Australiërs beginnen met ruimen 400 kangoeroes

De Australische autoriteiten zijn bij de hoofdstad Canberra begonnen met het ruimen van vierhonderd kangoeroes die schadelijk worden geacht voor de biodiversiteit. Dierenactivisten hebben dit maandag gezegd. De kangoeroes grazen op grasland waar veel bedreigde soorten hagedissen en insecten leven.

Angie Stephenson, projectmanager van Animal Liberation New South Wales, zei dat twintig tot veertig kangoeroes werden verdoofd en vervolgens gedood. Een babykangoeroe was vertrapt toen de dieren binnen een omheining waren gedreven.

Het ruimen is in Australië zelf en ook daarbuiten zeer omstreden, maar de autoriteiten zeggen geen alternatief te zien. Eerdere pogingen tot ruimen werden gestaakt na internationale opschudding, waarna werd besloten de dieren uit de omgeving van Canberra weg te lokken. Dit bleek evenwel veel te kostbaar.

De kangoeroes grazen op zeldzaam inheems grasland, met veel bedreigde soorten hagedissen en insecten die slechts kunnen leven van het inheemse gras. De oplossing lijkt te liggen in het afmaken van de kangoeroes. Afschieten is geen optie vanwege woningen in de omgeving en het daarmee gepaard gaande gevaar voor mensen. Bij het ruimen wordt gebruik gemaakt van verdovingspijltjes, waarna de dieren vervolgens dodelijke injecties krijgen toegediend.