Fietsendief die jongen doodstak hoort 12 jaar eisen

Tegen de 19-jarige fietsendief Romano E. die bekend heeft vorig jaar de 18-jarige Rahman Ari aan de Persoonshaven in Rotterdam te hebben doodgestoken, is gisteren 12 jaar celstraf geëist. Deze strafeis is volgens de officier van justitie gerechtvaardigd omdat de Rotterdammer van Surinaamse afkomst weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum, waardoor geen tbs kan worden geëist.

E. stak de Turks/Nederlandse jongen op 7 juni dood nadat hij was betrapt met een gestolen fiets aan de Persoonshaven. Hij kreeg ruzie met een Turkse man die de eigenaar van het rijwiel was. Romano stelde gisteren in de rechtbank zelf het rijwiel niet te hebben gestolen, maar omdat de man beweerde de eigenaar te zijn, gaf hij de fiets terug en maakte hij excuses.

Daarna begon volgens hem een groepje jongeren, die op een pleintje voetbalden, zich ermee te bemoeien. ''Alles was al geregeld met die Turkse opa. Ik wilde weg, maar zij lieten mij niet gaan. Zij scholden mij voor alles uit. Plotseling kreeg ik een klap”, aldus Romano. Omdat hij meer klappen vreesde stak hij Rahman Ari met een mes. Hij raakte zijn opponent in het hart. ''Ik pakte mijn mes om die jongens op afstand te houden. Het was niet mijn bedoeling om iemand neer te steken”, aldus de verdachte.

Romano E. was nog maar net vrij uit de jeugdgevangenis waar hij zat voor een serie gewelddadige straatovervallen die hij op zijn 17e gepleegd had. Het AD schreef vorig jaar dat hij een gevaar was voor de samenleving.