.

Volgens de Brit wil de FIA de spanning in de Formule 1 terugbrengen en zal er niet geschroomd worden om maatregelen te nemen mocht dat nodig zijn. "We gaan eerst eens kijken hoe de eerste races verlopen. Als die niet zo verlopen als we hadden gehoopt, zullen we maatregelen treffen."

Van 'loverboy' naar 'pooierboy'

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie noemt loverboys voortaan pooierboys. Hij introduceerde het nieuwe begrip vandaag in een overleg met de Tweede Kamer. De bewindsman en ook diverse Kamerleden willen af van de volgens hen misplaatste en veel te lief klinkende term loverboys.

"Het zijn pooiers", constateerde Hirsch Ballin. Maar het zijn vaak ook jonge jongens ('boys'). De minister hoopt dat met het woord pooierboy "het vergoelijkende" ervan afgaat. De jonge ronselaars proberen meisjes in te palmen om hen uiteindelijk in de prostitutie uit te buiten. Justitie beschouwt de jongens als mensenhandelaren.

Oranje-debuut lonkt voor Lindenbergh

Olaf Lindenbergh gaat waarschijnlijk binnenkort debuteren voor Oranje. De ex-prof van De Graafschap, AZ, Ajax en Sparta Rotterdam is uitgenodigd door bondscoach Vic Hermans, die het futsalteam traint.

Lindenbergh kon afgelopen zomer geen nieuwe club vinden en besloot toen om zich op zaalvoetbal te richten. Hij speelt bij ZVV Veerhuys / Desko. Dit gaat hem dermate goed af dat Hermans hem benaderde voor Oranje te gaan spelen. "Hij is een absolute meerwaarde. Olaf kan zijn ervaring overbrengen op de jonge jongens en heeft een echte winnaarsmentaliteit. Ik zie hem straks als een verlengstuk. Of iemand dan twee maanden actief is, maakt mij niet uit. Hij kan het aan, hij heeft aanleg voor deze sport", licht de bondscoach zijn besluit toe.

In 2005 werd Lindenbergh enkele keren uitgenodigd door Marco van Basten, maar verder dan trainen met het Nederlands elftal kwam hij toen niet. Nu komt dan toch nog een droom uit: "Ik heb er niet lang over na hoeven denken. Spelen voor Oranje is toch iets aparts. Op het veld is het net niet gelukt. Daarom is het nu speciaal dat ik alsnog het Oranjeshirt mag aantrekken. Ik hoop in ieder geval een wezenlijke bijdrage te leveren aan het team."

Op maandag 13 januari 2009 speelt Nederland tegen Spanje, regerend Europees kampioen en verliezend WK-finalist bij het futsal.

Häkkinen gaat jong talent begeleiden

Voormalig Formule 1-coureur Mika Häkkinen gaat jonge coureurs begeleiden bij hun racecarrière. De Fin treedt hiervoor in dienst bij Aces Management Group, waar Häkkinen’s vroegere manager, Didier Coton, de scepter zwaait.

De tweevoudig wereldkampioen, die ook enkele jaren in de DTM actief was, is zeer enthousiast over zijn nieuwe baan. "Dit is een enorm uitdagende nieuwe onderneming en een grote verantwoordelijkheid," aldus Häkkinen. "Ik kan niet wachten om ambitieuze en talentvolle jonge coureurs te vertellen wat ik heb geleerd door het winnen van twee wereldtitels. Door mijn eigen ervaring begrijp ik wat er nodig is om de top te halen en hoe belangrijk het is voor een sportman om een groep trouwe professionals om zich heen te hebben."

Federer verslaat Stepanek

Roger Federer heeft nog steeds uitzicht op een plaats in de halve finale van de Masters Cup. De Zwitser versloeg Radek Stepanek met 7-6 en 6-4. Stepanek verving Andy Roddick die zich moest terugtrekken met een blessure aan de enkel.

In de eerste set hield Stepanek gelijke tred met gevarieerd spel. Federer oogde wat loom en ongeïnteresseerd. Pas in de tiebreak leek Federer wakker te worden en hij won de set met een mooi gecamoufleerd dropshot. Het spel van de nummer twee van de wereld was ook in het tweede bedrijf niet echt overtuigend. Desalniettemin was het genoeg om Stepanek te verslaan.

Na afloop van het duel was Federer zelf ook niet enthousiast over zijn optreden. "Misschien heb ik mazzel gehad dat Andy zich afmeldde."

Minister Korsakov

Vandaag heb ik Big Brother een gunst verleend door op www.infoEPD.nl een document te downloaden om bezwaar te maken tegen het elektronisch patiëntendossier (EPD). Van een minister mag je toch verwachten dat deze er bepaalde principes op nahoudt, maar ook minister Klink schijnt met Machiavelli’s ‘Prinsesje’ onder zijn kussen te slapen. Bij het donordebat werd namelijk eenzelfde voorstel gedaan, hetgeen toen door de minister werd afgewezen. Het zou namelijk verkeerd zijn om mensen actie te laten ondernemen als zij ergens helemaal niet om gevraagd hebben. Dat er bij de minister in het EPD direct de aandoening Korsakov kan worden toegevoegd, lijkt aan veel mensen voorbij te gaan.

Murray naar halve finale Masters

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de halve finales bij de Masters Cup. De Brit was met 6-4 en 6-2 te sterk voor de Fransman Gilles Simon.

Na een break voor 1-0 had Murray een kwartier nodig om zijn eigen service te houden. Daarna wist hij uit te lopen naar 4-0, maar Simon vocht zich terug waardoor Murray alle zeilen moest bijzetten om de eerste set binnen te halen.

Het onstuimige spel van Simon, die te nochalant omsprong met breekkansen, leverde in het tweede bedrijf een aantal mooie punten voor de Fransman op. De berekender spelende Murray hield echter de overhand en haalde de set en daarmee de partij binnen.

Jorritsma: verbied contant geld in supermarkt

In de strijd tegen de overvallen op supermarkten in Flevoland, denkt de burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma, dé oplossing te hebben gevonden. Contant geld moet niet langer worden toegestaan in supermarkten.

"Als er geen contant geld meer in de kassalades zit, wordt overvallen zinloos", aldus Jorritsma. De provincie Flevoland wordt de laatste tijd regelmatig opgeschrikt door weer een overval op een supermarkt. Sinds augustus dit jaar was het al meer dan veertig keer raak, waarvan 22 keer in Almere.

Jorritsma legt het plan overmorgen voor aan de supermarkten in Almere en aan het Platform Detailhandel Nederland.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

Donovan weer de beste van Amerika

Landon Donovan is wederom uitgeroepen tot beste voetballer van de Verenigde Staten.

De 26-jarige aanvaller van Los Angeles Galaxy is na 2002, 2003, 2004 en 2007 voor de vijfde keer verkozen tot beste Amerikaanse voetballer. Donovan bleef Tim Howard (Everton) em Clint Dempsey (Fulham) voor.

De 104-voudig international scoorde dit seizoen twintig keer voor zijn ploeg in de MLS en groeide tevens uit tot all-time topscorer van de Amerikaanse ploeg.

De aanvaller kwam in het verleden uit voor Bayer Leverkusen, maar daar was hij niet succesvol. Momenteel houdt Donovan, omdat de Amerikaanse competitie is afgelopen, zijn conditie op peil bij Bayern München.

VN voorziet bevolkingsgroei Nederland

In de komende decennia stijgt het aantal Nederlanders naar 17,2 miljoen. Dat verwachten de opstellers van het jaarlijkse rapport van het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.

Op dit moment telt Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 16,46 miljoen inwoners. Het CBS houdt de actuele stand permanent bij op de eigen website, in de Bevolkingsteller.

"De bevolking groeit niet altijd even snel", aldus het CBS. "Het groeitempo varieert van dag tot dag, van maand tot maand en van jaar tot jaar. Op een werkdag worden er meer kinderen geboren dan in het weekend, in de zomer worden er meer kinderen geboren dan in de winter en in jaren dat het economisch goed gaat is het geboortecijfer hoger dan in perioden waarin men weinig vertrouwen in de toekomst heeft."

De bevolking van Nederland groeit op het moment met gemiddeld tachtig personen per dag.

Negen jaar cel voor hoofdverdachte hiv-zaak

De rechtbank in Groningen heeft vandaag Peter M. veroordeeld tot negen jaar celstraf voor zijn aandeel in de zogenoemde hiv-zaak. De rechtbank gaf hem die straf onder meer wegens meermalen gepleegde zware mishandeling van slachtoffers die hij met hiv-geïnfecteerd bloed heeft ingespoten.

De straffen tegen medeverdachten worden later vanmiddag bekendgemaakt.

Negen jaar cel voor hoofdverdachte hiv-zaak  (foto: ANP)
Met dank aan Mieg-L voor de submit.

Minke Smabers blijft bij Oranje

Minke Smabers blijft zich beschikbaar stellen voor de Nederlandse hockeyploeg. Smabers, met 270 caps recordinternational, heeft de nieuwe bondscoach Herman Kruis gezegd dat ze de komende drie jaar voor Oranje wil blijven spelen.

Nadat de Nederlandse hockeyvrouwen tijdens de Olympische Spelen in Peking afgelopen zomer goud hadden veroverd, vroeg Smabers, net als Fatima Moreira de Melo, om bedenktijd. Moreira de Melo beslist in maart over haar toekomst bij Oranje.

Roda en Fortuna willen fusie

Roda JC en Fortuna Sittard hebben wel interesse om te fuseren. De Limburgse clubs hebben daartoe een intentieverklaring opgesteld.

Verscheidene bronnen binnen de provincie en rond de clubs bevestigen het nieuws, aldus Dagblad De Limburger. Roda lichtte woensdagochtend het personeel, de staf en de spelers in over de ontwikkelingen in de voorgenomen fusie. Vooralsnog is niet bekend wanneer de samenvoeging een feit moet zijn.

Directeur betaald voetbal van de KNVB Henk Kesler wilde dinsdagavond geen commentaar geven. Wel liet hij eerder weten een oprichting van 'FC Limburg' te zien zitten; dat zou een hogere prioriteit hebben dan Fortuna Sittard failliet te laten gaan. Het idee stuitte op veel verzet van de supporters van de beide clubs.

Ook Hans Erkens, directeur van Fortuna Sittard, weigerde enig commentaar te geven. Collega Huub Narinx van Roda JC wilde eveneens niet reageren.

Een commissie zal de samenvoeging begeleiden. Daarin hebben plaats Peter Vogelzang (voorzitter Eredivisie CV), Hans Erkens en Servé Kuijer (voorzitter Roda).


Met dank aan maartennn_ja en OA voor de submits

Oranje stijgt plaats op FIFA-ranglijst

Op de nieuwste editie van de FIFA-ranglijst is het Nederlands Elftal van de vijfde naar de vierde plaats gestegen. Oranje passeerde door de overwinningen op IJsland en Noorwegen het tegenvallende Brazilië.

Brazilië verspeelde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks voor het WK in 2010 al veel punten. Europees kampioen Spanje blijft lijstaanvoerder. De Spanjaarden hebben met 1.657 punten een ruime voorsprong op de nieuwe nummer twee Duitsland (1.413), dat Italië (1.356) voorbij ging.

De top 10 bestaat verder uit: Argentinië, Kroatië, Rusland, Tsjechië en Engeland en Portugal die de tiende plaats delen. 

Voor meer sportnieuws kijk je uiteraard op FOK!Sport.

Van Gaal verwacht spannend duel

De trainer van AZ, Louis van Gaal, verwacht vanavond een spannende wedstrijd tegen PSV. In september wonnen de Alkmaarders in de competitie van 1-0 van de landskampioen en zijn koploper in de Eredivisie. PSV kent een mindere periode, maar desondanks weet Van Gaal dat de wedstrijd niet zomaar gewonnen is.

"Ik verwacht een spannend duel. De afgelopen week hebben we alleen wat hersteltraining gedaan na de loodzware wedstrijd tegen FC Twente. PSV speelde een dag eerder en heeft dus meer rust gehad, dat is wel nadelig voor ons. Aan de andere kant zijn wij in vorm en PSV duidelijk niet," aldus Van Gaal die niet weet wat hij kan verwachten van PSV-trainer Huub Stevens. "De vraag is wat zij gaan doen in het veld. Spelen ze in dezelfde formatie als in september, bijvoorbeeld. Stevens wisselt nogal veel van systeem en poppetjes. Mijn spelers zullen dat in de wedstrijd moeten lezen en dat maakt het wel spannend."

VVD boos over propaganda Aboutaleb

De VVD wil opheldering van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) over een e-mail die de PvdA-bewindsman gestuurd heeft naar lokale afdelingen van zijn partij.

Het kabinet trok eerder dit jaar geld uit om mensen met de laagste inkomens 50 euro extra te geven en Aboutaleb wil dat nu uitleggen als een "spectaculaire PvdA-actie".

VVD-Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï wil Aboutaleb hierover aan de tand voelen via een spoeddebat. De gemeente keert het extraatje uit. Nicolaï vindt het niet terecht, dat de PvdA nu goede sier wil maken met een besluit van het hele kabinet.

360 NXE heeft nu al een prijs te pakken

Van de gamerscoreblog van Microsoft vernamen wij dat de CES (Consumer Electronic Show) dit jaar een prijs heeft toegekend aan de New Xbox Experience, en wel de CES Innovations 2009 Design and Engineering Award. Uiteraard zijn ze hier flink trots op:

We’re a week away from the official launch of the New Xbox Experience, and as you know, we’re expecting it to change the way people are entertained, via Xbox 360. The industry agrees: we’re excited to share that NXE is already receiving accolades. Today, the Consumer Electronics Association announced that the New Xbox Experience was selected as a CES Innovations 2009 Design and Engineering Award honoree in the Electronic Gaming product category. The Innovations Awards have come to represent the best-designed products and services in consumer technology.Vanaf 19 november beschikbaar voor jouw 360

Lyon en Auxerre uit Franse Beker

De Franse landskampioen Olympique Lyon is door een zeldzame thuisnederlaag uitgeschakeld in het toernooi om de Coupe de la Ligue. Voor eigen publiek werd er met 1-3 verloren van FC Metz (Ligue 2).

Lyon had een flink aantal reservespelers opgesteld en werd voor deze keuze hard gestraft in de eerste helft. Victor Mendy en Sebastien Renouard zorgden ervoor dat de bezoekers uit Metz met een 0-2 voorsprong gingen rusten.

Lyon-verdediger Cris deed in de tweede helft nog wel iets terug namens de thuisploeg, maar Romain Rocchi hielp Metz uiteindelijk naar de volgende ronde.

Ook voor Auxerre eindigde gisteren het avontuur in de Coupe de la Ligue. Vannes (Ligue 2), dat dit seizoen thuis nog ongeslagen is, behield deze status door met 2-0 van de bezoekers uit Auxerre te winnen.

Dekker terug in Andalusië

Wielrenner Thomas Dekker komt weer terug in het peloton in Andalusië op 15 februari 2009.

De Nederlandse renner heeft onlangs bij Silence-Lotto getekend en zal samen met Cadel Evans en Greg van Avermaet en andere ploegmaten zijn seizoensstart in de Spaanse regio maken.

Dekker laat met die keuze de Tour Down Under liggen. Eerder kwam Dekker nog in opspraak vanwege zijn vermeende betrokkenheid in de dopingzaak-Fuentes, omdat zijn naam op een lijst van vijftig wielrenners zou staan, die de Duitse krant Süddeutsche Zeitung in handen zou hebben. De Nederlander ontkende dat hij ergens mee te maken zou hebben.

Vliegbasis Soesterberg niet langer militair

De vliegbasis Soesterberg verliest vandaag zijn militaire status. Met een fly-by van Alouette III-, Chinook-, Cougar- en Apache-helikopters, een Fokker 50 en een C-130 Hercules, PC-7 lesvliegtuigen en F-16's neemt de luchtmacht afscheid van Soesterberg.

De commandant van de vliegbasis, kolonel Frank Gerards, geeft vanmiddag het commando over de vliegbasis terug aan de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen. Die draagt op zijn beurt de terreinen over aan de commandant van het Commando Dienstencentrum, die verantwoordelijk is voor het deel van de vliegbasis dat defensieterrein blijft.

Wegens bezuinigingen werd in 2003 besloten Soesterberg te sluiten. Op 31 december sluit de basis na 95 jaar definitief de poorten. Op 1 juli 1913 werd de Luchtvaart Afdeling opgericht, de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. Naast de Koninklijke Luchtmacht opereerde ook de Amerikaanse Luchtmacht 40 jaar vanaf vliegbasis Soesterberg.

DJ Max Portable ontwikkelaar zet productie stil door piracy

De ontwikkelaar van DJ Max Portable, Pentavision, heeft de productie van DJ Max Portable: Black Square stil gelegd. De aanleiding hiervoor is dat op de dag dat DJ Max Portable: Clazziquai Edition uit kwam deze direct als ROM te downloaden was op internet. De ontwikkeling van Black Square zal hervat worden zodra de situatie omtrent warez beter wordt, aldus Pentavision.

DJ Max Portable is het best te omschrijven als een Guitar Hero-achtige game, waarbij je op het juiste moment op het juiste knopje moet drukken en zo muziek te maken. De game is nooit officieel in Europa en de VS uitgebracht, alleen in Azië.

Oranje stijgt plaats op FIFA-ranglijst

Op de nieuwste editie van de FIFA-ranglijst is het Nederlands Elftal naar de vierde plaats gestegen.

Oranje passeerde door de overwinningen op IJsland en Noorwegen het tegenvallende Brazilië, dat punten verspeelde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks voor het WK in 2010. Europees kampioen Spanje blijft lijstaanvoerder. De Spanjaarden hebben met 1.657 punten een ruime voorsprong op de nieuwe nummer twee Duitsland (1.413), dat Italië (1.356) voorbij ging.

Steppe: "Waken voor onderschatting"

SC Heerenveen neemt het vanavond in de strijd om de KNVB Beker op tegen de amateurs van Haaglandia. Doelman Kenny Steppe hoopt na afgelopen weekend wederom de nul te houden.

"Op papier mag deze wedstrijd geen problemen opleveren. Het enige gevaar schuilt in onderschatting. We moeten net als tegen Wolfsburg scherp beginnen en proberen snel te scoren. Als we geconcentreerd spelen kan het een wedstrijd zijn waarin we en doelpunten kunnen maken en aan de automatismen kunnen werken. Het is met de zware reeks die we achter de rug hebben wel lekker om een minder sterke tegenstander te treffen. En persoonlijk wil ik weer de nul vasthouden."

Het moet vertrouwen geven voor de competitie, waarin de Friezen al meer punten hebben verspeeld dan vooraf was ingeschaald. "We hebben veel punten verspeeld, maar het gat met de koploper is niet groot. Als we een goede reeks neerzetten draai je weer mee met de koplopers. Gezien het spelersmateriaal van sc Heerenveen moet dat ook onze ambitie zijn," aldus Steppe.

Bosch gaat KERS aanbieden

Het Duitse bedrijf Bosch gaat voor diverse raceklassen, waaronder de Formule 1, een modulair KERS-systeem (Kinetic Energy Recovery System)ontwikkelen.

Een dergelijk energiebesparend systeem (waaronder KERS) wordt volgend jaar toegestaan in de Formule 1. Het systeem slaat de kinetische energie op die vrijkomt bij het remmen. Die opgeslagen energie kan door de coureurs worden gebruikt om voor een aantal seconden extra paardenkrachten te verkrijgen. Ook vermindert KERS het brandstofverbruik, waardoor er minder hoeft te worden gestopt voor een tankbeurt.

Nadere details zullen op de Motorsportmesse in Keulen bekend worden gemaakt. Het is al wel bekend dat een, niet nader genoemd, Formule 1-team interesse heeft. Bosch wordt hiermee het tweede externe bedrijf naast Magneti Marelli dat een KERS systeem gaat leveren.

'Lego is geen beschermd merk meer'

Het Europese Hof van Justitie deed vandaag uitspraak in een rechtszaak die Lego had aangespannen omtrent het maken van de speelgoedblokjes. De uitspraak luidt dat Lego geen beschermde merknaam (meer) is en dat iedereen dus Lego mag maken.

De rechtszaak was aangespannen door het Deense bedrijf, omdat een Canadees bedrijf dezelfde speelgoedblokjes maakt. Het patent van Lego is verlopen, dus daarom probeerde het bedrijf aanspraak te maken op het merkenrecht. Het Europese Hof besliste dus in het nadeel van Lego.

Het bedrijf heeft echter nog meer kansen op een verbod. Wereldwijd lopen er procedures tegen het gebruik van de naam en het maken van de blokjes. Ook in Nederland loopt een rechtszaak, die is voorgelegd bij de Hoge Raad.

Met dank aan Misanthropist voor de submit.

Huishoudens houden hand op de knip

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste helft van dit jaar meer gespaard in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal hielden huishoudens ruim 11 miljard euro over, 1,1 miljard euro meer dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend.

"Consumenten hébben wel geld, maar aan de bestedingen zie je dat ze voorzichtiger zijn geworden met uitgeven", aldus CBS-econoom Michiel Vergeer.

In de periode 2003-2006 gaven huishoudens nog meer uit dan zij verdienden. In heel 2007 waren inkomsten en uitgaven nagenoeg gelijk. "Het ziet ernaar uit dat 2008 een spaarjaar wordt", zegt Vergeer.

Gears of War 2 lanceert in UK beter dan LittleBigPlanet

De dames en heren bij Microsoft kunnen tevreden zijn. Nadat Fable II twee weken terug als eerste 360-exclusive van 2008 op 1 binnenkwam in de Engelse "All Format"-softwarelijst is het nu de beurt aan Gears of War 2. Epics nieuwste shooter verkocht zo goed, dat alleen Grand Theft Auto IV en Halo 3 een sterkere launch kende op de Xbox 360. Dit alles zorgde dat de game beter lanceerde dan Sonys paradepaarde LittleBigPlanet. Deze titel stond op de individuele lijst wel op de tweede plek, maar werd voor de "all format" lijst nog verslagen door FIFA 09 en Fallout 3. Guitar Hero: World Tour kende een vrij matige lancering, maar dat is ook omdat momenteel de volledige bundel nog niet beschikbaar is. Dit wordt vrijdag pas gelanceerd in Engeland.
Help a virgin (aan reclame-inkomsten?)

Welk spambedrijf zal hier achter zitten. Helpavirgin.com. Hij hoopt voor het einde van dit jaar 5 miljoen unieke bezoekers te hebben gehad, zodat zijn vriendin "hem uit de brand helpt".

Maar ja, wie weet, misschien is het wel echt en plaatst hij helemaal geen reclame. Op dit moment staat de teller op 138.487 bezoekers hij heeft nog 49 dagen te gaan. En moet nog 4.861.513 bezoekers in 49 dagen trekken, dat komt neer op 100.000 bezoekers per dag.. iets zegt mij dat hij dat niet gaat halen..

Man vermoord wegens wildplassen

In de Indiase stad New Delhi heeft een man zijn buurman doodgeslagen omdat deze tegen zijn huis plaste. Het 35-jarige slachtoffer had tijdens een avondje drinken hoge nood en besloot zijn blaas buiten te legen.

De man deed zijn 'kleine boodschap' tegen de muur van het huis van de buurman. De buurman kon dit niet erg waarderen en sloeg de wildplasser dusdanig in elkaar dat deze in het ziekenhuis belandde. Enige tijd later overleed hij daar aan zijn verwondingen. De woedende buurman is gearresteerd.

Lara Croft was in Nederland

Afgelopen maandag bezocht iedereens favoriete Tomb Raider ons kleine landje en FOK!games was er bij om haar te begroeten. Hoofdredacteur Morthill had de ondankbare taak om haar op de gevoeilige plaat vast te leggen. Begrafenisondernemers zijn nog bezig met een inventarisatie wat ze heeft meegenomen, maar wij kunnen ondertussen van de foto's genieten.


Soms zijn woorden gewoon overbodig.

Forum voor Gears of War 2 problemen

Epic Games, de makers van Gears of War 2, zijn een forum gestart waarop gamers problemen, bugs en andere issues met betrekking op Gears 2 kunnen posten. Er zijn al wat klachten over bijvoorbeeld de multiplayer van Gears, zoals bijvoorbeeld het langzame 'matchmaking' proces.

Epic zegt in een persbericht:


"Please help us out. If you see someone posting or asking about something on this list, direct them to this thread. Also, if your issue isn't on this list, please add it in this thread. It'll help everyone stay organized, and help us track things down MUCH faster."
Thanks for your patience and support!

Ze willen met dit forum dus een goed overzicht krijgen van alle problemen die opgelost moeten worden. Klik hier voor het forum.Gears of War 2

Nederlandse militairen schieten mascotte door kop

Rattaplan, de lieve mascotte van de Nederlandse militairen in Uruzghan is omgekomen door een kogel door haar kop. Vele spreken over een beestachtige executie.

De golden retriever is vorig jaar geboren in een Afghaanse uitkijkpost, maar had al snel de voorkeur om bij de Nederlanders te blijven. Het hondje liep steeds achter de militairen aan. de militairen besloten zich toen als oppas op te offeren en zorgden met veel liefde voor Rattaplan. Ook de daarop volgende peletons sloten het knuffeldiertje in hun hart.

Dat honden trouw zijn, bleek wel uit het feit dat Rattaplan enorm gromde tegen de Afghaanse soldaten. Ook de tolken waren niet welkom op het terrein van de persoonlijke waakhond.

Toen de Nederlandse militairen niet meer optimaal voor het hondje konden zorgen, en zagen dat Rattaplan steeds magerder werd, schonken ze het beestje aan een Afghaanse politiepost. Rattaplan was het daar niet mee eens, en holde wederom achter de Nederlanders aan. 

De Hollanders constateerde dat de mensen in de politiepost ook niet goed voor hun mascotte konden zorgen. De luitenant van de 45ste pantserinfanteriebataljon kon het leed niet langer aanzien en was onverbiddelijk. Hij liet de hond doodschieten. 

Met dank aan hartje69 voor de submit

Beyoncé weigert te vliegen zonder Xbox en PSP

Dat supersterren supereisen stellen aan hun vervoer en verblijf moge inmiddels bekend zijn. De zangeres Beyoncé Knowles, bekend van Destiny's Child en haar solo-carrière, heeft ook zo haar eisen. Mevrouw was uitgenodigd om de uitreiking van de World Music Awards in Monaco bij te wonen, maar ze weigerde er naartoe te vliegen tenzij aan haar eisen werd voldaan.


I'm a survivor, but not without my videogames!

De organisatie van de WMA had al rekening gehouden met VIP-transport en had een privéjet geregeld waarmee eerder Frank Sinatra, Elton John en Jennifer Lopez vervoerd werden. Voor Beyoncé was dit echter niet goed genoeg, ze wilde namelijk in het nieuwere model van dat vliegtuig vliegen en alsof dat niet genoeg was, eiste ze veertien stoelen, waarvan twee voor haarzelf. Daarnaast moest er een jacuzzi aan boord zijn, een Xbox en een PSP, inclusief games. De staf moest haar ook nog voorzien van alle pizza die ze maar wilde.

Far Cry 2 in drie weken één miljoen keer verkocht

Ubisoft heeft deze week bekend gemaakt dat Far Cry 2 in amper drie weken één miljoen keer over de toonbank is gegaan nadat de game wereldwijd in de verkoop is gegaan. De verkopen hadden waarschijnlijk nog meer geweest, ware het niet dat Far Cry 2 moest opboksen tegen gigantische titels als Gears of War 2, Fable II en LittleBigPlanet.


In drie weken één miljoen keer verkocht...

Xbox 360 hackers geband van Xbox Live

Major Nelson bevestigt in zijn blog de geruchten dat Microsoft bezig is met een nieuwe ronde bans uitdelen voor omgebouwde Xbox 360-consoles. De omgebouwde consoles zullen nooit meer op Xbox Live kunnen inloggen. De gamertags blijven overigens wel gewoon werken, dus je kunt je leven beteren.

I’ve gotten a few messages and seen some forum threads pop up on console bannings so I thought I’d post and let folks know what’s up. In our our continued effort to keep gameplay safe and secure for our community of more than 14 million members, Microsoft has taken action against a small percentage of Xbox 360 consoles that have been illegally modified in order to play pirated games. You should know that modifying your Xbox 360 console is also a violation of the Xbox LIVE terms of use, will void your warranty and result in a ban from Xbox LIVE. The health of the video game business depends on customers paying for the genuine products and services they receive, both from manufacturers and the local companies that support them. We will continue to employ and bolster anti-piracy security measures to counter piracy in the gaming industry and improve security in the Xbox LIVE community.

Opvallend is wel dat deze ronde een aantal gamers beweren geband te zijn zonder dat ze hun console hebben omgebouwd:

I would agree banning people who pirate games should be done. I however just bought my Xbox 360 last week and bought Fable II Limited Edition & 12 months of LIVE Gold. I wake up this morning and my Xbox 360 is Banned from Live, How is this fair to me at all?

Anderen vragen zich af of dit de oplossing is van het probleem. De Xbox 360 kost bijna niks meer en hackers zullen dus snel kiezen voor een console om gekraakte games op te spelen en een tweede voor Xbox Live. Ook is de gebande console nog prima te gebruiken voor, je raadt het al, illegale games. Je kunt enkel niet meer op Live.Ban!

Ziekenhuis sleept patiëntje voor de rechter

De dertienjarige Hannah uit Groot-Brittannië is hartpatiënte en heeft inmiddels meer dan genoeg van ziekenhuizen. Toen de artsen dan ook voorstelden dat zij waarschijnlijk een harttransplantatie nodig had om in leven te blijven, weigerde het meisje dit. Het ziekenhuis was het echter niet eens met de beslissing en sleepte het meisje voor de rechter.

Sinds haar vijfde heeft Hannah al leukemie waardoor ze veel tijd van huis weg is en in het ziekenhuis moet verblijven. Nu bleek dat ze ook nog een harttransplantatie tegemoet kon zien, besloot ze dat het genoeg was geweest. Ze wilde graag tijd thuis bij haar familie doorbrengen in plaats van de operatie te ondergaan.

Er was slechts een kleine kans dat Hannah de zware operatie zou overleven en wanneer ze deze al zou overleven, zou het haar toch al slechte weerstand zeker geen goed doen, verklaarden artsen al eerder. De ouders van het meisje walgen dan ook van de wijze waarop het ziekenhuis met de keuze van hun dochtertje omgegaan is.

"Hannah heeft al genoeg meegemaakt. En dat ze dan ook nog de stress moet doorstaan door voor de rechter gesleept te worden en wellicht gedwongen geopereerd te moeten worden. Dat is mensonterend", zo liet haar vader weten toen hij lucht kreeg van de mogelijke rechtszaak.

Nadat een inspecteur van de gezondheidszorg vaststelde dat het echt niet goed ging met Hannah en zij echt rust wilde, liet het ziekenhuis de zaak vallen.

Met dank aan WhiteTiger en hartje69 voor de submit.

Best verkochte games van Capcom aller tijden

Capcom heeft haar Investor Relations site bijgewerkt. Street Fighter II voor de Super NES gaat nog steeds aan kop met 6,3 miljoen verkochte exemplaren gevolgd door Resident Evil 2 voor de PlayStation en Street Fighter II Turbo voor de Super NES met respectievelijk ruim 4,9 miljoen en 4,1 miljoen verkochte exemplaren. In de top 10 staan twee games voor de PSP: Monster Hunter Freedom 2 G en Monster Hunter Freedom. Alleen Devil May Cry 4 staat in de top 10 voor de Xbox 360 en PlayStation 3.


Devil May Cry 4 is de enige titel voor 360/PS3 in de top 10...

1. Street Fighter II - SNES - 6,300,000
2. Resident Evil 2 - PS - 4,960,000
3. Street Fighter II Turbo - SFC - 4,100,000
4. Resident Evil 3 Nemesis - PS - 3,500,000
5. Resident Evil - PS - 2,750,000
6. Monster Hunter Freedom 2 G - PSP - 2,550,000
7. Dino Crisis - PS - 2,400,000
8. Devil May Cry 4 - PS3,Xbox360 - 2,350,000
9. Monster Hunter Freedom 2 - PSP - 2,250,000
10. Devil May Cry - PS2 - 2,160,000

Actiegroep bekladt huis van agente

Een agente die werkzaam is bij de vreemdelingenpolitie heeft ongewenst de 'Winterschilders' over de vloer gehad. Een actiegroep die opereert onder die naam, heeft heel haar voordeur rood geschilderd om het lijden onder het werk van de vreemdelingenpolitie te symboliseren.

Naast het beschilderen van haar voordeur, zijn ook de banden van de agente lek gestoken en hebben haar naam en adres enige tijd op internet gestaan. De groep laat weten dat dit een waarschuwing is aan politie, justitie en IND. De politiebond ACP heeft laten weten boos te zijn over het voorval en wil dat minister Hirsch Ballin van Justitie hard optreedt tegen dergelijke wanpraktijken.

Met dank aan Redcoon voor de submit.

Keltische goudschat in Maastricht gevonden

In Maastricht hebben archeologen een unieke vondst gedaan. Bij opgravingen is een grote Keltische goud- en zilverschat gevonden, zo liet een gemeentewoordvoerder weten. De vondst is de grootste op dit gebied die ooit in Nederland is gedaan.

Waarschijnlijk zijn de schatten afkomstig uit de eerste eeuw voor Christus. Verdere details wil de gemeente nog niet prijsgeven. Een uitgebreidere toelichting over de schat zal morgen volgen.

Met dank aan john6 en hartje69 voor de submit.

SMN wil avondklok voor kinderen

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) reageert met een aantal voorstellen op het onlangs verschenen rapport van het CBS over Marokkaans-Nederlandse jongeren die al vanaf jonge leeftijd in de criminaliteit belanden. Een aantal maatregelen die het SMN voorstelt is een avondklok voor kinderen tot negen jaar en een verplicht huiswerkuurtje voor jeugdige vandalen.

"We moeten creatief zijn en komen met effectieve straffen. Zoals het nu gaat, werkt het niet. Ook deze jonge kinderen worden al bij de straatgroepen betrokken om op iets latere leeftijd betrokken te raken bij criminaliteit", aldus SMN-directeur Farid Azarkan. Kinderen die vaak 's avonds op straat zijn, lopen het risico om al snel in aanraking te komen met een criminele straatcultuur. Het SMN pleit daarom voor boetes voor ouders die hun kinderen na acht uur 's avonds zonder begeleiding op straat laten spelen. Halt-straffen en/of een veroordeling maakt geen enkele indruk op jonge criminelen.

De huiswerkplicht moet gaan gelden voor jongeren die binnen een half jaar minstens twee keer met de politie in aanraking zijn gekomen voor vandalisme. Azarkan denkt aan elke avond verplicht een uur huiswerk maken op school, met de aanwezigheid van de ouders. "Een te grote groep ouders slaagt niet in de opvoeding. Zij moeten begeleiding krijgen en het moet duidelijk zijn dat zij betrokken moeten zijn bij school."

"We horen ook van jongeren zelf die op het verkeerde pad zijn geraakt: had ik maar meer tijd aan school besteed, was ik maar strenger aangepakt door mijn vader." De extra begeleiding op scholen moet wat het SMN betreft door Marokkanen worden verzorgd. Gedacht wordt aan werkloze Marokkanen, die nu een uitkering hebben, maar wel kunnen werken, die kunnen worden geschoold tot conciërge.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

Boete voor loslaten eekhoorns

Het functioneel parket heeft gisteren laten weten dat een bewoner van de Amersfoortse wijk Vathorst 1250 euro moet betalen nadat hij tien Japanse witbuikeekhoorns los heeft gelaten. De boete werd opgelegd omdat het uitzetten van de eekhoorns in strijd is met de Flora- en faunawet.

Eind mei kwam de Milieudienst van de politie de diertjes op het spoor. Onderzoek van het functioneel parket wees uit dat de diertjes van de bewoner uit Vathorst afkomstig waren. De 'bevrijder' heeft alle diertjes terug moeten vangen. Toen alle diertjes weer in een kooitje zaten zijn ze naar het Europese opvangcentrum voor uitheemse dieren, stichting AAP, gebracht.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

Stoplichten grote bron van ergernis

Uit een enquête die de ANWB gehouden heeft onder 750 leden blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde weggebruikers zich vaak tot zeer vaak ergert aan de verkeerslichten die zij dagelijks passeren. De enquête werd gehouden omdat er regelmatig klachten binnenkomen bij de ANWB die allemaal stoplichtgerelateerd zijn.

De belangrijkste bronnen van irritatie zijn de lange wachttijden (vooral in de nacht), en verkeerslichten die op rood staan als er geen kruisend verkeer is. Ook lichten die te kort op groen staan scoren hoog. Uit de enquête komt ook naar voren dat verkeerslichten onveilig gedrag kunnen uitlokken. Als ze lang op rood staan gaan mensen bijvoorbeeld door rood heen rijden, extra gas geven, juist langzamer rijden of ze zoeken een sluiproute om het verkeerslicht te kunnen omzeilen.

Ook lange wachttijden bij lichten die gecombineerd zijn met spoorwegovergangen of bruggen staan op de klachtenlijst. Bij deze klacht wordt nadrukkelijk gewezen op de cyclus die regelmatig onderbroken wordt voor het openbaar vervoer of spoor, en na de onderbreking weer gewoon opnieuw begint. Hierdoor komen bepaalde richtingen nauwelijks aan bod.

Rare manoeuvres zijn de Nederlandse weggebruikers ook niet vreemd: als het links afslaan te lang duurt, rijden zij rechtdoor om dan te keren en rechts af te slaan. Om het irritatieplaatje compleet te maken klagen fietsers met name dat zij lang voor het rode licht moeten wachten en vervolgens maar een korte tijd de gelegenheid hebben over te steken. Ook te brede wegen die zij niet in één keer over kunnen steken behoren tot het klachtenlijstje.

De ANWB dringt er bij wegbeheerders op aan te luisteren naar weggebruikers en gebruik te maken van hun ervaringen omdat het belangrijk is verkeerslichten af te stemmen op het verwachtingspatroon van diezelfde weggebruikers.

Met dank aan DJMO voor het herschrijven en DeDominee voor de submit.

Kind na eierstoktransplantatie

Een Duitse vrouw (39) die verteld was dat ze onvruchtbaar was, is gisteren bevallen van een gezonde dochter. De zwangerschap en bevalling waren zo opmerkelijk, omdat de vrouw hier de eierstok van haar tweelingzus voor gebruikte. De opmerkelijke zwangerschap en bevalling waren een medische wereldprimeur.

Een team van Duitse chirurgen heeft onder leiding van dokter Sherman Silber de eierstokken van de zus getransplanteerd naar het lichaam van de vrouw die gisteren is bevallen. Voor het eerst in de medische geschiedenis had een dergelijke transplantatie succes. Toen de vrouw eenmaal zwanger was geraakt, is de zwangerschap zeer nauwkeurig gevolgd door artsen.

"Een eierstok van een jonge vrouw kan op elk gekozen moment ingeplant worden en zal zo de vruchtbaarheid verlengen en de menopauze uitstellen. Heel wat vrouwen willen voor carrièreredenen hun zwangerschap uitstellen. Als ze dan toch kinderen willen op latere leeftijd, zijn ze vaak onvruchtbaar. Nu wordt het mogelijk én sociaal aanvaardbaar om een gezonde eierstok te laten invriezen om die dan later te gebruiken", zegt Silber in de Britse krant The Guardian. 

Met dank aan hartje69 voor de submit en Rewimo voor de juiste vertaling.

Easy Life-baas erkent fraude

De oprichter van de van omvangrijke fraude verdachte beleggingsfirma Easy Life uit Helmond, Frans O., heeft toegegeven zeker zeven miljoen euro van beleggers achterover gedrukt te hebben, aldus het Financieel Dagblad. Frans O. liet in een recent verhoor met de Fiod-ECD weten: "Ik heb natuurlijk foute dingen gedaan. Maar in mijn beleving kan ik nooit meer dan 7 miljoen hebben uitgegeven."

Curatoren komen voorlopig tot het oordeel dat Frans O. vermoedelijk schuldig is aan de verduistering van vele miljoenen die door ruim vierhonderd gedupeerden waren belegd. De beleggers zouden volgens berekeningen ruim 41 miljoen euro hebben ingelegd, maar slechts 7,6 miljoen euro van dat bedrag is geïnvesteerd in 42 Amerikaanse levenspolissen. Volgens de prospectussen zou dit minimaal 28,7 miljoen euro moeten zijn. "Het lijkt er op dat het merendeel van de onttrekkingen onder de verantwoordelijkheid van O. heeft plaatsgevonden", schrijven de curatoren in het gisteren gepubliceerde aanvangsverslag betreffende het failliet verklaarde Easy Life.

Eind 2007 was het bij velen duidelijk dat het geld niet volgens de prospectussen was besteed. Volgens de curatoren heeft de voorganger van de hoofdverdachte John W. zeker acht miljoen euro schuld aan Easy Life. Dit klopt redelijk met de uitleg van W. die hij in diverse interviews kort voor zijn arrestaties in september gaf. In verschillende interviews beschuldigde hij medeverdachten van fraude en mismanagement.

Ongeveer een jaar geleden werd ook duidelijk dat Frans O., de neef van John W., negen tot tien miljoen euro uit het bedrijf had misbruikt voor verbouwing en financiering van zijn eigen huis, de lease van zijn wagenpark en de personeelskosten van een ander vennootschap. W. liet dit destijds in een interview met het ANP weten.

De curatoren stelden gisteren ook dat er veel geld is opgegaan aan sponsoring, adviseurs, dure uitgaven en forse arbeidsbeloningen. Vier (ex)directeuren worden door justitie verdacht van fraude bij Easy Life. Op 15 december zullen John W. en Frans O. voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen. Tot die tijd zitten zij nog vast.

Met dank aan hartje 69 voor de submit.

'Klimaat belangrijker dan files'

Uit een onderzoek van Trendbox in opdracht van klimaatbureau CE Nederlanders, blijkt dat Nederlanders het klimaatprobleem belangrijker vinden dan het fileprobleem.

De vraag was waar men wil dat het geld aan wordt besteed, als de overheid een miljard extra te besteden had. Het aanpakken van het klimaatprobleem stond voorop. Lagere belastingen, ontwikkelingshulp en meer politie werden, net als de aanpak van het fileprobleem, minder belangrijk gevonden dan het klimaat.

De respondenten zijn van mening dat zowel bedrijven als burgers moeten bijdragen aan een beter milieu, echter de manier waarop verschilt nogal. Bedrijven zouden aan meer regels moeten worden gebonden om klimaatvriendelijker te werk te gaan, terwijl burgers op basis van vrijwilligheid klimaatvriendelijker moeten worden.

Rotterdam wil graag energieverslindend megascherm

In de hal van het nieuwe Rotterdam Centraal moet een megascherm met een oppervlakte van 800 vierkante meter komen. Het door Rotterdam gewenste scherm, waarop livebeelden van de haven vertoond moeten gaan worden, is alleen een beetje duur; in aanschaf maar ook in gebruik. Aan elektriciteit jaagt zo’n scherm er circa 38.000 euro per dag aan door. Voor dat bedrag kunnen normaal ruim 3000 huishoudens een maand lang stroom gebruiken.

Dit voorspelt Martijn Meeuwis, verbonden aan XL Video Nederland dat wereldwijd marktleider en leverancier is van dergelijke schermen. Volgens Meeuwis zal het scherm niet alleen leiden tot een gevaarlijke draaikolk in de energierekening. Hij zegt: “Ook de aanschaf van zo’n beeldwand is uiterst kostbaar. Een vierkante metertje led-scherm met een gemiddelde scherpte doet circa 6500 euro. Dat is inclusief het voordeel dat Koreaanse fabrieken nu bieden wegens de lage dollarstand. Dus 800 m² kost 5,2 miljoen euro. Peperduur, maar dan heb je ook wat in huis.”

Er zijn echter nog geen knopen doorgehakt volgens de Rotterdamse milieuwethouder Marc Harbers. Hij verklaart: “We zitten in de haalbaarheidsfase, waarbij criteria voor zuinig energiegebruik een rol spelen. Zo'n extreem energieverbuik past echter niet bij onze ambities.”

Met dank aan DJMO voor het herschrijven en hartje69 voor de submit

Politiechef arresteert 48 familieleden

Een Chinese politiechef in de provincie Sichuan, heeft in zijn carrière in totaal 48 van zijn familieleden opgepakt nadat zij een misstap begingen. Dit meldt de lokale krant daar gisteren.

De dertiger heeft in de tien jaar dat hij werkzaam is bij de politie onder meer zijn eigen broer en twee neven opgepakt, nadat zij in dronken toestand leraren van de school in Heizhuhou in elkaar hadden geslagen. Ook familieleden die een handtasje hadden gestolen zijn door de chef achter tralies gezet.

De familieleden van de man waren woest, omdat er zo veel andere leden van de familie in de cel waren beland of naar werkkampen voor heropvoeding zijn gestuurd. De ouders van de man werden jarenlang bedreigd vanwege de werkzaamheden van de man. De familie heeft laten weten dat zij nu inmiddels gewend zijn aan het plichtsbesef van de politiechef.

Met dank aan WhiteTiger1 en hartje69 voor de submit.

 

Definitief einde aan strippenkaart in R'damse metro

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van staatssecretaris Huizinga om de strippenkaart eind januari af te schaffen in de Rotterdamse metro. Alleen oppositiepartijen SP en GroenLinks blijven tegen de afschaffing van de strippenkaart. Dit bleek gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens de SP worden er meer fouten gemaakt met het afschrijven van vier euro van de chipkaart dan de RET wil toegeven. Dit geld zou het Rotterdamse vervoersbedrijf in eigen zak hebben gestopt. Dat zou gebleken zijn uit een eigen onderzoek van de SP. Verder zijn er de zorgen over de toegankelijkheid van de metro voor blinden en slechtzienden. Deze problemen zal Huizinga goed in de gaten houden, zo heeft ze toegezegd.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.

Bescherming ouderen bij aankoop

De stichting Ombudsman wil meer maatregelen om ouderen te beschermen tegen telefonische verkopers. Iedere week regent het namelijk weer klachten bij de ouderenbond nadat ouderen abonnementen hebben afgesloten waar ze eigenlijk niets mee kunnen. Kwade opzet door de telefonische verkopers? Dat is niet te bewijzen, aldus woordvoerders van de ouderenbonden ANBO, Unie KOB en PCOB.

Ouderen lijken steeds vaker het 'slachtoffer' te zijn van erg enthousiaste verkopers, zo blijkt uit de klachten. Zo sloot een meneer een internetabonnement af terwijl hij geen computer had en een ander schafte een duur telefoonabonnement aan terwijl hij nauwelijks wist hoe zijn mobiele telefoon werkte. Een ander voorbeeld is de mevrouw die zo boos was over het telefoonabonnement dat ze eigenlijk niet wilde, dat ze uit wanhoop de wijkagent maar een boos telefoontje liet plegen.

Het juridisch jawoord 

Het valt de ouderenbonden op dat de anonieme verkopers, die vanuit callcenters bellen, opvallend vaak 'scoren' bij de 65-plussers. Deze doelgroep is nu eenmaal minder assertief dan de gemiddelde Nederlander, erkent de ouderenbond. Met een simpel woordje 'ja' aan de telefoon, zitten de oudere consumenten plots jarenlang vast aan een abonnement dat niet meer opgezegd kan worden, aangezien delen van de gesprekken op tape opgenomen worden en het jawoord zeven dagen later al niet meer aanvechtbaar is.

De moeder van Martin Teunissen (90) is volgens haar zoon nauwelijks in staat met anderen dan haar eigen kinderen een gesprek te voeren. Toch sloot zij onlangs vanuit het verzorgingstehuis waar zij woonde een telefoonabonnement af. Teunissen noemt het 'krankjorum'. Het telecombedrijf liet hem echter het bandje horen waarop te horen is dat moeder inderdaad, is het wat bibberig, 'ja' zei tegen het nieuwe abonnement.

Hoewel mevrouw Teunissen op het bandje wat afwezig klonk en mompelde dat het bedrijf zich met dit soort zaken zich beter 'tot mijn zoon Martin' kon richten, is de 'ja' van deze mevrouw voldoende om het telefoonabonnement doorgang te geven. Haar zoon Martin weigert echter de rekening van vierhonderd euro te betalen.

Extra beschermende maatregelen 

De Ombudsman pleit na de veel voorkomende gevallen van deze telefonische verkopen voor extra beschermende maatregelen in de vorm van meer rust in de telefoongesprekken. "Misschien moet je het wettelijk aanpakken en een gedragscode bedenken," zegt seniorjurist Contijn van Marle van de stichting De Ombudsman.

De Ombudsman heeft inmiddels contact gehad met het ministerie van Economische zaken:"Wij willen dat er extra regels komen ter bescherming van consumenten boven de 65. De nu geldende bedenktijd van zeven dagen kun je verlengen naar drie maanden. Dan heeft de consument het product echt kunnen proberen."

Run op dure brillen is tegenvaller voor de schatkist

Omdat de fiscale aftrekregeling voor 'buitengewone uitgaven' afgeschaft wordt, is er een heuse run op dure (merk)brillen en ooglaserbehandelingen ontstaan. Dit levert de schatkist een tegenvaller van zeker een half miljard euro op. De aftrekregeling kost de overheid dit jaar in totaal 2,4 miljard euro, terwijl het kabinet in september nog op 1,9 miljard euro rekende.

Oorspronkelijk was de aftrekregeling bedoeld voor de buitengewone uitgaven van chronisch zieken en gehandicapten die vanwege hun aandoening vaak extra kosten maken. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor een speciaal dieet of taxivervoer.

Vervanging regeling 

In eerste instantie werd door het ministerie ingeschat dat er 3,4 miljoen huishoudens zijn die aanspraak mogen maken op de regeling, maar dit aantal blijkt nu 3,9 miljoen te zijn. De kosten voor de staat lopen daardoor flink op. Om het geld dat voor de regeling gereserveerd was in het vervolg beter op zijn plaats te laten komen, wordt de fiscale regeling per 1 januari vervangen door drie nieuwe regelingen.

Sinds enkele weken wijzen veel zorgaanbieders via advertenties op het afschaffen van de speciale regeling. Uit rondgang langs opticiens blijkt dat zij succes hebben. "Veel consumenten hebben ergens de klok horen luiden over het afschaffen van deze regeling en komen binnen met de vraag: geldt dit ook voor mij?", aldus Michel Spackler van opticien Brilservice uit Purmerend.

Nadelen

De run op brillen en ooglaserbehandelingen zorgt ook voor nadelen. Er is nauwelijks plaats bij ooglaserklinieken voor nieuwe patiënten, waardoor sommige patiënten een andere behandelaar moeten zoeken en daardoor de kwaliteit uit het oog verliezen. Het Nederlands Gezelschap Refractie Chirurgie waarschuwt de patiënten dan ook dat zij goed op moeten letten waar zij hun ogen laten laseren.

Ongeveer de helft van de ooglaserklinieken werkt namelijk zonder het keurmerk van de brancheorganisaties. Ook klinieken die in het buitenland zijn gevestigd zijn vaak niet gecontroleerd op kwaliteit.

PSV wil Van Bommel en Ooijer terughalen

De Telegraaf komt met het bericht dat PSV gaat proberen om middenvelder Mark van Bommel in de winterstop terug te halen naar Eindhoven. De 31-jarige Van Bommel heeft een aflopend contract bij zijn huidige club Bayern München en de verwachting is dat dit contract niet zal worden verlengd.

Binnen PSV is men reeds bezig de mogelijkheden te verkennen om Van Bommel aan te trekken en er zouden signalen zijn dat een terugkeer van de middenvelder tot de mogelijkheden behoort. Van Bommel, 45-voudig international van het Nederlands elftal, is momenteel aanvoerder van Bayern München. Eerder dit seizoen werd hij echter door trainer Jürgen Klinsmann een aantal wedstrijden op de bank gehouden. Toen besloot PSV al tot actie over te gaan en zijn zaakwaarnemer Rob Jansen te benaderen.

Onlangs sijpelde het bericht door dat Van Bommel op de nominatie zou staan om van de hand gedaan te worden door Bayern München. De verwachting is dan ook dat zijn aflopende contract bij der Rekordmeister niet verlengd zal worden. De raad van commissarissen van PSV heeft de directie inmiddels laten weten dat er voor een speler van het kaliber Van Bommel altijd investeringsruimte bestaat.

Ook verdediger André Ooijer wordt begeerd door PSV. De 34-jarige Ooijer, die eerder al tien seizoenen het shirt van de Eindhovenaren droeg, speelt momenteel in Engeland voor Blackburn Rovers. Afgelopen zomer ketste een transfer van Ooijer naar Eindhoven nog af. Blackburn Rovers zou nu wel bereid zijn om te praten over een verkoop van Ooijer.

Ook AZ en Feyenoord zouden Ooijer graag willen inlijven. De centrale verdediger heeft echter een voorkeur voor PSV.

Maaskant: "We hebben gemazzeld"

NAC Breda legde gisteren een belabberde vertoning op de kunstgrasmat van FC Omniworld. Een late treffer van goaltjesdief Matthew Amoah voorkwam een regelrechte blamage in het KNVB-bekertoernooi.

Amoah bracht zijn ploeg in veilige haven door een vrije trap van invaller Donny Gorter binnen te werken. Trainer Robert Maaskant kon ondanks de winst nauwelijks tevreden zijn.

"Ja, we hebben gemazzeld. Dit duel was het bewijs dat voetbal heel oneerlijk kan zijn. Ik maak een groot compliment aan FC Omniworld," moest Maaskant tegenover BN/De Stem toegeven.

Feitelijk verdiende alleen doelman Jelle ten Rouwelaar een voldoende aan de zijde van de Bredase ploeg. De sluitpost moest regelmatig handelend optreden bij inzetten van spelers van Omniworld.

Maaskant was dan ook blij met de prestatie van Ten Rouwelaar. "Hij heeft ons op de been gehouden."

Toro Rosso test coureurs

Scuderia Toro Rosso heeft bevestigd dat het volgende week drie rijders zal laten testen in Barcelona. Het team liet weten dat alle drie de rijders kans maken op een racezitje voor komend seizoen.

Sébastien Bourdais zal in actie komen op het Spaanse circuit, evenals voormalig Honda en Super Aguri-rijder Takuma Sato. Daarnaast zal ook Red Bull-protegé Sébastien Buemi gaan testen.

Voor Sato is dit de tweede keer dat hij mag testen voor Toro Rosso. De Japanner zal net als Bourdais anderhalve dag gaan rijden. Sato begint de test op maandag en zal dinsdagmiddag het stuurtje overgeven aan Bourdais die tot en met woensdag test. Buemi zal op alle drie de testdagen in actie komen.

Toro Rosso is, naast Honda, het enige team dat haar rijders nog niet bevestigd heeft voor komend seizoen. Afgelopen jaar reden Sébastien Bourdais en Sebastian Vettel voor de renstal, maar met de promotie van Vettel naar Red Bull Racing is er in ieder geval één stoeltje vrijgekomen. Van Bourdais is nog steeds niet zeker of hij ook volgend jaar bij Toro Rosso mag blijven.

KNVB verbaasd over handelwijze Feyenoord

De KNVB heeft te kennen gegeven dat men erg verbaasd is over het optreden van Feyenoord inzake de aanstelling van Patrick Lodewijks als keeperstrainer van Nederland-B, zo meldt de Telegraaf.

De voetbalbond zocht onlangs contact met Feyenoord over een mogelijke aanstelling van Lodewijks en kreeg van algemeen directeur Eric Gudde te horen dat dit wat hem betreft geen probleem zou zijn.

Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek werd echter niet ingelicht door zijn directie en was dan ook "not amused" toen bij de lancering van Nederland-B in de media Lodewijks werd opgevoerd als de nieuwe keeperstrainer.

Verbeek, die sowieso geen voorstander is van Nederland-B, laakte de handelwijze van de KNVB die volgens hem geen contact had gezocht met Feyenoord. Dit was echter wel gebeurd. Gudde was vervolgens gedwongen zijn woorden te herzien en verhinderde de aanstelling van Lodewijks, die daar zelf enorm teleurgesteld over was.

Naast de kwestie-Lodewijks ligt Feyenoord ook nog op een ander gebied dwars wat betreft Nederland-B. De Rotterdammers willen geen spelers afstaan aan dit team en onderzoeken momenteel de juridische mogelijkheden om hun spelers thuis te kunnen houden.

Real Madrid door derdeklasser uitgeschakeld

Derdeklasser Real Unión de Irún heeft in de Spaanse Copa del Rey voor een wonderbaarlijke uitslag gezorgd. De club uit Baskenland versloeg Real Madrid over twee duels en mag zo dus de grote verrassing worden genoemd, aangezien het de Koninklijke uit de beker heeft weten te stoten

De club die al vier keer eerder de Copa del Rey op haar naam schreef, maar deze na 1927 niet meer won, boekte in de heenwedstrijd al een 3-2 overwinning, waarna het uit in het Santiago Bernabéu de klus moest klaren. Een zeer goede beginfase van de bezoekers zorgde na veertien minuten voor een riante uitgangspositie, toen Paul Abasolo de 0-1 aantekende. Nog in de eerste helft trok Real de stand via clubicoon Raúl weer gelijk.

Real Union begon ook zeer goed aan de tweede helft en wist na vier minuten via Asier Salcedo nogmaals op voorsprong te komen. De Koninklijke begon aan een onmogelijke opgave, maar Raúl maakte de achterstand weer ongedaan. Alberto Bueno bracht de teams 22 minuten voor tijd weer helemaal op gelijke hoogte (6-6 over twee duels), waarna Raúl vier minuten voor tijd Real in veilige haven leek te schieten: 4-2.

Een knotsgekke slotfase werd beslecht in het voordeel van de uitclub. Eneko Romo was de grote man aan de kant van de bezoekers, want hij maakte de benodigde 4-3, waardoor Real Unión de Irún op uitgoals doorbekert.

Vogelaar wil ook 'prachtwijk' op Curaçao

De Nederlandse minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) heeft gistermiddag op Curaçao een intentieverklaring getekend voor een integrale wijkaanpak op Curaçao. Vogelaar wil daarmee een 'prachtwijk' op Curaçao laten ontstaan.

De aanpak is mede-ondertekend door de Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage en gezaghebber van Curaçao Lisa Dindial. Vogelaar bezocht maandag en dinsdag Curaçao om zich op de hoogte te stellen van de integrale wijkaanpak. Vandaag bezoekt ze Bonaire.

Hoewel het akkoord al is getekend, moet Curaçao nog een achterstandswijk aanwijzen waar de komende jaren kan worden gewerkt aan onder meer "het afbouwen van halve huizen waarin al wel mensen wonen, werkgelegenheid, veiligheid, maar ook scholing en opvang voor bejaarden".

"De bedoeling is gezamenlijk tot een plan van aanpak te komen en daar ook gezamenlijk aan te werken", zo verklaarde de minister die zei dat daardoor ook nog niet duidelijk is hoe groot de Nederlandse bijdrage wordt. Vogelaar wees vorig jaar in Nederland al veertig 'prachtwijken' aan, achterstandswijken die zich de komende jaren positief moeten ontwikkelen.

Premier De Jongh-Elhage van de Nederlandse Antillen en gezaghebber Dindial toonden zich heel verheugd. Dindial: "Curaçao is al een prachteiland, nu komt er ook nog een prachtwijk."

Ella Vogelaar  (foto: ANP)

Australië sluit woestijn af

Australië gaat een woestijn in het midden van het land tijdens de komende zomermaanden afsluiten voor bezoekers. Door de hoge temperaturen in de Simpson Desert kan de veiligheid van mensen niet worden gewaarborgd, meldden Australische media gisteren.

De sluiting van het 3,6 miljoen hectare grote natuurgebied gaat op 1 december in en duurt tot 15 maart. In die periode, wanneer het zomer is in Australië, kan het kwik stijgen tot ver boven de 40 graden Celsius.

De meeste bezoekers zijn buitenlandse toeristen die zonder voorbereiding in een huurauto springen. Ze hebben geen idee van de omstandigheden en de enorme afstanden, verklaarde een medewerker van het Australische ministerie van Natuur en Erfgoed. Hij noemde hun aanwezigheid in de woestijn "een tikkende tijdbom".

Agent mag geen piercing of hoofddoekje dragen

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt dat politieagenten geen piercings, oorbellen of hoofddoekje meer mogen dragen. Ook mogen ze geen zichtbare tatoeages hebben.

Het kabinet bespreekt dit voorstel vrijdag, zo hebben ingewijden gisteren gemeld naar aanleiding van berichtgeving in RTL Nieuws. De politie moet volgens Ter Horst onpartijdig en neutraal overkomen en gezag uitstralen. Ook moeten agenten hun werk veilig kunnen doen. Sommige sieraden kunnen daarbij gevaarlijk in de weg zitten, bijvoorbeeld als het tot een gevecht komt.

Releaselijstje week 46

Release lijstje
Week 46
19 november – 13 november

We zitten in de laatste weken van dit jaar, en dat betekent games, games en nog eens games. Ook deze week weer genoeg games om je honger te kunnen stillen.


Deze week verschijnt Call of Duty: World at War Na Call of Duty 4: Modern Warfare zijn de verwachtingen hoog en is het afwachten of deze game die waar kan maken. Op de Xbox 360 verschijnt Banjo Kazooie: Nuts & bolts waarin je niet alleen zal moeten rennen en springen, maar waarin je ook voertuigen moet bouwen. Op de Wii verschijnt Wii Music. Kan deze de concurrentie aan met Guitar Hero en Rock Band?

Electronic Arts komt met het zeer originele Mirror’s Edge op de PC, Playstation 3 en Xbox 360. Mensen die deze winter nog op wintersport willen kunnen zich alvast warm snowboarden met Shaun White Snowboarding. Mensen die ervan houden om lekker te zingen kunnen de microfoon uit de kast pakken met Singstar: Abba voor de Playstation 2 en Playstation 3.

Onderstaand lijstje is onderhevig aan veranderingen en onjuistheden kunnen voorkomen.

Nintendo DS
Call of Duty: World at War
Shaun White Snowboarding
Professor Layton and the Curious Village
Kung Fu Panda: Legendary Warriors
Bratz Kidz
Ankh: Curse of the Scarab King
Flower, Sun and Rain
My Farm Around the World
Dungeon Maker
Guitar Rock Tour
Disney Fairies: Tinker Bell
Rayman Raving Rabbids: TV Party
Guitar Hero: On Tour Decades
All Star Cheer Squad
Real Football 2009
Tamagotchi Connection: Corner Shop 3
Star Wars: The Clone Wars - Jedi Alliance
My Horse and Me 2
Madagascar: Escape 2 Africa
Drivers Ed Portable

Nintendo Wii
Wii Music
Shaun White Snowboarding: Road Trip
Call of Duty: World at War
Star Wars: The Clone Wars - Lightsaber Duels
FaceBreaker KO Party
Madagascar: Escape 2 Africa
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
All Star Cheer Squad
Kung Fu Panda: Legendary Warriors
Bratz Kidz
Rayman Raving Rabbids: TV Party

PC
Call of Duty: World at War
The Sims 2: Mansion & Garden
My Horse and Me 2
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
Madagascar: Escape 2 Africa
Football Manager 2009

Playstation Portable
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
Football Manager 2009 Handheld
Shaun White Snowboarding
Tom Clancy's EndWar

Playstation 2
Call of Duty: World at War
SingStar Abba
Shaun White Snowboarding
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
EyeToy Play: Hero
EyeToy Play: PomPom Party
NHL 09
Sea Monsters: A Prehistoric Adventure
Madagascar: Escape 2 Africa

Playstation 3
Call of Duty: World at War
Mirror's Edge
SingStar Abba
Alone in the Dark: Inferno
Shaun White Snowboarding
Madagascar: Escape 2 Africa
Rapala Fishing Frenzy
WSC Real: 2008 World Snooker Championship

Xbox 360
Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts
Mirror's Edge
Shaun White Snowboarding
Madagascar: Escape 2 Africa
WSC Real: 2008 World Snooker Championship
Command & Conquer: Red Alert 3
Call of Duty: World at War

Zes gelekte video's Killzone 2 beta

Er zijn zes video's uitgelekt van de Killzone 2 beta. Dit zijn in dit geval geen cambeelden, maar het lijkt er sterk op dat iemand intern bij bijvoorbeeld Guerilla of Sony heeft gelekt. In de video's kun je onder andere zien hoe de stad Helgan eruit ziet en hoe vallende kogels in de game klinken.


"Look at the lightning"


Shooting Action #1


Shooting Action #2


Shooting Action #3


Browsing the Map #1


Browsing the Map #2

Discussie: Waarom user-generated content verwijderen?Twee grote games deze kerst zijn LittleBigPlanet en Guitar Hero: World Tour. De games zijn totaal verschillend, maar hebben toch één eigenschap gemeen, en dat is dat ze zich beiden richten op user-generated content. Bij LittleBigPlanet kan dit door levels- en nieuwe objecten te maken en deze online te delen, bij Guitar Hero: World Tour door in de muziek-editor je eigen nummers te maken en deze wederom online te delen. Echter zijn zowel MediaMolecule als respectievelijk Activision nu beide games uit zijn enorm hard bezig om deze content te beperken, levels die te bekend voorkomen uit Mario worden verwijderd en ook zelfgemaakte nummers waarin de welbekende Zelda-tune voorkomt worden verwijderd. Maar wie geeft die uitgevers het recht om deze zomaar te verwijderen? Noeste arbeid en vele uren werk worden daarmee direct door de plee gespoeld zonder dat daar een reden toe is!

Mallya: "Wil races winnen in 2010"

Nu Force India een vijfjarige deal heeft gemaakt met McLaren en Mercedes over een gehele aandrijflijn inclusief support, heerst er optimisme in het Indiase team. De nieuwbakken teambaas Vijay Mallya hoopt dat de eerste overwinningen in 2010 gehaald worden.

Een groot team als Toyota probeert al jaren om een Grand Prix te winnen, stelden zich dat ook vaak als doel en er zijn miljoenen in geïnvesteerd door de Japanse renstal, maar nog altijd is het niet gelukt om als eerste over de finish te komen. Een ander Japans fabrieksteam, Honda, heeft ook veel geld erin gepompt, met meer succes want er werd naast twee zeges in de jaren '60 ook in 2006 gewonnen door Jenson Button. Maar geen van die teams zijn nooit als constante leiders als Ferrari en McLaren te zien geweest.

Nadat Mallya een jaar het team heeft bestuurd als geldschieter, zonder ook maar een enkel punt te halen met een klantmotor van Ferrari, denkt de Indiase zakenman die nu teambaas is dat hij in 2010 wel voor de Grand Prix-zeges kan gaan. "We weten allemaal hoe lang sommige dingen kunnen duren in de Formule 1, omdat het bijzonder competitief is. We mogen niks voor lief nemen. De andere teams ontwikkelen zichzelf ook en in 2009 hebben we natuurlijk een compleet nieuwe auto en nieuwe regels."

Mallya is positief gestemd voor de toekomst, en doet een gewaagde uitspraak: "Ik denk dat we zeker mogen mikken op het winnen van races in 2010, maar ik zou blij zijn als we volgend seizoen regelmatig in de punten kunnen rijden. Dat zou al een enorme stap voorwaarts zijn."

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.