Nekschot gaat gewoon door met tekenen

De Amsterdamse cartoonist Gregorius Nekschot blijft gewoon spotprenten tekenen. Ook is hij niet van plan die eerst aan het Openbaar Ministerie voor te leggen voor goedkeuring. Dat zegt zijn  advocaat Max Vermeij vandaag in een interview met het Parool.  Vermeij zegt dat Nekschot de acht door het OM als strafbaar bestempelde cartoons van zijn website heeft gehaald, om aan te tonen dat hij bereid is mee te werken. ''Maar het laat ook zien dat het Openbaar Ministerie censuur pleegt,'' aldus Vermeij.

Volgens de raadsman had officier van justitie Paul Velleman  zelf zijn bevoegdheid om de tekeningen weg te halen kunnen uitoefenen, als Nekschot geweigerd had ze te verwijderen. ''Het weghalen van de tekeningen is geen schuldbekentenis. Ik ben ervan overtuigd dat Nekschot met al zijn tekeningen binnen de grenzen van de wet is gebleven. Maar hij wordt nu monddood gemaakt. Als het tot een openbare rechtszaak komt, moet hij onderduiken of voor zijn leven vrezen'', aldus Nekschots advocaat.

Zoal FOK! dit weekend al meldde staan zeker twee van de 'verboden' cartoons in de in 2006 verschenen bundel 'Misselijke Grappen', dat nog steeds te koop is.  Onlangs verscheen er een tweede bundel met cartoons. Uitgeverij Xtra zegt dat het OM met hen nooit contact heeft opgenomen. Ook toen politie en justitie op zoek waren naar zijn identiteit, was er geen contact met de uitgeverij.

Minister Hirsch Ballin beweerde vrijdag dat het drie jaar heeft geduurd om Nekschot op te sporen, omdat men niet eerder achter zijn identiteit kon komen. Opmerklijk is dat diverse media de afgelopen jaren wel interviews met Nekschot hebben gehad, waaronder de Deense televisiezender TV2. Die zender zal vanavond ook weer aandacht aan Nekschot besteden.  Dagblad De Pers schrijft vandaag een uiterst kritisch stuk over de uitleg van Hirsch Ballin over de lange zoektocht naar de tekenaar. De krant kan zich niet voorstellen dat het drie jaar moest duren. De aangifte van het MDI dateert immers uit 2005.

'Fout signaal'
Stichting Pers en Prent - die het verzamelen van spotprenten uit alle diverse media tot haar voornaamste taak rekent - noemt vandaag in De Telegraaf de arrestatie van Nekschot een 'fout' politiek signaal. De stichting kan zich niet aan de indruk onttrekken dat er politieke motieven aan ten grondslag liggen om Nekschot met maar liefst tien man politie uit zijn huis te halen.

''Alsof onze politici naar het buitenland het signaal af willen geven dan wel wat problemen met Geert Wilders te hebben gehad, maar kijk eens hoe flink wij zijn een 'foute' tekenaar aan te pakken'', aldus voorzitter Hans IJsselstein Mulder van de stichting.

Cartoonisten Vereniging De Tulp is ook niet te spreken over de gang van zaken. "Harde satire? Zeker! Provocerend? Absoluut! Smakeloos: daar valt over te twisten. Beledigend? Wellicht. Maar haat zaaien als motief?" Hun voorzitter  constateert cynisch dat "de huidige wetgeving toereikend blijkt om cartoonisten en ander opinievormend tuig hard aan te pakken.''

In de Kamer willen D66, VVD, SP en de PVV uitleg van minister Hirsch Ballin. In de Amsterdamse gemeenteraad gaat de PvdA vragen stellen aan burgemeester Job Cohen. ''We maken ons zorgen over de manier waarop politie en justitie deze zaak aanpakken,'' aldus raadslid Michiel Mulder.

Mulder wil onder meer weten of het klopt dat tijdens het verhoor tegen Nekschot is gezegd dat zijn identiteit bekend zou worden, waarbij geïnsinueerd werd dat dit gevolgen voor zijn veiligheid zou hebben. Ook wil de A'damse PvdA dat de zaak voor de rechter komt, omdat op die manier duidelijk kan worden of sprake is van discriminatie. Cohen heeft overigens geen zeggenschap over de politie als het om justitiezaken gaat. Daarom wil de PvdA dat hij via het gebruikelijke overleg informeert bij de hoofdofficier van justitie.

Update 15.39 uur
Weekblad HP/de Tijd gaat uit protest tegen de gang van zaken alle acht door het OM als strafbaar betitelde cartoons afdrukken in de komende editie. Woensdag ligt die editie in de winkel, zo laat een woordvoerder van het opinieweekblad vandaag weten.

Justitie heeft nog niet gereageerd op de voorgenomen publicatie van de cartoons.  In ons bericht van zaterdag staan een aantal van die cartoons omschreven.

Hier op FOK! werden al twee columns aan deze zaak gewijd.  Deze vind je hier en hier.



Nekschot op de Deense tv