Eindexamens beginnen vandaag weer

Vanaf vandaag zullen 205.000 scholieren eindexamen doen op de middelbare school. Dit zijn er 4.000 minder dan vorig jaar. Het centraal schriftelijk examen duurt tot en met 30 mei.

Voor de havo- en vwo-scholieren staat vandaag Nederlands op het programma. Een deel van de 38.000 vwo'ers moeten zich ook nog over wiskunde buigen. De leerlingen die de theoretische leerweg van het vmbo volgen, 115.000 in totaal, krijgen onder andere vragen voorgeschoteld over administratie, bouwtechniek en bloemschikken.

Begin dit jaar konden de eerste vlaggen al naar buiten, toen 52 scholieren slaagden. De leerlingen deden mee aan een experiment dat hen in staat stelde om op meerdere tijdstippen per jaar eindexamen te doen. Het slagingspercentage van deze groep was gelijk aan het landelijk gemiddelde, namelijk 84 procent.

Scholieren met klachten over van alles en nog wat, dat gerelateerd is aan het eindexamen, kunnen hun klachten weer indienen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Klagen via internet is ook mogelijk via de website eindexamen.nu.