Vanaf vandaag nieuwe kentekenreeks

Vanaf vandaag geeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer nieuwe kentekens uit voor personenwagens. Deze kentekens zullen voor het eerst niet bestaan uit drie combinaties van twee letters en twee cijfers, maar uit twee cijfers, drie letters, één cijfer. Het eerste nieuwe kenteken is vanochtend uitgereikt door minister Camiel Eurlings en de algemeen directeur van de RDW, Johan Hakkenberg.

Uit een onderzoek van TNO is gebleken dat de nieuwe combinatie het makkelijkst te onthouden is. Na 57 jaar waren alle combinaties van driemaal twee tekens gebruikt. Met deze nieuwe opzet, kunnen ongeveer drie miljoen combinaties worden gemaakt. Klinkers zullen niet voorkomen en ook de letters C, Q en Y zullen niet verschijnen op nieuwe nummerborden. Klinkers worden niet gebruikt om vreemde of aanstootgevende combinaties te vermijden. Tot slot zullen combinaties als GVD, NSB en TBS ook niet worden gebruikt.

Het eerste kenteken begint niet bij de letter B, maar bij de G. De heer Antonides, die het eerste kenteken met de nieuwe combinatie kreeg uitgereikt, zal voortaan rondrijden met het kenteken 01-GBB-1

 

Met dank aan Son-Of-A-Gun voor de submit