BHV toch op Belgische Kameragenda

Tegen de zin van Waalse Kamerleden hebben de Vlaamse partijen afgelopen nacht toch de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) op de Kameragenda gezet. Het is echter onwaarschijnlijk dat er de komende dagen gestemd zal worden over het voorstel. Een stemming zou een kabinetscrisis tot gevolg kunnen hebben.

Franstalige partijen dienden diep in de nacht een reeks amendementen in en vroegen de Raad van State om advies. Daardoor zal de behandeling van de splitsingsvoorstellen nog zeker enkele dagen op zich laten wachten. De Franstalige partijen komen vandaag mogelijk nog met procedurele bezwaren, zodat de kans groot is dat een behandeling van de wet minstens vier maanden wordt verschoven.

Het kiesdistrict is al jaren een struikelblok in de Belgische politiek omdat dit het laatste gemengde kiesdistrict is. Het Hooggerechtshof heeft eerder bepaald dat het district moet worden gesplitst in enkel Nederlands- en enkel Franstalige gemeenten, zoals dat ook al bestaat in de rest van België.

De nachtelijke discussie verliep volgens het persbureau Belga "opvallend sereen". De tussenkomsten werden niet onderbroken, niemand jouwde iemand uit.