Kinderen toch niet zo handig op internet

Het idee dat kinderen bijna allemaal goed zijn met de computer en eenvoudig de weg op het internet kunnen vinden, is niet juist. Uit een onderzoek onder zeshonderd kinderen tussen 8 en 12 jaar blijkt dat kinderen nauwelijks online lezen, ongeduldig zijn en een site verlaten als die te onduidelijk is. De enquête is gehouden door de Stichting Mijn Kind Online en onderzoeksbureau 2C Usability.

Omdat kinderen niet zo handig op het web zijn, komen ze op plekken van het internet die niet voor hen bedoeld zijn. Ze zijn niet in staat een goede zoekstrategie uit te stippelen.

Ouders hebben grote invloed op het internetgedrag van kinderen. Hoe ouder het kind, hoe groter de vrijheid om te surfen. Bovendien mogen jongens van hun ouders eerder dan meisjes zelf bepalen of zij op internet gaan. Meisjes worden blijkbaar meer beschermd, zeggen de onderzoekers. Bijna een derde van de kinderen mag alleen op internet als een van de ouders thuis is.

Ruim 40 procent van de 12-jarigen is actief op de vriendensite Hyves. Bijna een derde van de kinderen tussen de 10 en 12 jaar bezoekt de videosite YouTube. Ongeveer 85 procent van de kinderen speelt spelletjes op het internet.

De Stichting Mijn Kind Online wil dat de gebruiksvriendelijkheid van kindersites verbetert. Ouders en het onderwijs zouden kinderen meer moeten helpen om de weg te vinden op het net.