Games veranderen kinderen niet in bloeddorstige moordenaars

Twee Amerikaanse onderzoekers van de universiteit Harvard publiceerden onlangs de resultaten van een onderzoek naar games en geweld in het boek "Grand Theft Childhood: The Surprising Truth About Violent Video Games and What Parents Can Do". In dit boek leggen Lawrence Kutner en Cheryl Olson uit dat kinderen niet zullen gaan moorden door het spelen van gewelddadige games. Hiervoor hebben ze 1.200 tieners geïnterviewd over een tijdsbestek van twee jaar. Ze concludeerden dat games geweld niet stimuleerden, al was er wel duidelijk een link tussen gewelddadige games en agressief gedrag.

Van de jongens die M-rated games speelden had meer dan 50% wel een keer gevochten in het jaar voorafgaand aan het interview. Voor kinderen die geen M-rated games spelen is dat slechts 28%. Bij meisjes is dit 40% om 14%. Opvallend aan het onderzoek was dat er uit kwam dat M-rated games ook onder meisjes enorm populair zijn. Grand Theft Auto was na The Sims de meest gespeelde game.

Verder onderzoek is nog wel nodig. Op dit moment konden Kutner en Olson alleen aangeven dat er een link was tussen M-rated games en geweld, maar er was geen onderzoek gedaan naar causaliteit. Ze wisten niet of agressieve kinderen gewelddadige games spelen, of dat gewelddadige games leiden tot verhoogde agressie.

Het boek is niet geschreven met de intentie om aan te geven dat games wel of niet tot geweld leiden, maar juist om ouders te helpen met opvoeden. Er staan dan ook handige tips in over hoe om te gaan met gamende kinderen. Zo adviseren ze om bij een dochter die vijftien uur in de week gamet eens te gaan kijken wat er mis is, terwijl dit bij jongens heel normaal is. Voor hen is het namelijk een manier voor sociale competitie, terwijl het voor meisjes nog echt ontspanning is.