Rookverbod publieke ruimtes Turkije van kracht

Met ingang van maandag is in Turkije, waar rond veertig procent van de bevolking van boven de 15 rookt, een rookverbod van kracht voor publieke ruimtes als stadions, taxi's, veerboten, speelweiden en winkelgalerijen. Volgend jaar wordt ook het roken verboden in bars, restaurants en koffiehuizen. Roken was al langer niet toegestaan in bussen, vliegtuigen en grote kantoren.

Volgens Yesilay, een organisatie tegen misbruik van alcohol, drugs en tabak, consumeren rokers in Turkije dagelijks rond 17 miljoen pakjes sigaretten. Op grond van overheidsgegevens is berekend dat jaarlijks in Turkije rond 160.000 mensen sterven als gevolg van ziekten en aandoeningen die verband houden met roken.

De nieuwe wet, die in maart door het parlement werd aangenomen, stelt een straf van vijftig Turkse lire (26 euro) op overtreding van het rookverbod.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woont bijna tweederde van de rokers in tien landen. In China en India wordt het meest gerookt, en vervolgens in Indonesië, Rusland, de Verenigde Staten, Japan, Brazilië, Bangladesh, Duitsland en Turkije.

Turkije behoort ook tot de grootste tabaksproducenten ter wereld, samen met China, India, de VS en Brazilië. Het is daarnaast een van de grootste tabaksexporteurs.

'Roken als een Turk' is een veel voorkomende uitdrukking in veel Europese landen. Het roken van de waterpijp, een erfgoed van het Ottomaanse rijk, is de afgelopen jaren in veel grote Turkse steden steeds populairder geworden.