Noem Heertje gerust een kankerjood

Even met Arnold Heertje gebeld. “Shalom, Oplopers hier. Zeg, vertel eens, ben je wel helemaal goed snik? Hoe haal je het in je hoofd om de dodenherdenking in de Haarlemmermeer te verknallen? Was het echt nodig, met je grote bek de wethouder die de herdenkingstoespraak had gehouden tot op het bot te beledigen, door hem op één lijn te stellen met Moslim-terroristen? Ik hoop echt dat je binnenkort in de trein een half uurtje gezelschap krijgt van een paar échte Moslim-ettertjes. Lijkt me gezellig, besneden broeders onder elkaar…” Die Heertje is echt totaal het spoor bijster. Luidruchtig tekeer gaan tegen een wethouder tijdens de dodenherdenking omdat die de in de oorlog vermoorde Joden niet apart had genoemd… Nee, de wethouder had het gehad over “alle” gevallenen, en volgens Heertje had het uitverkoren volk apart moeten worden genoemd. Dus haalde de geschifte econoom het in zijn hoofd, de Haarlemmermeerse wethouder Tom Horn op één lijn te stellen met het Moslim-terrorisme. Wat is nou erger? Een Moslim-fundamentalist of een geschifte Jood? Zou het écht waar zijn dat Heertje onlangs nog een broodjeszaak heeft aangeklaagd omdat het menu geen ossenworst vermeldde, hetgeen door Arnold als een antisemitische daad werd opgevat? En wat is er waar van het Haagse gerucht dat Heertje de D66-parlementariër Boris van der Ham wegens zijn achternaam ongeschikt noemde voor het uitoefenen van het politieke ambt? Nee, ik sta zoals u weet bekend om mijn altijd genuanceerde taalgebruik, maar in het geval van de heer Arnold Heertje ben ik voorstander van het overvloedig en vrijelijk gebruik van het woord “kankerjood”. Laat hij zich liever beperken tot het becommentariëren van de hedendaagse economie.

Wat is dat eigenlijk precies, economie? Economie is amper meer dan een deftige term voor wat de man in de straat “zakkenvullerij” noemt. En die zakkenvullerij is overal aanwezig. Kent u die busonderneming met die belachelijke naam? Juist, Connexxion. Die hadden een directeur, de heer Rob van Holten. Die heeft de toko verlaten, en kreeg bijna drie jaar salaris mee. Zowat een miljoen euro! Ze hebben blijkbaar de geldpest, daar. Maar ondertussen wel steen en been klagen over de kosten van de mislukte OV-chipkaart en de hoge prijs van de dieselolie. “Want door de marktwerking is zuinigheid geboden”. Flikker toch op. Zolang Connexxion nog met miljoenen kan smijten, moeten ze effe hun bek houden als de kosten tegenvallen. Wel een schitterende stunt van die Van Holten trouwens. Na zijn vertrek bij Connexxion is hij gewoon een nieuw busbedrijf begonnen. Qbuzz. Inderdaad, Van Holten is gek op bespottelijke bedrijfsnamen. Dat wel.

Toch ben ik verder wel tamelijk mild over die busbedrijven. Je stapt in, je betaalt een paar strippen, en klaar is Kees. Dat ligt in de luchtvaartbranche wel anders. De Europese Commissie heeft onderzocht of de luchtvaartmaatschappijen zich houden aan de afspraak, eerlijk de totaalprijs van de vliegtickets te vermelden. Blijkt niet het geval te zijn. De meest verrassende toeslagen komen opeens als een duveltje uit een doosje tevoorschijn. Papiertoeslag voor het ticket. Rubberheffing voor de banden bij de landing. Beveiligingstoeslag voor de drugsdealers die de bolletjes wit of bruin in je bagage frommelen. De uiteindelijk te betalen prijs blijkt opeens het dubbele te zijn van wat je werd voorgespiegeld in de fraaie advertentie. Mag ik namens de luchtreizigers dan ook maar een paar aftrekposten voorstellen? Lelijke-stewardessenkorting. Norit-aftrek voor het smerige eten. Wachtrabat voor het urenlang rondhangen op het vliegveld omdat het toestel nog op Mallorca staat. Veiligheidsdiscount omdat het eigenlijk toch een hachelijke zaak is om je te laten vervoeren in een vliegende roestbak. Kijk, op die manier kan de prijs van het ticket gewoon hetzelfde zijn als het bedrag dat in de advertentie werd genoemd. Nou ja, belazerd word je toch…

Net als die stakkers die binnenkort het nieuwste duet van Willy Alberti kopen. Die worden ook genaaid. Willy gaat een duet zingen met Dries Roelvink. Er is alleen een klein probleempje. Alberti is al ongeveer een kwart eeuw dood. De arme man draait zich om in zijn graf, als hij hoort dat door technische trucs het opeens lijkt alsof hij een duet zingt met de ergste patjepeeër die er in de Nederlandse amusementsindustrie rondloopt. En persoonlijk heb ik het toch al niet zo op stemmen van overleden mensen. Ik vind dat nogal griezelig, dat paranormale gedoe. Daarom hef ik een spontaan applaus aan voor Kevin Groeneweg. Hij ging langs op een beurs voor paranormale flessentrekkers, die “contact hadden met de doden”. Aan deze bijzonder begaafde mensen liet hij een foto zien van Arie. De zelfverklaarde paragnosten vertelden dat het goed met Arie gaat in het hiernamaals. Dat hij daar gelukkig is, en vrolijk. Dat hij van alles het positieve inziet. Maar helaas voor deze zieners: Arie ís helemaal niet dood. Hij maakt het prima, en de totale zweverijbranche staat voor lul.

Kortom: niets is wat het lijkt. Arnold Heertje is geen wijze man. Busbedrijf Connexxion is rijk en arm tegelijk. De prijs van je vliegticket heeft niets met de echte kosten te maken Een dode zanger maakt een nieuw duet, en een overledene blijkt gewoon te leven. En Mevrouw Oplopers denkt dat ik een elegante en bijzonder goed gebouwde man ben. Binnenkort krijgt ze haar nieuwe brilletje, de schat…