Bush: Arabieren, jullie olie raakt op

Volgens George W. Bush staan er grote veranderingen voor de deur: olie is binnenkort verleden tijd. Op het World Economic Forum zei hij dit weekend dat het voor de leiders in het Midden Oosten tijd wordt om hun nu nog zwaar op de olie-export leunende economieën te diversifiëren. De minst populaire president die Amerika ooit heeft gehad, beweerde dat landen als de Verenigde Staten in hoog tempo alternatieven voor olie aan het ontwikkelen zijn.

De uitlatingen zijn opvallend, omdat Bush vorige week tijdens een bezoek aan Saudi Arabië nog smeekte om een verhoging van de olieproductie. In de Verenigde Staten klagen burgers steen en been over de prijzen aan de pomp. Voor een vat olie moest vandaag ruim 127 dollar worden betaald, net onder het record van afgelopen vrijdag. Het Midden Oosten bezit tweederde van de oliereserves op onze planeet.

Bush is gedurende zijn achtjarige presidentschap regelmatig bekritiseerd om enerzijds zijn weigering fors te investeren in de ontwikkeling van alternatieve energie en anderzijds zijn enthousiasme met betrekking tot de exploitatie van kwetsbare natuurgebieden die rijk zijn aan fossiele brandstoffen. De familie Bush verdiende haar vermogen met het zwarte goud. Zowel vader als zoon George Bush, die beide als president oorlog voerden met Irak, werkten in de olie-industrie voordat ze de politiek in gingen.