Run op dure brillen is tegenvaller voor de schatkist

Veerle (Volpez)

Omdat de fiscale aftrekregeling voor 'buitengewone uitgaven' afgeschaft wordt, is er een heuse run op dure (merk)brillen en ooglaserbehandelingen ontstaan. Dit levert de schatkist een tegenvaller van zeker een half miljard euro op. De aftrekregeling kost de overheid dit jaar in totaal 2,4 miljard euro, terwijl het kabinet in september nog op 1,9 miljard euro rekende.

Oorspronkelijk was de aftrekregeling bedoeld voor de buitengewone uitgaven van chronisch zieken en gehandicapten die vanwege hun aandoening vaak extra kosten maken. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor een speciaal dieet of taxivervoer.

Vervanging regeling 

In eerste instantie werd door het ministerie ingeschat dat er 3,4 miljoen huishoudens zijn die aanspraak mogen maken op de regeling, maar dit aantal blijkt nu 3,9 miljoen te zijn. De kosten voor de staat lopen daardoor flink op. Om het geld dat voor de regeling gereserveerd was in het vervolg beter op zijn plaats te laten komen, wordt de fiscale regeling per 1 januari vervangen door drie nieuwe regelingen.

Sinds enkele weken wijzen veel zorgaanbieders via advertenties op het afschaffen van de speciale regeling. Uit rondgang langs opticiens blijkt dat zij succes hebben. "Veel consumenten hebben ergens de klok horen luiden over het afschaffen van deze regeling en komen binnen met de vraag: geldt dit ook voor mij?", aldus Michel Spackler van opticien Brilservice uit Purmerend.

Nadelen

De run op brillen en ooglaserbehandelingen zorgt ook voor nadelen. Er is nauwelijks plaats bij ooglaserklinieken voor nieuwe patiënten, waardoor sommige patiënten een andere behandelaar moeten zoeken en daardoor de kwaliteit uit het oog verliezen. Het Nederlands Gezelschap Refractie Chirurgie waarschuwt de patiënten dan ook dat zij goed op moeten letten waar zij hun ogen laten laseren.

Ongeveer de helft van de ooglaserklinieken werkt namelijk zonder het keurmerk van de brancheorganisaties. Ook klinieken die in het buitenland zijn gevestigd zijn vaak niet gecontroleerd op kwaliteit.