Passagiers vliegtuig waren bang voor botsing

Irene (Blinky)

Wat er deze week werkelijk is gebeurd is nog steeds niet duidelijk, maar tijdens de vlucht aan boord van een Air France vliegtuig dat van Manchester naar Paris Charles de Gaulle vloog, gebeurden er vreemde dingen. Een jongen van een jaar of dertien kreeg toestemming om in de cockpit te mogen kijken terwijl dat sinds de verscherpte veiligheidsmaatregelen van 11 september 2001 niet meer is toegestaan.

“Bij het opstijgen ging het vliegtuig opeens behoorlijk hard van links naar rechts zonder de passagiers te waarschuwen. Het was blijkbaar om de jongen in de cockpit te laten zien hoe je een vliegtuig bestuurt. Ik zag hoe de piloot de hand van de jongen schudde en de jongen kwam met een grote glimlach de cockpit uit,“ verklaart passagier Shaun Robinson. Vlak daarna hoorden de passagiers alarm vanuit de cockpit komen.

Het toestel steeg opeens aanzienlijk," zegt Shaun, "sommigen zagen dat er een ander vliegtuig wel heel erg dichtbij was gekomen, dus we dachten meteen dat het de piloot had moeten uitwijken om een botsing te voorkomen.” Air France verklaart echter dat er geen passagiers aanwezig waren in de cockpit tijdens de vlucht, noch tijdens het opstijgen of landen.

Ook zegt Air France dat er geen alarm is afgegaan tijdens de vlucht. Wel zeggen ze dat de piloot wat gas terugnam tijdens het opstijgen, maar dat was op verzoek van de toren, omdat de ruimte voor opstijgen niet met die snelheid verantwoordelijk bleek te zijn. De vlucht is daarna gegaan zonder afwijkende gebeurtenissen. Volgens Air France is het gas terugnemen een eenvoudige manoeuvre en kan eenvoudig gedaan worden om de veiligheid van passagiers te waarborgen.