Scholen melden spijbelaars bij landelijk loket

Scholen kunnen vanaf volgend schooljaar hun spijbelende leerlingen op een landelijke website melden. Dat meldt staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag. Met de makkelijkere manier om absentie te melden wil de staatssecretaris schooluitval aanpakken.

"Verzuim is vaak de voorbode van schooluitval. Het verzuimloket maakt het scholen makkelijker om spijbelaars bij de les te houden", zegt Van Bijsterveldt.

Het verzuimloket is een beveiligde website waar alle scholen op dezelfde manier verzuim kunnen melden. De Informatie Beheer Groep zorgt ervoor dat iedere melding bij de juiste gemeente komt. Dat moet veel werk schelen voor scholen. De Gemeenten moeten snel ingrijpen zodra spijbelgedrag word gemeld.

Het loket is opgericht na een proef in negen gemeenten. De gemeenten vonden het systeem gebruikersvriendelijk en vonden het melden van verzuim een stuk makkelijker. Groningen is de eerste provincie waar begin augustus het verzuimloket wordt ingevoerd. De rest van het land volgt binnen een jaar.

Het kabinet wil het aantal nieuwe voortijdig schooluitvallers in 2012 hebben teruggedrongen tot 35 duizend. Dat is een halvering ten opzichte van 2002. Voor elke schooluitvaller minder ontvangt een school een bedrag van het ministerie van tweeduizend euro.