Advies: verplichte legitimatie voor prepaidbeller

Prepaidbellers moeten zich voortaan legitimeren bij de aanschaf van een nieuwe kaart. Dat moet criminelen afschrikken prepaidkaarten te misbruiken. Dit is een van de aanbevelingen die volgen uit het Apollo-project, een onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse criminele netwerken die zich bezighouden met financiële fraude.

De NOS heeft het rapport van met aanbevelingen van politie en justitie vrijdag in handen weten te krijgen. Het is verstuurd aan ministeries, financiële instellingen en telecomaanbieders.

De West-Afrikaanse criminelen benaderen mensen telefonisch of per mail. De benaderden krijgen te horen dat ze veel geld zullen krijgen, omdat ze een prijs hebben gewonnen of erfgenaam zijn van een overleden ver familielid. Het gaat meestal om miljoenen dollars. Uiteindelijk komt het erop neer dat er om een vooruitbetaling wordt gevraagd, waarna de benaderde in een circuit van oplichting wordt getrokken.

Vanwege de goede communicatiestructuur opereren de criminelen graag vanuit Nederland, stellen de onderzoekers. Anoniem internetten vanuit internetcafés moet daarom onmogelijk worden gemaakt en wisselkantoren moeten bij iedere transactie een kopie maken van een identiteitsbewijs, luidt het advies. Ook moet het Openbaar Ministerie de mogelijkheid krijgen telefoonnummers te blokkeren wanneer die worden gebruikt bij het plegen van strafbare feiten.

Binnen het Apollo-onderzoek zijn sinds oktober vorig jaar zo'n honderd verdachten aangehouden. Slachtoffers van de West-Afrikanen melden dat hun tussen de 8500 en 2,5 miljoen euro afhandig is gemaakt.

Een aantal landen, waaronder Thailand, Japan en Singapore, heeft de wetgeving volgens het rapport al aangepast of een registratiesysteem opgezet nadat criminele handelingen werden verricht met prepaidtelefoons.