Bescherming ouderen bij aankoop

Veerle (Volpez)

De stichting Ombudsman wil meer maatregelen om ouderen te beschermen tegen telefonische verkopers. Iedere week regent het namelijk weer klachten bij de ouderenbond nadat ouderen abonnementen hebben afgesloten waar ze eigenlijk niets mee kunnen. Kwade opzet door de telefonische verkopers? Dat is niet te bewijzen, aldus woordvoerders van de ouderenbonden ANBO, Unie KOB en PCOB.

Ouderen lijken steeds vaker het 'slachtoffer' te zijn van erg enthousiaste verkopers, zo blijkt uit de klachten. Zo sloot een meneer een internetabonnement af terwijl hij geen computer had en een ander schafte een duur telefoonabonnement aan terwijl hij nauwelijks wist hoe zijn mobiele telefoon werkte. Een ander voorbeeld is de mevrouw die zo boos was over het telefoonabonnement dat ze eigenlijk niet wilde, dat ze uit wanhoop de wijkagent maar een boos telefoontje liet plegen.

Het juridisch jawoord 

Het valt de ouderenbonden op dat de anonieme verkopers, die vanuit callcenters bellen, opvallend vaak 'scoren' bij de 65-plussers. Deze doelgroep is nu eenmaal minder assertief dan de gemiddelde Nederlander, erkent de ouderenbond. Met een simpel woordje 'ja' aan de telefoon, zitten de oudere consumenten plots jarenlang vast aan een abonnement dat niet meer opgezegd kan worden, aangezien delen van de gesprekken op tape opgenomen worden en het jawoord zeven dagen later al niet meer aanvechtbaar is.

De moeder van Martin Teunissen (90) is volgens haar zoon nauwelijks in staat met anderen dan haar eigen kinderen een gesprek te voeren. Toch sloot zij onlangs vanuit het verzorgingstehuis waar zij woonde een telefoonabonnement af. Teunissen noemt het 'krankjorum'. Het telecombedrijf liet hem echter het bandje horen waarop te horen is dat moeder inderdaad, is het wat bibberig, 'ja' zei tegen het nieuwe abonnement.

Hoewel mevrouw Teunissen op het bandje wat afwezig klonk en mompelde dat het bedrijf zich met dit soort zaken zich beter 'tot mijn zoon Martin' kon richten, is de 'ja' van deze mevrouw voldoende om het telefoonabonnement doorgang te geven. Haar zoon Martin weigert echter de rekening van vierhonderd euro te betalen.

Extra beschermende maatregelen 

De Ombudsman pleit na de veel voorkomende gevallen van deze telefonische verkopen voor extra beschermende maatregelen in de vorm van meer rust in de telefoongesprekken. "Misschien moet je het wettelijk aanpakken en een gedragscode bedenken," zegt seniorjurist Contijn van Marle van de stichting De Ombudsman.

De Ombudsman heeft inmiddels contact gehad met het ministerie van Economische zaken:"Wij willen dat er extra regels komen ter bescherming van consumenten boven de 65. De nu geldende bedenktijd van zeven dagen kun je verlengen naar drie maanden. Dan heeft de consument het product echt kunnen proberen."