Minister Korsakov

Patrick (binsmeister)

Vandaag heb ik Big Brother een gunst verleend door op www.infoEPD.nl een document te downloaden om bezwaar te maken tegen het elektronisch patiëntendossier (EPD). Van een minister mag je toch verwachten dat deze er bepaalde principes op nahoudt, maar ook minister Klink schijnt met Machiavelli’s ‘Prinses’ onder zijn kussen te slapen. Bij het donordebat werd namelijk eenzelfde voorstel gedaan, hetgeen toen door de minister werd afgewezen. Het zou namelijk verkeerd zijn om mensen actie te laten ondernemen als zij ergens helemaal niet om gevraagd hebben. Dat er bij de minister in het EPD direct de aandoening Korsakov kan worden toegevoegd, lijkt aan veel mensen voorbij te gaan.

Nu word je wanneer je burgerrechten en privacy hoog in het vaandel hebt staan tegenwoordig al snel afgeschilderd als complotdenker. Maar ik geloof echt niet dat George Bush twee horentjes onder dat kapsel van hem heeft zitten en het grote brein is achter 11/9. Ook geloof ik niet dat Hitler nog steeds leeft en zijn dagen slijt als pottenbakker in een Argentijns dorpje.  De piramiden van Egypte zijn denk ik niet door marsmannetjes uitgepoept, Prinses Diana is ongetwijfeld niet door de Britse geheime dienst vermoord en 2Pac ligt met hele nieuwe nikes gewoon in zijn doodskist. Ja, volgens mij is de mens zelfs op de maan geland! Maar ik hou er wel van om een kritische houding aan te nemen als een instituut of persoon macht uitoefent. Een overheid is helaas niet onfeilbaar. Voor mensen in het algemeen geldt dat al helemaal niet.

Voor mensen die niets te verbergen hebben: Nazi-Duitsland maakte gretig gebruik van het systeem van ponskaartje. Technologie kan dus ook misbruikt worden. Moeten we technologie dan weren? Neen, maar een meer kritische houding dan ‘ik heb toch niets te verbergen’ zou zeer op zijn plaats zijn. Het begint er namelijk steeds meer op te lijken dat Big Brother een belangrijke rol gaat spelen in onze samenleving. En dan heb ik het niet over dat programma met die blonde Brabander in regenjas van John de Mol.

Het initatief van Alexander Pechtold om een Burgerrechtenbeweging te starten is zo gek nog niet. DNA-databank, OV-chipkaart, EPD, identificatieplicht, bewaren van email- en internetverkeer, telefoongesprekken afluisteren: allemaal aan de orde van de dag. En sodemieter dan ook maar gelijk op met die Bonuskaart. Nu in de bonus: twee zakken chips van 2.30 voor 2.24! Het kost nog meer om bezwaar aan te tekenen tegen het EPD dan het voordeel dat je van de bonuskaart hebt. En het erge is dat je sowieso in het systeem terecht komt. Bezwaar of geen bezwaar. Met dank aan minister Korsakov!