Ophef over getekende Koran

Vorige maand mocht een getekende versie van de Koran niet worden tentoongesteld op een tentoonstelling van Afrikaanse striptekenaars. De Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), die de tentoonstelling organiseerde in het Afrika museum in Berg en Dal, wilde niet hebben dat de stripversie werd uitgestald, "omdat dit olie op het vuur zou gooien". Dat beweert de samensteller van de tentoonstelling althans.

Joost Pollmann, stripdeskundige en publicist, stelde de tentoonstelling samen en hij wilde onder andere de getekende versie van de Koran hierin opnemen. De Koran in stripvorm, genaamd Si le Coran m'etait conté, werd in 1989 geschreven door de Tunesische islamoloog Seddik Youssef en getekend door de Fransman Phillippe Jouan. Het oorspronkelijke idee was om het verhaal in zeven delen uit te geven, maar na drie delen werd het verboden door de Organization of the Islamic Conference (OIC).

Woordvoerder Mariëtte van Stalborgh van het NCDO zegt dat het doel van de tentoonstelling was om "het andere Afrika te laten zien". Het beeld zou nu "te eenzijdig zijn; de focus van de tentoonstelling ligt nu juist op diversiteit". Het NCDO was niet bang dat er teveel aandacht naar de stripboeken zou uitgaan, vanwege de anti-islam film van Geert Wilders. "Wij zijn helemaal niet bang. Wij zijn juist bezig met een project om de tekenaar en deze thema thematiek onder de aandacht te brengen."

Van Stalborgh vindt het vreemd dat Pollmann tot na de tentoonstelling heeft gewacht met zijn commentaar, omdat hij alle gelegenheid had om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Pollmann zelf vindt dit onzin. "Zij zijn mijn opdrachtgever en ik wilde niet bij hun opening stennis schoppen".